Wednesday 2 April 2008

Παρεξηγημένα τα αυτιστικά παιδιά;

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού
Τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό είναι πιο έξυπνα και περισσότερο ικανά να λειτουργήσουν, από ό,τι πιστεύεται γενικότερα, τονίζουν οι ειδικοί.
Η δυσπιστία των γιατρών όμως, σε συνδυασμό με κάποια μεροληπτικά τεστ και την αρνητική εικόνα που προβάλλουν κάποιοι δικτυακοί τόποι στο Internet, έχουν συμβάλλει στη δημιουργία κάποιων μύθων γύρω από την ασθένεια αυτή.

Σε ένα συνέδριο της “Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης”, διάφοροι ερευνητές παρουσίασαν αναφορές που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι ακόμη και τα Αυτιστικά άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν, έχουν δείκτη ευφυΐας υψηλότερο από το μέσο όρο.
Παρουσίασαν ακόμα επιπρόσθετες μελέτες, που αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι ο παιδικός εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει Αυτισμό.
Τα τωρινά νούμερα, παρουσιάζουν ένα ποσοστό 75% των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό, να είναι διανοητικά καθυστερημένα, με τα βωβά άτομα να εμφανίζονται ως τα πιο διαταραγμένα, όπως αναφέρει ο Καναδός ερευνητής Dr. Laurent Mottron, ένας ειδικός στη μελέτη του Αυτισμού στο νοσοκομείο του Μόντρεαλ “Hopital Riviere-des-Prairies.
Παρόλα αυτά, ο Mottron πιστεύει ότι χρησιμοποιούνται λανθασμένα τεστ ευφυΐας για την αξιολόγηση των αυτιστικών παιδιών.
Πολλά από αυτά τα παιδιά υποβάλλονται σε τεστ που χρησιμοποιούν την κλίμακα του Wechsler, ένα συνηθισμένο IQ τεστ, που περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με κάποιες λέξεις και αφηρημένες έννοιες που διδάσκονται στο σχολείο.
Το τεστ Raven'Αs Progressive Matrices, αξιολογεί την αντίδραση του ατόμου σε αφηρημένες λογικές έννοιες και δίνει σταθερά υψηλότερες βαθμολογίες στα Αυτιστικά παιδιά, υπογραμμίζει ο Mottron.
Η μέση αύξηση στο σκορ είναι 30 πόντοι, λέει ο Mottron, μια διαφορά αρκετά μεγάλη ώστε να ανεβάσει κάποιον που μέχρι πρότινος θεωρούνταν διανοητικά καθυστερημένος, στην κλίμακα των φυσιολογικών ατόμων, και κάποια άτομα που ανήκουν στο μέσο όρο, στην κλίμακα των πιο προικισμένων.
Ο Mottron ήταν τόσο εντυπωσιασμένος με τις ικανότητες μιας αυτιστικής φοιτήτριάς του, που την συμπεριέλαβε ως βοηθό συγγραφέα σε κάποιες από τις εργασίες του.
Ο Αυτισμός είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ακτίνα συμπτωμάτων, από μια αδυναμία στην φυσιολογική χρήση της γλώσσας, μέχρι την εκδήλωση βαθιά διαταραγμένων και επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών.
Η καθηγήτρια Mottron Gernsbacher στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, αμφισβήτησε μια ιδέα κοινότοπη ανάμεσα στους μελετητές του Αυτισμού, αυτή που υποστηρίζει ότι τα αυτιστικά άτομα στερούνται της λεγόμενης “θεωρίας του εγκεφάλου“. Είναι αυτή, που ανάμεσα στ' άλλα, μας δίνει τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.
Για άλλη μια φορά όπως μας λέει η ίδια χρησιμοποιούνται λάθος τεστ για να αξιολογήσουν τη δυνατότητα αυτή.

Νηπιαγωγός αποπλανούσε πεντάχρονη

ΚΑΤΩ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙΑ
Αγαπητό μου χαμομηλάκι,
από τον σημερινό Ελεύθερο Τύπο παραθέτω το παρακάτω ανατριχιαστικό νέο:

Τετάρτη, 02.04.08
Με το πρόσχημα ότι… παίζουν το γιατρό, όπως αποκαλύφθηκε, 45χρονος Πολωνός, που διατηρούσε παιδικό σταθμό, είχε πείσει ένα πεντάχρονο κοριτσάκι να μην αντιδρά όταν αυτός το αποπλανούσε, ασελγούσε σε βάρος του και το θώπευε.

Μετά την αποκάλυψη της ανατριχιαστικής υπόθεσης οι αστυνομικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είχε αντίστοιχη συμπεριφορά και απέναντι σε άλλα παιδιά στον παιδικό σταθμό.
Η μητέρα της πεντάχρονης βρήκε μια κηλίδα αίματος στο εσώρουχό της και τη ρώτησε αν χτύπησε κάπου. Εκείνη απάντησε ότι… το έκανε ο δάσκαλός της όταν «έπαιζαν το γιατρό και την έκανε καλά». Το «παιχνίδι» σύμφωνα με τις αφηγήσεις του παιδιού ήταν να της χαϊδεύει την κοιλιά, το στήθος και τα γεννητικά όργανα, κάτι που προκάλεσε τρόμο στη γυναίκα, η οποία αμέσως απευθύνθηκε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής. Το κοριτσάκι εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος εντόπισε κάποιες γρατσουνιές εξωτερικά των γενετικών οργάνων, οι οποίες δύσκολα θα ήταν δυνατό να έχουν προκληθεί από ατύχημα ή από το ίδιο.
Τα στοιχεία οδήγησαν στη σύλληψη του 45χρονου νηπιαγωγού από την Πολωνία, ο οποίος διατηρεί παιδικό σταθμό όπου φιλοξενούνται παιδιά ομοεθνών του, στην οδό Κύπρου στην Πλ. Αμερικής.

Ο ίδιος, παντρεμένος χωρίς παιδιά, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι πρόκειται για μυθεύματα του μικρού κοριτσιού.
Ο 45χρονος είχε νόμιμη άδεια για τον παιδικό σταθμό, ωστόσο αντί για 25 παιδιά που προέβλεπε η άδεια φιλοξενούσε πολλά περισσότερα. Επιπλέον συνελήφθησαν δύο γυναίκες από την Πολωνία, οι οποίες ήταν υπεύθυνες για τη φύλαξη των παιδιών χωρίς να έχουν άδεια εργασίας αλλοδαπού, βιβλιάριο υγείας και αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών νηπιαγωγού.


Ελεύθερος Τύπος


www.inout.gr

Αυτισμός και ιδιοφυία

Μια φίλη μου κάνει πρακτική πάνω σε παιδάκια με αυτισμό.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για σύμπτωση ή αν επειδή είμαι πιο οικείος πλέον, αλλά τον τελευταίο καιρό έτυχε να μάθω για τον Kim Peek (Rainman) και τον Daniel Tammet. Δύο ιδιοφυΐες με αυτισμό.
Ο αυτισμός αποτελεί μία εγκεφαλική αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά των αυτιστικών ατόμων. 
Ένα έντονο σύμπτωμα είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Kim Peek (Rainman)

Η ταινία Rainman έχει εμπνευστεί από τον Kim Peek. Την είδα χθες. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Dustin Hoffman.
Ο Kim έχει εξαιρετικά μεγάλη μνήμη και αποθηκεύει πληροφορίες “φωτογραφίζοντας” ό,τι διαβάζει.
Το σημαντικότερο όμως πέρα από αυτές τις δυνατότητες είναι ότι διαθέτει κοινωνικές ικανότητες που κανονικά ένας αυτιστικός δεν θα μπορούσε.
Μπορεί για παράδειγμα να κάνει και να αντιληφθεί το χιούμορ ή να αντιληφθεί τις μεταφορές.
Για να καταλάβετε σε τι επίπεδα λειτουργεί ο εγκέφαλος του, αποθηκεύει στο μυαλό του ό,τι τραγούδι ακούει. 
Έτσι μετά ακούγοντας τον καινούργιο δίσκο ενός συνθέτη μπορεί να μαντέψει ποιος είναι συγκρίνοντας όλα τα δείγματα που είχε στην μνήμη του από το παρελθόν.

πηγή: http://www.lexx.gr/

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki