Sunday 17 December 2006

Παιδική εκμετάλλευση


Αρκετά ακούσαμε τις τελευταίες μέρες για την παιδική εκμετάλλευση και την εργασία ανηλίκων.

Τηλεμαραθώνιοι, πάνελς, αφιερώματα, ρεπορτάζ κτλ κτλ…

Καλές οι προθέσεις αλλά οι αριθμοί, προκαλούν και θα εξακολουθούν να προκαλούν σοκ.
Μπορεί άραγε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και κατά πόσο η μικρή οικονομική συνεισφορά μας –που χωρίς αμφιβολία έχει αξία - μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα;

Στις κοινωνίες μας το φαινόμενο, ακόμη, προκαλεί την αντίδραση του πολίτη, ίσως σιωπηλά, μ ‘ένα μικρό φτερούγισμα στο στήθος και ένα προβληματισμό:

Πού πάμε; Τι περιμένει αύριο τα παιδιά μου;
Και μετά οι τηλεμαραθώνιοι, οι κάρτες, τα τετράδια, μέχρι την επόμενη φορά που το βλέμμα θα πέσει και πάλι σε ένα παιδί των φαναριών, σε κάποιο παιδί που κάνει μεροκάματο στα κρυφά.

Σε φτωχές χώρες της Αφρικής της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής η παιδική εργασία και εκμετάλλευση είναι παντού.

Την βλέπεις παντού, την προσπερνάς και σχεδόν την ξεχνάς μέχρι που επιστρέφεις και πάλι στο σπίτι σου.

Και τότε καταλαβαίνεις ότι η συνεισφορά σου είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Ποιος φταίει γι αυτό και πως θα το αποτρέψουμε;

Έξι εκατομμύρια παιδιά στη Λατινική Αμερική ζουν σε καθεστώς δουλείας

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ.
Έξι εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών ζουν σε καθεστώς δουλείας στη Λατινική Αμερική.
Εργάζονται σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, συχνά απάνθρωπες, σε μεταλλεία, ορυχεία, αγορές, ενώ πολλά από αυτά υφίστανται και σεξουαλική εκμετάλλευση.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν πως οι κυβερνήσεις ελάχιστα έχουν πράξει για την εξάλειψη του φαινομένου.

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας

Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας ιδρύθηκε το 1997 από την Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (μη κυβερνητική οργάνωση), η οποία αποφάσισε να αφιερώσει τη δουλειά της στα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά (παιδιά του δρόμου), παιδιά που ανήκουν σε φυλετικές, εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, αλλά και προβλήματα ρατσισμού και περιθωριοποίησης.
Το Κέντρο παρέχει τις υπηρεσίες του στα παιδιά και τους γονείς τους στα δύο ενοικιαζόμενα κτίρια στις περιοχές του Μεταξουργείου και Κολωνού, όπου λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας για τα παιδιά καθώς και το Κέντρο Οικογένειας, που είναι η κοινωνική υπηρεσία, η οποία στηρίζει τις οικογένειες των παιδιών.
Πρωταρχικός σκοπός του Κέντρου είναι τα παιδιά αυτά να ενταχθούν ομαλά και σταδιακά στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κι άλλες επιλογές στην ζωή τους. Το Κέντρο λειτουργεί ως εστία μάθησης που δίνει στα παιδιά ερεθίσματα για να αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, και τα εξοικειώνει με τις αποδεκτές κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες, (υγιεινή - καθαριότητα - διατροφή - μαγείρεμα κ.τ.λ.) και τα προετοιμάζει για τις απαιτήσεις και έννοιες της σχολικής λειτουργίας.
Μεγάλη σημασία δίνεται στη σχολική υποστήριξη που απαιτεί τόσο να βοηθηθούν τα ίδια τα παιδιά για το σχολείο, όσο και να καταλάβουν οι γονείς τις υποχρεώσεις του γονικού τους ρόλου και την αναγκαιότητα του σχολείου. Το Κέντρο Οικογένειας (η Kοινωνική Yπηρεσία) είναι ένα κέντρο επίλυσης προβλημάτων, κοινωνικών, νομικών, υγείας, εκπαίδευσης και όχι μόνο.
Απευθύνεται στα ενήλικα μέλη των οικογενειών, κυρίως στις μητέρες, προσφέροντας συμβουλευτική, παραπομπές κ.ά.

Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας 
Αρίστωνος 6-8 και Πιερίας 5, Κολωνός-Μεταξουργείο, 10441
Τηλ. 210-5239402
FAX. 210-5228957
E-Mail: socedact@otenet.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki