Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

«Δώστε αγάπη στα παιδιά σας! Τα δώρα ούτε καν θα τα θυμούνται τα παιδιά σε κάποια χρόνια.»

..............
Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για τα παιδιά;
Ρώτησα πολλές φορές τα παιδιά για το τι σημαίνουν για αυτά τα Χριστούγεννα. Έχω λάβει πολλές και διαφορετικές απαντήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, την συναισθηματική τους ωριμότητα αλλά και την γνωστική τους αντίληψη. 
Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές απαντήσεις:
🎄 Χριστουγεννα σημαινει χαρα γιατι παιρνουμε δωρα και τρωμε γλυκα.
🎄 Χριστουγεννα ειναι μια χαρουμενη γιορτη
🎄 Τα Χριστούγεννα όλοι χαίρονται και ειδικά οι μικροί

Ωστόσο θεωρώ ότι το μαγικό κλίμα των Χριστουγέννων είναι πολύ κοντά στην μαγική σκέψη των παιδιών. Είναι κοντά στο παραμύθι, στον μύθο, στην μαγεία, στην χαρά που χαρακτηρίζουν την παιδική ηλικία. 
Αυτή η χαρά που ντύνεται με τόση λάμψη βοηθά πολύ να μοιάζει τούτη η γιορτή πιότερο μαγική για παιδιά αλλά και για μεγάλους που έχουν αναμνήσεις από τα δικά τους Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων.

Η πιο «δημοφιλής» ερώτηση ανάμεσα στα παιδιά την περίοδο των Χριστουγέννων είναι «τι δώρο θα σου φέρει ο Άγιος Βασίλης». 
Οι γονείς τι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους σε σχέση με τα δώρα που πρέπει να κάνουν στα παιδιά τους αυτές τις μέρες;

Να κάνουν δώρα που χρειάζονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους ωστόσο να φροντίσουν τα δώρα να έχουν παιδαγωγικό ή και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να είναι προσιτά στις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας.

Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή. 
Στις περιπτώσεις που οι γονείς είναι διαζευγμένοι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το διαχειριστούν έτσι ώστε τα παιδιά να μη στερηθούν κανέναν από τους δυο γονείς τους; 
Έχετε εντοπίσει λάθη που κάνουν γονείς σε αυτό το ζήτημα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις διαζυγίων έχει ήδη ορισθεί από το δικαστήριο ποιες μέρες θα περάσουν τα παιδιά με τον έναν και ποιες μέρες με τον άλλον γονιό. 
Λάθη γίνονται όταν αποξενώνονται τα παιδιά από τον έναν τους γονέα και όταν δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα ή ακόμη και όταν πιέζονται τα παιδιά να κάνουν πράγματα που τα ίδια δεν νιώθουν. 
Αν δηλαδή ένα παιδί δεν έχει ποιοτική σχέση με τον έναν εκ των δύο γονέων του όχι γιατί αποξενώθηκε αλλά για άλλους λόγους τότε θα ήταν καλό να ακούγεται και η γνώμη του παιδιού ούτως ώστε να μην ταλαιπωρείται. 
Τα παιδιά χρειάζεται να βλέπουν και τους δύο γονείς αλλά πρωτίστως χρειάζονται να έχουν ποιοτική σχέση και με τους δύο γονείς!

Πόσο σημαντικό είναι για έναν άνθρωπο να έχει ευτυχισμένες γιορτινές αναμνήσεις;
Οι παιδικές αναμνήσεις με καλό πρόσημο είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τα παιδιά! Τα παιδιά νιώθουν όμορφα όταν περνάνε χρόνο οι γονείς τους μαζί τους, όταν κάνουν όλοι μαζί πράγματα, όταν μοιράζονται συναισθήματα και σκέψεις, όταν επικοινωνούν!
Έχει ουσιαστική σημασία για τα παιδιά πόσο ψηλό είναι το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο σπίτι, πόσο ακριβό είναι το δώρο του Άγιου Βασίλη ή πόσο πλούσιο είναι το γιορτινό τραπέζι;
Όχι, σημασία έχει οι άνθρωποι που κάθονται δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, γύρω από το γιορτινό τραπέζι και κείνοι που ανοίγουν τα δώρα να είναι χαρούμενοι, γεμάτοι, ευχαριστημένοι! Και για να υπάρξει αυτή η χαρά χρειάζεται πνευματικότητα, ουσιαστική επικοινωνία και μεγάλωμα με αξίες και ιδανικά! Τα δώρα ούτε καν θα τα θυμούνται τα παιδιά σε κάποια χρόνια, αυτό όμως που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην μνήμη τους είναι η χαρά, η αγκαλιά, το χάδι, τα γέλια, τα ανέκδοτα δίπλα στο τζάκι και τις ιστορίες της γιαγιάς και του παππού, τα έθιμα και τα ήθη, τα ευχαριστημένα πρόσωπα, την διάθεση για παιχνίδι και πείραγμα!Την θαλπωρή και τη ζεστασιά του σπιτιού τους με τις μυρωδιές και την νοστιμιά των σπιτικών φαγητών!
..............
Η μελαγχολία των γιορτών είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους. Από πού προέρχεται αυτό και πώς μπορεί κανείς να το διαχειριστεί;
Η μελαγχολία των γιορτών είναι μια μορφή εποχικής κατάθλιψης οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς αιτιολογικούς παράγοντες, όπως μοναξιά, δύσκολα παιδικά χρόνια, κάποιο παιδικό τραύμα κ.α. Καταρχήν να το εντοπίσουν και να ψάξουν τα αίτια και κατόπιν να στοχεύσουν ενσυνείδητα. Αυτό θα τους βοηθήσει να βγουν από τον φαύλο κύκλο της μελαγχολίας και αν δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό.

Με ποιο τρόπο οι γονείς μπορούν να δώσουν στο παιδί τους να καταλάβει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και την αξία όχι μόνο του να παίρνεις αλλά και να δίνεις αγάπη;
Με το παράδειγμα τους. 
Αν όλοι τα Χριστούγεννα και όχι μόνο προσφέραμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αν δείχναμε με το παράδειγμα μας τη σημασία της γιορτής αυτής και αν μετουσιώναμε σε αληθινό βίωμα το νόημα τω Χριστουγέννων σίγουρα θα μαθαίναμε στο παιδί μας το πνευματικό νόημα αυτής της γιορτής.

Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, Διδάκτορας Σχολικής-Εξελικτικής ψυχολογίας
περισσότερα εδώ: 

Πώς να διδάξετε στα παιδιά να νοιάζονται για τον συνάνθρωπό

Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, να νοιάζονται και να είναι ευγενικά προς τον συνάνθρωπό τους. 

Στην πραγματικότητα όμως, τα περισσότερα παιδιά και κυρίως αυτά κάτω των πέντε ετών μπορεί να γίνουν εγωιστές, όταν πρόκειται για τα δώρα που θα πάρουν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.


Πώς λοιπόν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία του να μοιράζεσαι και να νοιάζεσαι για τους άλλους; 

Η σύμβουλος της UNICEF Nicky Cox λέει:


1. Βοηθήστε τα παιδιά να ενθουσιαστούν με την έννοια του να μοιράζεσαι

«Πηγαίνετε με τα παιδιά να αγοράσετε δώρα και εξηγήστε τους ότι αυτά προορίζονται για άλλους. Αυτό θα αναπτύξει μια αίσθηση γενναιοδωρίας και θα ενθαρρύνει την ενσυναίσθηση»

Ο Andrian Bethune, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο και συγγραφέας λέει ότι ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθεί η ενσυναίσθηση είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να προσφέρουν σε άτομα που είναι λιγότερο τυχερά. 
«Όχι μόνο θα μάθουν τα παιδιά τις ανάγκες των άλλων αλλά μελέτες δείχνουν ότι θα τους γίνει ευχάριστη η διαδικασία του να δίνουν δώρα παρά να λάβουν».


2. Να εξασκήσετε τις πράξεις ευγένειας

Δώστε στα παιδιά «καθήκοντα» που θα τα εμπνεύσουν και θα οδηγήσουν σε πράξεις ευγένειας. 

«Ένα παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτό ενός μικρού μαθητή μου που αποφάσισε να φτιάξει ένα ημερολόγιο-αντίστροφη μέτρηση προς τα Χριστούγεννα για εκείνους που έχουν ανάγκη και δεν χαίρονται τις γιορτές όσο εκείνος».


3. Προσοχή στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε

Έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο από το 1980 είχε δείξει ότι τα παιδιά επτά και οκτώ χρονών ήταν πρόθυμα στο να χαρίσουν δώρα που κέρδισαν, σε παιδιά που δεν έχουν τίποτα να περιμένουν τα Χριστούγεννα, μόνο επειδή οι ενήλικες χαρακτήρισαν την προσωπικότητά τους ως «καλή και βοηθητική». 

«Το να λέτε στα παιδιά ότι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας βοηθάει και προωθεί παρόμοια συμπεριφορά και σε άλλες, καθημερινές καταστάσεις», λέει ο ψυχολόγος John Grusec.


4. Να θυμίζετε στα παιδιά ότι δεν γιορτάζουν όλοι τα Χριστούγεννα

«Υπάρχουν άστεγοι, πρόσφυγες και άλλοι που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Πείτε στα παιδιά σας ότι οι άνθρωποι που περνούν δύσκολες στιγμές βρίσκονται πιο κοντά από ότι νομίζουν. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος συμμαθητής που η οικογένειά του αντιμετωπίζει δυσκολίες».

«Ρωτήστε τα παιδιά πώς αισθάνονται και τι σκέφτονται όταν συναντούν συμμαθητές που έχουν ανάγκη και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά σε ξένες, τριτοκοσμικές χώρες που δεν καταλαβαίνουν τη σημασία των γιορτών», λέει η Cox.

5. Να είστε καλό πρότυπο
Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων γύρω τους. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ευγενικοί και συμπονετικοί με τα παιδιά όσο περισσότερο μπορείτε», λέει η συγγραφέας Bernadette Russell. 
«Αυτό όμως που είναι επίσης σημαντικό είναι η διασκέδαση. Το χιούμορ και η “αταξία” είναι ο τρόπος που θα κάνουν την ευγένεια...μαγική. 

Γι’ αυτό να δείχνετε την αγάπη σας και να διασκεδάζετε με τα παιδιά. Να θυμάστε ότι τα παιδιά θα νοιάζονται και θα μοιράζονται, αν σας δουν να κάνετε το ίδιο».


Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στη βρετανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά