Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Πώς σταματάτε τη γκρίνια του παιδιού;
Δίνοντάς του 10 λεπτά ήρεμη αγάπη στην αγκαλιά μας!

Πώς να Σταματήσετε τη Γκρίνια του Παιδιού σας σε 10 Λεπτά!

Ποιος γονιός δεν έχει νιώσει το «σταματήστε τη γη να κατέβω!», όταν το παιδί τους γκρινιάζει ασταμάτητα;

Η γκρίνια είναι ενοχλητική, εκνευριστική, διαβρωτική, τρελαίνει και τον πιο ψύχραιμο γονιό! 
 Συχνά οι γονείς λένε στο παιδί: 
«σταμάτα να γκρινιάζεις και μίλα μου σαν μεγάλος» αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρό παιδί! 
Η γκρίνια του παιδιού είναι ένα SOS, μια έκκληση για βοήθεια, αλλά χωρίς λόγια. 
 Όταν το παιδιά ‘φορτώσουν’, όταν εκνευριστούν, όταν δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους, τότε αρχίζουν τη γκρίνια. 
 Και για να μπορέσουν να σταματήσουν τη γκρίνια θα πρέπει να μάθουν στον αυτοέλεγχο και την αυτο-ρύθμιση. 
Πώς γίνεται αυτό; 
Χρειάζεται να πάρουν από τους γονείς αγάπη και ηρεμία!
Πώς σταματάει η γκρίνια;Δίνοντας στο παιδί ήρεμη αγάπη στην αγκαλιά μας! 
Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να πάρουμε το παιδί αγκαλιά, σιωπηλά, ήρεμα και να το κρατήσουμε μερικά λεπτά, 2 ως 10, μέχρι να ηρεμήσει. 
Δε χρειάζεται να πούμε τίποτα, δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλα παρά να κρατάμε το παιδί ήρεμα και να του μεταδίδουμε την αγάπη μας. Όταν το παιδί επανέλθει, ηρεμήσει και βρίσκεται σε κατάσταση συναισθηματικής ισορροπίας, θα έχει σταματήσει και τη γκρίνια.
Θα μου πείτε τώρα ότι 10 λεπτά είναι πολύ χρόνος, ειδικά όταν βιάζεστε να κάνετε κάτι. 
Πράγματι, αλλά δείτε το και αλλιώς: αν δε δώσετε χρόνο στο παιδί να ηρεμήσει, αν δε φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος, που είναι ότι έχει την ανάγκη να συνδεθεί συναισθηματικά μαζί σας και να ‘γεμίσει μπαταρίες’, τότε σε άλλα δέκα λεπτά θα γκρινιάζει πάλι! Οπότε, η επιλογή είναι δική σας: είτε θα περάσετε 10 ήρεμα λεπτά μαζί, είτε θα γκρινιάζει το παιδί κι εσείς θα εκνευρίζεστε για τα επόμενα 10 λεπτά!
Από την άλλη, τις περισσότερες φορές αυτό για το οποίο οι γονείς βιάζονται ή θέλουν να κάνουν εκείνη τη στιγμή είναι κάτι όχι και τόσο σημαντικό, το οποίο οι ίδιοι δε θα το θυμούνται στο τέλος της ημέρας. 
 Όμως, τις φωνές, τις επιπλήξεις, τον θυμό τους ή το ξέσπασμά τους θα τα θυμάται το παιδί τους όχι μόνο ως το τέλος της ίδιας μέρας, αλλά και την επόμενη, και τη μεθεπόμενη…

Τα 10 λεπτά ήρεμης αγάπης και αγκαλιάς προς το παιδί που γκρινιάζει:

💕Βοηθούν το παιδί να επανακτήσει την εσωτερική του ισορροπία ώστε να μη χρειάζεται να γκρινιάζει.
💕 Βοηθούν το παιδί να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και πώς να αυτο-ρυθμίζεται στο μέλλον μόνο του.
💕 Διδάσκουν στο παιδί ότι μπορεί να βρει την εσωτερική του ηρεμία και ευεξία με το να συνδεθεί με τον εαυτό του, να παρατηρήσει το συναίσθημά του και να είναι εκεί, παρόν στη διαδικασία αυτή μέχρι το άσχημο συναίσθημα να καταλαγιάσει και να περάσει. 
 Όταν δεν μαθαίνει κανείς αυτή τη διεργασία, στρέφεται στο αλκοόλ, το φαγητό, τα τσιγάρα, την τεχνολογία, για να βρει την εσωτερική του ηρεμία.
💕 Γεμίζουν τις συναισθηματικές μπαταρίες του παιδιού σας ώστε η υπόλοιπη μέρα περνάει χωρίς γκρίνια.
💕 Βοηθούν το παιδί να αποφορτιστεί συναισθηματικά ή ακόμα και να κλάψει, αν αυτό χρειάζεται. Με αυτό τον τρόπο το παιδί στη συνέχεια νιώθει καλύτερα.
💕 Επιτρέπουν στο παιδί να ξαλαφρώσει, να έχει λιγότερο άγχος και να είναι πιο χαρούμενο.
💕 Ενισχύουν τη σχέση και το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σας.
💕Βοηθούν το παιδί σας να καταλάβει ότι είστε με το μέρος του και ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας, έτσι σας εμπιστεύεται περισσότερο, σας λέει την αλήθεια και συνεργάζεται μαζί σας.
💕 Ενισχύουν τη δική σας συναισθηματική κατανόηση προς το παιδί σας και αυτό βοηθάει το παιδί σας να γίνει συναισθηματικά πιο έξυπνο.
💕 Αποτελούν ένα είδος αυτοσυγκέντρωσης. Σας βοηθούν να γειωθείτε, να ηρεμήσετε και να αναλάβετε το γονεϊκά σας καθήκοντα με ανανεωμένη θετική διάθεση. Αν το καλοσκεφτείτε λοιπόν, πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση 10 λεπτών! 
💕💕💕
Ακόμα και αν το παιδί σας δε γκρινιάζει, δοκιμάστε μια τονωτική, αναζωογονητική αγκαλιά αγάπης!
Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!
Δρ. Λίζα

Πότε οι αθώες συμπεριφορές του παιδιού
πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ποιες συμπεριφορές του παιδιού που μοιάζουν αθώες είναι τελικά ανησυχητικές;
Μπορεί να προσπερνάμε κάποιες συνήθειες των παιδιών γιατί θεωρούμε πως είναι αθώες ή να τις συγχωρούμε με τη λογική ότι «παιδιά είναι», όμως αν αυτές επαναλαμβάνονται τότε είναι πιθανό να διογκωθούν, δημιουργώντας προβλήματα στο παιδί και στις συναναστροφές του ακόμα και στην ενήλικη ζωή του. 
Ας δούμε μερικές από αυτές:

Λέει μικρά ψεματάκια, 
όπως για παράδειγμα όταν θέλει να κρύψει μια ζημιά που έκανε. 
Για να τα σταματήσει φροντίστε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας καθώς πιθανόν να το κάνει επειδή φοβάται την τιμωρία ή τον θυμό σας.
Προσπαθεί με τη γκρίνια να προσελκύσει την προσοχή σας. 
Αφενός ελέγξτε αν πράγματι δεν του αφιερώνετε αρκετό χρόνο, αφετέρου διδάξτε του πώς να έχει υπομονή και να περιμένει για να ικανοποιηθούν όσα ζητάει.
Ζηλεύει πολύ το αδερφάκι του. 
Δύσκολο το πρωτότοκο δεν θα ζηλέψει το καινούργιο μέλος της οικογένειας. Ωστόσο η ζήλια θα πρέπει να αρχίσει να μετριάζεται καθώς τα δύο παιδιά περνούν χρόνο μαζί. 
Αν αυτό δεν συμβεί, σημαίνει πως είτε το πρωτότοκο δεν έχει προετοιμαστεί σωστά είτε δεν μοιράζετε σωστά τον χρόνο σας και στα δύο.
Τα περιμένει όλα έτοιμα.
Αντί να πιέζετε το μικρό σας να σας βοηθήσει, δοκιμάστε να το συμπεριλάβετε στις δουλειές του σπιτιού κάνοντας την ενασχόλησή του να μοιάζει με παιχνίδι. 
Το να τα έχει όλα έτοιμα χωρίς καμία προσπάθεια, είναι βέβαιο πως θα του δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.
Δεν βοηθάει άλλα παιδιά όταν το έχουν ανάγκη, 
όπως για παράδειγμα ένα παιδί – θύμα ενδοσχολικής βίας. 
Είναι σημαντικό, όμως να καλλιεργήσετε από νωρίς στο παιδί σας την εν-συναίσθηση και το αίσθημα αλληλεγγύης ειδικά προς τους πιο αδύναμους.