Thursday 29 December 2016

Το κέρμα

Η κυρία Βέτα μοιράστηκε μαζί μας την παρακάτω συγκινητική ιστορία που σας μεταφέρουμε από μνήμης: 
«Τη δεκαετία του εβδομήντα ακολουθώντας τις ροές μεταναστών και προσπαθώντας να ξεκινήσουμε τη ζωή μας βρεθήκαμε μετανάστες με τον σύζυγό μου στη Γερμανία. 
Όπως συνέβαινε τότε συχνά, τα παιδιά μας έμειναν πίσω στην Ελλάδα να μεγαλώνουν με τη γιαγιά τους.
Η επικοινωνία μας ήταν δύσκολη και μόνο με το τηλέφωνο. Η λαχτάρα μας για τα παιδιά μας ήταν μεγάλη καθώς δεν μπορούσαμε να τα χαρούμε…
Παίρναμε λοιπόν τηλέφωνο, μιλούσαμε με τη γιαγιά, ακούγαμε και την φωνή του παιδιού και νιώθαμε ότι βρισκόμασταν για λίγο κοντά τους.
Ένα απόγευμα, πήγα στον τηλεφωνικό θάλαμο απ’ όπου έπαιρνα τηλέφωνο, και ρίχνοντας ένα-ένα κέρμα αρχίσαμε την κουβέντα με τη γιαγιά στην Ελλάδα. 
Ξαφνικά, ένα από τα κέρματα που έριχνα κόλλησε κάπου μέσα στη συσκευή και οι μονάδες σταμάτησαν να πέφτουν! 
Τρελάθηκα από τη χαρά μου αφού είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τη μάνα μου και ν´ ακούσω το πρώτο μου παιδί χωρίς να σκέφτομαι τα χρήματα! Ο άντρας μου, πήγε στο σπίτι μας και μου έφερε ένα σκαμνάκι, κι έκατσα μέσα στον τηλεφωνικό θάλαμο τέσσερις ώρες ακούγοντας τις φωνούλες που έβγαζε η μικρή μου κόρη και νιώθοντας λίγο περισσότερο τις χαρές που νιώθει ο κάθε γονιός που μεγαλώνει τα παιδιά του!
Αυτό το απόγευμα κάθε φορά που το θυμάμαι συγκινούμαι πολύ….
Αργότερα, γυρίσαμε πίσω και μπήκαμε σε σειρά.
Ο άντρας μου ως τεχνίτης δούλεψε καλά και δεν μας έλειψε τίποτε.
Τελικά λέγαμε, εδώ ήταν η Γερμανία…
Άδικα χάσαμε τόσα όμορφα χρόνια των παιδιών μας!»

Ο Φάρος που μένει αναμμένος όλο τον χρόνο!

Γεύμα αγάπης από τον «Φάρο του κόσμου»

Το καθιερωμένο γεύμα αγάπης στην κατακόμβη του αγίου Νεκταρίου στον Δενδροπόταμο την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων είναι το ευχαριστώ του «Φάρου του κόσμου» και του πατέρα Αθηναγόρα Λουκατάρη προς όλους εκείνους που τον αγαπάνε και στηρίζουν το έργο του.

Ο «Φάρος του κόσμου είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μιας και τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός από τα ΜΜΕ και τα social media για τα έργα και τις διακρίσεις του.
Ένας ιερέας πριν 15 χρόνια, παιδί τότε και ο ίδιος, πήγε στον Δενδροπόταμο με πολύ όρεξη, αποφασισμένος να αλλάξει την εικόνα της περιοχής. 
Και αν κάποιοι γέλασαν πιστεύοντας πως αυτό είναι ακατόρθωτο ο πατέρας Αθηναγόρας και ο «Φάρος του κόσμου» αποδεικνύουν κάθε ημέρα πως τίποτα δεν είναι αδύνατο και ουτοπικό αν υπάρχει ισχυρή θέληση. 
Ο πατέρας Αθηναγόρας φτάνοντας σε μια περιοχή γνωστή ως η πιο κακόφημη της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τα παιδιά διότι, όπως λέει και ο ίδιος, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν την ιστορία του τόπου τους.
Σήμερα ο «Φάρος του κόσμου» παρέχει φιλοξενία, καθημερινό συσσίτιο σε 200 ανθρώπους, έχει δυο πρωτοπόρες ομάδες ρομποτικής με πανελλαδικές και παγκόσμιες διακρίσεις με βραβεύσεις από το Δήμο Αμπελοκήπων, την αστυνομία τον αρχιεπίσκοπο και πολλούς ακόμα φορείς. 
Έχει δώσει υποτροφίες στα καλύτερα κολλέγια και ΙΙΕΚ, έχει βγάλει αριστούχους μαθητές σε μια περιοχή με έντονη σχολική διαρροή και αναλφαβητισμό, έχει μουσική μπάντα που έχει παίξει μέχρι και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει φροντιστηριακά τμήματα, μαθήματα αστρονομίας, κινηματογράφου φωτογραφίας κ.α.
Ποιος είπε λοιπόν ότι δεν γίνονται θαύματα και δεν μπορεί από μια μικρή λάμψη να γεμίσει φως το σκοτάδι. 
Ο φάρος συμβολίζει το φως που καθοδηγεί μέσα από το σκοτάδι αυτούς που χάσανε το δρόμο τους.
Και φέτος πλήθος κόσμου παιδιών και γονέων παρευρέθηκε στο γεύμα αγάπης. Φιλοξενήθηκαν επίσης μικρά παιδιά και έφηβοι από το camp των Διαβατών.
..............
Ένα πλούσιο γεύμα με καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα από την μπάντα του «Φάρου του κόσμου» και φυσικά δώρα για όλα τα παιδιά όπως κάθε χρόνο.
Η συμμετοχή στο γεύμα αγάπης είναι η πιο τρυφερή και γλυκεία εμπειρία που δίνει στο συμβολισμό των Χριστουγέννων άλλο νόημα με την ευχή ο Φάρος του κόσμο να φωτίζει όλες τις σκοτεινές πλευρές μας και να μας κάνει χαρούμενους και το 2017.
περισσότερα εδώ

Αλλάξτε τη ζωή σας

6 Ισχυρά Μαθήματα που Μπορούν να Αλλάξουν τη Ζωή σας
Να ζεις σημαίνει να μαθαίνεις, και αυτοί που είναι ανοιχτοί στη μάθηση είναι αυτοί που καταφέρνουν να ζήσουν καλύτερα. 

Υπάρχουν μερικά ανεκτίμητα μαθήματα που έχουν τη δύναμη να μας βοηθήσουν να εξελιχτούμε σε πιο συνειδητά, ευφυή και συμπονετικά όντα, επιτρέποντας μας να ζήσουμε μια όμορφη ζωή, με θετική διάθεση και σε ειρήνη με τον εαυτό μας και τους άλλους.
Εδώ θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας έξι ισχυρά μαθήματα που μπορούν να αλλάξουν τη ζωής σας αν τους δώσετε την προσοχή που τους αξίζει.

1. Η Ελευθερία Συνεπάγεται Ευθύνη
Οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι θέλουν ελευθερία, αλλά λίγοι πραγματικά επιθυμούν να είναι ελεύθεροι. Αυτό συμβαίνει γιατί να το να είσαι ελεύθερος σημαίνει να βρίσκεσαι σε συνεχή επίγνωση των ενεργειών σου και να αναλαμβάνεις την πλήρη ευθύνη των συνεπειών τους. 
Από φόβο να κάνουν λάθη, οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουν να έχουν την ελευθερία της σκέψης και των πράξεων τους. Επιλέγουν να αφήνουν τους άλλους να είναι οι κυρίαρχοι της ζωής τους και επιρρίπτουν τις ευθύνες μόνο σε αυτούς. 
Σαν αποτέλεσμα ολόκληρη η ζωή τους εξαρτάται από άλλους . 
Η ευθύνη μπορεί να είναι ένα μεγάλο βάρος και μόνο εκείνοι που έχουν ισχυρή βούληση και θάρρος είναι σε θέση να το αντέξουν.

2. Ο Αντικομφορμισμός είναι κάτι Θετικό
Από πολύ νεαρή ηλικία, έχουμε μάθει να μην αναπτύσσουμε τη δική μας κρίση, αλλά για να πιστεύουμε αυτά που μας λένε οι άλλοι και ακολουθούμε τυφλά τις εντολές τους. 
Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναπτύσσουν την κριτική σκέψη τους και έχουν καταστέλλουν τον εαυτό τους με όλα τα είδη των τρόπων, με αποτέλεσμα να υποφέρουν βαθιά μέσα τους. 
Αν θέλετε να αναπτυχθείτε και να εξελίχθείτε σε ένα συνειδητό ανθρώπινο ον, και να ξελαφρώσετε τον εαυτό σας από όλη τα περιττά βάρη που καταπονούν την ψυχή σας, θα πρέπει να περπατήσετε το μονοπάτι του αντικομφορμισμού. 
Θα πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε τυφλά τους κανόνες, να απελευθερωθείτε από τα δεσμά της παράδοσης, να ξεκινήστε σκέφτεστε για τον εαυτό σας και να φτάσετε στα δικά σας συμπεράσματα από τις δικές σας εμπειρίες. 
Φυσικά, αυτή η διαδρομή μπορεί να είναι επίπονη, μοναχική, αλλά είναι ο μόνος δρόμος για την πραγματική εσωτερική μεταμόρφωση.

3. Ο Καθένας έχει τη Δική του Ιστορία
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία και δε θα πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε τους ανθρώπους. 
Είναι εύκολο να κρίνουμε τους άλλους από την εμφάνιση και μόνο, αλλά τα συμπεράσματα μπορεί να είναι μόνο επιφανειακά. 
Για να κατανοήσουμε σε βάθος τους άλλους, θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με ευγένεια και συμπόνια και να μην ξεχνάμε να λαμβάνουν υπόψη τις πολλαπλές εξωτερικές δυνάμεις που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής τους.

4. Να Δέχεστε τις Αποτυχίες
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λάθη οδηγούν μόνο στην αποτυχία, και ότι θα πρέπει να αποφύγουν την αποτυχία με κάθε κόστος. 
Στην πραγματικότητα, εκείνοι που αποτυγχάνουν συνήθως υποτιμούνται από τους άλλους σαν να είναι οι ίδιοι τους αποτυχίες. Ένα από τα πιο ισχυρά μαθήματα είναι ότι τα λάθη και οι αποτυχίες είναι στην πραγματικότητα αυτά που μας βοηθούν να εξελιχθούμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 
Μέσα από αυτά μαθαίνουμε να ανοίγουμε τα φτερά μας και να ξεπερνάμε τα εμπόδια που συναντάμε στον δρόμο μας. Τα λάθη μας κάνουν πιο σοφούς, δείχνοντάς μας ποια μονοπάτια πρέπει να αποφύγουμε και μας βοηθούν να επιλέξουμε αυτά που θα μας οδηγήσουν σε μια πιο όμορφη, ευτυχισμένη ζωή. Μη φοβηθείτε να κάνετε λάθη, αλλά φροντίστε να μην τα επαναλάβετε.

5. Οι Μικρές Πράξεις Καλοσύνης μπορεί έχουν Μεγάλο Αντίκτυπο
Στον ανταγωνιστικό κόσμο που ζούμε, έχουμε συνηθίσει να είμαστε αγενείς και σκληροί με τους άλλους. 
Συμπεριφερόμαστε με τρόπους που επηρεάζουν αρνητικά τους γύρω μας, και τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούμε τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές μας στον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αποτέλεσμα οι σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας να μην είναι καθόλου υγιής. 
Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ειρήνη με τους άλλους, πιστεύοντας ότι ζούμε σε έναν εχθρικό κόσμο που αποτελεί απειλή για την ύπαρξή μας. 
Για να το αλλάξουμε αυτό, θα πρέπει να αρχίσουμε να ενεργούμε περισσότερο με την καρδιά. Να συμπεριφερόμαστε με καλοσύνη και συμπόνια, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό περιβάλλον που θα επιτρέψει σε μας και τους συνανθρώπους μας να ζήσουμε μια πιο όμορφη ζωή. 
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι οι μικρές πράξεις καλοσύνης δεν είναι αρκετές για να επιφέρουν θετική αλλαγή, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο ισχυρές από ότι φανταζόμαστε. Οι μικρές πράξεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια αλυσίδα γεγονότων και αλλαγών με τη δύναμη να αλλάξουν ολόκληρο τον κόσμο.

6. Η Επιτυχία δεν Μετριέται με Χρήματα
Από πολύ νεαρή ηλικία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να συσχετίζουν τα χρήματα με επιτυχία. 
Οι γονείς μας, οι δάσκαλοι και η κοινωνία γενικότερα θέλουν να πιστεύουμε ότι τα χρήματα είναι το μόνο που θα πρέπει να επιθυμούμε στη ζωή – όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. 
Με αυτό τον τρόπο έχουμε πάντα μάθει να ζούμε με τρόπο που να μας εμποδίζει από να ανακαλύψουμε την αληθινή χαρά και ευτυχία. 
Ανταγωνιζόμαστε τους τους γύρω μας, κάνουμε δουλειές που μισούμε και ανησυχούμε διαρκώς για το μέλλον. 
Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και να απολαύσουμε αυτά που έχουμε τη δεδομένη στιγμή. Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα είναι αναγκαία για την επιβίωσή μας στη σημερινή μας άδικο και παράλογο οικονομικό σύστημα, δεν μπορούν να μας φέρουν την ευτυχία και την ειρήνη που όλοι κατά βάθος ψάχνουμε.
_______________
hippieteepee
antikleidi

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki