Tuesday 18 March 2008

Στο ζενίθ η κακοποίηση παιδιών στη Ευρώπη

13-03-2008 1:46, 01:46 AM

Στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, τέσσερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα από την κακοποίηση, ενώ στα 1000 παιδιά που κακοποιούνται, υπομένοντας σιωπηλά το μαρτύριό τους, σημειώνεται ένα θάνατος.
Στις δε τριτοκοσμικές χώρες δεν γίνεται λόγος καν για τη σωματική βία, καθώς εκεί οι παραβιάσεις αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα.
Πρόκειται για στοιχεία των τελευταίων δύο ετών που έχει συγκεντρώσει η Unicef, και παρουσιάστηκαν στη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ερευνώντας θέματα επικινδυνότητας και ευπάθειας σε παιδιά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το City College.
Οι σύνεδροι επεσήμαναν πως η οικογένεια δεν αποτελεί πάντα ένα ασφαλές μέρος για τα παιδιά και επεσήμαναν ότι ακόμη και οι ήπιες μορφές βίας με στόχο την τιμωρία, ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης, μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και τη σωστή ανάπτυξη της ατομικότητάς του.

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (1998) για τη χρήση σωματικής τιμωρίας, διαπιστώθηκε ότι το ξύλο που χρησιμοποιούν οι γονείς καθημερινά στην ανατροφή των παιδιών τους οδήγησε το 4% των παιδιών σε τραυματισμούς και το 1% σε σοβαρούς τραυματισμούς που χρειάστηκαν νοσηλεία.
«Οι γονείς καταφεύγουν στη βία και το ξύλο όταν οι ίδιοι αισθάνονται πίεση και ένταση από άλλα γεγονότα, άσχετα από τη συμπεριφορά του παιδιού. Τα παιδιά γίνονται θύματα και άλλων μορφών βίας από την παραμέληση των γονιών τους. Γι αυτό είναι η ίδια η οικογένεια που χρειάζεται υποστήριξη», τόνισε η ειδική σε θέματα κακοποίησης παιδιών του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Ειρήνη Φερέτη.
Υποστήριξε δε ότι η ψυχική βία είναι εξίσου επιβαρυντική με τη σωματική και αναφέρθηκε στις ελλείψεις δομών, κυρίως στην περιφέρεια, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στην Ελλάδα, στις 100.000 γεννήσεις το χρόνο αναμένεται ότι 1.000 έως 2.000 παιδιά θα κακοποιηθούν (ποσοστό περίπου 1-2% του παιδικού πληθυσμού). Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς ένα νεκρό παιδί σημαίνει χρόνια βία, απομόνωση της οικογένειας και έλλειψη υποστηρικτικών δομών.
Οι συνηθισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην κακοποίηση είναι η φτώχεια, τα αρνητικά πολιτισμικά πρότυπα, η έλλειψη σωστής ανατροφής, περιβάλλοντος αγάπης και στοργής των ίδιων των γονιών, η μικρή ηλικία στην οποία κάποιος γίνεται γονιός κ.ά.
Η Ψυχολόγος και συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνών Νοτιανατολικής Ευρώπης, Ευφροσύνη Καλυβά, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν προσφέρει ασφάλεια σε αυτόν που θέλει να καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης παιδιών. Όσον αφορά στις συνέπειες από τη χρήση ουσιών από τους γονείς σημείωσε: «Η χρήση ουσιών από τους γονείς μπορεί να μην έχει σχέση πάντα με τη σωματική βία, αλλά με τις εικόνες της καθημερινότητας που λαμβάνουν τα παιδιά, όπως το να βλέπουν τους γονείς μεθυσμένους, λιπόθυμους, να βρίζουν κ.ά.»
Η υπεύθυνη του προγράμματος Παιδικής Προστασίας στη Σερβία, Μάσα Αβράμοβιτς, αναφέρθηκε στην διαδικασία ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια, διαφόρων μοντέλων συμμετοχής των παιδιών της χώρας σε δράσεις, όπως αυτή της θέσπισης δικαιώματος για Συνήγορο του Παιδιού.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 1.500 παιδιά, τα οποία εξέφρασαν ανασφάλεια, κυρίως για το σχολικό τους περιβάλλον (βία από τους συνομήλικούς τους), διαπίστωσαν διάκριση προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τους Ρόμα, αδυναμία να εκφράσουν ελεύθερα τις ιδέες τους στο σχολείο, αλλά και να έχουν προσωπική ζωή.

Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης
Πηγή: news.ert.gr & AΠE

Μεταλλαγμένα συστατικά σε προϊόντα στην Ελλάδα! Επείγον

Αγαπητό μου χαμομηλάκι,


Μεταλλαγμένα συστατικά σε προϊόντα στην Ελλάδα!
Χρειαζόμαστε βοήθεια για να τα διώξουμε.

Κάποια από τα στιγμιαία ροφήματα που πωλούνται στα καταστήματα Coffeeway περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια και καλαμπόκι.

Ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν σήμερα μπροστά από ένα κατάστημα Coffeeway, ζητώντας να σταματήσει η πώληση μεταλλαγμένων.

Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας και ζητήστε από την Coffee Connection ABEE να σταματήσει να εισάγει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην Ελλάδα και να τα αποσύρει άμεσα από όπου τα έχει διαθέσει.

Αν έχετε ήδη αγοράσει τα συσκευασμένα στιγμιαία ροφήματα, επιστρέψτε τα αμέσως στο κατάστημα απ' όπου τα προμηθευτήκατε, ζητώντας από τον υπεύθυνο να τα αποσύρει άμεσα όλα και να μη δεχτεί να τα ξαναπουλήσει.

Αν γνωρίζετε ότι και κάποιο άλλο κατάστημα πουλάει τα συγκεκριμένα στιγμιαία ροφήματα, ενημερώστε μας μέσω email, δίνοντάς μας το όνομα του καταστήματος και τη διεύθυνσή του, ώστε να στείλουμε ενημερωτική επιστολή στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Υ.Γ. Δείτε εικόνες από τη δράση της Greenpeace. Η δύναμή σας σαν καταναλωτές είναι μεγάλη και έχει κάνει στο παρελθόν τη διαφορά. Χρησιμοποιήστε την για να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα.

Από την Greenpeace

Πείτε όχι στα μεταλλαγμένα. Στείλτε το παρακάτω μήνυμα στην Coffee Connection ΑΒΕΕ, αποκλειστικό εισαγωγέα των ροφημάτων της εταιρείας Caffe d’Amore τα οποία περιέχουν συστατικά που παράγονται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι και σόγια και πωλούνται στα καταστήματα Coffeeway. Η δύναμή σας σαν καταναλωτές είναι μεγάλη, χρησιμοποιήστε την για να κρατήσουμε τα μεταλλαγμένα μακριά από την Ελλάδα.

Εδώ.

Που να βρω την ψυχή μου , το τετράφυλλο δάκρυ!

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ 
Δώδεκα χρόνια πέρασαν από το θάνατό του και όμως είναι εδώ
στις νότες της ψυχής μας, στα χελιδονοτράγουδα των παιδιών...
ΜΕ ΤΟ ΛΥΧΝΟ του άστρου # στους ουρανούς εβγήκα 
Στο αγιάζι των λειμώνων # στη μόνη ακτή του κόσμου 
Που να βρω την ψυχή μου # το τετράφυλλο δάκρυ!

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki