Monday 3 April 2017

Η Ευρώπη αποτελεί το νέο παγκόσμιο κέντρο για τη φιλοξενία περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Europe becomes 'hub' for child sexual abuse content

EΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 
INTERNET WATCH FOUNDATION


Η Ευρώπη αποτελεί κέντρο για τη φιλοξενία περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί στο νέο παγκόσμιο κέντρο για τη φιλοξενία εικόνων και βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, προκύπτει από το πόρισμα της ετήσιας έκθεσης που συνέταξε το βρετανικό Ίδρυμα Internet Watch Foundation.

Συγκεκριμένα, από την έκθεση διαπιστώνεται ότι το 60% του παγκόσμιου υλικού βρίσκεται πλέον στην Ευρώπη, μια αύξηση της τάξης του 19%. 
Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ευρωπαϊκών εθνών που φιλοξενεί παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με το IWF.
Από την άλλη, η βελτιωμένη «αστυνόμευση» από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στη Βόρεια Αμερική φαίνεται ότι έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην περιοχή αυτή.
«Η κατάσταση αντιστρέφεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η Σούζι Χάργκριβς, διευθύνων σύμβουλος του IWF. 
«Η Ευρώπη αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο φιλοξενίας περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και δεν είναι πλέον η Βόρεια Αμερική».
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 περίπου το 57% των ιστοσελίδων που περιείχαν εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών βρίσκονταν στη Βόρεια Αμερική, ενώ το 2016 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 37%. 

Όπως αναφέρεται, περίπου 34.212 ιστοσελίδες με αυτού του είδους το περιεχόμενο βρέθηκαν στην Ευρώπη τη Ρωσία και την Τουρκία.
Η Χάργκριβς υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή «πιθανόν αντικατοπτρίζει το σημαντικό έργο που επιτελείται από την αμερικανική βιομηχανία για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος» και το οποίο έχει αναγκάσει τους εγκληματίες να αναζητήσουν άλλο «χώρο» για τη διακίνηση του παράνομου περιεχομένου. 

Η ίδια τόνισε ότι η αλλαγή αποτελεί μία «αξιοσημείωτη ένδειξη» των μέτρων που έχουν υιοθετήσει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ΗΠΑ για τον εντοπισμό, την αφαίρεση και την αναφορά αυτού του είδους του περιεχομένου στις αρχές, δήλωσε ο Τζον Σίχαν, αντιπρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου Εξαφανισμένων και Κακοποιημένων Παιδιών (NCMEC).

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι πάροχοι δεσμεύονται να ενημερώνουν τις αρχές σε περίπτωση που ανακαλύψουν τέτοιου είδους παράνομο περιεχόμενο στα δίκτυά τους, κάτι που έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αναφορών. 
Ο αριθμός αυτός το 2015 είχε ξεπεράσει τα 4,4 εκατομμύρια, το 2016 είχε ανέλθει στα 8.2 εκατομμύρια, ενώ στους 3 πρώτους μήνες του 2017 το NCMEC έχει λάβει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια αναφορές.
Όπως δήλωσε ο Σίχαν, ελάχιστες ευρωπαϊκές εταιρείες που νοικιάζουν διακομιστές ή διαδικτυακό χώρο έχουν προχωρήσει ενεργά στην αναζήτηση περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, κάτι που πιθανόν εξηγεί και την αλλαγή που αναφέρεται στην έκθεση του IWF.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από κάθε εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών υπάρχει πάντα ένα θύμα», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Οργανισμού για την Πρόληψη της Κακοποίησης Παιδιών (NSPCC). 
«Κάθε φορά που κάποιος βλέπει αυτές τις φρικτές φωτογραφίες, ένα παιδί κακοποιείται ξανά. Όποιος αναζητά εσκεμμένα αυτού του είδους το περιεχόμενο είναι συνένοχος στην ανάπτυξη αυτής της απεχθούς βιομηχανίας», δήλωσε η ίδια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Φάρμακο - ανάσα για τους ασθενείς - FDA approves new drug to treat multiple sclerosis

Multiple Sclerosis Symptoms in Teenagers
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο φάρμακο για την εξελισσόμενη μορφή της
.Έπειτα από δεκαετίες επίμονων ερευνών και αλλεπάλληλων αποτυχιών, εγκρίθηκε προχθές το βράδυ στις ΗΠΑ (σ.σ. η απόφαση για την Ευρώπη εκκρεμεί) το πρώτο φάρμακο για την πιο επιθετική μορφή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η μορφή αυτή είναι η πρωτοπαθώς (ή προϊούσα) εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση, όπως είναι η σύγχρονη ονομασία της νόσου. 
Αντιπροσωπεύει το 10-15% των κρουσμάτων της και χαρακτηρίζεται από σταθερή, προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς από την πρώτη στιγμή που εμφανίζει συμπτώματα.
Αν και για την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου, που αντιπροσωπεύει το 85% των περιπτώσεων, έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί την τελευταία δεκαετία 11 νέα φάρμακα που αλλάζουν την πορεία της, η πρωτοπαθώς εξελισσόμενη μορφή είχε αποδειχθεί η πιο δύσκολη στην εξεύρεση μιας ανάλογης θεραπείας και έτσι η αντιμετώπισή της έως τώρα περιοριζόταν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της.
Το νέο φάρμακο, όμως, που λέγεται οκρελιζουμάμπη (ocrelizumab) και εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, δρα με έναν ξεχωριστό τρόπο και ως φαίνεται αποτελεί το «κάτι διαφορετικό» που χρειάζονταν οι ασθενείς.
«Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς», δήλωσε στον αμερικανικό Τύπο ο δρ Στήβεν Χάουζερ, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Weill του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην ανάπτυξη του φαρμάκου.
.
«Είναι μία μεγάλη θεραπευτική πρόοδος», 
συνηγόρησε ο δρ Χάρολντ Λ. Βάινερ, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος δεν είχε εμπλακεί με την έρευνα για την οκρελιζουμάμπη. 
«Και ανοίγει μία νέα εποχή στην κατανόηση της πολλαπλής σκλήρυνσης».
Όπως εξηγεί ο κ. Δήμος-Δημήτριος Μητσικώστας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Πολλαπλής Σκληρύνσεως στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η οκρελιζουμάμπη είναι το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει εκλεκτικά τα Β-λεμφοκύτταρα, για τα οποία πρόσφατα αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους στην πολλαπλή σκλήρυνση.
.
«Το συγκεκριμένο μονοκλωνικό αντίσωμα έδειξε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ιατρικής ότι τιθασεύει την επί τα χείρω εξέλιξη της πρωτοπαθώς εξελισσόμενης πολλαπλής σκλήρυνσης, ανοίγοντας νέους θεραπευτικούς ορίζοντες στη μάχη κατά όλων των μορφών της νόσου, αφού το συγκεκριμένο φάρμακο δρα και στην υποτροπιάζουσα μορφή της», τόνισε ο δρ Μητσικώστας.
Το γεγονός αυτό αντανακλά και η απόφαση του FDAνα εγκρίνει ταυτοχρόνως την οκρελιζουμάμπη και για την υποτροπιάζουσα μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης.
.Τι είναι
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης, αυτοάνοση ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος. «Αυτοάνοση» σημαίνει ότι την προκαλεί ο ίδιος ο οργανισμός και δη η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η νόσος αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αιτίες νευρολογικών βλαβών στους νεαρούς ενήλικες, αφού οι περισσότεροι ασθενείς την εκδηλώνουν σε ηλικία 20-40 ετών.
Συνήθως αρχίζει με εναλλαγές εξάρσεων και υφέσεων και έπειτα από αρκετά χρόνια (συνήθως 15-20) μπαίνει σε φάση σταθερής, προοδευτικής επιδείνωσης. 
.
Ωστόσο στην πρωτοπαθής εξελισσόμενη μορφή, στάδιο εξάρσεων και υφέσεων συνήθως δεν υπάρχει και ο ασθενής παρουσιάζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία ιδίως στη βάδιση και σε μερικές περιπτώσεις αναπτύσσεται σχετικά νωρίς στην πορεία της παράλυση από τη μέση και κάτω.
Η οκρελιζουμάμπη χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση από τον γιατρό.
Η αποτελεσματικότητα
Όπως ανακοίνωσε χθες ο FDA, η απόφαση για την έγκρισή της βασίσθηκε σε κλινικές μελέτες που έδειξαν ότι οι ασθενείς που την έλαβαν παρουσίασαν επιβράδυνση της επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους.
«Αν και το κλινικό όφελος που παρατηρήθηκε είναι μέτριο, η έγκριση του φαρμάκου είναι τεράστιο βήμα προόδου, διότι έως τώρα δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο για τους ασθενείς με πρωτοπαθώς εξελισσόμενη πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε ο δρ Μπρους Μπίμπο, εκτελεστικός αντιπρόεδρος έρευνας της αμερικανικής Εθνικής Εταιρείας Πολλαπλής Σκλήρυνσης (NMSS).
«Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή του ασθενούς», δήλωσε ο δρ BillyDunn, διευθυντής του Τομέα Νευρολογικών Προϊόντων στο Κέντρο Αξιολόγησης & Έρευνας Φαρμάκων (CDER) του FDA.
«Το νέο φάρμακο όχι μόνο αποτελεί μία ακόμα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για όσους έχουν πρωτοπαθώς εξελισσόμενη νόσο».
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πολλαπλή σκλήρυνση, με τον αριθμό των ασθενών να εκτιμώνται σε 600.000 στην Ευρώπη και σε 10.000 στην Ελλάδα. Οι γυναίκες ασθενείς είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.

Ψωρίαση στα παιδιά - Paediatric psoriasis

Γονείς, δεν πρέπει να την συγχέετε με την ψώρα 
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτή τη δερματική νόσο
Paediatric psoriasis

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, ανοσολογικά διαμεσολαβούμενη χρόνια νόσος με γενετικό υπόστρωμα, που κυρίως επηρεάζει το δέρμα. Αποτελεί το 4% των δερματοπαθειών που παρατηρούνται στα παιδιά και υπάρχει στο 2-3% του πληθυσμού. Περίπου το 30% αναπτύσσουν την νόσο στη παιδική ηλικία με μέση ηλικία διάγνωσης τα 10 χρόνια. Το 25% των παιδιών αναπτύσσουν την νόσο πριν τα 2 χρόνια ζωής.

Παθοφυσιολογία
Δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Φαίνεται ότι η ενεργοποίηση ορισμένων Τ-κυττάρων οδηγεί σε παραγωγή καθορισμένων κυτοκινών που με την σειρά τους ενεργοποιούν τα κύτταρα της κερατίνης στοιβάδος της επιδερμίδας, οδηγώντας σε παραγωγή φλεγμονωδών κυττάρων. 

Το γενετικό υπόβαθρο αποδεικνύεται από το ότι συγγενείς 1ου βαθμού με ψωριασικό άτομο έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης και πολλά παιδιά με ψωρίαση έχουν συγγενείς 1ου βαθμού με την νόσο.

Κλινική εικόνα
Οι βλάβες αποτελούνται από καλά καθορισμένες ροδόχρου-ερυθρού χρώματος πλάκες με υπερκείμενα ασημένιου-λευκού χρώματος λέπια. 

Η μηχανική απομάκρυνση των λεπιών αποκαλύπτει μικρές αιμορραγίες (σημείο Auspitz). Παράγοντες που ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση είναι τραύμα ή ερεθισμός του δέρματος, λοιμώξεις (στρεπτόκοκκος), συναισθηματική ένταση και ορισμένα φάρμακα.

Μορφές ψωρίασης

1) Χρονία πλακώδης: 

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία και αποτελεί την συχνότερη μορφή. Αποτελείται από καλά καθορισμένες ψωριασικές πλάκες συνήθως στις εξωτερικές επιφάνειες των άκρων αλλά επίσης και στον κορμό, πρόσωπο, τριχωτό κεφαλής.
2) Τριχωτού κεφαλής: 

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία.Συνήθως είναι το 1ο σημείο εμφάνισης της ψωρίασης στα παιδιά. Καλά καθορισμένες ερυθηματώδεις λεπιδώδεις πλάκες. 
Συχνά επεκτείνεται στο μέτωπο. Μπορεί να είναι έντονα κνησμώδης.
3) Στικτή ψωρίαση:
Εμφανίζεται σε παιδιά, εφήβους, μικρούς ενήλικες.
4) Αντίστροφη ψωρίαση:
Μικρότερα παιδιά. Ερυθηματώδης πλάκες με μικρά λέπια εμφανίζονται στις καμπτικές επιφάνειες και το πρόσωπο.
5) Περιοχή πάνας: 
Ηλικία μέχρι 2 χρονών. Καλά καθορισμένες ερυθρές πλάκες στην περιοχή της πάνας με λίγα λέπια. Περιλαμβάνει και τις βουβωνικές πτυχές. Μπορεί να υπάρχουν βλάβες και σε άλλες περιοχές. Μπορεί να είναι δύσκολη στη θεραπεία.
6) Νυχιών: 

Σε οποιαδήποτε ηλικία, συχνότερη σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Βοθρία στα νύχια, ονυχόλυση, τραχειονυχία. Μπορεί να μην υπάρχουν στο δέρμα αλλοιώσεις ψωρίασης. Είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη θεραπεία.
7) Φλυκταινώδης: 

Σπάνια. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Επιφανειακές άσηπτες φλύκταινες σε ερυθηματώδες δέρμα. Μπορεί να περιορίζονται στις παλάμες και τα πέλματα.
8) Ερυθροδερμική: 

Εξαιρετικά σπάνια σε οποιαδήποτε ηλικία. Γενικευμένο ερύθημα με ελάχιστα λέπια.

Συνοσηρότης ψωρίασης

Ψωριασική αρθρίτις, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτις, νόσος Crohn.

H ψωριασική αρθρίτις εμφανίζεται συνήθως 10 χρόνια μετά την εμφάνιση των βλαβών στο δέρμα, αλλά σπανιότερα μπορεί να προηγηθεί. 
Στα παιδιά εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 10 ετών και 20% των αρθρίτιδων στα παιδιά είναι ψωριασικές. Είναι ολιγοαρθρική και εμφανίζεται στις μικρές αρθρώσεις. Η τελική πρόγνωση είναι γενικά καλή.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κλινικά.
Θεραπεία
Δεν υπάρχει πλήρης ίαση. Η θεραπεία γίνεται αναλόγως με ενυδατικές κρέμες, τοπικά κορτικοστεροειδή, ανάλογα βιταμίνης D, ανθραλίνη, αναστολείς υποδοχέων καλσινευρίνης, ταζαροτίνη. κερατολυτικά, κυκλοσπορίνη.


Δρ. Ιωάννης Γεωργίου

Παιδίατρος

«Καταφύγιο»: Μια ταινία μικρού μήκους για το προσφυγικό, από μαθητές της Κομοτηνής

Το "Καταφύγιο", μια εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων που δημιούργησε ομάδα μαθητών του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, βραβεύτηκε από τον Συνήγορο του Παιδιού στο φεστιβάλ "Camera Zizanio 2016" στον Πύργο, γιατί ανέδειξε με ιδιαίτερη ευαισθησία τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων.
Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μάλιστα προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν την ταινία τους και σε διεθνές φεστιβάλ στην Ισπανία τον Μάρτιο του 2017. 
Εκεί η ταινία βραβεύθηκε με ειδικό βραβείο για την προώθηση της ισότητας και της μη βίας.
Σε μια περίοδο που το προσφυγικό ζήτημα προκαλεί σε πολλούς πολίτες της χώρας μας ανησυχία, τα παιδιά του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, μέσα από την ταινία αυτή υψώνουν τη δική τους φωνή, και απευθύνουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και συμφιλίωσης.
Δείτε την ταινία!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki