Monday 13 June 2022

Ἁγίῳ Πνεύματι ...

Δόξα Πατρί καί Υἱῶ καί Ἁγίω Πνεύματι.
Ἁγίῳ Πνεύματι πᾶσα ψυχὴ ζωοῦται, καὶ καθάρσει ὑψοῦται λαμπρύνεται, τῇ τριαδικῇ Μονάδι ἱεροκρυφίως.

Καί νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰώνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Ἁγίω Πνεύματι, ἀναβλύζει τὰ τῆς χάριτος ῥεῖθρα, ἀρδεύοντα ἅπασαν τὴν κτίσιν, πρὸς ζωογονίαν.

Με το Άγιο Πνεύμα ζωοποιείται κάθε ψυχή και με τον καθαρισμό της υψώνεται, φωτίζεται με ιερό μυστηριακό τρόπο από την Αγία Τριάδα. Με τρόπο μυστικό το Άγιον Πνεύμα, με την συνεργία και των άλλων δύο προσώπων της Αγίας Τριάδος, ζωογονεί την ψυχή μας, την υψώνει άπό τα γήινα και αμαρτωλά, εμπνέει μετάνοιαν, την στρέφει προς τον Κύριο και την «χριστοποιεί», την βοηθεί να ομοιάση προς τον Χριστόν, να απόκτηση τις άγιες αρετές του.

Από το Άγιο Πνεύμα πηγάζουν τα νερά της θείας χάρης, τα θεία χαρίσματα που αρδεύουν και ποτίζουν όλη την κτίση χαρίζοντας σ’ αυτήν την αιώνια ζωή. 
 

Το απαλό χάδι μειώνει τον πόνο στα μωρά

Το απαλό χάδι στα μωρά μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με επώδυνες εμπειρίες και επομένως λειτουργεί αναλγητικά, σύμφωνα με έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ έλεγξαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 32 μωρών, ενώ παράλληλα λάμβαναν από αυτά δείγμα αίματος. Τα μισά από αυτά δέχονταν χάδια με μια απαλή βούρτσα πριν από τη διαδικασία και εμφάνισαν 40% μειωμένη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο.

Η κύρια ερευνήτρια Rebeccah Slater δήλωσε: «Το χάδι φαίνεται να έχει αναλγητική δυναμική χωρίς φυσικά τον κίνδυνο παρενεργειών». Η έρευνα βρήκε ότι η βέλτιστη ταχύτητα χαδιών ήταν περίπου 3 cm ανά δευτερόλεπτο.

«Οι γονείς ενστικτωδώς χαϊδεύουν τα μωρά τους σε αυτή τη βέλτιστη ταχύτητα», δήλωσε η Slater. Και προσθέτει πως «αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους νευροβιολογικούς μηχανισμούς της τεχνικής όπως το βρεφικό μασάζ, μπορούμε να βελτιώσουμε και τις συμβουλές που δίνουμε στους γονείς για το πώς να ανακουφίσουν τα μωρά τους».

Αυτή η ταχύτητα χαδιών ενεργοποιεί μια τάξη αισθητηριακών νευρώνων στην επιδερμίδα, που παλαιότερα έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον πόνο στους ενήλικες. Όμως, δεν ήταν ξεκάθαρο αν τα μωρά θα είχαν την ίδια απόκριση ή αν αυτοί οι νευρώνες αναπτύσσονται με το χρόνο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Current Biology, εξηγούν την καταπραϋντική αυτή δύναμη των πρακτικών χαδιού που ήδη γνωρίζαμε εμπειρικά όλοι οι γονείς. Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει πως το άγγιγμα μπορεί να αυξήσει το δέσιμο ανάμεσα στους γονείς και το μωρό, άρα να μειώσει αισθητά το στρες, ακόμα και το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να επαναλάβουν το πείραμά τους σε μωρά γεννημένα πρόωρα, των οποίων τα αισθητηριακά νευρωνικά μονοπάτια δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Ευχόμενοι τα αποτελέσματα να είναι θετικά, τονίζουν πως πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσες ιατρικές διαδικασίες περνούν ορισμένες φορές τα μωρά και ειδικά όσα έχουν γεννηθεί πρόωρα. Οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τον πόνο ενός μωρού, είναι καλοδεχούμενο και μας πάει ένα βήμα μπροστά.

Πηγή: www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(18)31480-5

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση / La Educacion Prohibida

Είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2012. Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ' οίκον διδασκαλία. 
Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, που το καθένα παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό.

Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. 

Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια. 
Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα. [by Phaedra]

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki