Tuesday 25 October 2022

Οι Καλοί Άνθρωποι...

... σκέφτονται με την καρδιά, γι’ αυτό δεν μπορούν να αλλάξουν!
Σε μια εποχή που η υποκρισία, η ζήλια και η κακία βρίσκονται στο ζενίθ τους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν επάξια τις λέξεις αγνότητα και καλοσύνη
Βρίσκονται ανάμεσά μας! 
Θα τους αναγνωρίσετε εύκολα αφού έχουν έτοιμο ένα χαμόγελο για τον καθένα! 
Η ματιά τους είναι καθαρή και αγνή και καθρεπτίζεται όλη η καλοσύνη που έχουν στην ψυχή τους σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους!

Άραγε είναι αληθινά καλοί ή προσποιούνται; θα σκεφτούν κάποιοι! 
Και όμως! 
Οι ανιδιοτελείς πράξεις τους δεν θα σε αφήσουν να τους αμφισβητήσεις! 
Βοηθούν με γνώμονα την καρδιά χωρίς να περιμένουν κάτι ως αντάλλαγμα! 
Το μόνο που αποζητούν είναι η αναγνώριση όσων προσφέρουν όχι με υλικά αγαθά αλλά με το να τους νοιάζεσαι και να τους αγαπάς! 
Έχουν τόση αγάπη μέσα τους να διοχετεύσουν αλλά θέλουν να αισθάνονται ότι παίρνουν και εκείνοι αγάπη!
Συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, το καταλαβαίνουν βέβαια κάποια στιγμή και πληγώνονται βαθιά γι’ αυτό, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν! 
Κάνουν ξανά τα ίδια λάθη γιατί σκέφτονται με την καρδιά! Πιστεύουν ότι εκεί έξω πρέπει να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που να εκτιμούν, να αγαπούν, να νοιάζονται!
Έτσι, όταν νιώσουν την αδικία, απομακρύνονται… χωρίς πολλά λόγια, αντιδικίες και εξηγήσεις! 
Όπως καλοσυνάτα μπήκαν στη ζωή σου, έτσι θα αποχωρήσουν από αυτή! Αθόρυβα! 
Γι’ αυτό αν έχεις την τύχη να συναντήσεις κάποτε έναν τέτοιο άνθρωπο, μην κάνεις το λάθος και τον χάσεις από τη ζωή σου! 
Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξεις την συμπεριφορά σου!

Παιδικές δραστηριότητες για μια δημιουργική χρονιά

Ποια είναι η κλίση του δικού σας παιδιού; 
Κολύμβηση ή χορός; Μουσική ή καράτε; 
Άθληση ή τέχνες; 
    Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τις δημοφιλέστερες ασχολίες για παιδιά. Δεδομένου του ότι το κόστος τους έχει πέσει αισθητά τα τελευταία χρόνια, είναι πιο εύκολο για τους γονείς να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να ανακαλύψουν νέους, άκρως διασκεδαστικούς κόσμους, μαθαίνοντας παράλληλα πράγματα για τον κόσμο αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αθλητικές δραστηριότητες
    Κατ’ αρχάς, με την βοήθεια των ειδικών, επισημαίνουμε ποια χόμπι και αθλήματα είναι κατάλληλα για την κάθε ηλικία. Τα… βάσανα των παιδιών μπορούν να αρχίσουν από την βρεφική ηλικία. Συγκεκριμένα, αν και δεν συνίσταται η ενασχόληση με κάποιο άθλημα σε συστηματική βάση μέχρι το παιδί να κλείσει τα τρία χρόνια, μπορεί να ξεκινήσει με κάτι απλό και ευχάριστο:


*Baby swimming
    Πρόκειται για πρωτότυπο πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων, αλλά πάντα με την μορφή παιχνιδιού, για παιδιά από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται με το νερό, αλλά και γυμνάζεται, δυναμώνοντας τον οργανισμό του. Ως δραστηριότητα, θεωρείται πως ωφελεί και τον ψυχισμό του παιδιού. Υπολογίστε ότι το κόστος κυμαίνεται από 40-80€ τον μήνα (2 με 3 φορές την εβδομάδα), ανάλογα με το κολυμβητήριο που θα επιλέξετε. Αργότερα, φυσικά, το παιδί μπορεί να συνεχίσει στο κολυμβητήριο σε κανονικά τμήματα. 


*Χορός
    Η αίσθηση του ρυθμού, της άθλησης και της αρμονικής κίνησης συνδυάζεται με την αρετή της κοινωνικότητας. Γι’ αυτό και ο χορός είναι μια πολύ καλή, ωφέλιμη αλλά και διασκεδαστική ταυτόχρονα εμπειρία για παιδιά από 6 ετών. Στις περισσότερες σχολές χορού θα βρείτε παιδικά τμήματα εκμάθησης ελληνικών, λάτιν και ευρωπαϊκών χορών. Συγκεκριμένα, εντοπίσαμε τμήματα για παιδιά από 6 ετών, από 8,50€ την ώρα. 


*Μπαλέτο
    Ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του, το μπαλέτο θεωρείται «σφαιρική» δραστηριότητα, υπό την έννοια της διδασκαλίας η οποία δίνει πολύ καλές βάσεις για το στήσιμο του σώματος και την πειθαρχία που απαιτεί ο χορός, ώστε στην συνέχεια το παιδί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε άλλο είδος χορού επιθυμεί. 
Στις σχολές μπαλέτου προσφέρονται προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών), προγράμματα προετοιμασίας (6-9 ετών) και το «κυρίως πιάτο», ήτοι τάξεις για παιδιά και εφήβους. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία – ένας μέσος όρος είναι τα 50€ μηνιαίως για δύο μαθήματα ανά εβδομάδα. 

*Πολεμικές τέχνες
    Και αν το μπαλέτο προτιμάται κατά κύριο λόγο από τα κορίτσια, τα αγοράκια της παρέας «συχνάζουν» αλλού. Και συγκεκριμένα στα μαθήματα πολεμικών τεχνών, οι οποίες παρά το όνομά τους έχει αποδειχθεί πως αποτρέπουν τα παιδιά από την επιθετικότητα και την υπερκινητικότητα, τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους και τους διδάσκουν την έννοια της αυτοάμυνας. 
Οι επιλογές είναι δεκάδες, και το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το ποια θα επιλέξετε: Tae kwon do, karate, Aikido, Kung fu, Brazilian Jiu Jitsu, Kick boxing είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες. Για Aikido μπορείτε να πάτε στην Aikido, για Brazilian Jiu jitsu στην σχολή Gracie Barra στην Καλλιθέα, για Tae Kwon Do και Hapkido στον Α.Σ Άγιος Δημήτριος και στον αθλητικό σύλλογο Ηλιούπολης Κρόνος, και για καράτε στο Shotokan. Φυσικά, μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες και σε σχολές της περιοχής σας.

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες
    Αν τα παιδιά σας έχουν έφεση στις τέχνες και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς τους, εξετάστε το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με ένα από τα παρακάτω χόμπι.

*Λέσχες ανάγνωσης
    Σχεδόν κάθε περιοχή της Αθήνας έχει και την δική της λέσχη ανάγνωσης για τους μικρούς φίλους του βιβλίου – δείτε εδώ μερικές διευθύνσεις. Σε αυτές, τα παιδιά δεν αναλώνονται σε στείρα ανάγνωση και αδιάφορες αναλύσεις που τους θυμίζουν «σχολείο», αλλά συζητούν, ζωγραφίζουν και «ζυμώνονται» δημιουργικά με αφορμή σελίδες παιδικών ή μη βιβλίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμμετοχή στις λέσχες είναι δωρεάν, ή με συμβολικό κόστος που καλύπτει τα έξοδα του κολατσιού. 


*Θεατρικό παιχνίδι
    Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να εξοικειωθεί το παιδί με το θέατρο, ακόμη και από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών, μέσω εργαστηρίων και δημιουργικών απασχολήσεων. Από μεμονωμένα εργαστήρια μέχρι ολοκληρωμένους κύκλους ενός έτους, οι συναντήσεις θεατρικού παιχνιδιού αυξάνονται και πληθύνονται στην Ελλάδα, διδάσκοντας στο παιδί να βιώνει τα κείμενα σαν παιχνίδι, να διακρίνει καταστάσεις και συναισθήματα, να εκφράζεται καλύτερα, να γίνει πιο απελευθερωμένο και κοινωνικό και να αναπτύξει ατομικές και ομαδικές δεξιότητες. Το κόστος συμμετοχής ξεκινά από 10€ ανά εργαστήριο ή από 200€ για κύκλο μιας χρονιάς. 


*Μουσικά εργαστήρια
    Η συστηματική «τριβή» των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής μπορεί να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία: Διατίθενται προγράμματα για παιδιά από 3 ετών, με παιχνίδι με τα μουσικά όργανα για εξοικείωση με την μουσική και συντονισμό της αίσθησης της ακοής. Στην σχολική ηλικία τα παιδιά είναι έτοιμα να πειραματιστούν πιο συστηματικά με την μουσική, να ανακαλύψουν την κλίση τους και να μάθουν τους κανόνες της, καθώς και πώς να παίζουν τα όργανα της επιλογής τους. 
Για μουσικά εργαστήρια για μικρά παιδιά, μάθετε περισσότερα εδώ – ενδεικτικά αναφέρουμε τμήματα που ξεκινούν από 35€ το μήνα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Για την εκμάθηση μουσικών οργάνων, ζητήστε πληροφορίες από το πλησιέστερο ωδείο, ενώ για πιο οικονομικές λύσεις προτιμήστε τα μαθήματα που προγραμματίζουν κάθε χρονιά τα πολιτιστικά κέντρα του εκάστοτε δήμου ή αναζητήστε συμφέρουσες αγγελίες για δικτύωση με δασκάλους μουσικής.

Γιώργος Κόκουβας
in2life.gr

Το «Μικρό Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» (Τότε - Τώρα, Εδώ - Αλλού)

Πολλές από τις ημέρες του Οκτώβρη κυλούν με ζεστό και άνομβρο καιρό.
    Συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο πολλές ημέρες του Οκτωβρίου να είναι ζεστές και χωρίς καθόλου βροχές. Σε αυτές τις ημέρες έχει δοθεί η ονομασία καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου. 
Στην Αμερική αποκαλούνται Ινδιάνικο Καλοκαίρι (Indian Summer)
    Η ονομασία «μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» αναφέρεται διότι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού ήταν μια γιορτή ορόσημο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. 
    Ειδικά για τους κτηνοτρόφους σήμαινε το τέλος της παραμονής τους στα βουνά και την αρχή της πολυήμερης πορείας τους προς τα χειμαδιά των κάμπων. Στα ορεινά ξαναγύριζαν έξι μήνες μετά, του Αγίου Γεωργίου.

Καλοκαιράκι Αγίου Δημητρίου και παράδοση στην Ελλάδα
    Στην Ελλάδα το μικρό καλοκαιράκι μετεωρολογικά ακολουθεί την πορεία του αντικυκλώνα που επεκτείνεται προς την περιοχή μας . Πολλές φορές αυτή η επέκταση του αντικυκλώνα γίνεται νωρίτερα ενώ η ονομασία «μικρό καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» αναφέρεται διότι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού ήταν μια γιορτή ορόσημο για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.
......
    Κάτι ανάλογο παρατηρούμε ότι συνέβαινε και στην Ελληνική Μυθολογία. Η Περσεφόνη ξαναγύριζε στα σκοτάδια του Άδη, αφήνοντας πίσω της τη Δήμητρα να οδύρεται για την απώλεια. 
Η τελευταία για να εκδικηθεί έφερνε στους ανθρώπους το χειμώνα. 
    Και τα χρυσάνθεμα - τα "αγιοδημητριάτικα" που ανθίζουν αυτή την εποχή ακόμη και σήμερα πολλοί τα θεωρούν πένθιμα λουλούδια γιατί σύμφωνα με μια λαογραφική ερμηνεία, εμφανίζονται για να παρηγορήσουν τη Δήμητρα για την αποχώρηση της κόρης της στον Άδη. 
    Ο λαός θέλησε να ξορκίσει το φόβο για τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά παράλληλα θέλησε να συνεχίσει τις αρχαίες δοξασίες μέσα στη νέα χριστιανική πραγματικότητα. Όπως και να έχει το πράγμα οι μεγάλες γιορτές "γράφουν" μέσα στη ζωή των ανθρώπων, δίνοντας τα δικά τους νοήματα στην καθημερινότητα και τις εργασίες.

Λαοί που έχουν τέτοια "μικρά καλοκαιράκια"
    Παρόμοιες καιρικές συνθήκες, με τοπικές παραλλαγές, υπάρχουν επίσης και σε άλλους λαούς. Προηγουμένως αναφερθήκαμε ότι ο αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) που σχηματίζεται μπορεί να είναι κινητός ή σχεδόν στάσιμος και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την διάρκεια αυτού του ζεστού και άνομβρου καιρού καθώς και την χρονική περίοδο που εμφανίζεται. 
    Η ζεστή περίοδος του φθινοπώρου ονομάζεται «Χρυσό καλοκαιράκι» "Altweibersommer" στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Λιθουανία. 
    Στην Ουγγαρία (venaasszonyok nyara), στην Εσθονία (vananaistesuvi), ενώ σε χώρες σλαβικής γλώσσας - για παράδειγμα, στη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Κροατία - είναι γνωστό ως «Καλοκαίρι της παλιάς γυναίκας» (Τσέχικα: babí léto, πολωνικά: babie lato, σλοβάκικα: babie leto) .
    Στη Βουλγαρία είναι γνωστό ως «Καλοκαίρι του τσιγγάνου» ή «Καλοκαίρι του φτωχού». 
    Στη Σουηδία, υπάρχει το "Brittsommar" (από το "Birgitta" και το "Britta", με τις μέρες αυτές γύρω στις 7 Οκτωβρίου). 
Στην Ιρλανδία, το φαινόμενο ονομάζεται «Μικρό φθινόπωρο των χήνων» "fómhar beag na ngéanna" και στα εύκρατα μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως στη νοτιότερη Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη, το φαινόμενο είναι γνωστό ως Veranico, Veranito ή Veranillo και συνήθως συμβαίνει στις αρχές του (δικού τους) φθινοπώρου μεταξύ του τέλους Απριλίου και στα μέσα Μαΐου. 
Είναι επίσης είναι γνωστό ως "Veranico de Mayo" ή ως "Veranito de San Juan" δηλαδή «Το καλοκαίρι του Αγίου Ιωάννη» Εκεί η έναρξη και η διάρκεια του φαινομένου σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση του El Niño.
    Σε άλλες χώρες το μικρό καλοκαιράκι συσχετίζεται με τις φθινοπωρινές ονομαστικές μέρες θρησκευτικών εορτών, όπως τις μέρες του Αγίου Μάρκου στην Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία, το «Καλοκαίρι του Αγίου Μαρτίνου σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία) και «Το καλοκαίρι του Μιχαήλ» στη Σερβία
    Στην γειτονική μας Τουρκία γιορτάζεται τον Νοέμβριο και ονομάζεται pastirma yazı, που σημαίνει «Καλοκαίρι του Παστουρμά», δεδομένου ότι το μήνα Νοέμβριο στην Τουρκία θεωρείται ότι είναι η καλύτερη περίοδος για να γίνει ο παστουρμάς.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki