Tuesday 2 October 2007

Γερά ποτήρια από την εφηβεία

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κάνει 
το 14,8% των παιδιών 13 έως 18 ετών.

Ουίσκι και βότκα κάνουν θραύση στις νεαρές ηλικίες και κυρίως στους εφήβους της χώρας, την ίδια ώρα που τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ μειώνονται στον γενικό πληθυσμό.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο ερευνών που έγιναν υπό την επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αννας Κοκκέβη, και παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Στρατηγικές αντιμετώπισης των συνεπειών της χρήσης του αλκοόλ», η κατανάλωση οινοπνεύματος εμφανίζει ανησυχητικές αυξητικές τάσεις στους εφήβους και θέτει σε κινητοποίηση τους αρμοδίους.

Οπως έδειξαν τα στοιχεία της μίας από τις δύο έρευνες, τα ποσοστά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε εφήβους, ηλικίας 13-18 χρόνων, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κατά την περίοδο 1998-2007 και συγκεκριμένα από 11,7% που ήταν το 1998 έφτασαν στο 14,8% το 2007. Το 27% των εφήβων μαθητών ανέφεραν ότι έχουν πιει οινοπνευματώδη ποτά είκοσι ή και περισσότερες φορές τον τελευταίο χρόνο.
Συχνή χρήση οινοπνευματωδών (δέκα ή περισσότερες φορές τις τελευταίες 30 ημέρες) έχει κάνει το 14,5% των μαθητών και υπερβολική χρήση (πέντε ή περισσότερα ποτά στη σειρά τρεις ή περισσότερες φορές τις τελευταίες 30 ημέρες) το 14,8%, ενώ το 12% απάντησε ότι έχει μεθύσει τον τελευταίο μήνα.
Πρώτα σε προτίμηση μεταξύ των μαθητών (24,8%) έρχονται τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα, κι ακολουθούν τα λιγότερο «δυνατά».
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι έφηβοι εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, το 12% ομολόγησε ότι έκανε σεξ χωρίς προφυλακτικό και το 10,9% ότι το επόμενο πρωί μετάνιωσε για το σεξ της προηγούμενης βραδιάς.

Κίνδυνοι
Το 68,4% των μαθητών βλέπει μεγάλο κίνδυνο στην καθημερινή κατανάλωση 4-5 οινοπνευματωδών στη σειρά και τα κορίτσια εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά αντίληψης κινδύνου συγκριτικά με τα αγόρια (75,6% και 60,3% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δεύτερης πανελλήνιας έρευνας για τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών σε γενικό πληθυσμό ηλικίας 12-64 ετών, η κατανάλωση αλκοόλ στον γενικό πληθυσμό φαίνεται να έχει μειωθεί μετά το 1998 κι από 32,9% που ήταν το 1984 έπεσε στο 26,8% το 2004.
Ενα από τα πιο συγκλονιστικά στοιχεία αυτής της έρευνας είναι εκείνο που καταγράφει ότι το 16,4% των Ελλήνων οδήγησαν αφού είχαν καταναλώσει τρία ή περισσότερα ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών στη σειρά, κι αυτό παρά το γεγονός πως όλοι όσοι ρωτήθηκαν γνώριζαν για τις ολέθριες συνέπειες της πράξης τους.
«Η βαριά επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ έχει ως κύρια επίπτωση τη νευροτοξικότητα, ενώ επιδρά σε δομές που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τη συμπεριφορά.
Αναφέρονται επίσης μεγαλύτερη συχνότητα ψυχολογικών προβλημάτων (στρες, συναισθηματικές διαταραχές), διαταραχές της «τρέχουσας» μνήμης και προσβολή των γνωστικών λειτουργιών.
«Οι συνέπειες είναι βαρύτερες όταν το φαινόμενο αυτό ξεκινά σε μικρή ηλικία», δήλωσε από το βήμα της ημερίδας η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τους κινδύνους για το κεντρικό νευρικό σύστημα του εμβρύου από την κατανάλωση αλκοόλ από τις εγκύους.
Μαρία Ριτζαλέου

Ποιες επιδράσεις έχει το αλκοόλ στη σωματική, νοητική και ψυχολογική κατάσταση των εφήβων? Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή τους?
Η ψυχολόγος Candice Odgers του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ψάχνοντας τα πιθανά αποτελέσματα της πρόωρης (πριν από την ηλικία των 15 ετών)χρήσης αλκοόλ στην κατάσταση της υγείας κατά την ενήλικη ζωή, παρουσίασε μια μακροχρόνια έρευνα πάνω σε 1000 παιδιά, τα οποία παρακολουθούσε για περίπου 30 χρόνια.
Τα ευρήματα της έρευνάς της παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Psychological Science και επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι οι έφηβοι που εκτίθενται σε χρήση αλκοόλ (και άλλων ουσιών) πριν από τα 15 τους χρόνια, αυξάνουν 2 με 3 φορές την πιθανότητα να εξαρτηθούν από τις ουσίες αυτές, να μολυνθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, να παρατήσουν πρόωρα τις σπουδές τους και να διαπράξουν αξιόποινες πράξεις σε σχέση με εκείνους που δοκίμασαν το πρώτο τους ποτό στα 21. 
Επιπλέον, οι πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε κορίτσια στην εφηβεία που κάνουν τακτική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών πριν από τα 15 τους χρόνια αυξάνονται κατακόρυφα σε σχέση με τα κορίτσια που δεν έκαναν χρήση πριν την ηλικία των 15. Το πλέον παράδοξο, όμως, σε σχέση με τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, είναι ότι το 50% των εφήβων που χρησιμοποιούσαν ναρκωτικά και αλκοόλ πριν τα 15 δεν είχαν κανένα ιστορικό αποκκλίνουσας συμπεριφοράς, ήταν, δηλαδή «συνηθισμένα» παιδιά...

Έρευνα για την εξαφάνιση 500 «παιδιών των φαναριών» ζητά από την χώρα ο ΟΗΕ

Ηνωμένα Έθνη
Τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την εξαφάνιση από ίδρυμα της πρωτεύουσας 500 ανήλικων
παιδιών που ζούσαν στους δρόμους, στην πλειονότητά τους αλβανικής καταγωγής, ζήτησε από την κυβέρνηση η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, την Τρίτη, η Επιτροπή με δελτίο Τύπου -τα καταληκτικά επίσημα συμπεράσματα θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα- που εξέδωσε κατηγορεί την Ελλάδα ότι στο διάστημα 1998 - 2003 υπήρξε ανεπαρκής λήψη μέτρων στην προστασία των συγκεκριμένων ανηλίκων που είχαν καταγραφεί και ανακριθεί από τις αστυνομικές αρχές.


Τα 500 ανήλικα, γνωστά ως «παιδιά των φαναριών» είχαν φιλοξενηθεί στο ίδρυμα Αγία Βαρβάρα, αλλά εν συνεχεία αποκαλύφθηκε ότι λόγω έλλειψης επιμέλειας και κρατικής φροντίδας σημειώθηκε σωρεία εξαφανίσεων.
Το πόρισμα της Επιτροπής αποδίδει την αιτία στην «απουσία γρήγορης έρευνας της Δικαιοσύνης» για την υπόθεση και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να διεξάγει έρευνα, αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για να εμποδίσει την εξάπλωση του φαινομένου.

in.gr
30/11/2004Από τότε !!

Τι απέγινε με την έρευνα;;
Πού βρίσκονται τα παιδιά;;

Μια καλημέρα από το Oman 😀

Με λένε  سلطانة  δηλαδή Sultana.
Είμαι ένα μωρό Βεδουινάκι από το Oman

صباح الخير  أنت

Καλημέρα σας!!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki