Saturday 5 January 2008

Ο βούβαλος της διπλανής πόλης και της δικής μας πόρτας

Τη δράση του τη γνώριζαν τα 15χρονα της Πτολεμαΐδας, ο πρώτος πολίτης της πόλης, η αστυνομία, αυτό που λέμε
τον ήξεραν και οι πέτρες.
Και όχι μόνο το βούβαλο αλλά και τη βουβάλα και όποιους άλλους πότιζαν και ποτίζουν με το θάνατο τα χαμομηλάκια.
Ο πρώτος πολίτης, ο δήμαρχος αφήνει να εννοηθεί ότι με 300 γραμμάρια κόκα άφηναν το βούβαλο ελεύθερο ως χρήστη!!
Όταν αποφασίσουν τα μ.μ.ε. να ασχοληθούν με το θέμα, να αρχίσουν τα ρεπορτάζ ανά την ύπαιθρο χώρα, ανά τα οδούς και τας ρύμας, από χωρίου εις χωρίον, πάλι θα αρχίσει να βρέχει ανθρώπους, πάλι θα πέσουν από τα σύννεφα αυτοί που πρέπει να γνοιάζονται, αυτοί που πρέπει να προστατεύουν δηλαδή γονείς,
δάσκαλοι, κηδεμόνες και για να μην πλατυάζουμε άδικα,
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ που από θεωρίες και έρευνες καλά τα πάμε άσχετα αν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ κηδεύουμε 14χρονα χαμομηλάκια και όχι μόνο...


Η ΕΙΔΗΣΗ
Η αντίδραση στα προβλήματα που υπήρχαν στο σπίτι της, ανάμεσα στους γονείς της, οδήγησε αρχικά μια 14χρονη από την Πτολεμαΐδα σε μια διαφορετική, επιθετική συμπεριφορά. Στη συνέχεια το κορίτσι άρχισε να εξαφανίζεται για μέρες από το σπίτι. Η μητέρα του το βρήκε το απόγευμα της Κυριακής σε κωματώδη κατάσταση. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, διαπιστώθηκε ο θάνατός του από χρήση κοκαΐνης. ...


Παγιδεύτηκε στα αδιέξοδα της οικογένειας«ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για το πρώτο περιστατικό με θανάτους νεαρών στην περιοχή της Πτολεμαΐδας», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου.
Όπως αναφέρει, τον περασμένο Μάιο, τρεις νεαροί, ηλικίας περίπου 20 ετών, πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην περιοχή. Ο θάνατος του κοριτσιού, όπως επισημαίνει η κ. Αρτινοπούλου, είναι ένα ακόμη σήμα κινδύνου. «Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι το νεαρό της ηλικίας του θύματος. Αυτό συμφωνεί με έρευνες για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας που γίνονται το τελευταίο διάστημα και δείχνουν ότι το όριο ηλικίας των χρηστών ολοένα και μειώνεται».
Συμπληρώνει, πάντως, ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε το οικογενειακό υπόβαθρο. «Τα βιώματα που είχε το άτυχο κορίτσι από τις διαπροσωπικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον έχουν την ειδική τους σημασία».
Έρευνες, όπως τονίζει, δείχνουν ότι συχνά θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή κακοποίησης σωματικής και ψυχολογικής, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο σε ό, τι αφορά τη χρήση ουσιών. «Κυρίως στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη κοινωνική και ψυχολογική στήριξη για τη διαχείριση του τραύματος. Η συγκεκριμένη ανήλικη πιθανολογούμε ότι βίωνε “αδιέξοδα” στις διαπροσωπικές της σχέσεις. Ταυτόχρονα η οικογένεια- όπως προκύπτει- παραμελούσε την ίδια, αγνοώντας τις ανάγκες της».

Υποψίες και για κακοποίηση
Η ΕΜΠΛΟΚΗ του 32χρονου οδηγεί την έρευνα στο ενδεχόμενο η 14χρονη, όπως και άλλοι μαθητές, να είχε πέσει και θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ομάδες χρηστών και εμπόρων ναρκωτικών.
Όπως δήλωσε χθες ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Βορείου Ελλάδος Ασημάκης Γκόλφης, ερευνάται αυτή η παράμετρος της εκμετάλλευσης του άτυχου κοριτσιού και στο πρόσφατο παρελθόν, ειδικά τις περιόδους που εξαφανιζόταν από το σπίτι
της.

Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με το τρεχούμενο νερό

Θεωρούμε την πρόσβαση σε καθαρό νερό τόσο δεδομένη που σπανίως σκεφτόμαστε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτό. Δεν έχουν όλοι όμως νερό ανοίγοντας μια βρύση.
Κάθε πρωί χιλιάδες άνθρωποι περπατούν μακρινές αποστάσεις για να προμηθευτούν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες.
Διδάξτε τα παιδιά σας να διαχειρίζονται το νερό με σεβασμό. Οι βρύσες στο μπάνιο και στα λάστιχα των κήπων ή των μπαλκονιών δεν είναι παιχνίδια.

Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με το τρεχούμενο νερό – είναι μια υπερβολική σπατάλη ενός σημαντικού φυσικού πόρου της Γης.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki