Thursday 17 April 2008

Χαμογέλα Χαμομηλάκι μου...!




Αγαπητό μου χαμομηλάκι,

η Καθημερινή έγραφε στις 13-01-08:

Η «νέα» μοναξιά των παιδιών
H «γκρίζα» πραγματικότητα πίσω από την καταναλωτική αφθονία

Πίσω από τη βιτρίνα της αφθονίας υπάρχει μια γκρίζα πραγματικότητα, που έρχεται στο φως κάθε φορά που ένα παιδί πέφτει θύμα ωμής βίας, τότε που ανακλαστικά η κοινωνία μας δηλώνει συγκλονισμένη. Ομως, «μην εκπλήσσεσθε, οι έρευνες κομίζουν αδιάψευστα στοιχεία, αυτά που μαθαίνετε είναι η κορυφή του παγόβουνου», τονίζουν στην «Κ» ειδικοί επιστήμονες αναφερόμενοι σε όσα βιώνουν ανήλικοι, είτε είναι παιδιά «προνομιούχων» οικογενειών είτε όχι. Απόρροια ερευνών τα παρακάτω:

Το 18% των κοριτσιών και το 8% των αγοριών έπεσαν θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ενας στους δέκα εφήβους έκανε τουλάχιστον μια φορά χρήση παράνομης εξαρτησιογόνου ουσίας.

Το 22,5% των μαθητών έχουν υποστεί από συμμαθητές κάποιας μορφής βία.

Περί το 8% των μαθητών εγκαταλείπουν τα θρανία προτού ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ από 100.000 - 150.000 υπολογίζονται οι ανήλικοι που εργάζονται «συστηματικά».

Από την άλλη, «ναι γεμίζουμε τα παιδιά με καταναλωτικά αγαθά, αλλά λείπει η επαφή, ο διάλογος, μεγάλη η μοναξιά», υπογραμμίζει η ψυχίατρος κ. Κατερίνα Μάτσα, δίνοντας το στίγμα ενός παράλληλου προβλήματος.

Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου στραγγίζει την παιδική ανεμελιά, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο ή ελάχιστο για παιχνίδι με φίλους. «Επικοινωνιακό αποκούμπι» αποτελεί για μεγάλη μερίδα μαθητών η τηλεόραση, αφού και στο οικογενειακό περιβάλλον οι κουβέντες είναι μετρημένες.

Η Πολιτεία βολεύεται με τη σκέψη ότι έχει μηχανισμούς υποστήριξης υπέρ ανηλίκων, πλανάται όμως, συνοψίζει στην «Κ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κ. Γιώργος Νικολαΐδης. Χρειάζεται άμεση δράση όλων, καταλήγει.

Χαμογέλα Χαμομηλάκι, όσο κι αν προσπαθούν να σου πνίξουν το γέλιο!...

Φτωχά χαμομηλάκια...

Δύο στα δέκα παιδιά (19%) που ζουν σε χώρες της ΕΕ είναι φτωχά, ενώ το ποσοστό είναι υψηλότερο στην Ελλάδα, καθώς ανέρχεται στο 23%.
Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή, η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών παιδιών στην Ελλάδα δεν ζει σε άνεργα νοικοκυριά αλλά σε οικογένειες με εργαζόμενους γονείς.
Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας από 0-17 ετών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια στην ΕΕ είτε ζουν σε νοικοκυριά ανέργων και δεν έχουν επαρκή εισοδηματική ενίσχυση είτε οι αμοιβές των εργαζόμενων γονέων τους δεν επαρκούν για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Το τελευταίο ισχύει κυρίως στις χώρες του μεσογειακού Νότου- Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία- στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία.
Στο σύνολο της ΕΕ, ένα στα δέκα παιδιά ζει σε νοικοκυριό με άνεργους γονείς. Υψηλότερο, στο 13%, είναι το ποσοστό των παιδιών που ενώ οι γονείς τους έχουν κάποια εργασία, η οικονομική τους κατάσταση βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στην Ελλάδα, μόλις το 3,9% των παιδιών ζει σε άνεργα νοικοκυριά, ενώ περί το 17% είναι το ποσοστό των παιδιών που διαβιούν μέσα στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους εργάζονται.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki