Saturday 18 February 2017

Καληνύχτα σας, με ένα υπέροχο τραγούδι ...
Αν μ' αγαπάς κι είν όνειρο, ποτέ να μην ξυπνήσω
γιατί με την αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω.

Στίχοι: Παραδοσιακό
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Φλέρη Νταντωνάκη & Δημήτρης Ψαριανός

[Ψαριανός]:
Απ' όλα τ' άστρα τ' ουρανού ένα είναι που σου μοιάζει
ένα που βγαίνει το πουρνό όταν γλυκοχαράζει.

[Νταντωνάκη]:
Κυπαρισσάκι μου ψηλό, ποια βρύση σε ποτίζει,
που στέκεις πάντα δροσερό, κι ανθείς και λουλουδίζεις.

[μαζί]:
Να χα το σύννεφ' άλογο και τ' άστρι χαλινάρι
το φεγγαράκι της αυγής να 'ρχόμουν κάθε βράδυ.
Αν μ' αγαπάς κι είν όνειρο, ποτέ να μην ξυπνήσω
γιατί με την αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω.

[Ψαριανός]:
Της θάλασσας τα κύματα τρέχω και δεν τρομάζω
κι όταν σε συλλογίζομαι, τρέμω κι αναστενάζω.

[Νταντωνάκη]:
Τι να σου πω; Τι να μου πεις; Εσύ καλά γνωρίζεις
και την ψυχή και την καρδιά εσύ μου την ορίζεις.

[μαζί]:
Να χα το σύννεφ' άλογο και τ' άστρι χαλινάρι
το φεγγαράκι της αυγής να 'ρχόμουν κάθε βράδυ.
Αν μ' αγαπάς κι είν όνειρο, ποτέ να μην ξυπνήσω
γιατί με την αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω.

[Ψαριανός]:
Εγώ είμ' εκείνο το πουλί που στη φωτιά σιμώνω,
καίγομαι, στάχτη γίνουμαι και πάλι ξανανιώνω.

[Νταντωνάκη]:
Σαν είν η αγάπη μπιστική, παλιώνει, μηδέ λιώνει
ανθεί και δένει στην καρδιά και ξανακαινουργώνει.

[μαζί]:
Χωρίς αέρα το πουλί, χωρίς νερό το ψάρι
χωρίς αγάπη δε βαστούν κόρη και παλικάρι.
Αν μ' αγαπάς κι είν όνειρο, ποτέ να μην ξυπνήσω
γιατί με την αγάπη σου ποθώ να ξεψυχήσω...

Μια γυναίκα ενοχλήθηκε,
όταν είδε ένα αγόρι να την πλησιάζει

Αυτή η σύντομη ιστορία, όπως πολλές άλλες άλλωστε, ίσως να είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου άγνωστου συγγραφέα. 
Τα συναισθήματα όμως που αφήνει σε όλους όσους την διαβάζουν είναι πολύ πραγματικά. 
Απολαύστε τη...

«Το παγκάκι ήταν εντελώς άδειο όταν το είδα. Το πλησίασα, κάθισα και ξεκίνησα να διαβάζω ένα παλιό βιβλίο κάτω από τα μακρυά, φουντωτά κλαριά μιας γέρικης ιτιάς. Ένιωθα βαθιά απογοητευμένη από τη ζωή και από τους ανθρώπους.
Δεν επιθυμούσα να δω κανέναν και για αυτό είχα ψάξει το πιο απομονωμένο παγκάκι του πάρκου. 
Χαμένη στις σκέψεις μου, είχα κάθισα εκεί για αρκετή ώρα προσπαθώντας μάταια να αλλάξω σελίδα στο βιβλίο μου, όταν ξαφνικά είδα ένα μικρό αγόρι να με πλησιάζει. Ήταν λαχανιασμένο, κουρασμένο από το παιχνίδι. 
«Αυτός μου έλειπε» σκέφτηκα.

Το μικρό αγόρι πλησίασε προς το μέρος μου κρατώντας κάτι στα χέρια του. Στάθηκε μπροστά μου και με το κεφάλι του σκυμμένο μου είπε ενθουσιασμένο: 
«Κοίτα τι βρήκα!»
Στο χέρι του υπήρχε κάτι που θύμιζε λουλούδι. Ήταν ένα θλιβερό θέαμα. Τα φύλλα του ήταν μαραμένα, τα πέταλα του νεκρά. 
Μάλλον κάποιος το είχε κόψει μέρες πριν και το είχε πετάξει στο έδαφος. Σκέφτηκα ότι αν αποδεχόμουν το δώρο του ίσως αποφάσιζε να με αφήσει στην ησυχία μου. Χαμογέλασα με δυσκολία, άπλωσα το χέρι μου και δέχτηκα το δώρο του.

Αλλά αντί να φύγει, κάθισε δίπλα μου στο παγκάκι και είπε: «Μυρίζει υπέροχα και είναι πανέμορφο! Για αυτό το διάλεξα για σένα!»
Γύρισα με απορία και ξανακοίταξα το μαραμένο λουλούδι. Κάποτε σίγουρα ήταν όμορφο, κάποτε είχε έντονα χρώματα, ίσως πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο. Αλλά πλέον αυτό το λουλούδι, ούτε όμορφο ήταν αλλά ούτε και μύριζε καθόλου.
«Ακριβώς ό, τι χρειάζομαι» του είπα με την ελπίδα ότι θα αποφάσιζε να φύγει μακριά μου και να με αφήσει στη θλίψη μου. Αλλά έτσι όπως τον κοίταξα εκείνη τη στιγμή, παρατήρησα κάτι που εξηγούσε το δώρο του. 
Το αγόρι ήταν τυφλό. Δεν θα μπορούσε να έχει δει το λουλούδι που διάλεξε για να μου χαρίσει.

Άκουσα τη φωνή μου να τρέμει όταν του είπα αυθόρμητα ότι αυτό ήταν το ωραιότερο λουλούδι που μου έχουν χαρίσει ποτέ. Ότι το δώρο του ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν εκείνη την δύσκολη για μένα ημέρα.
Μου είπε παρακαλώ, σηκώθηκε και έφυγε για να συνεχίσει το παιχνίδι του. Εγώ έμεινα στο παγκάκι να αναρωτιέμαι: μα πως ένα τυφλό αγόρι κατάφερε να αντιληφθεί μια απελπισμένη γυναίκα να κάθεται κάτω από μια γέρικη ιτιά; 
Πως γνώριζε πόσο άσχημη ήταν η ψυχολογία μου και αποφάσισε να μου δώσει λίγη χαρά με το δώρο του;
Ίσως αυτό το παιδί να μπορούσε να δει με τα μάτια της καρδιάς του. Ίσως είχε ευλογηθεί με την αληθινή όραση.
Μέσα από τα μάτια αυτού του τυφλού παιδιού, επιτέλους μπορούσα να δω ότι το πρόβλημα μου δεν ήταν οι άνθρωποι γύρω μου. Το πραγματικό πρόβλημα ήμουν εγώ και ο τρόπος που έβλεπα τον κόσμο.
Εκείνη τη στιγμή ορκίστηκα στον εαυτό μου να ανοίξω τα μάτια μου και να σταματήσω να είμαι τυφλή. Να δω ξανά την ομορφιά στη ζωή και να εκτιμήσω το κάθε δευτερόλεπτο που θα ζήσω σε αυτόν τον κόσμο. 
Σήκωσα το νεκρό λουλούδι με το χέρι μου, το κοίταξα και έμοιαζε πλέον πιο όμορφο από ποτέ. Το έφερα κοντά στη μύτη μου και μπορούσα να απολαύσω την υπέροχη μυρωδιά του.

Και χαμογέλασα όταν είδα από μακριά το νεαρό αγόρι, κρατώντας στα χέρια του ένα μαραμένο λουλούδι, να πλησιάζει έναν ανυποψίαστο ηλικιωμένο για να του αλλάξει τη ζωή

Ένα διασκεδαστικό μάθημα θάρρους για να παρακολου-
θήσετε με τα παιδιά σας. - The journey of a baby sandpiper
to becoming independent

Πως να ξεπερνάμε τους φόβους μας
Σ' αυτή την πεντάλεπτη ταινία, μια μητέρα προσπαθεί να διδάξει στο μικρό της πως ν ανεξαρτητοποιηθεί, βρίσκοντας μόνο του την τροφή. 

Όμως κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, προκειμένου να επιβιώσει, πρέπει να μπορέσει να ξεπεράσει το φόβο του.
Μια ακόμη θαυμάσια ταινία μικρού μήκους της pixar, σε σκηνοθεσία 
του Alan Barillaro του 2016

Αποκριάτικες παιδικές στολές: Οι κίνδυνοι που κρύβουν

Οι Απόκριες ξεκίνησαν και τα παιδιά ήδη προγραμματίζουν τι θα ντυθούν στο φετινό καρναβάλι. 
Για τους γονείς όμως θα πρέπει να είναι περίοδος επαγρύπνησης, καθώς οι αποκριάτικες στολές των παιδιών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους επισημαίνει η παιδίατρος Νίκη Μανάκου που μας εφιστά την προσοχή για την επικινδυνότητα των διαφόρων αξεσουάρ, όπως τα σπρέι, τα κομφετί, οι σερπαντίνες, και οι μπογιές και μας επεξηγεί ποιες θα πρέπει να είναι οι προδιαγραφές ασφαλείας που θα πρέπει να ελέγξετε προτού αγοράσετε την στολή που διάλεξαν τα παιδιά.

Οι στολές
Όπως επισημαίνει η κ. Μανάκου, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι στολές. Ειδικότερα, θα πρέπει να είναι από μη εύφλεκτο υλικό, το οποίο πρέπει να αναγράφεται σε ταμπελάκι στο εσωτερικό του ενδύματος. 
Κατά προτίμηση, οι στολές θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα ενώ αν πρόκειται για συνθετικό, είναι απαραίτητο να φοράμε στο παιδί βαμβακερά ρούχα μέσα από τη στολή του, ώστε να μην έρχεται σε επαφή το δέρμα του με το υλικό. 

Επιπλέον, με την τακτική αυτή αποφεύγονται πιθανές αλλεργίες (κρίσεις βρογχικού άσθματος, κνιδωτικά εξανθήματα).
Για την ασφάλεια του παιδιού η στολή, τονίζει η κ. Μανάκου, πρέπει να κλείνει με κούμπωμα Velcro (όχι κουμπιά ή φερμουάρ), ώστε να αποσπάται γρήγορα αν αυτό είναι επιτακτικό (πχ σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων)

Κορδόνια στο παιδικό ένδυμα.
Οι αποκριάτικες παιδικές στολές πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας των παιδικών ενδυμάτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών τα παιδικά ενδύματα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ασφάλειας CYS ΕΝ 14682:2007 για τα κορδόνια:
- Ενδύματα, για παιδιά, μέχρι 7 ετών (ύψος 1.34μ), δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
- Ενδύματα, για παιδιά, μεταξύ 7 και 14 ετών, δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού μακρύτερα των 7.5cm ή κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες. Τα κορδόνια (λειτουργικά ή διακοσμητικά), στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού, δεν πρέπει να είναι ελαστικά, εκτός από τις τιράντες ώμων και τα κορδόνια, που δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού.
- Τα παιδικά ενδύματα δεν πρέπει να φέρουν κορδόνια και κορδόνια περίσφιξης, με ελεύθερες άκρες, μακρύτερα των 14cm, στην περιοχή του θώρακα και της μέσης.
- Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο πίσω μέρος του λαιμού, δεν πρέπει να φέρουν ελεύθερες άκρες, στην περιοχή της κουκούλας και του λαιμού.
- Τα παιδικά ενδύματα, που είναι σχεδιασμένα να δένουν, στο μπροστινό μέρος, δεν πρέπει να φέρουν δεμένες ζώνες ή φαρδιές λωρίδες, σαν ζώνες (πάχους 3cm και άνω), μακρύτερες των 36cm σε μήκος, μετρημένες, όταν είναι λυτές και από το σημείο, που αυτές δένονται.
- Κορδόνια ή κορδόνια περίσφιξης, σε παιδικά ενδύματα, δεν πρέπει να κρέμονται, κάτω από το μανίκι ή το στρίφωμα του ενδύματος.
- Κορδόνια περίσφιξης, λειτουργικά και διακοσμητικά κορδόνια, στο κάτω μέρος του στριφώματος, σε μακριού μήκους παντελόνια, θα πρέπει να βρίσκονται στο εσωτερικό του ενδύματος.
- Στην περιοχή των μηρών, τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνο εσωτερικά κορδόνια. Δεν επιτρέπεται να κρέμεται εξωτερικά κορδόνι, κάτω από χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά, σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
- Ενδύματα με μακριά μανίκια, για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν κορδόνια, που να προεξέχουν, από το κάτω άκρο του μανικιού.
Τα αποκριάτικα ενδύματα δεν πρέπει να έχουν διακοσμητικά υλικά (π.χ κουμπιά, χάντρες) που είναι δυνατό να αποσπασθούν και να καταπωθούν, από παιδιά μικρής ηλικίας, μας ξεκαθαρίζει η κ. Μανάκου. Ενώ ως προς το χρώμα της στολής μας παρακινεί να προτιμούμε τα έντονα λαμπερά χρώματα, σταθερά που δεν ξεβάφουν στο δέρμα, ιδιαίτερα σε στολές εφήβων, που πηγαίνουν σε συνεστιάσεις κατά τις νυκτερινές ώρες, ώστε να είναι ορατοί από τους οδηγούς.
Η στολή θα πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μην είναι στενή και προκαλεί δυσφορία στο παιδί, αλλά ούτε πολύ μεγάλη ή μακρυά, ώστε να υπάρχει κίνδυνος πτώσης.
Οι βρεφικές παιδικές στολές
Στους περισσότερους γονείς αρέσει να ντύνουν τα βρέφη με αποκριάτική στολή. Οι στολές αυτές στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ολόσωμα χνουδωτά ενδύματα που προκαλούν δυσφορία ή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος των βρεφών. Αν οι γονείς θεωρούν ότι είναι απαραίτητη τη διαδικασία αυτή θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε πέρα από τις αυστηρές κατασκευαστικές προδιαγραφές των βρεφικών στολών, να τις χρησιμοποιήσουν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Τα υποδήματα των καρναβαλιστών
Τα υποδήματα των λιλιπούτειων καρναβαλιστών τόνιζει η παιδίατρος κ. Μανάκου πρέπει να είναι άνετα, στο κατάλληλο μέγεθος, επίπεδα, χωρίς προσθήκες ή καλύμματα που μπορεί να πατηθούν από τα παιδιά, με αποτέλεσμα πιθανή πτώση τους στο έδαφος.
Οι μάσκες, το μακιγιάζ και τα καπέλα
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα για την αποκριάτικη εμφάνιση των μικρών καρναβαλιστών είναι το μακιγιάζ και οι αποκριάτικες μάσκες που συμπληρώνουν την γιορτινή φιγούρα των παιδιών! 
Το μακιγιάζ προσώπου (face painting) με υποαλλεργικές, μη τοξικές βαφές είναι καλύτερη επιλογή από τις μάσκες που μπορεί να εμποδίζουν την όραση και να δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού. Δεν τοποθετούμε μακιγιάζ ωστόσο στην περιοχή γύρω από τα μάτια διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών. 

Η αφαίρεση του μακιγιάζ πρέπει να γίνεται πριν τη βραδινή κατάκλιση με παιδική λοσιόν ή λάδι.
Αν το παιδί επιλέξει τη μάσκα και αρνείται το μακιγιάζ, αυτή θα πρέπει να έχει μεγάλες οπές στην περιοχή των ματιών και του στόματος και να εξασφαλίζεται ο επαρκής αερισμός και η απαραίτητη ορατότητα. Θα πρέπει, ωστόσο το παιδί να μη φοράει τη μάσκα όταν κινείται σε εξωτερικούς χώρους ή ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια.
Μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας τη βαφή για face painting αναμιγνύοντας τα ακόλουθα υλικά:
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σιταριού
½ κουταλιά της σούπας νερό
1/2 κουταλιά της σούπας ενυδατική κρέμα
2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής που επιθυμείτε

Τα καπέλα θα πρέπει ...

Δύο μωρά συζητούν σε βιντεοκλήση (υπέροχο)...
Babies Video Chat with Each Other

Δύο μωρά έχουν μια συζήτηση μέσω της εφαρμογής τηλεδιάσκεψης FaceTime. 
Ενώ οι μητέρες κρατάτε το κινητό τους τηλέφωνο, τα μωρά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για ένα σύντομο διάλογο στη δική τους γλώσσα.
από την αγαπημένη μας Ιδεοπηγή

Δωρεάν βιωματικά σεμινάρια για νέους γονείς
από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Ο Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός Αθηνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ξεκίνησε δωρεάν βιωματικά σεμινάρια που απευθύνονται σε νέους γονείς με στόχο την προαγωγή υγείας σε βρέφη και παιδιά. 
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος και οι δύο γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά, χρησιμοποιώντας προπλάσματα με απώτερο σκοπό την καλύτερη κατανόηση του μαθήματος.

Τα θέματα που παρουσιάζονται καλύπτουν τις εξής θεματικές ενότητες:
• Καθημερινή φροντίδα - περιποίηση βρέφους
• Μητρικός θηλασμός
• Συνήθη προβλήματα νεογνών - βρεφών και η αντιμετώπισή τους
• Διατροφή βρέφους - παιδιού

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται από καταρτισμένες και έμπειρες Νοσηλεύτριες - Επισκέπτριες Υγείας, σε ολιγομελή τμήματα 8 έως 10 ατόμων, κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, στο χώρο του Ε.Υ.Σ. Αθηνών.

Πληροφορίες:
Τηλέφωνο: 213 2068992 (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ. - 14:00 μ.μ.)
Fax: 210 6910143
E-mail: eysath@redcross.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki