Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

12 ΙΟΥΝΙΟΥ: Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας
Ο καπιταλισμός στα …καλύτερά του

 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στις 12 Ιούνη, «εορτάστηκε» η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας. 

Την ίδια όμως μέρα, που θα γίνονται οι σχετικές καμπάνιες «ευαισθητοποίησης», εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους και από τη χώρα μας – θα δουλεύουν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. 
Σε ορυχεία και μεταλλεία, σε γεωργικές εργασίες, σε δίκτυα εκμετάλλευσης και πορνείας, στο εμπόριο, στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία – σε όλους τους κλάδους παραγωγής (και μη), τα παιδιά είναι το πλέον εκμεταλλεύσιμο «υλικό».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας – με πρωτοβουλία της οποίας καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας – για το έτος 2012, σε ένα σύνολο 1,5 δισεκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως, τα 264 εκατομμύρια (16,7%) εργάζονταν σε διάφορες εργασίες, ενώ τα 168 εκατομμύρια (πάνω από 10%) δούλευαν παρανόμως. Περίπου 85 εκατομμύρια παιδιά δούλευαν σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, όπως είναι ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό. Από αυτά, τα 30 εκατομμύρια είναι κορίτσια και τα 37 εκατομμύρια είναι παιδιά από 5 έως 14 ετών. Ειδικότερα για αυτές τις ηλικίες (5 – 14 ετών) σημειώνεται ότι δουλεύουν συνολικά 144 εκατομμύρια παιδιά εκ των οποίων τα 121 εκατομμύρια εργάζονται παράνομα – δηλαδή, η συντριπτική τους πλειοψηφία. Η ΔΟΕ εντοπίζει πως η μεγαλύτερη πυκνότητα παιδικής εργασίας βρίσκεται στις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού, της υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Οι κολοσσοί της παιδικής εκμετάλλευσης
Τυχαίο; Κάθε άλλο – αν μάλιστα αναλογιστούμε πως οι μεγαλύτεροι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν μεταφέρει τις κύριες παραγωγικές τους δραστηριότητες στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου κόσμου, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος παραγωγής, κρατώντας μόνο τις έδρες τους στις λεγόμενες μητροπόλεις του καπιταλισμού. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα για την παιδική εκμετάλλευση από ορισμένες απ’ τις πλέον γνωστές πολυεθνικές εταιρείες. Τουλάχιστον 72 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη έχουν απολογηθεί τα τελευταία χρόνια για εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής οργάνωσης Account Ability.
Παράδειγμα 1ο:

NIKE. Ένα γνωστό σκίτσο παρουσιάζει έναν νταή με μπλούζα της NIKE (αντί της Χρυσής Αυγής) να έχει μετατρέψει το σήμα της εταιρείας σε ρόπαλο και να χτυπάει κάτι παιδάκια φωνάζοντάς τους «Justdoit» – κατά το γνωστό διαφημιστικό μότο της εταιρείας. Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο αναφορικά με το γεγονός ότι σε εργοστάσια της εταιρείας στην Ασία δούλευαν παιδιά κάτω από άθλιες συνθήκες. 
Οι διαμαρτυρίες, οι φόβοι για μποϊκοτάζ καθώς και η μεγάλη δυσφήμιση της εταιρείας, την υποχρέωσαν σε μια γνωστή ντρίπλα: Έδωσε στη δημοσιότητα τις τοποθεσίες των 731 εργοστασίων της ανά τον κόσμο (που μέχρι τότε ήταν άγνωστα), καταδικάζοντας, παράλληλα, το γεγονός και ζητώντας «συγνώμη», προκειμένου να αποφύγει την κατακραυγή. Παρόλα αυτά κατά καιρούς νέα σκάνδαλα για εκμετάλλευση παιδικής εργασίας, που αφορούν την εταιρεία, βγαίνουν στη δημοσιότητα: Στο Πακιστάν οι μπάλες ποδοσφαίρου της εταιρείας ράβονται από παιδιά…
Παράδειγμα 2ο:
NESTLE. Στα αγροκτήματα παραγωγής κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού (όπου παράγεται το 43% της παγκόσμιας παραγωγής κόκκων κακάο) τα οποία συνεργάζονται με την NESTLE, όχι μόνο εργάζονται παιδιά, αλλά επιπλέον έχουν παρατηρηθεί περιστατικά κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Παιδιά από 4 έως 17 χρονών, χρησιμοποιούν μεγάλα μαχαίρια για να ξεφλουδίζουν τους κορμούς των δέντρων, κουβαλούν σακιά 30 κιλών, ενώ εκτίθενται σε επικίνδυνα χημικά χωρίς καμία προστασία. 
Η απάντηση της εταιρείας δια στόματος του εκτελεστικού της αντιπροέδρου, Χοσέ Λόπεζ, ήταν κυνική: 
«Η χρήση της παιδικής εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού του κακάο, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι πρεσβεύουμε (…) Καθίσταται σαφές ότι καμία εταιρεία προμήθειας κακάο από την Ακτή του Ελεφαντοστού δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η αντιμετώπισή της αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία μας». 
Περίπου 600.000 παιδιά εργάζονται στα αγροκτήματα κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Παράδειγμα 3ο:
Apple. Το 2009 ξέσπασε νέο σκάνδαλο όταν ο πολυεθνικός κολοσσός της Apple αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιεί παιδική εργασία σε εργοστάσιά της στην Κίνα. 
Η εταιρεία απασχολούσε 74 παιδιά έως 16 ετών.

Παράδειγμα 4ο: 
Ποιος ράβει τα ρούχα μας; Το 2006 η Εθνική Επιτροπή Εργασίας των ΗΠΑ εντόπισε ότι περίπου 200 παιδιά έντεκα ετών ή και μικρότερα ράβουν τα ρούχα για τις εταιρείες Hanes, Wal-Mart, JCPenney και Puma στο εργοστάσιο HarvestRich στο Μπαγκλαντές. Τα ίδια τα παιδιά κατήγγειλαν ότι κακοποιούνται, ενώ μερικές φορές καταρρέουν από την εξάντληση, καθώς είναι αναγκασμένα να δουλεύουν 12 έως 14 ώρες τη μέρα – κάποιες φορές και τα βράδια. Οι μισθοί τους είναι μόλις 6,5 σεντς την ώρα. Τα παιδιά σηκώνονται κάθε πρωί στις 5 π.μ. και για να βουρτσίσουν τα δόντια τους χρησιμοποιούν μόνο το δάχτυλό τους και στάχτη από τη φωτιά…

Στις ανεπτυγμένες χώρες


Όποιος, όμως, θεωρεί ότι το πρόβλημα της παιδικής εργασίας είναι κάτι που απασχολεί τις υπανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες, κάνει λάθος. 
Το φαινόμενο είναι εξίσου «διαδεδομένο» και σε ορισμένες απ’ τις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη. 
— Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, περίπου το 25% των 11χρονων και περίπου το 66% των 14χρονων (σύμφωνα με στοιχεία προ κρίσης) εργάζονται παρακολουθώντας παράλληλα και τα σχολικά τους μαθήματα. Στο Νότιο Λονδίνο, στις εργατικές συνοικίες, το 40% των παιδιών εργάζονται.
Σύμφωνα με έρευνες εργατικών συνδικάτων τα κέρδη της εργοδοσίας από τη χρησιμοποίηση παιδιών στην εργασία ανέρχονται στα …600 εκατομμύρια λίρες (τιμές 1996). 
— Στη Γερμανία εργάζονται 600.000 παιδιά εκ των οποίων τα μισά είναι τουρκικής υπηκοότητας. 
— Εκτεταμένη είναι η παιδική εργασία και στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση. Στις ΗΠΑ, μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνια, απασχολούνται μισό εκατομμύριο παιδιά από την Κεντρική Αμερική. Στις φυτείες, στα σύνορα με το Μεξικό, παιδιά μόλις 4 ετών, πληρώνονται 2 δολάρια για 12ωρη εργασία. 
— Σε Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 5% των παιδιών απασχολούνται σε βιομηχανίες, φάρμες και οικίες ως βοηθητικό και, αρκετές φορές, ως κύριο προσωπικό. Στη δε Γαλλία πολλές χιλιάδες παιδιά δεν φοιτούν σε κανένα σχολείο και, πολλά από αυτά, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα, επίσημα στατιστικά στοιχεία για την παιδική εργασία δεν υπάρχουν. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, οι ανήλικοι εργαζόμενοι στη χώρα μας φτάνουν τα 100.000 άτομα. 
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε παιδιά που εγκαταλείπουν τα σχολεία για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. 
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις μικρών παιδιών που αναγκάζονται να ασχοληθούν με μορφές εργασίας που θέτουν σε υψηλό κίνδυνο την ψυχική και σωματική τους υγεία. 
Ενδιαφέρον στοιχείο για την παιδική εργασία είναι και ο δείκτης μαθητικής διαρροής, που σχετίζεται με την παιδική εργασία. Σύμφωνα με έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 1997, οι 7 στους 10 μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο και βρίσκουν διέξοδο σε βοηθητικές εργασίες. 
Όπως προκύπτει, αν και οι διαρροές (στην υποχρεωτική εκπαίδευση) έχουν μειωθεί στο 10% περίπου από την περασμένη δεκαετία, το πρόβλημα παραμένει οξύ σε ορεινούς νομούς της κεντρικής – δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας, στα νησιά, στη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου, όπου τα παιδιά εγκαταλείπουν την εκπαίδευση για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα ή να εργαστούν στον τουριστικό ή αγροτικό τομέα. Όσον αφορά δε, τους λόγους, που τους οδηγούν στην εργασία είναι η φτώχεια και οι άνισες εκπαιδευτικές δυνατότητες κατά γεωγραφική περιοχή.

Στοιχεία αντλήθηκαν από:
— Την Έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας: Global child labour trends 2008 to 2012.
— Την ιστοσελίδα: http://paidikh-ergasia.weebly.com/
— Την εφημερίδα: «Εποχή»: http://www.epohi.gr/portal/koinonia/10723-2012-07-16-17-15-26
— Την ιστοσελίδα: http://www.law.harvard.edu/programs/lwp/NLC_childlabor.html
— Την ιστοσελίδα: http://www.iatrikathemata.gr/paidiergasia.htm
-
ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
imerodromos.gr
Το βρήκαμε στο: tvorini-gr

Πέντε άγνωστα πράγματα που συμβαίνουν στα νεογέννητα

Όσο καλά κι αν έχετε προετοιμαστεί για τον ερχομό του μωρού σας, 
η πραγματικότητα κρύβει εκπλήξεις.
Διαπιστώνετε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν είχατε ακούσει ή δεν γνωρίζατε ότι μπορεί να παρουσιάσει ένα νεογέννητο. 
Μην πανικοβάλλεστε όμως. Τα περισσότερα είναι φυσιολογικά και υποχωρούν μέσα στους πρώτους μήνες.

1. Ύπνος ΡΕΜ
Τα νεογνά έχουν πολύ πιο ελαφρύ ύπνο από ότι τα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό το ελαφρύτερο στάδιο του ύπνου ονομάζεται ενεργός ύπνος ή REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Κατά τη διάρκεια αυτού του ύπνου, κινούν τους βολβούς των ματιών τους, είναι ανήσυχα και μπορεί να βγάζουν φωνούλες, ενώ ξυπνάει εύκολα με εξωτερικά ερεθίσματα. 
Ακολουθεί μικρό σχετικά διάστημα ύπνου NonREM – πρόκειται για τον βαθύ ύπνο κατά τον οποίο το μωρό δεν κουνάει μάτια χέρια ή πόδια, δεν βλέπει όνειρα, δεν κάνει φωνούλες ούτε τινάγματα και δεν ξυπνάει εύκολα από τα εξωτερικά ερεθίσματα. 
Έπειτα μεταβαίνει γρήγορα πάλι σε ανήσυχο ύπνο REM και τελικά ξυπνάει.

2. Μαλακό κρανίο (Κρανιακή πηγή μωρού)
Πολλές νέες μανούλες ανησυχούν όταν κρατούν το κεφαλάκι του μωρού τους εξαιτίας του μαλακού σημείου που ψηλαφούν. Θεωρούν ότι είναι πολύ ευάλωτο και ότι μπορεί να το τραυματίσουν. 
Μερικές φορές τους τρομάζει το γεγονός πως πάλλεται. Αυτό το μαλακό σημείο (στην πραγματικότητα, είναι δύο και ονομάζονται πηγές) είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι φαίνεται. 
Η γερή μεμβράνη που καλύπτει τις πηγές, είναι ικανή να προστατεύει το νεογέννητο από τα δάχτυλα του μεγαλύτερου αδερφού του που μπορεί να έχει την περιέργεια να δει τι ακριβώς είναι αυτό το μωρό και, βέβαια, προστατεύει το μωρό στις καθημερινές του μεταφορές.

3. Πρησμένα γεννητικά όργανα

Ειδικά στα νεογέννητα αγόρια, τα γεννητικά όργανα είναι πολύ πιο πρησμένα από όσο θα περιμένατε πριν γεννήσετε, ιδιαίτερα οι όρχεις. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έκθεσης του βρέφους στις ορμόνες σας, όσο ακόμα είναι στην κοιλιά σας. 
Μην ανησυχείτε: Το πρήξιμο αυτό θα εξαφανιστεί με τον καιρό, με την ούρηση. Για την ακρίβεια, έχει βρεθεί ότι τα νεογέννητα αποβάλλουν τόσα πολλά ούρα τις πρώτες ημέρες ζωής τους που χάνουν έτσι σχεδόν το 10% του αρχικού βάρους τους.

4. Αντανακλαστικό Μοro

Συχνά αναφέρεται ως αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος. Εκλύεται από έναν ξαφνικό δυνατό θόρυβο ή από απότομες κινήσεις, όπως όταν ξεντύνουμε το βρέφος, ή όταν αφήνουμε το κεφάλι του βρέφους να πέσει προς τα πίσω. 
Σε απάντηση, το βρέφος τεντώνεται, εκτείνει συμμετρικά τα χέρια και τα πόδια, ανησυχεί ή κλαίει, και αμέσως μετά φέρνει γρήγορα τα χέρια και πόδια στη μέση γραμμή. 
Το αντανακλαστικό μπορεί να εκλυθεί ακόμα και από το ίδιο το κλάμα του μωρού.
Το αντανακλαστικό του Moro εξυπηρετεί το μωρό, γιατί σε απάντηση σε πιθανά έντονα, απροσδόκητα ή βλαπτικά ερεθίσματα το μωρό εκφράζει με αυτόν τον τρόπο την έκπληξή του, ωθώντας τον γονιό να ανταποκριθεί με αγκαλιά, τύλιγμα ή πιάσιμο των χεριών.
Το αντανακλαστικό αυτό διαρκεί το πολύ έως 5 με 6 μηνών.

5. Διόγκωση των μαστών
Η διόγκωση των μαστών στα νεογέννητα ανεξάρτητα με το φύλο τους είναι μια φυσιολογική κατάσταση και οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας. Οι (προ)γιαγιάδες πιστεύουν ότι πρέπει να βγαίνει το γάλα από το μαστό του μωρού και γι' αυτό πολλές φορές τα πιέζουν με το χέρι τους. Αυτό είναι λάθος γιατί μπορεί να μολυνθούν οι μαστοί και τότε θα απαιτηθεί εισαγωγή του μωρού στο νοσοκομείο για θεραπεία.
mothersblog.gr

Αντί να πέσεις, πέταξε... (Fallin Floyd)
Μαθήματα ζωής για μας και τα παιδιά μας

To πολυβραβευμένο βίντεο για τον πόνο της κατάθλιψης, τον έρωτα 
και τη δύναμη της μουσικής.
Μπορείς να ζεις φυσιολογικά την καθημερινότητά σου, αν πάσχεις από κατάθλιψη;
Πώς και πόσο μπορεί η κατάθλιψη να επηρεάσει τον τρόπο ζωής σου;
Μπορείς να βγεις από αυτή την κατάσταση αν το θελήσεις ή από ένα σημείο και μετά, γίνεσαι έρμαιο των μαύρων σκέψεων;
Οι σκηνοθέτες Paco Vink και Albert ‘t Hooft αυτά ακριβώς τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν μέσω του βίντεο animation που δημιούργησαν με τίτλο Fallin Floyd.
Στην πολυβραβευμένη ταινία μικρού μήκους πρωταγωνιστής πρωταγωνιστής είναι ένας μουσικός, ο Floyd.

Ενώ είναι έτοιμος να κάνει πρόταση γάμου στο κορίτσι του, ανακαλύπτει την ώρα που χτυπά την πόρτα της με το δαχτυλίδι και τα άνθη, ότι εκείνη αγαπά άλλον
Εκείνη τη στιγμή στο πλάι του εμφανίζεται ένα μικρός δαίμονας, ο οποίος γίνεται σκιά του. Τον ακολουθεί παντού και συνεχώς μεγαλώνει. 
Όσο πιο θλιμμένος ο Floyd τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο δαίμονας μέχρι που μεταμορφώνεται σε τέρας.

Ο Floyd σταματά να παίζει μουσική, σταματά να βγαίνει έξω και το μόνο που θέλει είναι να είναι μόνος, απομονωμένος, να πίνει, να χάνεται -στην πραγματικότητα από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο δαίμονας του, η κατάθλιψη, τον κατατρώει.
Πως θα μπορέσει ο Floyd να συνεχίσει τη ζωή του; Το βίντεο δεν έχει ούτε μισό διάλογο. 
Οι εικόνες, η μουσική και οι καταστάσεις μιλάνε από μόνες τους.το βρήκαμε στην αγαπημένη μας ideopigi