Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

1.400 νήπια ως 5 ετών χάνουν τη ζωή τους καθημερινά
από την έλλειψη πόσιμου νερού

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, 768 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).
 
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φτωχοί και ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή αστικές παραγκουπόλεις.
Σύμφωνα με τη UNICEF, 1.400 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε ημέρα από διαρροϊκές ασθένειες που συνδέονται με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και επαρκούς αποχέτευσης και υγιεινής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όπως έχει καθοριστεί η 22α Μαρτίου κάθε έτους, ο επικεφαλής των παγκοσμίων Προγραμμάτων της Οργάνωσης για το Nερό, την Aποχέτευση και την Yγιεινή κ. Sanjay Wijesekera δήλωσε:
 
«Κάθε παιδί, πλούσιο ή φτωχό, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, το δικαίωμα στην Υγεία, το δικαίωμα στο μέλλον. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να εφησυχάζει ώσπου κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί να έχουν πρόσβαση σε νερό και υγιεινή όπως τους αναλογεί ως ανθρώπινο δικαίωμα».
Υπολογίζεται ότι δέκα χώρες φιλοξενούν σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού: Κίνα (108 εκατομμύρια), Ινδία (99 εκατ.), Νιγηρία (63 εκατ.), Αιθιοπία (43 εκατ.), Ινδονησία (39 εκατ.), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (37 εκατ.), Μπανγκλαντές (26 εκατ.), Ενωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας (22 εκατ.), Κένυα (16 εκατ.) και Πακιστάν (16 εκατ.).
Οπως αναφέρει μάλιστα η UNICEF, οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό καθώς εκτιμάται ότι το 71% του βάρους της συλλογής πόσιμου νερού το επωμίζονται εκείνες.
 
περισσότερα εδώ: tovima

Πως να «μιλήσετε» στο παιδί σας χωρίς να πείτε λέξη

 Tα παιδιά μας μάς «ακούν» ακόμα κι όταν δεν μιλάμε. 
.      
Για τους περισσότερους γονείς, χρειάζεται πολύς χρόνος και αμέτρητα σεμινάρια μέχρι να διαπιστώσουν ότι το 2χρονο… τερατάκι τους αδυνατεί μάλλον να καταλάβει το εμφαντικό και επαναλαμβανόμενο «Όχι!» τους.
Κι αυτό γιατί τα παιδιά δεν δίνουν πάντα την απαιτούμενη σημασία στα λόγια μας.
 
Σας κάνει εντύπωση; Προφανώς όχι, μιας και -όπως όλοι μας γνωρίζουμε- ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτου ηλικίας, είναι ο μη-λεκτικός.
Πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά μας μας «ακούν» ακόμα κι όταν δεν μιλάμε καν. Το να γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε τη μη-λεκτική επικοινωνία μαζί τους όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους και την ικανότητά τους να επικοινωνούν γενικότερα, αλλά και εμάς τους γονείς τους να διαφυλάξουμε τη διανοητική μας υγεία (ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτήν!).
1. Οι εκφράσεις του προσώπου
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Concordia, τα παιδιά από την ηλικία των 18 μηνών έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» με ακρίβεια τις εκφράσεις του προσώπου - σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούν να καταλάβουν πότε λέμε αλήθεια ή ψέματα. Χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «κοινωνική συσχέτιση» για να διαπιστώσουν αν εγκρίνουμε αυτό που κάνουν. Επομένως, την επόμενη φορά που θα βρείτε το πιτσιρίκι σας να κάθετε αναπαυτικά στο μπάνιο πασαλειμμένο από πάνω μέχρι κάτω με αφρό ξυρίσματος, να θυμάστε ότι ένα βλέμμα πραγματικής αποδοκιμασίας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από μια… εκτενή διάλεξη!
2. Οι χειρονομίες
Δεν είναι δύσκολο για το μωρό σας να καταλάβει ότι οι διαφορετικές χειρονομίες μεταφέρουν και διαφορετικά μηνύματα. Οι γονείς που έχουν χρησιμοποιήσει τη Νοηματική Γλώσσα των Μωρών (Baby Sign Language) δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τη συμβολή της στην καλύτερη επικοινωνία με το παιδί. Ακόμα, όμως, κι αν δεν γνωρίζετε τη BSL, μπορείτε να ενσωματώσετε διάφορες χειρονομίες (π.χ. την ανοιχτή παλάμη για το «σταμάτα») στην καθημερινή αλληλεπίδραση με το μωρό σας. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας χειρονομίες με κάποιες λέξεις, και στη συνέχεια μιλήστε του κανονικά. Και το καλύτερο; Στείλτε του ένα φιλί καθώς το παρατηρείτε από το παγκάκι του πάρκου να μοιράζεται το παιχνίδι του με ένα άλλο παιδάκι. Έτσι, θα ενισχύσετε και θα ενθαρρύνετε τη θετική του συμπεριφορά, χωρίς να αρθρώσετε ούτε λέξη!   
3. Η στάση του σώματος
Μια «κλειστή» στάση, όπως όταν έχουμε τα χέρια σταυρωμένα ή όταν είμαστε σκυμμένοι προς τα εμπρός, είναι αφιλόξενη και δηλώνει εχθρότητα. Είτε διαβάζετε μαζί του ένα βιβλίο είτε παίζετε ένα επιτραπέζιο είτε ζωγραφίζετε παρέα, μια «ανοιχτή» στάση του σώματος δείχνει στο παιδί ότι είστε δεκτικοί στις ανάγκες του και πρόθυμοι να συνεργαστείτε μαζί του. 
4. Η εγγύτητα
Η φυσική απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Όταν βλέπετε το παιδί σας να ξεκινάει ένα παιχνίδι μόνο του, κάντε μερικά βήματα πίσω. Το σιωπηρό μήνυμα που του δίνετε είναι ότι το εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να παίξει με δική του υπευθυνότητα. Όταν, πάλι, το δείτε να κοιτάζει με περιέργεια την εργαλειοθήκη του μπαμπά του πάνω στον πάγκο, κινηθείτε προς το μέρος του. Τα παιδιά έχουν πλήρη συναίσθηση της παρουσίας μας, και ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτήν.    
5. Το άγγιγμα
Η σωματική επαφή μαμάς-παιδιού δεν τελειώνει στην αίθουσα τοκετού, σωστά; Η αίσθηση της αφής στα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και παίζει καθοριστικό ρόλο για εκείνα στη διαδικασία ανακάλυψης του κόσμου. Προσπαθήστε να έρχεστε σε επαφή με το μωρό σας πέρα από τα λόγια, όπως με ένα απαλό και προτρεπτικό άγγιγμα στον ώμο και φυσικά με πολλές αγκαλιές και φιλιά, που θα του δείχνουν ξεκάθαρα την αγάπη σας και τη στοργή σας. Στους περισσότερους γονείς αυτές οι πράξεις προκύπτουν φυσικά όταν τα παιδιά τους είναι μικρά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οφέλη που προσφέρουν υπερβαίνουν την ηλικία και αποτελούν ένα σπουδαίο εργαλείο στην επικοινωνία μας μαζί τους, ακόμα κι όταν μεγαλώσουν.
Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο χωρίς οδηγίες χρήσης, και η ανατροφή τους είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης για τους γονείς. Τη μια στιγμή νιώθεις ότι σου αξίζει το μετάλλιο της «Μαμάς της Χρονιάς», και την άλλη αισθάνεσαι ο χειρότερος γονιός του κόσμου. Όμως, έτσι είναι το «επάγγελμα» του γονιού… και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να προσπαθείς διαρκώς να ανακαλύπτεις διαφορετικές μεθόδους για να βελτιώνεις την επικοινωνία σου μαζί τους. Γιατί, τελικά, η καλή επικοινωνία είναι το βασικότερο θεμέλιο για οποιονδήποτε ισχυρό δεσμό! 
  
Από την εκπαιδευτικό Anjali Joshi και το μπλογκ της «The Adventures of a New Mom».

Πόσο αξίζει μια ψυχή;

«τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον, καὶ ζημιωθῇ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;»
περισσότερα εδώ: vassileia
.
  Αγωνίστηκες , πάλεψες, κουράστηκες! Κατάφερες να δημιουργήσεις. Πίστεψες πως με την ύλη θα κατακτήσεις τον κόσμο. Κατάφερες να κάνεις τον εαυτό σου να αποζητά όλο και περισσότερα. Θεώρησες πως αυτά που με κόπο καθημερινά συγκεντρώνεις μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο. Όμως ζεις μέσα σε μια οριακή ευτυχία, η οποία με την πρώτη ευκαιρία, απομακρύνεται από κοντά σου και την θέση της παίρνει η αδελφή της, που κανείς δεν την θέλει αλλά και κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει, η δυστυχία... 
     Δεν σκέφθηκες όμως πως η ύλη, πεθαίνει μαζί σου. Δεν σκέφθηκες πως τελικά όσα εσύ, με πόνο κατάφερες να αποκτήσεις, άλλοι θα τα απολαύσουν γιατί, όταν εσύ φύγεις από αυτή την ζωή, τίποτα από όσα εδώ σου ανήκουν δεν θα σε συνοδεύσει... Η ύλη προδίδει τον άνθρωπο! Η ύλη, την οποίαν χρησιμοποιεί για να κάνει καλύτερη την ζωή του, έρχεται η ώρα που θα τον προδώσει. Το ξέρει ο άνθρωπος, αλλά αρνείται πεισματικά να το πιστέψει.
    Επένδυσες στην γη και όχι στον Ουρανό! Όμως, οι γήινες επενδύσεις μπορεί σε κάποια στιγμή να χαθούν! Θεώρησες με την ανθρώπινη λογική σου, πως το χρήμα φέρνει την ευτυχία και έκανες τα πάντα για να το αποκτήσεις. Πίστεψες πως στην ζωή, τα πάντα εξαγοράζονται. Όταν όμως κατάλαβες το λάθος σου, ήταν πλέον αργά! Η ευτυχία είναι συναίσθημα! Ξεκινά από την σκέψη, για να γίνει πράξη. Τα συναισθήματα όμως καθώς και οι σκέψεις δεν αγοράζονται, όπως και δεν πωλούνται.
Επένδυσε ο άνθρωπος στην σιγουριά της ύλης εγκαταλείποντας τα συναισθήματα του. Αγόρασε, πούλησε, εξασφάλισε! Και όταν συγκέντρωσε και προσπάθησε να μετρήσει τα αποχτήματα, ο χρόνος της ζωής του σταμάτησε! Μια αρρώστια, ο άφευκτος θάνατος, είναι αρκετά για να κάνουν τον άνθρωπο να πάψει να σκέπτεται, να πάψει να αισθάνεται και ασφαλώς να μετρά....
   
Σκέφθηκε, με αφροσύνη ο άνθρωπος. Πως μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περνά καλά στην γη... Στην ίδια γη που τον γέννησε και τελικά θα τον ξαναπάρει στα σπλάχνα της μια μέρα. Και προσπαθώντας να μαζέψει περισσότερα, ξέχασε! Ξέχασε τι σημαίνει αγάπη, τι σημαίνει φιλία, τι σημαίνει χαρά της ζωής. Κλείστηκε στον εαυτό του. Πόσο πρόσκαιρη είναι αυτή η ευτυχία... Και δεν δυστύχησε μόνον ο ίδιος, αλλά έκανε δυστυχισμένους και όσους είναι κοντά του. Πως μπορείς να αγοράσεις το χαμόγελο στις δύσκολες ώρες της ζωής σου; Με τι αντίτιμο μπορείς να εξασφαλίσεις την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις;
    Επενδύουν οι άνθρωποι καθημερινά. Εκεί όμως που νομίζουν πως θα κερδίσουν. Στην γη! Όχι στον ουρανό....


η συνέχεια εδώ: ieratikoistoxasmoi