Tuesday 4 October 2022

Ελληνικά Παιδικά Τραγούδια «Στο Χωριό μας»

Μάθετε στα παιδιά τις φωνές των ζώων του χωριού: 
πώς κάνει το σκυλάκι, η γατούλα, η αγελάδα και το άλογο, 
το γουρουνάκι και το αρνάκι και φυσικά...
οι ΚΟΟΟΟΤΕΣ!!! 
Στο μικρό μας το χωριό, που πολύ το αγαπώ...
Στο χωριό μας το σκυλάκι κάνει γαβ, γαβ, γαβ.
Στο χωριό μας η γατούλα κάνει νιάου, νιάου.
Στο μικρό μας το χωριό, που πολύ το αγαπώ, 

οι κοτούλες πάντα κάνουν ΚΟΚΟΚΟ.

Στο χωριό μας η αγελάδα κάνει μουυυ.
Στο χωριό μας το αλογάκι κάνει χιιιι.
Στο μικρό μας το χωριό, που πολύ το αγαπώ, 

οι κοτούλες πάντα κάνουν ΚΟΚΟΚΟ.
 

Στο χωριό μας το γουρούνι κάνει όινκ, όινκ, όινκ.
Στο χωριό μας το αρνάκι κάνει μπέ.
Στο μικρό μας το χωριό, που πολύ το αγαπώ, 

οι κοτούλες πάντα κάνουν ΚΟΚΟΚΟ.

The Yellow Kangaru

Υγρό στο Αυτί σε Παιδιά

Τι είναι το υγρό στο αυτί;

Το υγρό στο αυτί ή ορώδης μέση ωτίτιδα είναι ο σχηματισμός λεπτόρρευστου ή παχύρρευστου υγρού πίσω από το ‘τύμπανο’ του αυτιού, χωρίς συμπτώματα λοίμωξης, δηλ. πυρετού, πόνου, ερυθρότητας του τυμπάνου.

Μπορεί το υγρό να φύγει από μόνο του;

Συχνά το υγρό θα φύγει από μόνο του, γι’ αυτό ο γιατρός θα σας συστήσει συχνή παρακολούθηση τους πρώτους τρεις μήνες.

Παίζει ρόλο πόσο χρονικό διάστημα θα μείνει το υγρό μέσα στο αυτί;

Αν το υγρό στο αυτί είναι λιγότερο από 3 μήνες στο αυτί ή ξεκίνησε ύστερα από μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα φύγει. Αν όμως υπάρχει υγρό στο αυτί πάνω από 3 μήνες τότε πιθανότερα να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα έως και να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

Πώς το υγρό στο αυτί επηρεάζει το παιδί μου;

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι μία ήπια αδιαθεσία, αίσθημα ότι το αυτί είναι βουλωμένο και ήπια βαρηκοΐα. Κάποια παιδιά μπορεί να μην κοιμούνται καλά, να έχουν διάσπαση προσοχής, προβλήματα μάθησης στο σχολείο, να είναι ιδιαίτερα ζωηρά, συναισθηματικά αγχώδη αλλά και να έχουν προβλήματα ισορροπίας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω ώστε να φύγει το υγρό από το αυτί;

Αποφύγετε χώρους με καπνό και αν το παιδί σας είναι πάνω από 12 μηνών και χρησιμοποιεί πιπίλα προσπαθήστε να τη σταματήσετε.

Υπάρχουν φάρμακα ή άλλες θεραπείες που βοηθούν να φύγει το υγρό από το αυτί;

Έχει αποδειχτεί ότι κανένα φάρμακο δεν βοηθάει ώστε να φύγει το υγρό από το αυτί. Μη δίνετε στο παιδί σας αντιβιοτικά, αντισταμινικά, αποσυμφορητικά για τη μύτη ή κορτικοστεροειδή καθώς ούτε και βότανα ή άλλα φυτικά σκευάσματα.

Χρειάζεται να με παρακολουθεί ο γιατρός μου ακόμη και αν το παιδί μου δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα;

Ναι, γιατί το υγρό μπορεί να υπάρχει ακόμη και να προκαλέσει προβλήματα που θα χρειαστούν χειρουργείο. Η καλύτερη τακτική είναι να πηγαίνετε στον ιατρό σας κάθε 3 με 6 μήνες για παρακολούθηση.

Προκαλεί βαρηκοΐα το υγρό στο αυτί;

Συνήθως η βαρηκοΐα που προκαλεί το υγρό στο αυτί είναι πολύ μικρού βαθμού και μόλις το υγρό υποχωρήσει, υποχωρεί και η βαρηκοΐα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ακούει καλύτερα;

Πηγαίνετε κοντά στο παιδί σας και μιλήστε αργά και καθαρά και αν δεν σας ακούσει επαναλάβετε. Μη θυμώνετε και δείξτε υπομονή στο παιδί σας.

Μπορεί το υγρό στο αυτί να επιμολυνθεί;

Αν το παιδί κολλήσει κάποια ίωση τότε ναι μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια στο υγρό του αυτιού και επακόλουθη φλεγμονή. Αλλιώς το υγρό από μόνο του δεν φλεγμαίνει.              

Χειρουργός ΩΡΛ – Ωτορινολαρυγγολόγος ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ MD, MSc

papagianni-orl.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι συμβολίζουν οι Ανθρώπινοι Χαρακτήρες στα γνωστά μας Παραμύθια (μέρος 1ο)

    Στα παραμύθια παρατηρούμε την συσχέτιση των ηρώων με διάφορα σύμβολα που ανάγονται σε παραδόσεις, θρησκείες, έννοιες ή βαθύτερες ψυχολογικές εκφράσεις του χαρακτήρα τους. 

    Οι ήρωες έχουν κάτι το διαχρονικό, καθώς αφορούν τον καθένα από μας ξεχωριστά. Ξεκινούν από μια αρχή όπου όλα είναι περίεργα, κινδυνεύουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν την μεταμόρφωση.

    Το κακό είναι σχεδόν πάντα ο αντίπαλός τους που παίρνει διάφορες μορφές και στο τέλος υποτάσσεται, γλιτώνοντας ο ήρωας με θαυμαστό τρόπο, χάρη στην καρτερία και το ένστικτό του. 

Οι περιπέτειες της φαντασίας που βλέπουμε είναι και περιπέτειες στο υποσυνείδητο της ευαισθησίας των αναγνωστών με κλασσικό ευχάριστο τέλος που λυτρώνει τον ήρωα και μαζί με αυτόν και εμάς. 

    Τα εμπόδια που κατανικιούνται τελικά είναι και εμπόδια δικά μας, καθώς μαζί με τον ήρωα ταξιδέψαμε και εμείς μαζί του και τελικά δικαιωθήκαμε.

ΠΑΤΕΡΑΣ: Συμβολίζει τον νόμο και την ηθική τάξη. Ο πατέρας της Πεντάμορφης δουλεύει σκληρά για να συντηρήσει την οικογένειά του, ενώ έχει τύψεις όταν στέλνει την Πεντάμορφη να ζήσει με το τέρας. Είναι έμπορος κάτι που δείχνει ότι η οικογένεια του ανήκει στην μέση τάξη και δεν είναι πλούσια. Στην Ωραία Κοιμωμένη βλέπουμε ότι ο πατέρας της -προκειμένου να την προστατέψει- εξαφανίζει όλες τις ρόκες από το βασίλειο. Στην Χιονάτη ο πατέρας, ο οποίος με την παθητική του στάση δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης στην ηρωίδα, συμβολίζει το μήνυμα της διαρκούς αυτόβουλης μάθησης και περάτωσης στόχων και υποχρεώσεων εκ μέρους του παιδιού, προκειμένου να τα βγάζει πέρα μόνο του χωρίς να στηρίζεται πάντα σε κάποιον ενήλικα.

ΚΟΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ-ΧΙΟΝΑΤΗ: Η Κοκκινοσκουφίτσα είναι ένα παιδί, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της εφηβείας, χωρίς όμως να είναι έτοιμη συναισθηματικά για κάτι τέτοιο, αφού δεν έχει υπερνικήσει τις οιδιπόδειες συγκρούσεις της. Η αρνητική εμπειρία που βιώνει από τον λύκο στο τέλος του παραμυθιού την κάνει πιο συνειδητοποιημένη και πιο ώριμη. 

Έχασε την παιδική της αθωότητα, αλλά την αντάλλαξε με τη σοφία όσων έχουν γεννηθεί δύο φορές. Έχει πλέον θετικές σχέσεις με τους γονείς της και επιστρέφει στη ζωή ως νεαρή κοπέλα. Το θέμα των οιδιπόδειων συγκρούσεων, δηλαδή το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην εφηβεία το βλέπουμε επίσης και στην Χιονάτη.

ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ: Η ηρωίδα Πεντάμορφη αποφασίζει μόνη το πεπρωμένο της και πηγαίνει να ζήσει με το τέρας για να σώσει τον πατέρα της, Παντρεύεται το τέρας για να σώσει την ζωή του και βάζει τους άλλους πάνω από τον εαυτό της. Συμβολίζει την πανανθρώπινη έννοια της αυτοθυσίας της οποίας ο γάμος ξεκινάει από μία αυτοθυσία και καταλήγει να γίνει ο πιο όμορφος από όλους τους άλλους γάμους, διότι στηρίζεται στα συναισθήματα και όχι στην εξωτερική εμφάνιση.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ: Στην Πεντάμορφη το τέρας μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα, συμβολίζοντας την επιβράβευση της καρτερίας και της αθώας αγάπης προς το τέρας με μία πλούσια και υπέροχη ζωή. Στον Μικρό Πρίγκιπα ο ήρωας συμβολίζει την εκζήτηση μάθησης νέων πραγμάτων για την ζωή καθώς και την προσπάθεια εξεύρεσης της φιλίας και της αγάπης. 

    Το φιλί του Πρίγκιπα στην Ωραία Κοιμωμένη λύνει τα μάγια του ναρκισσισμού και αφυπνίζει τη θηλυκότητα της βασιλοπούλας. Η ένωσή τους συμβολίζει ό,τι συνεπάγεται η ωριμότητα: την αρμονία με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας. Την αφυπνίζει από την περίοδο παθητικότητας και αδράνειας, αν και στην μοναξιά μπορεί κανείς να αναπτύξει ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό του, ώστε να τον γνωρίσει καλύτερα. Η κατάρα είναι μια μεταμφιεσμένη ευχή. Μόνο όταν έχουμε θετική σχέση με τους άλλους δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο να περάσουμε τη ζωή μας σαν σε λήθαργο.

ΓΙΑΓΙΑ: Στην Κοκκινοσκουφίτσα συμβολίζει την ανέγγιχτη πλευρά του εαυτού μας, την σοφία, τις αρχές που υπάρχουν έξω από το γεμάτο άγνοια δάσος. Προκείμενου η Κοκκινοσκουφίτσα να φτάσει στη γνώση της γιαγιάς θα πρέπει να περάσει από τον λύκο. Η γιαγιά συμβολίζει τον παλιό χρόνο που φαγώνεται από τον Χειμώνα. Ο λύκος τρώει την γιαγιά, τρώει την γνώση και μεταμφιέζεται σαν γιαγιά, μεταμφιέζεται τη γνώση, μια ειρωνεία πάνω στην ειρωνεία. Ως ενσάρκωση της ενοχής η γιαγιά δίνοντας μια ελκυστική κόκκινη μπέρτα με κουκούλα στο παιδί ξεγελάστηκε κι αυτή από το λύκο και τιμωρείται με το να υποβιβαστεί- να την καταπιεί δηλαδή, έστω και προσωρινά- ο λύκος.

.....

πηγή

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki