Wednesday 20 April 2022

TRADITIONAL GREEK EASTER RECIPES

Get ready to celebrate this Greek Easter Sunday with these locally sourced, traditional Greek Easter recipes! That’s why I have put together a list of my favorite traditional Greek Easter recipes for you to enjoy and take the stress out of the festive preparations! From the traditional Greek tsoureki to an alternative mini tsoureki muffin version, to gorgeously red Greek Easter eggs, juicy kontosouvli and that oh so controversial mageiritsa, in this recipe collection you’ll find all the Greek Easter recipe essentials in one place!

Tsoureki recipe (Traditional Greek Easter bread)

Tsoureki recipe (Traditional Greek Easter bread)

A traditional Greek Easter Bread (tsoureki) recipe! Making your own tsoureki can be challenging even for the experienced cooks, but experience has shown me, that it’s all about having the right recipe. Go ahead, find out all the secrets to make it to perfection!

Tsoureki Muffins

Tsoureki Muffins!

A unique Greek inspired muffin recipe made with aromatic tsoureki dough! Tsoureki is a very popular Greek sweet bread, which texture resembles a brioche, only much better! If you haven’t tried Greek tsoureki before, then you are certainly missing out!

Dyed Greek Easter Eggs recipe

Dyed Greek Easter Eggs recipe

Dying the Easter eggs is the brightest symbol of Greek Easter and making these vibrant and colourful Greek Easter eggs every year on Holy Thursday, always makes me realise that […]

Greek Lamb Kleftiko recipe

Lamb Kleftiko Recipe (Greek Lamb Cooked In Parchment Paper)

The very best traditional Greek lamb kleftiko recipe! Juicy and tender, melt-in-the-mouth lamb cooked in parchment paper with fluffy potatoes and a delicious white wine sauce, infused with the aromas of garlic, sweet onions, roast peppers and juicy tomatoes. Simply irresistible! Discover how to make it to perfection here…

Greek Lamb Meatballs recipe

Crispy Greek Lamb Meatballs recipe (Keftedes Arni)

A traditional Greek lamb meatballs recipe (Keftedes arni). If you love lamb, this traditional Greek lamb meatballs recipe is made just for you! This delicious recipe is a famous Greek appetizer, commonly served as part of a meze platter. Discover how to make it to perfection with this traditional recipe.

Traditional Cypriot Flaouna Recipe (Flaounes)

Traditional Cypriot Flaouna Recipe (Flaounes)

A traditional Greek Cypriot Flaouna recipe, for your to prepare this delicious treat to perfection! Discover all the secrets behind the perfect flaouna with its sweet, savoury and infused with the delicious aromas of mahlab and mastic filling here…

Cretan Sweet Cheese Pastries (Kalitsounia)

Cretan Sweet Cheese Pastries Recipe (Kalitsounia)

Extremely soft and highly addictive! These delicious little cheese pastries (kalitsounia) are a holiday tradition from the island of Crete, but nowadays they are eaten almost everywhere throughout the year at times of celebration. Discover more about these little sweet delights here.

Six Tips For the Perfect Roast

Six Tips For the Perfect Roast

With the festive season upon us there is nothing better than a perfectly made roast for that special family dinner! Read more as we uncover the best-kept secrets behind the perfect roast…

 
mygreekdish.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μεγάλη Εβδομάδα με τον Τάσο Λειβαδίτη

Κύριε μόνο με την σιωπή σε νοιώθουμε. Κάθε ομιλία σε πληγώνει.
Κι οι λέξεις μας είναι τα τραύματά σου απ΄ όπου, μαζί με το αίμα
        σου,
στάζει και λίγη απεραντοσύνη.

Εμπιστοσύνη που να παραδίδεται χρειάζεται ο άνθρωπος. Μία αγκαλιά που να μπορεί να την εμπιστευτεί. Ένα αίσθημα ότι ακόμη κι αν όλα φαίνονται μάταια, ακόμη κι αν οι θλίψεις καταπίνουν την ελπίδα, εντούτοις υπάρχει κάτι που να μας κρατά. Το κάτι όμως είναι ιδέα. Οι ιδέες δεν πεθαίνουν, εμείς όμως;
Δεν είναι το κάτι που μας λείπει. Είναι το «Κάποιος».
Για να Τον βρούμε όμως δεν χρειάζεται τόσο ο λόγος, όσο η σιωπή. Γιατί Αυτόν τον Κάποιον εμείς Τον πληγώνουμε με τα περιττά μας λόγια, τα ψεύτικα, τα μεγάλα. Εμείς που ξέρουμε το Ωσαννά να το κάνουμε Σταύρωσον.
Μέσα από τη σιωπή μας μπροστά στο μυστήριο του να είναι ο Κάποιος. 
Αυτός που μας παρηγορεί, μας κάνει να ελπίζουμε, γιατί αν Αυτός έδωσε το Αίμα Του για μας που Τον πληγώσαμε και Τον πληγώνουμε, αξίζει ο κόσμος, τότε, ναι, υπάρχει η απεραντοσύνη της αιωνιότητας, στην οποία κι εμείς χωρούμε.
Αρκεί ένα «ελέησον ημάς». Ένα «Μνήσθητι». Μία ή δύο λέξεις που αποτυπώνουν ένα αίτημα αιωνιότητας. Μετά από αυτές η σιωπή. Όχι μόνο γιατί δεν μπορούμε. Αλλά γιατί μόνο Εκείνος μπορεί. Ο Κύριος των Δυνάμεων.
Μεθ’ημών γενού.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Μεγάλη Τετάρτη, το μύρο και το Ευχέλαιο

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με πολύτιμο μύρο και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματα της, καθώς μετανόησε ειλικρινά.
Η τιμή του μύρου ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς. 
Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, επισημαίνοντας ότι τον προετοιμάζει για την ταφή του. Άλλωστε, είπε στους μαθητές, “εμένα θα με έχετε για λίγο ακόμα κοντά σας, τους φτωχούς θα τους βοηθάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας”. 
Ο Ιούδας αποχώρησε δυσαρεστημένος και πήγε στους Αρχιερείς, όπου και διαπραγματεύτηκε την παράδοση του Διδασκάλου του έναντι 30 αργυρίων.

Η υμνογραφική παράδοση συγκρίνει την μετάνοια της πόρνης με το φοβερό ολίσθημα του Ιούδα και παραλληλίζει τις δύο ψυχικές καταστάσεις.
Η πόρνη ελευθερώνεται από την αμαρτία και μετανοεί, ενώ ο Ιούδας αιχμαλωτίζεται από τη φιλαργυρία και αποχωρίζεται απ’ το Θεό.

Ο Χρυσόστομος υποστηρίζει ότι δύο ήταν οι γυναίκες που άλειψαν με μύρο τον Κύριο. Οι τρεις πρώτοι Ευαγγελιστές αναφέρουν μια και την ίδια γυναίκα, την πόρνη. 
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης όμως κάνει λόγο για άλλη γυναίκα, αξιοθαύμαστη και σεμνή, τη Μαρία την αδελφή του Λαζάρου, που άλειψε τα άχραντα πόδια Του σκουπίζοντας τα με τις τρίχες των μαλλιών της.

Το Ευχέλαιο και η παράδοση
Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, όπου ο παπάς διαβάζει επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. 
Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Το Ευχέλαιο, που γίνεται στις εκκλησίες, σε μερικούς τόπους, όπως στον Πόντο, γινόταν και στο σπίτι. Στα αντικείμενα που ευλογούνται στη διάρκεια αυτής της τελετής, αποδίδεται ξεχωριστή θεία ιδιότητα και δύναμη.

Στα Κοτύωρα, ο παπάς τη Μεγάλη Τετάρτη, γύριζε στα σπίτια για ευχέλαιο. Είχαν σε κάθε σπίτι, έτοιμα αυγά ωμά, αλεύρι και αλάτι. 
Ο παπάς τους έκανε ευχέλαιο και τη Μεγάλη Πέμπτη αφού έβαφαν τα αυγά, τα πήγαιναν μαζί με το “ευχελιασμένο” αλεύρι και το αλάτι, στην Εκκλησία στον Εσπερινό, μέσα σε καλαθάκια σκεπασμένα καλά με πανί.

Στη Σπάρτη, τρώνε κάθε πρωί, ένα κομμάτι από αυτό το αλεύρι. Τότε παρασκευάζεται και η νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς. Η ζύμη του ψωμιού, μπορεί λόγω πολυκαιρίας και μακρόχρονης χρήσης να χάσει την αρχική της δύναμη και καθαρότητα. Για αυτό πρέπει να ανανεωθεί και να αποκτήσει νέα πλήρη δύναμη.

Στην Αθήνα, τη Μεγάλη Τετάρτη, η εκκλησάρισσα, πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και μάζωνε αλεύρι και το ζύμωνε χωρίς προζύμι. Ο παπάς, ακουμπούσε απάνω το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι ανέβαινε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς. Η εκκλησάρισσα το μοίραζε κατόπιν στα σπίτια. Με αυτό, ζυμώνουν και τις κουλούρες της Λαμπρής.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki