Wednesday 19 January 2022

Παροσμία από Covid-19: Το σύμπτωμα σε παιδιά...

 ... που μπορεί να τους κόψει την όρεξη  
Ένα ακόμα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει ο Covid-19 σε παιδιά που έχουν νοσήσει, είναι η παροσμία
Όπως έχουν παρατηρήσει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia στη Βρετανία, μερικά παιδιά χάνουν την όρεξή τους για φαγητό -ακόμα και για τις αγαπημένες τους λιχουδιές- μετά τη νόσηση. 
Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα παιδιά χάνουν την αίσθηση της μυρωδιάς, κατά «περίεργο» τρόπο, με αποτέλεσμα να νιώθουν ακόμα και αηδία μπροστά στο πιάτο τους. «Αυτό οφείλεται στην παροσμία, ένα σύμπτωμα το οποίο προκαλεί παράξενες και συνήθως δυσάρεστες διαταραχές στην όσφρηση», εξηγούν οι ερευνητές. 
Ένα παράδειγμα της παροσμίας είναι τα άτομα να μυρίζουν καμένο λάχανο αντί για λεμόνι, ή πετρέλαιο αντί για σοκολάτα. 
Μέχρι τώρα, είναι γνωστό ότι η παροσμία είχε παρατηρηθεί σε ενήλικες που είχαν νοσήσει από Covid-19, ενώ η όσφρηση επανέρχεται συνήθως στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από κάποιον καιρό. 
Η παροσμία στους ανήλικους, για οποιονδήποτε λόγο, θεωρείται πολύ σπάνια.

parallaximag
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το φαινόμενο Dimash Kudaibergen: «Η καλύτερη φωνή στον κόσμο»

Dimash Kudaibergen: «Η καλύτερη φωνή στον κόσμο» ανήκει στο Καζακστάν! 

Σε κάποιους αρέσουν οι βαρύτονοι, σε άλλους οι τενόροι. Σε άλλους οι alto, σε άλλους οι soprano. Στην περίπτωση του Dimash Kudaibergen από το Καζακστάν, όλα αυτά μαζί συναντιούνται.

Στην ηλικία των πέντε ετών, ο Kudaibergen άρχισε να μαθαίνει πιάνο και φωνητικά στο παιδικό στούντιο του Akhobe Zhubanov Music College του Aktobe. Το 2014 αποφοίτησε στην Κλασική Μουσική (Bel Canto) από το μουσικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου K. Zhubanov στο Aktobe. Ξεκίνησε τις σπουδές του στη Σύγχρονη Μουσική (Jazz, Pop) στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών του Καζακστάν στην Αστάνα. όπου αποφοίτησε στις 27 Ιουνίου 2018 με το Major στο Vocal. Σήμερα παίρνει το Μεταπτυχιακό του στη σύνθεση στο ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 2010 έως το 2013, ο Kudaibergen συμμετείχε και κέρδισε τέσσερις μεγάλους διαγωνισμούς τραγουδιού, στο Καζακστάν (Sonorous Voices of Baikonur, 2010 και Zhas Kanat, 2012), Ουκρανία (Oriental Bazaar, 2012) και Κιργιστάν (Meikin Asia, 2013). Με τη νίκη του διακεκριμένου Εθνικού Διαγωνισμού Zhas Kanat το 2012, ο Kudaibergen κέρδισε για πρώτη φορά μεγάλη προσοχή από τα εθνικά μέσα του Καζακστάν.  Μετά την αποφοίτησή του, ο Kudaibergen εμφανίστηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες. Ο Kudaibergen κυκλοφόρησε τη δεύτερη δική του σύνθεση “Αξέχαστη Ημέρα” τον Αύγουστο του 2015. Τον Οκτώβριο του 2015, ο Kudaibergen επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Καζακστάν στο Φεστιβάλ Τραγουδιών ABU TV 2015 Κωνσταντινούπολη. Τον Νοέμβριο του 2016, ο σκηνοθέτης του Κρατικού Θεάτρου της Όπερας της Astana, Toleubek Alpiyev, κάλεσε τον Kudaibergen να εργαστεί ως τραγουδιστής της όπερας, δηλώνοντας ότι η φωνή του θα ήταν “ιδανική για μπαρόκ όπερα”, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει μια καριέρα στη σύγχρονη μουσική. Μετά το Singer 2017, ο Kudaibergen εμφανίστηκε και εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και δημόσιες εκδηλώσεις στην Κίνα, το Καζακστάν και τη Γαλλία.

Ο 26χρονος τραγουδιστής είναι γνωστός για το εύρος της φωνής του που φτάνει τις 6 οκτάβες. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά κάτω από το εύρος του βαθύφωνου και φτάνει λίγο πιο κάτω από το μέγιστο εύρος της σοπράνο. Πρόκειται ίσως για την μεγαλύτερη φωνή του αιώνα μας!

Έχει ερμηνεύσει τραγούδια σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Έγινε γνωστός στη χώρα του το 2015, ενώ δυο χρόνια αργότερα έγινε δημοφιλής και στην Κίνα.

Έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία και πλέον η φήμη του έχει ξεπεράσει τα όρια της Ασίας. Η ευκολία με την οποία ανεβαίνει και κατεβαίνει με τη φωνή του είναι όχι απλά εντυπωσιακή, αλλά μυθική. Πολλοί άλλωστε θεωρούν πως έχει την καλύτερη φωνή στον κόσμο. Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε, δεν μπορούμε παρά να πούμε πως δεν είναι εύκολο να κρατήσεις το στόμα σου κλειστό όταν ακούς τον Dimash Kudaibergen…

Γράφει ο Νίκος Αμοργιανός

artandartmagazine.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki