Tuesday 12 April 2022

Τα νυχτολούλουδα είναι σπάνια

Ο κόσμος σήμερα είναι γεμάτος από σπουδαγμένους ανθρώπους, αλλά πολύ λίγους καλλιεργημένους.
Ο σπουδαγμένος άνθρωπος έχει τελειοποιήσει εντός του τον μηχανισμό της ψεύτικης συνείδησης. 
Αυτόν τον μηχανισμό που λέει ότι:
«Αφού είμαι σπουδαγμένος, υπερέχω σε σχέση με τον διπλανό μου και μπορώ να διατυπώσω γνώμη για τα πάντα.»
Αυτοπροβάλλεται ως αυθεντία -επί παντός επιστητού- και αυτοαναγορεύεται με μαεστρία ως κήνσορας των πάντων. 
Ίσως η ευκολία του αυτή να εδράζεται στο ότι μόλις δύο γενιές πριν, όλη η χώρα αποτελούνταν σχεδόν αποκλειστικά από αμόρφωτους ανθρώπους. Και αυτός υπερείχε.

(...) ο γιατρός ή ο δικηγόρος ή ο πολιτικός μηχανικός ή ο πολιτικός που πήρε φακελάκι ή σε έκλεψε θα σου απαντήσει για τις διαφορές μεταξύ ορθοδοξίας και καθολικισμού και για την κοινωνική ανάγκη της ηθικής, ο ταβερνιάρης θα σε συμβουλεύσει για τα CDS και θα σου αναλύσει τα πραγματικά αίτια της οικονομικής κρίσης της χώρας. 
Πολλοί οι σπουδαγμένοι στη χώρα.

Άντε όμως πάνε βρες καλλιεργημένο άνθρωπο…. 
Μόνο κατά τύχη ή σε συγκεκριμένους χώρους. Ίσως, όμως, έτσι πρέπει να είναι. Ποια θα ήταν εξάλλου η αξία ενός αγαθού ή ενός ζητούμενου, αν τελούσε σε πληθωρισμό;

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το χρυσό «όχι»...

Μάθετε στα παιδιά να λένε «όχι»
Όχι στις "καραμέλες" από ξένους,
όχι στην τεμπελιά,
όχι σε σχέσεις που τα κρατούν ομήρους,
όχι στο ψέμα, την απάτη, την κακοποίηση,
όχι σε εργοδότες που αναζητούν σκλάβους,
όχι στα ναρκωτικά,
όχι στο σεξ χωρίς 
🌼 αγάπη, χωρίς έρωτα🌼 ,
όχι στα εύκολα,
όχι στην ψυχολογική βία,
όχι στη βία γενικώς.

Μάθετε στα παιδιά να μη φοβούνται.
Να υψώνουν το παράστημά τους, να κοιτάνε στα μάτια και να λένε «όχι».

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Δεν τρελάθηκαν μόνο οι άνθρωποι τη φετινή χρονιά...

... τρελάθηκε και ο καιρός!
Γράφει ο Παναγιώτης Σπυρίδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής


Λέτε να μας αποζημιώσει το καλοκαίρι;
Το ευχόμαστε, το ελπίζουμε και γι’ αυτό τολμούμε κάποιες συμβουλές!

Τα φυτά, τα ζώα, τα πουλιά, οι άνθρωποι, είναι τα πάντα σε “βαθύ” προβληματισμό, σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες -και όχι μόνο- που επικρατούν τη φετινή Άνοιξη.
Τα λουλούδια δεν λένε να ανθίσουν, παρά μόνο αυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια.
Τα κοτσύφια της γειτονιάς μου, που χάλαγαν άλλες χρονιές τον κόσμο με το κελάδημά τους, έχουν σιγήσει.
Η “πρόγνωση του αυριανού καιρού”, είναι φράση χωρίς περιεχόμενο. Η πρόγνωση αλλάζει κάθε ώρα και φαίνεται ότι οι μετεωρολόγοι, κάνουν την πρόγνωση ανοίγοντας το παράθυρο και βλέποντας το ουρανό!

Οι νοικοκυρές ανεβοκατεβάζουν από τις ντουλάπες τα χειμερινά και τα καλοκαιρινά.
Στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων, υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο, ένα μπουφάν και μία ομπρέλα.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν αντέχεις να ακούς ειδήσεις και να διαβάζεις εφημερίδες.

Λες και όλα έχουν συμμαχήσει υπέρ των συναδέλφων ψυχιάτρων.

Όμως, υπάρχουν κάποιοι ζώντες οργανισμοί, από αυτούς που λέμε ότι κινούνται με μία ενστικτώδη αρμονία και είναι οι λεγόμενοι μικροοργανισμοί (βακτηρίδια, ιοί, μύκητες).

Σχετικές είναι οι επιδράσεις του περιβάλλοντος στη συμπεριφορά τους. Ποιοτικά, δεν έλειψε τίποτα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά ήταν ποσοτική και αφορούσε στη διάρκεια που ο κάθε ένας από αυτούς τους μικροοργανισμούς, απασχόλησε την κοινότητα των ανθρώπων .

Κατά τα άλλα είχαμε και γρίπη, όπου και πάλι επικράτησε το στέλεχος Η1Ν1 και πολύ λιγότερο τα άλλα στελέχη, για χρονικό διάστημα όμως μικρότερο σε σχέση με άλλες περιόδους. 
Πέρασε για λίγο και ο RSV, ο ιός παραϊνφλουένζα, κορωναϊοί, αδενοϊοί, ο παρβοϊός19 (Πέμπτη νόσος) με τα κόκκινα μαγουλάκια και το διάχυτο βλατιδώδες εξάνθημα, που όταν δεν συνοδευόταν από πυρετό, θύμιζε αλλεργική αντίδραση κ.ά.

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος, καθώς και ο πνευμονιόκοκκος, το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια και άλλα σπανιότερα βακτηρίδια, πέρασαν σχετικά αθόρυβα και μόνο ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος έκανε πιο έντονη παρουσία με μικροεξάρσεις οστρακιάς, σε κάποια σχολία.
Ας ελπίσουμε ότι, μπορεί να μην γευθήκαμε άνοιξη, θα δούμε όμως καλοκαίρι. Δεν αποκλείεται, μέσα στη γενική τρέλα, να δούμε και κανένα καύσωνα τον Ιούνιο, με κάποιο διάλειμμα χαλαζόπτωσης.
Για το καλοκαίρι λοιπόν που έρχεται, καλό είναι να θυμίσουμε στους γονείς μερικά πράγματα

Λοιμώξεις. 
Οι παντός είδους λοιμώξεις, θα είναι λιγότερες και οι περισσότερες θα είναι ιογενείς. (εντεροϊοί συνήθως)

    Από τα βακτηρίδια, προβλέπω ότι θα κυριαρχήσει και πάλι ο Σταφυλόκκοκος της επιδερμίδας που ήδη έκανε την εμφάνισή του με τη συνδρομή και των κουνουπιών, που δημιουργούν στα παιδιά ένα μόνιμο κνησμό. Το ξύσιμο της περιοχής με τα νύχια, δημιουργεί αόρατες ή και ορατές λύσεις της συνέχειας του δέρματος, από τις οποίες γίνεται ο εμβολιασμός (είσοδος) του σταφυλοκόκκου.
    Μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο με χέρια και κοινόχρηστα αντικείμενα και από τη μία θέση του δέρματος στην άλλη με τον κνησμό. Σε όλα αυτά έχει τη σχετική ευθύνη της και η πλημελής καθαριότητα, ένεκα της γενικότερης χαλάρωσης του καλοκαιριού, αλλά και της μεγαλύτερης επιφάνειας εκτεθιμένου δέρματος (λίγα ρούχα).
    Η θεραπεία, επίπονη και συχνά, μη επιτυχής, διότι ο σταφυλόκοκκος αυτός της επιδερμίδος, είναι ανθεκτικός, τόσο στα τοπικά φάρμακα, όσο και στα χορηγούμενα από το στόμα.
Προσοχή! Φωλιάζει συνήθως στη μύτη και για το λόγο αυτό πρέπει να απευθύνεται και εκεί η τοπική θεραπευτική αγωγή και συνήθως όχι μόνο στη μύτη του πάσχοντος, αλλά και σε άλλα μέλη της οικογένειας.
    Στα συνήθη αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, είναι ανθεκτικός και φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη ευαισθησία εμφανίζει στην CTMZ. Από τα τοπικά, σε κρέμες για το δέρμα και αλοιφή για τη μύτη να χρησιμοποιούνται σκευάσματα που περιέχουν ως δραστική ουσία μουπιροσίνη και όχι φουσιδικό οξύ.
    Λουτρό καθαριότητας (κεφάλι-σώμα) με χλωρεξιδίνη 4% (hibitane scrub), βοηθάει στον περιορισμό της διασποράς.
Αυτά όλα αναφέρονται στη θεραπεία.

Στα μέτρα πρόληψης, συνιστάται...
.......................
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki