Tuesday 13 April 2021

Την ξέρετε την «Ιθάκη»; Ξεχάστε την... 😞

Με σχέδιο νόμου περικόπτεται από το ΚΕΘΕΑ η θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα […] υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. 

Παρακάτω η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ: 

Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό του Συμβούλιο με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων. 
Το μόνο που μένει είναι να αλλάξει και το όνομα: 
  • Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες. 
  • Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων. 
  • Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία. Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ. 
  • Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ. 
  • Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίας με πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο νόμου ...
..............
περισσότερα εδώ: parallaximag
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Θέλει αρετή και τόλμη…

Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.
Ανδρέας Κάλβος
Να πολεμάς.
Να πολεμάς μέχρις εσχάτων.

Να πολεμάς το άδικο. Να πολεμάς την καταπίεση. 
Να πολεμάς τον φόβο.

Μα πάνω από όλα να πολεμάς τα πάθη σου.
Να πολεμάς τον κακό σου εαυτό.

Γιατί ακόμα και αν νικήσεις όλα τα συστήματα, όλους τους τυράννους, όλους τους καταπιεστές και πονηρούς ανθρώπους του κόσμου τούτου, αν με τον εαυτό σου δεν έχεις κάνει δουλειά, τίποτα δεν έκανες. 
Σκλάβος είσαι ακόμα…

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Με την τόλμη σε γενικές γραμμές, όλοι, λίγο πολύ, τα πηγαίνουμε καλά.
Με την αρετή είναι που έχουμε το θέμα…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα μάθει το παιδί να σκέφτεται και να κρίνει βάσει της λογικής; Πώς θα αποκτήσει κριτική σκέψη;

Κάθε γονιός θέλει να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να μπορούν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, τις οποίες θα τις βασίζουν στην λογική και την κριτική τους σκέψη. 

Αν και πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, οι ειδικοί προτείνουν ορισμένες μεθόδους για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να την καλλιεργήσουν.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Το να εμφυσήσετε την ανεξαρτησία στο παιδί ξεκινά από νωρίς, ήδη από την πρώιμη ηλικία.

Εάν οι γονείς μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να επιτρέψουν στο παιδί τους να λύσει προβλήματα, τότε θα το βοηθήσετε πολύ να μάθει να περιηγείται και να λύνει μόνο του μικρά και καθημερινά προβλήματα.

Το κλειδί είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να τους δώσετε την ευκαιρία να σκεφτούν από μόνα τους μια λύση.

Ακούστε το παιδί πριν μιλήσετε

Όπως με το να κάνετε ένα βήμα πίσω, το να μάθετε να ακούτε πρώτα το παιδί πριν να επιβάλλετε μια απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.

«Η διδασκαλία των παιδιών να σκέφτονται κριτικά, σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει σταδιακά να χαλαρώσουν τα ηνία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμη αυτοπεποίθηση και εμπειρία στη λήψη αυτο-καθοδηγούμενων αποφάσεων.

Και πάλι, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς γονείς, καθώς το φυσικό μας ένστικτο μπορεί να είναι να να σώζουμε τη μέρα με μια «απλή» συμβουλή. Αυτό όμως δεν θα τα βοηθήσει στο μέλλον.

Δώστε τους προκλήσεις

Ίσως θελήσετε να δώσετε στο μωρό σας μια ώθηση κάθε φορά που προσπαθεί να ανασηκωθεί σε μια καρέκλα, αλλά η πρόκληση του να ανυψωθεί μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μάθημα που θα κουβαλά μέχρι την ενηλικίωση.

Αντί να τους πείτε πώς να αντιδράσουν σε μια κοινωνική κατάσταση, προτείνετέ τους να σας εξηγήσουν μιλώντας ή γράφοντας τι θα έκανε ή τι σκέφτονται να κάνουν.

Δεν πρέπει να είναι μια πιεστική, μαχητική ψυχική άσκηση, αλλά ρωτώντας τους γιατί παίρνουν συγκεκριμένες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνομιλίας μπορούν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της ικανότητάς τους (και της επιθυμίας) να σκέφτονται για τον εαυτό τους.

vita.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki