Tuesday 3 March 2020

Οι βασικοί τύποι Σχέσεων «Μαμάς και Κόρης» και πώς επηρεάζουν το παιδί

Η σχέση μας με την μητέρα μας είναι καθοριστική για την ενήλικη ζωή μας και επηρεάζει την εξέλιξή μας σε όλα τα επίπεδα. 
Η αυτοπεποίθηση ενός κοριτσιού, το πείσμα του, η υπευθυνότητά του, οι φιλίες του ή ο σύντροφος που θα επιλέξει εξαρτώνται κατά πολύ από το οικογενειακό του περιβάλλον, και ιδιαίτερα από τη σχέση που αναπτύσσει με την μητέρα του.

Σαν αδελφές…
Στην περίπτωση αυτή, η μητέρα και η κόρη είναι απόλυτα ίσες και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν αδερφές. Μοιράζονται τα πάντα, περνούν χρόνο μαζί και συχνά παίρνουν τις σημαντικές αποφάσεις του σπιτιού και της ζωής τους από κοινού. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε αυτές τις σχέσεις, όμως, είναι να αντιστραφούν οι ρόλοι και η κόρη να αναλάβει τον ρόλο της μητέρας.
Πώς επηρεάζει την κόρη: 
τα κορίτσια που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι συχνά πιο υπεύθυνα και σταδιακά αποκτούν ηγετικές ικανότητες. 
Εκτιμούν και σέβονται τα όρια και τις ελευθερίες των άλλων αλλά ταυτόχρονα νιώθουν συναισθηματικά παραμελημένα και φοβούνται την απόρριψη.

Καλύτερες φίλες
Αυτή η σχέση βασίζεται κυρίως στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση. 
Η μητέρα εμπλέκεται αρκετά στη ζωή της κόρης της αφού είναι πάντα η πρώτη που μαθαίνει τα νέα της, τους προβληματισμούς και τις σκέψεις της. 
Η μητέρα, από τη μεριά της, είναι πάντα δίπλα στο παιδί της να την βοηθάει και να την στηρίζει. 
Η μεταξύ τους σχέση είναι ξεχωριστή και δύσκολα αποχωρίζεται η μία από την άλλη.
Πώς επηρεάζει την κόρη: 
τα κορίτσια με αυτές τις μητέρες δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συναντούν και, αν χρειαστεί, να πάρουν ρίσκα. Μεγαλώνουν γνωρίζοντας πως η μητέρα τους τις αγαπά και τις καταλαβαίνει και δεν φοβούνται την απόρριψη.

Απλοί συγκάτοικοι
Αν η μαμά της οικογένειας δεν έχει ελάχιστη συμμετοχή σε όσα συμβαίνουν στην κόρη της ενώ είναι η τελευταία που μαθαίνει τα νέα της, μάλλον η σχέση τους ανήκει σε αυτή την κατηγορία. 
Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα και η κόρη δεν μπλέκονται η μία στη ζωή της άλλης, δεν συζητούν τα νέα τους και δεν μοιράζονται τους προβληματισμούς τους εκτός κι αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο. 
Για την ακρίβεια, παρόλο που ζουν στο ίδιο σπίτι, γνωρίζονται ελάχιστα μεταξύ τους.
Πώς επηρεάζει την κόρη: 
τα παιδιά που δεν σχετίζονται ουσιαστικά με την μητέρα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη ή άγχος, ενώ συνήθως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και απογοητευτικές ερωτικές σχέσεις αργότερα. 
Ωστόσο, γίνονται υπεύθυνα και ανεξάρτητα αφού από νωρίς έπρεπε να λύνουν μόνα τους τα προβλήματά τους.

Υπηρέτρια – πριγκίπισσα
Η συγκεκριμένη κατηγορία, παρόλο που η μαμά φαίνεται πως θυσιάζεται για την κόρη της, δεν έχει μεγάλες διαφορές από την προηγούμενη. 
Η μητέρα προσπαθεί να εκπληρώσει όλες τις βιολογικές και πρακτικές ανάγκες της κόρης της, όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστική σχέση απέναντί τους. 
Η ναρκισσιστική συμπεριφορά της κόρης που εστιάζει κυρίως στο «φαίνεσθαι» από τη μία και η δουλική συμπεριφορά της μητέρας – υπηρέτριας από την άλλη, δεν τις αφήνουν να επικοινωνήσουν ισότιμα και με σεβασμό μεταξύ τους.
Πώς επηρεάζει την κόρη: ένα κορίτσι που μεγαλώνοντας αποκτά ναρκισσιστική συμπεριφορά, το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί σε έναν εγωιστή και εγωκεντρικό ενήλικα που θα ζητά μόνιμα επιβεβαίωση και θα εξαρτάται από την γνώμη των άλλων.

Αυστηρή δασκάλα – μαθήτρια
Μία ακόμα δυσλειτουργική σχέση είναι όταν η μητέρα είναι εξαιρετικά αυστηρή και απαιτητική από την κόρης της. Ικανοποιείται πολύ δύσκολα ενώ η επιβράβευση για την προσπάθεια του παιδιού είναι σπάνια. 
Αυτή η μητέρα δυσκολεύεται να εκδηλώσει την αγάπη και την περηφάνια της στην κόρη της, πιστεύοντας πως έτσι θα την προετοιμάσει για τον κόσμο και θα την βοηθήσει να γίνει ένας επιτυχημένος ενήλικας. 
Στην πραγματικότητα, όμως, χτίζει μαζί της μία σχέση χωρίς βάθος και ουσιαστική επικοινωνία.
Πώς επηρεάζει την κόρη: 
Τα κορίτσια που μεγαλώνουν από τέτοιες μητέρες, βιώνουν βαθιά ανασφάλεια για τον εαυτό τους ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν διαρκώς για την αναγνώριση και την αγάπη.

Μαμά θαυμάστρια
Σε αυτή την περίπτωση μια μαμά είναι η καλύτερη… θαυμάστρια της κόρης της και δεν λείπει λεπτό από κοντά της. Είναι πολύ υποστηρικτική αλλά και απαιτητική, ζώντας τα επιτεύγματα του παιδιού της σαν να ήταν δικά της. Δυσκολεύεται να βάλει όρια μεταξύ τους και μάλλον, προσπαθεί να ζήσει μέσα από την κόρη της όλα της τα απωθημένα και τις κρυφές επιθυμίες.
Πώς επηρεάζει την κόρη: 
ένα κορίτσι που μεγαλώνει με μια τέτοια μητέρα που δυσκολεύεται να βάλει όρια μεταξύ τους, χρειάζεται πάντα κάποιον δίπλα του και δεν είναι σε θέση να πάρει τις δικές του αποφάσεις. 
Αυτό την ακολουθεί και κατά την ενηλικίωση, με αποτέλεσμα να ψάχνει για δεκανίκια και όχι για ουσιαστικές και ανεξάρτητες σχέσεις.

Εν κατακλείδι…
Τα καλά νέα, βέβαια, είναι πως ακόμα κι αν η μητέρα μας δεν ήταν τέλεια ή η κατάλληλη για εμάς, μετά την ενηλικίωση έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να γίνουμε ο άνθρωπος που θα θέλαμε να είμαστε.

newsitamea
ΠΗΓΗ: mama365.gr , brightside.me
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«My Stuffed Granny» της Έφης Παππά: Η Ελληνική ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στην Ελληνίδα γιαγιά...

Μια ταινία μικρού μήκους με ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα!
«Όταν χρειάζεσαι ένα πορτοκάλι, φύτεψε μια πορτοκαλιά»
Η γιαγιά που ζει για να ζει μαζί της και η οικογένεια, ένα κρίσιμο θέμα με τις οικογένειες που έχουν μεγάλα ποσοστά
ανεργίας και επιβιώνουν από τη σύνταξη των ηλικιωμένων…
Ένας απελπισμένος πατέρας που βλέπει μόνο τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα χωρίς να βλέπει πλέον το μέλλον.
Ένα κοριτσάκι, με ελπίδα, με πίστη, με πάθος για τη ζωή, δοκιμάζει να δημιουργήσει κάτι από την αρχή…


Αυτή ταινία μικρού μήκους ανακηρύχθηκε από το Vimeo ως «ταινία μικρού μήκους της εβδομάδας» και STAFF PICK, την εξαιρετική δεκάλεπτη «My Stuffed Granny» της Έφης Παππά.
Δείτε το βίντεο, αυτή είναι η ζωή:
(Εάν δεν βλέπετε τους ελληνικούς υπότιτλους πατήστε το κουμπι CC κάτω δεξιά στο βίντεο και επιλέξτε τα ελληνικά)


exintaplus
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκιalkimoi

3 Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Άγριων Ζώων και Φυτών

Τα θαλάσσια είδη παρέχουν απαραίτητες υπηρεσίες που σχετίζονται με το οικοσύστημα.
Το πλαγκτόν εμπλουτίζει την ατμόσφαιρα με οξυγόνο και πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα για τη διατροφή και τα μέσα διαβίωσης. 
Οι θαλάσσιοι και παράκτιοι πόροι και οι βιομηχανίες που τους υποστηρίζουν, εκτιμάται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, περίπου το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σήμερα, η ωκεάνια ζωή υφίσταται σημαντικές πιέσεις, που κυμαίνονται από την κλιματική αλλαγή έως τη ρύπανση, την απώλεια του παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος και την υπερ-εκμετάλλευση των θαλάσσιων ειδών. 

Περίπου το ένα τρίτο των εμπορικών αποθεμάτων των ψαριών υπερ-αλιεύονται και πολλά άλλα είδη – από τα αλμπατρός έως τις χελώνες – απειλούνται από τη μη βιώσιμη χρήση των ωκεάνιων πόρων.Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις. Για παράδειγμα, όταν γίνεται προσεκτική διαχείριση της αλιείας, τα περισσότερα αποθέματα ψαριών έχουν καλές πιθανότητες ανάκαμψης.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Άγριων Ζώων και Φυτών, ας ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με την εξαιρετική ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής και την κρίσιμη σημασία των θαλάσσιων ειδών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες στις μελλοντικές γενιές.

3 Μαρτίου είναι ξεχωριστή μέρα για να μας θυμίζει ότι η κρίση της άγριας ζωής δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, σε αντίθεση με μια ξηρασία, μια πλημμύρα ή ένα κυκλώνα. 

Είναι το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών των ανθρώπων. Οι άνθρωποι είναι η αιτία αυτής της σοβαρής απειλής για την άγρια ​​ζωή και οι άνθρωποι πρέπει να είναι η λύση, η οποία απαιτεί από εμάς να αντιμετωπίσουμε την ανθρώπινη απληστία, την άγνοια και την αδιαφορία. Οι μεγαλύτερες απειλές για την άγρια ​​ζωή είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων καθώς και της υπερβόσκησης, της γεωργίας και της ανάπτυξης.

Η Λαθροθηρία και η παράνομη διακίνηση της άγριας ζωής που γίνεται από διεθνικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος δημιουργούν την πιο άμεση απειλή για πολλά είδη. Ελέφαντες, πανγκολίνοι, ρινόκεροι, καρχαρίες, τίγρεις και πολύτιμα είδη δέντρων και φυτών είναι από τα πιο κρίσιμα υπό εξαφάνιση είδη και εμπορεύονται σε όλο τον κόσμο. Περίπου 100.000 ελέφαντες εκτιμάται ότι σφαγιάστηκαν για ελεφαντόδοντο την διετία 2010-2012.

Ενώ βλέπουμε θετική πρόοδο στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης άγριας ζωής, περισσότερα πρέπει να γίνουν από όλους μας. Κυβερνήσεις, νομοθέτες, τελωνειακοί υπάλληλοι, φύλακες Δασών και πάρκων άγριας ζωής σε κάθε περιοχή του κόσμου να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της άγριας ζωής. Είναι επίσης χρέος του κάθε πολίτη η προστασία της άγριας ζωής και των βιοτόπων της.

Χρειάζεται συσπείρωση όλων και να κατανοήσουμε όλοι τελικά ότι το θέμα είναι πως: «το μέλλον της άγριας ζωής είναι στα χέρια μας»

unric.org
kastoria.pdm.gov.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki