Monday 8 January 2018

Τα παιδιά Μετά τις Γιορτές

Πώς να “παρηγορήσεις” τα παιδιά μετά τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη γιορτή των παιδιών και για πολλά πρόκειται για την καλύτερη εποχή του χρόνου! 
Τα πάντα είναι στολισμένα, τα δώρα… ρέουν από φίλους και συγγενείς και η αργία που τα κρατάει μακριά από το σχολείο μοιάζει με “ευλογία”! 
Αν σε αυτά προσθέσεις το γεγονός πως διασκεδάζουν και περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους, τότε έχεις το τέλειο πακέτο! Η προετοιμασία, λοιπόν, για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ξεκινά πολύ καιρό πριν φτάσουν οι ημέρες, ίσως και έναν ολόκληρο μήνα πριν! 
Τα λαμπάκια στο δέντρο ανάβουν, οι κάλτσες του Άι Βασίλη κρεμιούνται στο τζάκι και οι πολύχρωμες μπάλες με τις γιρλάντες βρίσκουν τη θέση τους σε κάθε γωνιά του σπιτιού! Η προσμονή, επομένως, των παιδιών για τις γιορτές είναι πολύ μεγάλη και εντείνεται όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε αυτές! Και τότε, μέσα σε μια στιγμή, περνούν και… πίσω δεν γυρνούν! Και τότε είναι που βλέπεις να “ζωγραφίζεται” στα πελώρια αθώα ματάκια τους αυτή η γνώριμη μελαγχολία!
Εντάξει, οι προετοιμασίες διαρκούν περισσότερο από ένα μήνα και τελικά, η περίοδος των γιορτών εκτείνεται για τα παιδιά σε διάστημα δύο εβδομάδων! 
Και όμως, κανένα παιδί, ποτέ, σε καμία ήπειρο, δεν ένιωσε πως του έφτασαν οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πως ευχαριστήθηκε στο έπακρο τις γιορτές και εκμεταλλεύτηκε όσο ήθελε τον ελεύθερο χρόνο του και πως δεν θα διάλεγε ευχαρίστως άλλους… τρεις μήνες σε γιορτινό κλίμα! 
Γι’ αυτό το λόγο και όσο πλησιάζει το τέλος της αργίας, τόσο πιο έντονη είναι η στεναχώρια και η απογοήτευσή τους επειδή θα αναγκαστούν να αποχωριστούν αυτή τη χαρούμενη διάθεση και να επιστρέψουν στους καθημερινούς ρυθμούς και τις υποχρεώσεις τους!
Τι μπορείς, επομένως, να κάνεις για να τα βοηθήσεις να ξεπεράσουν τη μεγάλη μελαγχολία -γνωστή και ως “post Christmas blues”- και να συμφιλιωθούν με την ιδέα πως τα Χριστούγεννα τελειώνουν;
Κράτα “ζωντανό” το χαρούμενο κλίμα στο σπίτι!
Τα παιδιά χρειάζονται να κάνουν θετικές και χαρούμενες σκέψεις! Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεις τρόπους να τα κάνεις να εκτιμήσουν και άλλα πράγματα, που είτε έγιναν κατά τη διάρκεια των γιορτών, είτε πρόκειται να έρθουν από εδώ και πέρα! 
Υπενθύμιζέ τους τακτικά πόσο ωραία περάσατε όταν κάνατε εκείνη τη χριστουγεννιάτικη βόλτα στα μαγαζιά, όταν σπάσατε όλα τα μπαλόνια στην αλλαγή του χρόνου ή το χριστουγεννιάτικο πάρκο που επισκεφτήκατε! 
Επίσης, συνέχισε να τους θυμίζεις πως η γιορτή της αγάπης και της προσφοράς δεν τελειώνει ποτέ και πως μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν ή να δέχονται δώρα! 
Για αυτό το σκοπό, μπορείτε να επιλέξετε μαζί μερικά παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούν πια, να τα αμπαλάρετε και να τα δωρίσετε σε κάποιο παιδικό Οργανισμό ή ΜΚΟ. Τέλος, μπορείτε από τώρα να ξεκινήσετε να μετράτε τις ημέρες μέχρι την επόμενη μεγάλη γιορτή, όπως είναι οι Απόκριες ή το Πάσχα, ώστε να έχουν κάτι εξίσου χαρούμενο να περιμένουν!

Δημιούργησε ξεχωριστές γιορτινές ημέρες!
Μπορείς πολύ εύκολα να ξαναφέρεις πίσω το χαμόγελο στα χείλη των μικρών σου, αν τα προετοιμάσεις από τώρα για επερχόμενες διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα κάνετε παρέα! “Καθάρισε” την ατζέντα σου, βρες κάποιες ημέρες του Ιανουαρίου ή και επόμενων μηνών, που δεν έχεις υποχρεώσεις και “βαφτίστε” κάποιες ημέρες γιορτή! 
Μπορεί να είναι η “Ημέρα που κοιμόμαστε όλοι στο σαλόνι” ή “Ημέρα που κάνουμε πειράματα χημείας στην κουζίνα” ή ακόμη και “Μέρα που κοιμόμαστε αργά”! Έτσι τα μικρά θα έχουν κάτι χαρούμενο να περιμένουν, χωρίς να νιώσουν ότι τη διασκέδαση την πήρε μαζί του ο… παλιός ο χρόνος!

Μίλησε μαζί τους!
Είναι αναγκαίο για τα παιδιά να νιώθουν πως μπορούν να μιλήσουν μαζί σου και να κατανοήσεις τα συναισθήματά τους! Δεν πρέπει να ακυρώνεις όσα νιώθουν και να τα προσπερνάς εκλογικεύοντας τις καταστάσεις με αντιδράσεις του τύπου “του χρόνου πάλι” και “για τόσο ήταν, μην κάνεις έτσι”! 
Εκείνο, όμως, που μπορείς να κάνεις αντ’ αυτού είναι να του υπενθυμίζεις όλα τα ωραία που έρχονται! Κάτι ξεχωριστό που θα κάνετε παρέα, κάτι διασκεδαστικό, όπως η παράσταση που θα δείτε την άλλη εβδομάδα ή η εκδρομή που οργανώσατε στα χιόνια! Σε κάθε περίπτωση, πρέπει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια όταν σου μιλάνε και να κατανοήσουν πως το πιο μαγικό χαρακτηριστικό των Χριστουγέννων είναι πως έρχονται μια φορά το χρόνο για να τα γιορτάζουμε τόσο χαρούμενα και ευτυχισμένα!

tlife.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki