Friday 15 January 2021

Μαθήματα ζωής: «Δεν ξέρεις τι θέλεις»

Και όταν σε ρωτάω, «πες μου, τι θες», μου απαντάς «δεν ξέρω…».

Τι θα πει «δεν ξέρω»;

Που πας έτσι; Δεν βγαίνει έτσι η ζωή.
Ένα καράβι δίχως προορισμό, δεν υπάρχει περίπτωση, θα βυθιστεί.
Τι θα πει «δεν ξέρω»;
Ποιος ξέρει; 
Ποιος είναι υπεύθυνος για τη ζωή σου; 
Τι είσαι; Μωρό παιδί;

Χίλιες φορές να πάρεις μια απόφαση και ας είναι λάθος, παρά όλη αυτή η χλιαρότητα.

Τι θα πει «δεν ξέρω»;
Έχει αντιληφθεί πως με αυτή τη στάση σου, επιτρέπεις σε άλλους να κάνουν κουμάντο στη ζωή σου; 
Πηγαίνεις όπου σε πάει το κύμα. Όπου σε πάει το ρεύμα. Σαν πρόβατο μες στο κοπάδι.

Σύνελθε.
Τι θα πει "δεν ξέρω";
Καλύτερα ένας συνεπής αμαρτωλός, παρά ένας άγιος που δεν ξέρει τι του γίνεται…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος, Ψυχολόγος M.Sc.

e-psyxologos
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Γιατί το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β δεν διατίθεται δωρεάν; 😡

Κάθε εμβόλιο κοστίζει 105 ευρώ.
Τρεις δόσεις πρέπει να πάρουν τα παιδάκια. 
105 Χ 3 = 315 ευρώ
Πώς την έχουν δει; 
Όσες οικογένειες μπορούν να πληρώσουν εξασφαλίζουν τα παιδιά τους, όσες δεν έχουν (και είναι πάρα πολλές) να τα θρηνήσουν;
Ωραίο "κράτος πρόνοιας" έχουμε 😡
Όλα τα παιδιά, ΟΛΑ (ελληνάκια και ξενάκια) έχουν δικαίωμα αναφαίρετο να εμβολιαστούν ΔΩΡΕΑΝ γι' αυτή την τόσο επικίνδυνη αρρώστια. 
----------------------------------------
Αξίζει το κόπο να εμβολιάσω το παιδί μου με το νέο εμβόλιο μηνιγγίτιδας εναντίον του Μηνιγγιτιδοκόκκου Β;

Το μικρόβιο που ονομάζεται μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα ή / και σηψαιμία (βαριά μόλυνση όλου του ανθρωπίνου σώματος). 
Υπάρχουν 13 οροομάδες – είδη του μικροβίου από τις οποίες οι οροομάδες Α, B, C, W-135 και Y προκαλούν το μεγαλύτερο ποσοστό των διεισδυτικών λοιμώξεων στον άνθρωπο. 
 Όλες οι ηλικίες μπορεί να προσβληθούν, αλλά πιο ευάλωτα είναι τα βρέφη, τα νήπια, οι έφηβοι, και οι νεαροί ενήλικες. 
Όπλο μας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από μηνιγγιτιδόκοκκο είναι ο εμβολιασμός. 
Πριν από 12 περίπου χρόνια, άρχισε να διατίθεται το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιδοκόκκου C. Αργότερα είχαμε στη διάθεση μας το τετραδύναμο εμβόλιο A,C,W-135 και Y. 
Η χρήση των δυο αυτών εμβολίων μείωσε αποτελεσματικά τις λοιμώξεις (μηνιγγίτιδα και σηψαιμία) από αυτές τις οροομάδες μηνιγγιτιδοκόκκου. 
Παράλληλα όμως αυξήθηκε η συχνότητα λοιμώξεων από την οροομάδα B που σε μερικές χώρες η συχνότητά του ξεπερνά το 90%. (Αγγλία, Φιλανδία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.). 
Τα δεδομένα που έχουμε για την Κύπρο σε σχέση με τη μηνιγγίτιδα είναι: Μηνιγγίτιδα από τον τύπο B 74%, από τον τύπο C 21% και από τον τύπο Y 5%.

περισσότερα εδώ: paidiatros
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το παιδί σήκωσε χέρι πάνω μας - Τι πρέπει να κάνουμε

Οι κατάλληλοι τρόποι να αντιδράσουμε

Το να σας χτυπήσει το παιδί σας μπορεί να είναι από ενοχλητικό έως απογοητευτικό. Να σας εξαγριώσει ή ακόμη και να σας δημιουργήσει ντροπή και απελπισία. 

Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι η επιθετικότητα του παιδιού τους απέναντί τους αποτελεί ένα σημάδι προσωπικής τους αποτυχίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε στο χτύπημα του παιδιού μας είναι το κλειδί για να σταματήσουμε αυτή τη συμπεριφορά εν τη γενέσει της! 

Ιδού, κάποιες στρατηγικές πειθαρχίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενώ τους διδάσκετε καλύτερους τρόπους χειρισμού των συναισθημάτων τους και διαχείρισης της συμπεριφοράς τους.

Καθιερώστε κανόνες και χρησιμοποιήστε τις συνέπειες για την επιβάλλετε την τήρησή τους

Φτιάξτε κανόνες μέσα στο σπίτι. Καταστήστε σαφές ότι το χτύπημα, οι κλωτσιές, το δάγκωμα και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση επιθετικότητας με σωματική βία δεν επιτρέπονται στο σπίτι σας. Ντύστε τους κανόνες σας με θετικό πρόσημο, όπου είναι δυνατόν. 

Αντί να πείτε, «Μην χτυπάς», πείτε «Ό,τι έχεις να πεις, πες το ήρεμα». Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τους κανόνες για να βεβαιωθείτε ότι κατανοεί τις συνέπειες της παράβασής τους. Να είστε σταθεροί στην συμπεριφορά σας για να διδάξετε στο παιδί σας ότι δεν επιτρέπεται το χτύπημα και ότι δεν θα το ανεχτείτε

Εάν το παιδί σας γνωρίζει τους κανόνες αλλά συνεχίζει να χτυπά, χρησιμοποιήστε μερικές από τις ακόλουθες συνέπειες για να το αποτρέψετε από να χτυπήσει ξανά.

1. Time-out ή time-in: Για ορισμένα παιδιά, το time-out ή το time-in μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα αποτρέψετε από το να χτυπήσουν ξανά.

Η συμβατική μέθοδος time-out, είναι η πειθάρχηση του παιδιού μέσω της απομάκρυνσης και της απομόνωσής του. Ο φόβος της απομόνωσης μπορεί να διακόψει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, οπότε νομίζουμε ότι έχουμε πετύχει τον στόχο μας. Αλλά η διάθεση των παιδιών να συμμορφωθούν στη συνέχεια οφείλεται στο αίσθημα της ανασφάλειας που βιώνουν κατά τη διάρκεια της απομόνωσης – και αυτός είναι ο τελευταίος λόγος για τον οποίο θα θέλαμε να συμμορφωθούν και σίγουρα δεν τα βοηθά να γίνουν καλύτερα.

Μπορείτε όμως να εφαρμόσετε τη μέθοδο του time-in παίρνοντας το παιδί στην αγκαλιά σας ή πηγαίνοντας μαζί του στη «γωνιά χαλάρωσης» που έχετε ορίσει μέσα στο σπίτι σας. 

Καθίστε κοντά του για να ασχοληθείτε μαζί με κάποιες ήρεμες δραστηριότητες. Μόλις αντιληφθείτε ότι είναι δεκτικό στο να ακούσει, πείτε του εν συντομία ποιο όριο ξεπέρασε και πώς μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη συμπεριφορά του.

2. Απώλεια προνομίων

Η κατάργηση προνομίων μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική πειθαρχίας όταν τα πράγματα ξεφεύγουν και το παιδί δεν ανταποκρίνεται σε άλλες μεθόδους. Περιορίστε την πρόσβαση του παιδιού σας σε ηλεκτρονικά είδη ή σε ορισμένα παιχνίδια για 24 ώρες ή λιγότερο, ανάλογα με την ηλικία του.

3. «Αποζημίωση»

Κάντε το παιδί σας να κάνει μια επιπλέον δουλειά για εσάς, όχι σαν τιμωρία αλλά σαν έναν καλός τρόπος να διορθώσετε μια δυσάρεστη κατάσταση. Η ενίσχυση καλών συμπεριφορών με θετικές συνέπειες μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σας να σταματήσει να χτυπά. Μπορείτε επίσης να παινέψετε το παιδί σας όταν κάνει τρυφερές χειρονομίες. Όταν σας αγκαλιάζει, πείτε του γλυκά πόσο πολύ σας αρέσουν αυτές οι αγκαλιές.

Διδάξτε την κατάλληλη συμπεριφορά

Δεν αρκεί απλώς να πεις στα παιδιά, «Μην χτυπάς». Διδάξτε επίσης στο παιδί σας τις ικανότητες διαχείρισης θυμού. Πώς; Ενθαρρύνετε το να διαβάσει ένα βιβλίο, να σχεδιάσει μια ζωγραφιά, να πάρει μια βαθιά ανάσα ή να πάει στο δωμάτιό του όταν αισθάνεται θυμωμένο και το θέλει το ίδιο. Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει στρατηγικές που το βοηθούν να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του με ασφάλεια.

Αποφύγετε τη σωματική τιμωρία

Εάν χρησιμοποιείτε το χτύπημα ως τιμωρία, το παιδί σας θα μπερδευτεί για ποιο λόγο επιτρέπεται σε σας να το χτυπάτε και σε εκείνο όχι. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα για τη συμπεριφορά από ό, τι βλέπουν να κάνετε, παρά από αυτά που ακούνε να λέτε.

Μοντέλο συμπεριφορών που θέλετε να δείτε στο παιδί σας.

Δείξτε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίσει τον θυμό, τη θλίψη και την απογοήτευση με κοινωνικά κατάλληλους τρόπους. Εάν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδί που σας χτυπά, ή έχετε ένα ιδιαίτερα επιθετικό παιδί προσχολικής ηλικίας, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ειδικός μπορεί να παραπέμψει το παιδί σας σε μια αξιολόγηση για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας της επιθετικότητας και σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της.

patrasevents.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki