Tuesday 30 January 2018

Η ανάπτυξη του παιδιού 7-8 ετών

Η ηλικία των επτά είναι πλέον γεγονός. 
Τα χρόνια αυτά θα φέρουν στο παιδί μεγαλύτερο ενθουσιασμό και η ανάγκη του να μάθει περισσότερα πράγματα ολοένα και θα αυξάνεται.
Τα 7χρονα έχουν την συνήθεια να κάνουν συνέχεια ερωτήσεις μιας και θέλουν να τα γνωρίζουν όλα. Επίσης είναι αρκετά ώριμα για να έχουν την δική τους άποψη για αρκετά πράγματα. 
Στα παιδιά της ηλικίας αυτής αρέσουν ακόμα οι αγκαλιές και αισθάνονται σιγουριά να τα κρατάμε από το χέρι. Συνήθειες που με την πάροδο του χρόνου θα εξαλειφθούν. 
Το γεγονός ότι το παιδί της ηλικίας των 7 ετών μιλά και ενεργεί σαν μεγαλύτερης ηλικίας δεν σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα παιδί. Η καθοδήγηση και η επιβολή της πειθαρχίας είναι στο χέρι μας.

Είναι αρκετά μεγάλο να μείνει μόνο στο σπίτι;
Ίσως από το μυαλό μας να περνά η σκέψη αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να μένει μόνο του στο σπίτι. Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι όχι. Το παιδί δεν είναι αρκετά μεγάλο για να μείνει μόνο στο σπίτι και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί.

Γράφω και διαβάζω
Η ανάγνωση και οι απλές ασκήσεις των μαθηματικών στο σχολείο θα γεμίσουν αυτοπεποίθηση το 7χρονο παιδί. 
Το σχολικό διάβασμα μπορεί να γίνει παιχνίδι στην ηλικία αυτή. 
Η κουζίνα και η ώρα του μαγειρέματος μπορεί να γίνει ένα έξυπνος τρόπος εκμάθησης των μαθηματικών. 
Κλάσματα, πρόσθεση και αφαίρεση γίνονται παιχνίδι με μια κούπα ρύζι.

Μου αρέσουν οι συλλογές
Πολλά παιδιά της ηλικίας των 7 ετών αναπτύσσουν ένα ενδιαφέρον για την συλλογή πραγμάτων. Ενθαρρύνουμε το παιδί να δημιουργήσει την δική του συλλογή αλλά παράλληλα το καθοδηγούμε για το πως θα την έχει υπό έλεγχο. Του μαθαίνουμε να την βάζει σε τάξη και να την τακτοποιεί. 

Τώρα είναι η ώρα για οικονομία
Η ηλικία αυτή είναι και η σωστή για να μάθει το παιδί την έννοια των χρημάτων και την οικονομία. 

Είμαι μέρος του συνόλου
Στην ηλικία των 7 ετών το παιδί αρχίζει να παίρνει μια ιδέα το τι σημαίνει να είσαι μέλος σε μια ομάδα και αργότερα πολίτης. Βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει την κοινωνικότητά του με την συμμετοχή του σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Κοροϊδεύουν το Παιδί μου στο Σχολείο!

Το να κοροϊδεύουν το παιδί στο σχολείο είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη και πολύ άσχημη κατάσταση. 
Ανεξάρτητα αν είναι αγόρι ή κορίτσι, τα παιδιά στην προ εφηβεία και στην εφηβεία γίνονται πολύ σκληρά.

Γι αυτή τη συμπεριφορά υπάρχουν πολλές εξηγήσεις όμως δεν θα σταθούμε σε αυτό.

Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις εσύ για να προστατέψει το δικό σου παιδί, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι.
Το βασικό βέβαια είναι να καταλάβεις πως γίνεται κάτι τέτοιο, αν και δεν είναι πολύ δύσκολο αφού θα δεις την συμπεριφορά του παιδιού σου να αλλάζει (ανάλογα το χαρακτήρα του παιδιού μπορεί να γίνει πιο σκληρό και ατίθασο ή πολύ πιο ευαίσθητο). Αν είναι στη εφηβεία βέβαια είναι λίγο πιο δύσκολο όμως θα παίξει ρόλο πόσο σε εμπιστεύεται και πως θα το πλησιάσεις για να σου μιλήσει.

Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις όταν κοροϊδεύουν το παιδί στο σχολείο

Εξήγησε στο παιδί πως δεν φταίει
Οι κλίκες σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να είναι καταστροφικές για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Μια κλίκα συνήθως εκφοβίζει ή κοροϊδεύει ένα παιδί που δεν είναι σε αυτήν χωρίς λόγο. Εξηγώντας στο παιδί πως δεν φταίει για αυτά που το κοροϊδεύουν (και θα του τα εξηγήσεις ένα ένα) το βοηθάς να μη χάνει την αυτοεκτίμηση του όσο μικρό και αν είναι

Υποστήριξε το παιδί να βρει μια λύση μόνο του
Αυτό φυσικά αν κρίνεις πως τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει πολύ. Αυτή η λύση είναι κυρίως για τα έφηβα παιδιά. 
Βρίσκοντας μόνο του το παιδί τη λύση (με τη δική σου βοήθεια προτείνοντας του πράγματα) το βοηθάς να λύνει τα προβλήματα της ζωής μόνο του

Αντιμετώπισέ το τρυφερά στο σπίτι

Σίγουρα το κάνεις αλλά αυτή είναι μια πιο ευαίσθητη περίοδος. Το παιδί πρέπει να ξέρει πως όσο σκληρός και αν είναι ο κόσμος έξω στο σπίτι θα πάρει πάντα την αγάπη και το σεβασμό που πρέπει. 
Έτσι εκτός από το να αισθάνεται πάντα καλύτερα θα αποκτήσει και παραπάνω εμπιστοσύνη.

Ενθάρρυνε το να βρει συμμάχους

Αυτό είναι κυρίως για τα παιδιά στη εφηβεία. Πρόσεξε.. όχι να μπει σε μια κλίκα και να κάνει ότι του κάνουν. Να έχει φίλους που θα είναι δίπλα του. 
Οι κλίκες πλησιάζουν πιο δύσκολα ένα παιδί σε παρέα

Πες στο παιδί να ενημερώσει τους καθηγητές

Όλα τα παιδιά έχουν έναν δάσκαλο ή καθηγητή που τον νιώθουν πιο κοντά τους. 
Πολλά παιδιά ίσως το αρνηθούν γιατί φοβούνται για περισσότερα κοροϊδευτικά σχόλια. Όμως πρέπει κάποιος ενήλικας να έχει το νου του.Αν δεν το κάνει το παιδί φρόντισε να το κάνεις εσύ

Μην αφήσεις το παιδί να δει τον εαυτό του σαν θύμα

Είναι πολύ εύκολο ένα παιδί στην εφηβεία να δει τον εαυτό του σαν θύμα, όμως πρέπει να βρεις τον τρόπο να εξηγήσεις στο παιδί σου πως πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτές τις εμπειρίες για τη μετέπειτα ζωή του.

Μην ξεχνάς...

Οποιαδήποτε συμβουλή δεν έχει καμία σημασία αν δεν ανακαλύψεις πρώτα πως το παιδί σου έχει πρόβλημα στο σχολείο και δεν το μοιραστεί μαζί σου…
tro-ma-ktiko
Το Χαμομηλάκι

7ο Γυμνάσιο Νίκαιας: Οι τρεις Ιεράρχες

Στο βίντεο της ανάρτησης  μπορείτε να παρακολουθήσετε  ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα  για τους Τρεις Ιεράρχες.
Το βίντεο δημιούργησαν μαθητές  του 7ου Γυμνάσιου Νίκαιας
με υπεύθυνο καθηγητή τον Νικόλαο Πολίτη.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki