Saturday 5 May 2018

Πώς επηρεάζουν οι ναρκισσιστές γονείς τα παιδιά τους;

Γιατί έχει σημασία αν ένας γονέας είναι ναρκισσιστής; 
Πώς μπορεί να πληγώσει αυτό ένα παιδί; 

Μπορεί να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις, αν έχετε την κηδεμονία του παιδιού σας από κοινού με έναν/μία πρώην με ναρκισσιστικές τάσεις
• αν έχετε μεγαλώσει με έναν ναρκισσιστή γονέα
• αν βρίσκεστε σε σχέση με έναν ναρκισσιστή ή είστε ένας επαγγελματίας που εργάζεται σε μια περίπτωση που εμπλέκει ναρκισσιστή γονέα. 
Με βάση την έρευνα και την κλινική μου εμπειρία, θέλω εδώ να σας παρέχω ορισμένες πληροφορίες σχετικά με το πώς αυτή η διαταραχή μπορεί να επιδράσει στα παιδιά.

Αρχικά, επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι η διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας παρερμηνεύεται και παρεξηγείται όταν χρησιμοποιείται, για να χαρακτηρίσει κάποιον που είναι απλά αλαζόνας, υπερόπτης και εγωιστής. 
Αν και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ενοχλητικά και καθόλου ευχάριστα, ο ναρκισσισμός αποτελεί μια βαθύτερη, πιο καταστροφική διαταραχή με ολέθριες επιδράσεις σε ανθρώπους, σχέσεις και στο ίδιο το άτομο.

Η αντιμετώπισή της είναι μια δύσκολη υπόθεση
• πολλοί πιστεύουν ότι είναι αθεράπευτη. 
Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της διαταραχής είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και η ανικανότητα σύνδεσης με τον συναισθηματικό κόσμο των άλλων.

Πώς, λοιπόν, οι ναρκισσιστές γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους;
- Το παιδί δεν θα νιώθει ότι ακούγεται ή ότι γίνεται αντιληπτό.
- Τα συναισθήματα και η πραγματικότητα του παιδιού δεν θα γίνονται αντιληπτά.
- Θα το μεταχειρίζονται σαν ένα αξεσουάρ, παρά σαν ένα άτομο.
- Το παιδί θα αποκτά αξία σύμφωνα με αυτό που κάνει (συνήθως για τον γονέα) παρά για το τι είναι ως άνθρωπος.
- Το παιδί δεν θα μάθει να αναγνωρίζει ή να εμπιστεύεται τα ίδια του τα συναισθήματα και θα μεγαλώσει με μια «παραλυτική» αυτοαμφισβήτηση.
- Το παιδί θα διδαχθεί ότι ο τρόπος που φαίνεται είναι σημαντικότερος από το πώς νιώθει.
- Το παιδί θα φοβάται να είναι αληθινό και, αντιθέτως, θα διδαχθεί ότι η εικόνα είναι σημαντικότερη από την αυθεντικότητα.
- Το παιδί θα διδαχθεί να κρατά μυστικά, για να προστατέψει τον γονέα και την οικογένεια.
- Το παιδί δεν θα ενθαρρύνεται να αναπτύξει τη δική του αίσθηση εαυτού.
- Θα νιώθει συναισθηματικά άδειο.
- Θα μάθει να μην εμπιστεύεται τους άλλους.
- Θα νιώθει ότι χειραγωγείται, ότι το εκμεταλλεύονται και ότι το χρησιμοποιούν.
- Το παιδί θα είναι αυτό που θα στέκεται στο γονέα, παρά το αντίθετο.
- Η συναισθηματική ανάπτυξη του ατόμου θα καθυστερήσει.
- Το παιδί θα νιώσει ότι επικρίνεται αυστηρά, παρά ότι γίνεται αποδεκτό και ότι αγαπιέται.
– Θα μεγαλώσει, έχοντας μια μόνιμη σύγχυση για το πώς θα βρει την αγάπη, την αποδοχή και την προσοχή.
– Θα μεγαλώσει νιώθοντας ότι δεν θα είναι ποτέ «αρκετά καλό».
- Δεν θα έχει κάποιον πρότυπο για υγιείς συναισθηματικές συνδέσεις.
- Το παιδί δεν θα μάθει τα απαραίτητα όρια για τις σχέσεις.
- Δεν θα μάθει πώς να φροντίζει τον εαυτό του, αλλά αντίθετα, θα αναπτύσσει εύκολα το χαρακτηριστικό της εξάρτησης (θα φροντίζει τους άλλους, παραμελώντας τον εαυτό του).
- Το παιδί θα δυσκολευτεί να αποσυνδεθεί από τον γονέα, καθώς μεγαλώνει.
- Θα διδαχθεί να αναζητά την εξωτερική επιβεβαίωση, παρά την εσωτερική.
- Θα λαμβάνει ανάμεικτα μηνύματα όπως «κατάφερε τα καλύτερα, ώστε να με κάνεις περήφανο/η ως γονέα, αλλά όχι τόσο καλά που να με επισκιάζεις».
- Το παιδί, αν επισκιάσει τον γονέα, θα νιώσει τη ζήλεια από εκείνον/η.
- Δεν θα διδαχθεί να επαινεί τον εαυτό του, όταν το αξίζει.
- Το παιδί τελικά θα υποφέρει από κάποιο βαθμό μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης και/ή άγχους στην ενήλικη ζωή του.
- Θα μεγαλώσει πιστεύοντας ότι είναι ανάξιο για αγάπη, επειδή θα σκέφτεται ότι αν δεν το αγαπούν οι ίδιοι οι γονείς του, τότε ποιος άλλος θα το κάνει;
- Συχνά ντροπιάζεται ή ταπεινώνεται από έναν ναρκισσιστή γονέα και έτσι μεγαλώνει με έλλειψη αυτοεκτίμησης.
- Το παιδί συχνά γίνεται είτε εξαιρετικά επιτυχημένο, είτε αυτό- σαμποτέρ, είτε και τα δύο.
- Το παιδί θα χρειαστεί θεραπεία για τα τραύματά του και θα χρειαστεί να αυτό- αναθρέψει τον εαυτό του στην ενήλικη ζωή.
Η ανατροφή από έναν ναρκισσιστή γονέα είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά κακοποιητική και προκαλεί μακροχρόνια, αρνητικά αποτελέσματα στα παιδιά. 
Συχνά δεν γίνονται αντιληπτοί από τους επαγγελματίες, επειδή οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι γοητευτικοί στην παρουσία, επιδεικνύοντας μια εικόνα, έτσι ακριβώς όπως θέλουν να γίνουν αντιληπτοί. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα παιδιά νιώθουν την ασφυξία και τον αγώνα με την μοναξιά και τον πόνο.

Ο ναρκισσιστής δεν παίρνει την ευθύνη για τα λάθη ή τη συμπεριφορά του, οπότε το παιδί πιστεύει ότι εκείνο είναι που φταίει. Έχοντας εργαστεί ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας με εκατοντάδες παιδιά, αλλά και με ενήλικα παιδιά ναρκισσιστών γονέων, βλέπω τα παραπάνω συμπτώματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Ο τρόπος ζωής διαφέρει, όπως και οι ιστορίες, αλλά όλες έχουν τα ίδια συναισθηματικά βάρη. Και χρειάζεται σοβαρή θεραπευτική δουλειά για να νιώσουν καλύτερα και να αναρρώσουν.

Αν είστε ο άλλος γονέας ή μέλος μιας εκτεταμένης οικογένειας και προσπαθείτε να αποτρέψετε τις επιδράσεις ενός ναρκισσιστή γονέα, έχετε διπλό καθήκον ως ο υπεύθυνος της ιστορίας. 
Η καλύτερη προσέγγιση είναι εσείς να μεγαλώσετε το παιδί σας με ενσυναίσθηση- ως αντίθεση στον ναρκισσισμό. 
Αν είστε επαγγελματίας που εργάζεται σε μια περίπτωση, η οποία εμπλέκει ναρκισσιστή, βοηθήστε τα παιδιά πρώτα να κατανοήσουν πραγματικά τη δυναμική αυτής της διαταραχής. 
Μην ελαχιστοποιείτε τη σημασία της. 
Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά κάνουν ψυχοθεραπεία και μαθαίνουν δεξιότητες αποδοχής του εαυτού τους, αλλά και όσες άλλες χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τους ναρκισσιστές γονείς τους. Τα παιδιά είναι η προτεραιότητα.

Άρθρο της Karyl McBride, θεραπεύτρια ζεύγους και οικογένειας

enallaktikidrasi
Το Χαμομηλάκι

Εμβολιασμός - Αντεμβολιαστές: Δυόμισι εκατομμύρια παιδιά το χρόνο θα ζούσαν, εάν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια.

Δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμούς
Πέντε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο και τα δυόμισι εκατομμύρια από αυτά θα μπορούσαν να ζουν εάν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια. 
Στη χώρα μας πριν από πέντε δεκαετίες νοσούσαν 22.000 άνθρωποι ενώ έμεναν ανάπηροι και πέθαιναν 250, αλλά η κατάσταση αυτή άλλαξε προς το καλύτερο χάρη στα εμβόλια. 

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ανακοίνωση των ανοιχτών εκδηλώσεων #κίνημα_ζωής, #emvoliaZO, #emvoliaZOUME, που διοργανώνει 6-12 Μαΐου ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για δεύτερη χρονιάτονίζοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα δεν πρέπει να χάνονται ζωές από ασθένειες που αντιμετωπίζονται με εμβολιασμούς και πρόληψη. 
Φέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο ΙΣΘ θα πηγαίνει στα σχολεία για να ενημερώσει τους μαθητές για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. 
Επίσης, φέτος, έχει ανανεωθεί η ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, η οποία δημιουργήθηκε πέρσι και με την οποία ο ΙΣΘ στόχευσε με τρόπο σαφή και κατανοητό να ενημερώσει τους χρήστες για τα οφέλη του εμβολιασμού και να καταρρίψει τους μύθους γύρω από τα εμβόλια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 6 Μαΐου, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξανδρου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού για την ασφάλεια των εμβολιασμών, ενώ, την επόμενη Κυριακή, αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean Cosmos. 

Επίσης, την Τετάρτη 9 Μαΐου, στις 20.30, στα γραφεία του ΙΣΘ (Αριστοτέλους 4) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τα εμβόλια με ομιλητή τον παδίατρο-λοιμωξιολόγο καθηγητή Παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροϊλίδη.

«Οι εμβολιασμοί έσωσαν εδώ και δεκαετίες εκατομμύρια ζωές ενώ άλλες τόσες αναπηρίες αποφεύχθησαν. Η επιστήμη εξαφάνισε ασθένειες και επιδημίες ενώ την ίδια στιγμή προστάτευσε τον άνθρωπο από πόνους και ταλαιπωρίες. Ενδεικτικά, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έχει υπολογίσει, ότι ο εμβολιασμός των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2013 πρόλαβε 322.000.000 νοσήσεις και απέτρεψε 732.000 θανάτους. 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βγαίνει και φέτος στους δρόμους και στις πλατείες, διοργανώνει πάλι ανοιχτές εκδηλώσεις ενημέρωσης και δηλώνει ότι η θωράκιση της κοινωνίας από την ασθένεια λέγεται πρόληψη. Αυτή σώζει ζωές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Από τις λίγες βεβαιότητες των καιρών μας, είναι ο καθοριστικός ρόλος των εμβολίων στη ζωή και στην ποιότητα της. Δοκιμάστηκαν στην πράξη και βελτίωσαν την υγεία και την κοινωνία, παρά τις προσπάθειες αμφισβήτησης από ορισμένους, οι οποίοι βρίσκονται μακριά από την επιστημονική κοινότητα. 

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνει ότι εμβολιασμός ήταν και είναι το πρώτιστο μέσο προαγωγής της δημόσιας υγείας κι αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε. 
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με ευθύνη διαβεβαιώνει ότι κάθε εμβόλιο είναι ασφαλές. Πριν πάρει άδεια κυκλοφορίας, δοκιμάζεται για την ασφάλειά του και χρέος όλων μας είναι να προστατεύσουμε τον καθένα χωριστά και ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση και ιδεοληψίες» επισήμανε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας. Παράλληλα, ανέφερε, ότι ο ΙΣΘ είναι από τους πρώτους φορείς σε όλη τη χώρα – που πριν από ένα χρόνο – έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προληφθούν τα κρούσματα ιλαράς, σημειώνοντας ότι καταγράφηκαν περισσότερα από 2.600 μέσα σε λίγους μήνες, ορισμένα από τα οποία οδήγησαν στο θάνατο.

«Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τα παιδιά, όταν μιλάμε για τους εμβολιασμούς. Υπάρχουν όμως και άλλες ηλικίες στις οποίες κανείς πρέπει να εμβολιάζεται. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γρίπη, από την οποία έχασαν στη χώρα μας τη ζωή τους πάνω από 300 συνάνθρωποί μας μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, πολλοί από τους οποίους θα ζούσαν ανάμεσά μας αν είχαν εμβολιαστεί. 
Ο εμβολιασμός για τον τέτανο πρέπει να γίνεται σε όλους κάθε 10 χρόνια, ενώ υπάρχουν εμβολιασμοί για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, καπνιστές ή εργαζόμενοι σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ρωτήστε το γιατρό για τα εμβόλια που πρέπει να κάνετε εσείς και τα παιδιά σας» ανάφερε οπαιδίατρος, μέλος στο ΔΣ του ΙΣΘ Νίκος Καρανταγλής, ο οποίος παράλληλα έδωσε απαντήσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Ερώτηση: 

Γιατί πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου;
Απάντηση: 

Τα εμβόλια προστατεύουν το παιδί σας από σοβαρές ασθένειες γιατί ενεργοποιούν το αμυντικό του σύστημα ώστε να παράγει ουσίες (αντισώματα) που καταπολεμούν μικρόβια και ιούς. Επιπλέον, όμως, προστατεύουν και ανθρώπους που για διάφορους λόγους δε μπορούν να εμβολιαστούν (νεογνά, παιδιά με καρκίνο ή ανοσοανεπάρκειες) αποτελώντας με αυτό τον τρόπο πράξη ευθύνης και αγάπης προς τους γύρω μας

Ερώτηση: 

Δεν γνωρίζω κανέναν που να έχει κολλήσει τις ασθένειες για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός. Γιατί χρειάζεται το παιδί μου να κάνει αυτά τα εμβόλια;
Απάντηση: 

Αρκετές από τις ασθένειες που προλαμβάνουν τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σπάνιες πια. Αν όμως τα παιδιά σταματούσαν να εμβολιάζονται, τα λίγα κρούσματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να αυξηθούν σε δεκάδες χιλιάδες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιλαράς που από πέρισυ βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα.

Ερώτηση: 

Είναι τα εμβόλια ασφαλή;
Απάντηση: 

Ναι. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Εκατομμύρια παιδιά εμβολιάζονται με ασφάλεια κάθε χρόνο. Οι πιο κοινές ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι συνήθως πολύ ήπιες, όπως πυρετός, πόνος και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, και περνάνε εντός 1-2 ημερών. Σοβαρές παρενέργειες, όπως οι αλλεργικές αντιδράσεις, είναι πολύ σπάνιες και οι γιατροί είναι πλήρως εκπαιδευμένοι για να τις αντιμετωπίσουν.

Ερώτηση: 

Γνωρίζουμε αν τα εμβόλια προκαλούν προβλήματα σε βάθος χρόνου;
Απάντηση: 

Υπάρχει εκτενής και πολυετής εμπειρία με τα εμβόλια και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλούν προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Ερώτηση: 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη των εμβολίων;
Απάντηση: 

Τα εμβόλια προστατεύουν από νοσήματα τα οποία παλαιότερα προκαλούσαν το θάνατο ή την αναπηρία πολλών βρεφών, παιδιών και ενηλίκων. Χωρίς εμβολιασμό, το παιδί σας κινδυνεύει να αρρωστήσει σοβαρά από επικίνδυνα νοσήματα. Δυστυχώς ακόμα κα στις μέρες μας περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν στον κόσμο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια!!! Τα οφέλη των εμβολίων στην προστασία από σοβαρές ασθένειες υπερτερούν αναμφίβολα σε σχέση με το μικρό κίνδυνο σπάνιων αντιδράσεων κατά τον εμβολιασμό.
ert
ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki