Sunday 18 October 2020

«Iliana»: O 29χρονος παιδόφιλος, «δράκος του Instagram»

Το 2017 είχε συλληφθεί και πάλι στη Λαμία για το ίδιο φρικτό αδίκημα. 
🌼Γιατί δεν ήταν στη φυλακή;🌼 
Το κόλπο που έστησε ο 29χρονος παιδόφιλος ήταν απλό. Δύο προφίλ στο Instagram με το γυναικείο όνομα «Iliana» και την ιδιότητα «μάνατζερ μοντέλων», μια αμοιβή 300 ευρώ σε όποιο κοριτσάκι τσιμπήσει το δόλωμα και στη συνέχεια ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, μέχρι το ανήλικο θύμα να υποκύψει και να στείλει βίντεο και φωτογραφίες για το υποτιθέμενο casting.

Σύμφωνα με το protothema.gr από τον Ιούνιο που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τον είχε «λοκάρει» οι αξιωματικοί εντόπισαν δύο ανήλικα ηλικίας μόλις 11,5 ετών να έχουν ενδώσει (οι γονείς τους έκαναν καταγγελίες και ξεκίνησε η έρευνα), όμως το πιο ανησυχητικό ήταν ότι το πρώτο κοριτσάκι δεχόταν αφόρητες πιέσεις και βρισκόταν ένα στάδιο πριν δεχτεί να τον συναντήσει από κοντά.

«Να βρεθούμε από κοντά να σε φωτογραφίσω», της ζητούσε η «Iliana» και λίγο πριν γίνει το κακό, επενέβη η Αστυνομία και του πέρασε χειροπέδες.

Τον πρόδωσε η υπόθεση της Λαμίας


Ο «δράκος του Instagram» προδόθηκε από το παρελθόν του. 
Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν από τα αρχεία ότι ήταν παλιός τους γνώριμος αφού το 2017 είχε συλληφθεί και πάλι στη Λαμία για το ίδιο φρικτό αδίκημα. 🌼Γιατί δεν ήταν στη φυλακή;🌼 
Ομως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν αν είχε περάσει από τις φυλακές Τρίπολης όπου οδηγούνται συνήθως οι παιδόφιλοι και είχε αποφυλακιστεί, αν είχε αθωωθεί, ή αν βρισκόταν ακόμη πίσω από τα κάγκελα. 
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει επίσημη και online ενημέρωση στην ΕΛ.ΑΣ για την εξέλιξη τέτοιων υποθέσεων μετά την παράδοση των δραστών στη Δικαιοσύνη. (🌼!!!🌼) 
Τα παιδάκια που βίωσαν την περιπέτεια με τον 29χρονο παιδόφιλο δεν κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις για να μην τραυματιστούν περαιτέρω από αυτή την επώδυνη διαδικασία, μίλησαν όμως οι γονείς τους. 
Είπαν με λεπτομέρειες όσα έζησαν αυτούς τους μήνες βλέποντας την αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών τους, χωρίς όμως να μπορούν να καταλάβουν τι ήταν αυτό που τα προβλημάτιζε και σιγά-σιγά τα μεταμόρφωνε σε διαδικτυακά υποχείρια της μάνατζερ «Iliana».

Μέχρι που έψαξαν στα προφίλ τους στο Instagram και κατάλαβαν τι ακριβώς παιζόταν. Οσο για τον ίδιο, με βλέμμα παγωμένο παραδέχτηκε τις αισχρές του πράξεις, είπε ότι μεταμορφώθηκε σε «Iliana» για να προσεγγίσει πιο εύκολα τα κοριτσάκια στα οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει ροπή» και στη συνέχεια ζήτησε να εξεταστεί από ψυχίατρο για να τον βοηθήσει, όπως είπε, να ξεπεράσει αυτό το αρρωστημένο πάθος.

Το κόλπο

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 29χρονος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ξεκίνησε η έρευνα της Αστυνομίας, προσέγγισε τρία κοριτσάκια, φίλες μεταξύ τους, και έλαβε φωτογραφίες και βίντεο, όμως προς το παρόν οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν πότε ακριβώς ξεκίνησε να κάνει αυτή τη «δουλειά» και τον ακριβή αριθμό των ανήλικων θυμάτων του.

Για τον λόγο αυτό, το κινητό του τηλέφωνο και ο υπολογιστής του έχουν σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., όπου γίνονται φύλλο και φτερό προκειμένου να έχουν οι αστυνομικοί την ακτινογραφία των κινήσεών του. Στόχος τους είναι να μάθουν αν κατάφερε να συναντηθεί με παιδιά στο παρελθόν και να ασελγήσει πάνω τους.

Στο διαβιβαστικό της δικογραφίας αναφέρεται ότι μετά τις καταγγελίες δύο γονέων οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι στα τέλη Ιουνίου ο παιδόφιλος, που δηλώνει ιδιωτικός υπάλληλος, προσέγγισε ένα κοριτσάκι ηλικίας 11,5 ετών και άρχισε να συνομιλεί μαζί του.

Το αλίευσε μέσα από το Instagram ως scouter «Iliana», όπως προαναφέρθηκε, που διατηρεί πρακτορείο μοντέλων και ψάχνει νέα πρόσωπα για διαφημιστικά σποτ και καμπάνιες εσωρούχων. Και ήταν επίμονη. 
Συνομιλούσε κάθε απόγευμα μέχρι νωρίς το βράδυ με το κοριτσάκι και μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να το πείσει να του στείλει φωτογραφίες και βίντεο τελείως γυμνό.
Στη συνέχεια πέρασε στο επόμενο στάδιο και ξεκίνησε ακόμη πιο στενό μαρκάρισμα ζητώντας από το παιδί να συναντηθούν δήθεν για να το δει από κοντά και να το φωτογραφίσει. Παράλληλα, άρχισε να συνομιλεί και με μια φίλη της μικρής, συμμαθήτριά της στο σχολείο, χρησιμοποιώντας σε αυτή την περίπτωση ένα ισχυρό επιχείρημα για να την πείσει, ότι δηλαδή η φίλη της είχε στείλει ήδη φωτογραφίες και βίντεο για το υποτιθέμενο casting.
Η «Iliana» είχε ήδη πείσει τα κοριτσάκια για το «όνειρο», τάζοντάς τους μια πολλά υποσχόμενη καριέρα στον λαμπερό κόσμο της μόδας και της showbiz, όμοια με αυτή που βλέπουν στα reality της τηλεόρασης.
Η τρίτη μικρή που είχε επίσης δεχθεί «επίθεση φιλίας» από τη μάνατζερ «Iliana» ήταν πιο υποψιασμένη και δεν έστειλε τίποτε από όλα όσα επίμονα της ζητούσε. Ισως να μην πρόλαβε, αφού οι αστυνομικοί μετά την άρση του απορρήτου εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του, έκαναν έφοδο στο σπίτι του και του πέρασαν χειροπέδες.

«'Εχω ροπή στα ανήλικα»

Οταν οι «Ράμπο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προσήγαγαν τον 29χρονο στη ΓΑΔΑ και τον ανέβασαν στον 13ο όροφο για να δώσει τη δική του εκδοχή, είχε νορμάλ συμπεριφορά. Εμοιαζε με έναν φυσιολογικό άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Ήρεμος και υπεράνω πάσης υποψίας. 
Η σκέψη του ήταν δομημένη και ο λόγος του είχε ροή. Δεν προσπάθησε να κρυφτεί, δεν επιχείρησε καν να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Απλά τους κοίταξε στα μάτια και παραδέχτηκε τα πάντα.
«Το παραδέχομαι. Ομως θέλω να ξέρετε ότι έχω πρόβλημα. Εχω θέμα με τα ανήλικα. Εχω μια ροπή που δεν μπορώ να την ελέγξω. Ζητώ γι’ αυτό να εξεταστώ από ειδικό και να με δει ψυχίατρος»,
φέρεται να είπε στους εμβρόντητους αξιωματικούς ο κατηγορούμενος και στη συνέχεια επιχείρησε να πει κάποια πράγματα που όμως στις Αρχές ήταν ήδη γνωστά.

Δεν αποκάλυψε αν διέθετε άλλα προφίλ στο Instagram ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε αν είχε προσεγγίσει άλλα παιδάκια. 
«Ξέρω ότι γνωρίζετε το παρελθόν μου και τι έχω κάνει τα προηγούμενα χρόνια στη Λαμία. Χρησιμοποιούσα γυναικεία ονόματα στο Instagram γιατί είναι πιο εύκολο μια γυναίκα να συνομιλήσει με κοριτσάκια. Ελάμβανα φωτογραφίες και βίντεο, όμως δεν συναντήθηκα με κανένα από αυτά. Τα υπόλοιπα θα τα πω στον εισαγγελέα».
Βέβαια, ο 29χρονος και στις ανακριτικές αρχές είπε πάνω κάτω τα ίδια επιμένοντας στην ψυχιατρική εξέταση, κάτι που έκανε δεκτό το δικαστήριο, ενώ δεν προφυλακίστηκε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ουσιαστικά, ο ιδιωτικός υπάλληλος με το βαρύ παρελθόν που φρόντισε να επαναλάβει και στο παρόν, ακολούθησε την τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι παιδόφιλοι μετά τη σύλληψη τους: παραδέχονται κυνικά στους αστυνομικούς πως ό,τι έκαναν το έκαναν για να εκτονώσουν αρρωστημένα πάθη και φαντασιώσεις, όμως το σίγουρο είναι ότι όχι απλώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι αλλά και αμετανόητοι. Με την πρώτη ευκαιρία, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια εγκλεισμού σε σωφρονιστικά καταστήματα, ξανακυλούν στον βούρκο της αμαρτίας και αναζητούν με κάθε τρόπο παιδική σάρκα για να εκτονώσουν πάθη και απαγορευμένες εμμονές που φωλιάζουν στο αβυσσαλέο μυαλό τους.

Είχε συλληφθεί και πάλι στη Λαμία

Η περίπτωση του 29χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές των τελευταίων χρόνων. Άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάθη τους και συλλαμβάνονται ξανά και ξανά από την Αστυνομία.

Ετσι και ο συγκεκριμένος δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται από την Ασφάλεια. Πριν από τρία χρόνια στη Λαμία είχε συλληφθεί και πάλι γιατί προσέγγιζε κοριτσάκια ηλικίας 11 και 12 ετών μέσω των social media.

Τότε δεν ήταν «μάνατζερ μοντέλων», αλλά απλός φοιτητής και τα θύματά του και πάλι μικρά κοριτσάκια. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε για τη σύλληψή του, αλλά δεν γνώριζε αν είχε μπει φυλακή και πότε αποφυλακίστηκε. Ούτε αν είχε καταφέρει να συναντηθεί με τα ανήλικα θύματά του.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Αστυνομία κινείται στα τυφλά σε ό,τι αφορά την τύχη των παιδεραστών μετά τη σύλληψη και τον σχηματισμό δικογραφίας από την Ασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση από τις δικαστικές αρχές για τη μετέπειτα πορεία τους. Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας δεν γνωρίζουν αν οι δράστες καταδικάζονται, ποια είναι η ποινή τους, σε ποιο σωφρονιστικό κατάστημα οδηγούνται, αν και πότε παίρνουν άδειες και το κυριότερο πότε αποφυλακίζονται. Η ασυνεννοησία και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών και δικαστικών αρχών, που μόνο στην Ελλάδα παρατηρείται, προκαλεί τεράστιο κενό στη ροή πληροφοριών, με αποτέλεσμα άνθρωποι που καταδικάζονται για παιδοφιλία να βγαίνουν έξω, να κατρακυλούν και πάλι στον βούρκο και κανένας να μη γνωρίζει το παραμικρό.

Το προφίλ του παιδόφιλου

...........................
η συνέχεια εδώ: 
lamiareport

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Η απελευθέρωση της Λαμίας

Την 18-4-1941,Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα ηλιόλουστη, η Λαμία βομβαρδίστηκε ανελέητα από τους Γερμανούς (γι΄ αυτό η πόλη ήταν άδεια απ’ τον κόσμο της), λόγω της ύπαρξης  Αγγλικών και Νεοζηλανδικών τμημάτων που οπισθοχωρούσαν αμυνόμενοι προς Αθήνα. Κυριακή 20/4, ημέρα του Πάσχα (οι ξεσπιτωμένες οικογένειες της Λαμίας, ήταν στα χωράφια και στα γειτονικά χωριά, γιορτάζοντας όπως μπορούσαν το Πάσχα), εισέρχονταν στη Λαμία οι Γερμανοί κατακτητές. Η σκληρή περίοδος της Κατοχής μόλις άρχιζε.
Κατά την περίοδο αυτή οι Έλληνες, παρ’ όλες τις κακουχίες, την πείνα και τη δυστυχία, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εκτελέσεις, τις λεηλασίες, τις δημεύσεις και τις επιτάξεις, οργάνωσαν  εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις κατά του κατακτητή, όπως το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ το ΕΔΕΣ και πολλές άλλες.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΕΙΣ

Ο γερμανικός στρατός ήρθε, χωρίς την απαραίτητη επιμελητεία και παραβιάζοντας διεθνείς συμβάσεις, κατέσχεσε όλες τις αποθήκες τροφίμων. Όσα τρόφιμα δεν κατανάλωναν, τα μετέτρεπαν σε κονσέρβες σε επιταγμένα εργοστάσια. Με τον τρόπο αυτό στέρησαν τον ελληνικό πληθυσμό από τα βασικά τρόφιμα. Συγκεκριμένα η τότε γεωργική υπηρεσία της Λαμίας, διατάχθηκε να κάνει τα λεγόμενα “παρακρατήματα”, για τα στρατεύματα κατοχής. Ήταν ποσότητες δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, κ.ά.) μετά το θερισμό, που τα συγκέντρωναν και τα έστελναν στην Ιταλία , στη Γερμανία η στα μέτωπα του πολέμου.

Τον Ιανουάριο του 1942, οι καιρικές συνθήκες έγιναν πολύ άσχημες. Ο χειμώνας έπεσε βαρύς. Πολλά χιόνια  το θερμόμετρο για αρκετό χρονικό διάστημα κάτω απ’ το μηδέν. Είχε χρόνια να κάνει τόσο κρύο. Για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να ξυλεύουν τα γύρω δάση. Στις πόλεις, όταν δεν είχαν κάτι για να ζεσταθούν, μερικοί έκοβαν δέντρα στα όρια της πόλης (ή και μέσα σ’ αυτήν). Τα σχολεία έκλεισαν και δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Το ηλεκτρικό ρεύμα από την Ηλεκτρική Εταιρία Λαμίας κοβόταν για πολλές ώρες.

Στη Λαμία, το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό εκπροσωπούσε από το 1942 ο Σουηδός Stoure Linner, με τρόφιμα που ήταν αποθηκευμένα σε διάφορους χώρους (όπως στο “Πέτρινο” Γυμνάσιο, στο ημιτελές κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας, στη Δημοτική Αγορά Λαμίας και αλλού). Η προσφορά αυτού του ανθρώπου ήταν μεγάλη, εφόσον έσωσε κόσμο από την πείνα και από τους Γερμανούς (με παρεμβάσεις που έκανε).

(Κατάσταση και αποβιώσεις στην ενορία του Ι. Ν. Παναγίας Δέσποινας)

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι στη ζώνη της ενορίας Παναγίας Δέσποινας, κατά το έτος 1942, οι αποβιώσεις διπλασιάζονται, φτάνοντας τον αριθμό των 102 θανάτων!

Ειδικά τα παιδιά (μέχρι 10 ετών), αποτελούν τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα στις δοκιμασίες που περνά κάθε λαός. Κατά το 1942, οι θάνατοι παιδιών είναι το σκληρότερο γεγονός, 6 θάνατοι παιδιών από πείνα. Κατά τη διάρκεια του 1943 καταγράφεται 1 ακόμα θάνατος παιδιού από πείνα. Παράλληλα, το 1942, έχουμε μεγάλη αύξηση παιδικών θανάτων από διάφορες αιτίες.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ  ΤΩΝ  ΓΕΡΜΑΝΩΝ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΛΑΜΙΑ

Η μεγάλη αντεπίθεση των Ρωσικών στρατευμάτων, ανάγκασε την Γερμανική Διοίκηση να διατάξει  τα στρατεύματα κατοχής να εκκενώσουν-αποχωρήσουν από την Ελληνική Επικράτεια.

Έτσι μεγάλα τμήματα του Γερμανικού Στρατού από την Αθήνα, συμπεριλαμβανόμενων και άλλων περιοχών, πήραν το δρόμο της επιστροφής.  12 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα είναι ελεύθερη.

Στην Λαμία, οι Γερμανοί σχεδίαζαν πριν την αποχώρησή τους, τη νύχτα της 17ης  προς 18ης Οκτωβρίου 1944, να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, με σκοπό να καταστρέψουν, αποθήκες πυρομαχικών, εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (Εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ηλεκτρικής Εταιρείας στην οδό Λεωνίδου και το τηλεφωνικό κέντρο της ΑΕΤΕ (Ανώνυμη Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία) στην οδό Αινιάνων και αποθήκες τροφίμων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (παλιό Νοσοκομείο στην οδό Φλέμινγκ (σημερινό Δημαρχείο), στο σιδηροδρομικό σταθμό Λαμίας, στο παλιό Γυμνάσιο Αρρένων (σημερινό 6ο Γυμνάσιο) και κτίρια στην οδό Παλαιολόγου.

Στην πόλη έχει σημάνει συναγερμός και πολλοί κάτοικοι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς δεν γνωρίζουν πότε και από πού θα έρθει το χτύπημα ούτε πόσο μεγάλο θα είναι το μέγεθος της καταστροφής.

Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων 3 άνθρωποι έπαιξαν εκείνες τις ώρες, τον πλέον σημαντικό ρόλο, σωτήριο για την ύπαρξη της Λαμίας, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή της: ο Ιταλός Αξιωματικός (ηλεκτρολόγος) Eugenio de Simone, ο Αυστριακός στρατιώτης Josef H. Blechinger (Ηλίας Κόκκινος) και ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Sture Linner.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, πριν την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων, ο Εουτζένιο Ντε Σιμόνε, είχε πάρει εντολή από τους Γερμανούς να φτιάξει και να τοποθετήσει στο στρατόπεδο Λοχαγού Τσαλτάκη  (όπως το γνωρίζουμε), τον ηλεκτρικό μηχανισμό σύνδεσης με τα  εκρηκτικά για την ανατίναξη των πυρομαχικών.

Το σχέδιο είχε ως εξής: οι Γερμανοί θα εγκατέλειπαν την πόλη και όταν θα έφταναν στο «δεκαέξι» (16ο χιλιόμετρο Λαμίας προς Δομοκό) εκείνος θα πυροδοτούσε μικρή ποσότητα εκρηκτικών, ως σινιάλο για τον ερχομό της καταστροφής και στη συνέχεια θα ενεργοποιούσε τον μεγάλο όγκο των πυρομαχικών-εκρηκτικών, για να  καταστραφούν.

Και οι δυο αυτοί άνθρωποι με πρωτοβουλία τους απέκοψαν τις συνδέσεις των εκρηκτικών μηχανισμών και δεν έγινε ολοκληρωτική ανατίναξη των αποθηκών πυρομαχικών (μία μονό μικρή έκρηξη για παραπλάνηση).

Τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν χαραχθεί και στη μνήμη των Λαμιωτών, που τους τίμησαν με διαφόρους τρόπους.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι και ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Sture Linner, προσέφερε τα μέγιστα στην πόλη, αποτρέποντας την ανατίναξη των αποθηκών τροφίμων και των εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας (εκτός του Τηλεφωνικού Κέντρου), καθώς με δική του πρωτοβουλία επισκέφθηκε τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου το Γερμανό φρούραρχο στην οικία του (οδός Τσιριμώκου και Μανωλίδου) πείθοντας αυτόν να μην προβούν οι κατοχικές δυνάμεις σε αυτή την πράξη.

Ελάχιστες ώρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών, την 17η  Οκτωβρίου, μια αψιμαχία καταγράφηκε μεταξύ δυνάμεων του ΕΛΑΣ Ρούμελης, οι οποίες συγκρούστηκαν με  Γερμανούς στη Μεγάλη Βρύση, στην οποία σκοτώθηκαν εννέα μαχητές του ΕΛΑΣ.

18 Οκτωβρίου 1944, ανήμερα της θρησκευτικής εορτής του Αγίου Λουκά, απελευθερώνεται η πόλη της Λαμίας, μετά την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων και την υποχώρηση τους προς το βορρά.

Μαρτυρία της γερόντισσας, Σοφίας Φρονιμοπούλου Καραμπότση, «το μεσημέρι περίπου  χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ιερών ναών. Ταυτόχρονα αντάρτες του ΕΛΑΣ εισέρχονταν στην πόλη για τον έλεγχο ύπαρξης Γερμανών Στρατιωτών (αναγνώριση)».

Αργά το βράδυ- πρώτες ώρες της 19ης Οκτωβρίου τα πρώτα τμήματα της 13ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ μπήκαν στην Λαμία. Ακολούθησαν οι άνδρες του ΕΛΑΝ Μαλιακού.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, έδωσε διαταγή στον Άρη Βελουχιώτη να μετακινηθεί από την Πελοπόννησο όπου βρίσκονταν, στη Ρούμελη. Στις 18 Οκτωβρίου φθάνει στην Άμφισσα. Ενώ το σούρουπο της 20ης  Οκτωβρίου  εισέρχεται  στην Λαμία, όπου τον υποδέχονται οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ και κάτοικοι της πόλεως.

Με εντολή του ανακοινώνεται ότι ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ υποσχόταν να μιλήσει στο λαμιώτικο λαό την Κυριακή 29 Οκτώβρη στην παμφθιωτική πανηγυρική εκδήλωση με αφορμή την 4η επέτειο του «ΟΧΙ», συγκέντρωση, όπου εκφωνήθηκε ο μνημειώδης «Λόγος της Λαμίας».

Κυριακή 29 Οκτωβρίου οι καμπάνες του Ιερού Ναού χτυπούσαν και ο κόσμος συγκεντρώνονταν να παρακολουθήσει τη δοξολογία. Την 10η ώρα η πλατεία και οι γύρω δρόμοι είχαν γεμίσει κόσμο. Σε τιμητική παράταξη άνδρες του ΕΛΑΣ έξω από το Μητροπολιτικό Ι.Ν, ως το κτίριο που από τον εξώστη θα μιλούσε ο Καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Μετά την δοξολογία ο Άρης συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη Γερμανό Δημάκο, παρακολούθησε παρέλαση τμημάτων του ΕΛΑΣ που βρέθηκαν στη Λαμία, καθώς και των οργανώσεων, και μετά από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του Βούλγαρη μίλησε στις χιλιάδες συγκεντρωμένου λαού στην πλατεία Ελευθερίας.

Η ευσέβεια των τότε κατοίκων & η πίστη στην θεία παρέμβαση για την αποτροπή της καταστροφής της πόλης, με πολλά θύματα, οδήγησαν το έτος 1946, ο τότε Δήμαρχος Λαμιέων Σταύρος Χαραλαμπόπουλος, να ανακοινώσει την πρόθεση του Δήμου να οριστεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς προστάτης της πόλης και η 18η Οκτωβρίου ημέρα τοπικής εορτής.

 Έτσι, δύο χρόνια μετά, στις 25 Ιουνίου 1948, δημοσιεύεται Βασιλικό Διάταγμα «Περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής θρησκευτικής εορτής τελετής του Ευαγγελιστού Λουκά Λαμίας», με το οποίο ορίζεται πολιούχος της πόλης ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

[Ας φέρουμε στο νου μας την πολύ γνωστή φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή με τον Άρη Βελουχιώτη να βγαίνει από τη Μητρόπολη Λαμίας ύστερα από τη Δοξολογία για την Απελευθέρωση της πόλης έχοντας δίπλα του τον πατέρα Ανυπόμονο, μετέπειτα ηγούμενο της Μονής Αγάθωνος. Και πόσα άλλα παραδείγματα.]

Λέγει ο μακαριστός Γέροντας Γερμανός Δημάκος  (Ηγούμενος Ι. Μ. Παναγίας Αγάθωνος), για την συμμετοχή του στην αντίσταση και την  πίστη του Άρη Βελουχιώτη… Περιοδικό ¨Σημάδια¨… «Ο ΕΛΑΣ, παιδάκι μου, εκείνη την εποχή στη Ρούμελη δεν κρατούσε καμιά κόκκινη παντιέρα με σφυροδρέπανο. Μια ελληνική σημαία κρατούσε ο μπάρμπα Νικόλας ο Καραγιώργης, με σταυρό επάνω που σήμερα δεν έχει, που έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος», θα έπρεπε να 'μαι από σίδερο για να μην τους ακολουθήσω.

Ούτε κόκκινες παντιέρες υπήρχαν ούτε σφυροδρέπανα. Απλά οι περισσότεροι Ελασίτες ήταν κομμουνιστές. Εγώ όμως δεν πήγα επειδή ήμουν κομμουνιστής, πήγα σαν παπάς. Έτσι το 'νιωσα. Πήγα να πολεμήσω τους κατακτητές.

Όσο για το πώς αντιμετώπιζε ο Άρης την Εκκλησία, λέγει: «ήταν από οικογένεια θεοσεβούμενη. Ο ίδιος έτρεφε μεγάλο σεβασμό στην Εκκλησία και τους ανθρώπους της. Όταν περνούσαμε από Εκκλησία έκανε το σταυρό του. Κατέβαινε απ' τ' άλογο όταν βλέπαμε ή παπά ή δεσπότη και του φίλαγε το χέρι».

Αντώνιος Ν. Τσακμάκης, Αξιωματικός Στρατού ε.α – τ. Εκκλησιαστικός Επίτροπος

lamiareport.gr 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε κοριτσάκι μέχρι να γίνει 10 ετών

Η ηλικία των 10 ετών είναι κρίσιμη για κάθε άνθρωπο, ειδικά για τα κορίτσια. 
Μπορεί να μην έχει να κάνει με πολύ σοβαρές αποφάσεις, όπως επαγγελματικό μέλλον ή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, αλλά αποτελεί την απαρχή της εφηβείας και των αλλαγών σε σώμα και ψυχολογία.

Ακολούθησε την καρδιά σου

Μπορεί το ένστικτό σου να μην σε βγάλει πάντα στο σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να το ακολουθείς. Έτσι θα μάθεις!


Είσαι και έξυπνη και όμορφη

Τώρα μπορεί να νιώθεις πολύ μπερδεμένη, αλλά δεν χρειάζεται να ανήκεις σε κάποια «ομάδα» επειδή ανήκουν οι φίλοι σου ή επειδή σου λένε να είσαι κάτι συγκεκριμένο. 
Έχεις τον δικό σου χαρακτήρα, τα δικά σου ενδιαφέροντα και μπορείς να κάνεις παρέα με πολλά παιδιά ή να ασχολείσαι με περισσότερα από ένα πράγματα. 
Είσαι όμορφη και έξυπνη, έτσι ακριβώς όπως είσαι.

Να είσαι ευγενική

Είναι κάτι που ακούς πολύ συχνά, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάς. Δεν είναι πάντα εύκολο και πολλές φορές μπορεί η ευγένεια και η καλοσύνη να είναι το αντίθετο από όσα κάνουν οι άλλοι, αλλά εσύ δεν πρέπει να παρακούς το ένστικτό σου, ούτε να κάνεις στους άλλους όσα δεν θα ήθελες εσύ να υποστείς.

Μην κρύβεις όσα αγαπάς

Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν όσα αρέσουν και στους άλλους και δεν πρέπει να κρύβεις όσα αγαπάς. 
Αν κάποιος σε κοροϊδεύει για εκείνα που επιλέγεις και για εκείνα που θέλεις να κάνεις, τότε δεν είναι αληθινός σου φίλος. 
Υπερασπίσου τη γνώμη σου και τα ενδιαφέροντά σου και λάβε υπ’ όψιν σου την άποψη εκείνων που πραγματικά αγαπάς και σε αγαπούν – χωρίς φυσικά να προσβάλλεις κανέναν άλλο.

Οι γονείς και οι δάσκαλοι δεν είναι τόσο βαρετοί


Μπορεί να νομίζεις ότι το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να σε διορθώνουν, αλλά αν τους ακούσεις πραγματικά και με προσοχή, θα καταλάβεις ότι λένε πολύ σημαντικά πράγματα. 
Μην ξεχνάς ότι υπήρξαν και εκείνοι κάποτε παιδιά, έχουν περάσει από αυτό το στάδιο και ίσως ξέρουν κάτι περισσότερο από εσένα…

infokids
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki