Sunday 6 February 2022

«Της Καλομάνας το Παιδί... 😄

... το πρώτο να 'ναι κορίτσι»,

λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Ο λόγος είναι προφανής. Για να μην στεναχωριέται η τσούπρα που δεν έφερε στον κόσμο λεβέντη διάδοχο για τον αγαπημένο της. 
Από την άλλη, η αγορομάνα με καμάρι έλεγε και λέει, ότι τα φέρνει βόλτα μια χαρά με τόσους άντρες μέσα στο σπίτι. Κορίτσια, αγόρια στη σειρά λοιπόν και οι μανάδες να επιχειρηματολογούν τι προτιμούν περισσότερο. Και κάπου στη μέση, όσες έχουν και απ΄τα δυο.
Μυστήριο τρένο οι γυναίκες... Είναι να μην συνηθίσουν κάτι. Κάνουν ένα γιο, κάνουν και δεύτερο γιο και μετά λένε με καμάρι «αν έκανα τρίτο παιδί, πάλι γιο θα έκανα». 
Κάνουν δύο κόρες και αυτομάτως δε θέλουν γιο, γιατί όλο γυναίκες στο σπίτι συνεννοούνται μια χαρά, «στα όπα όπα τον έχουμε τον μπαμπά μας».

Οι γυναίκες με τα παιδιά είναι όπως ακριβώς και με την οδήγηση. Άμα συνηθίσουν με μια μάρκα, δεν την αλλάζουν που να τους χαρίσουν την τελευταία Ferrari με τον Χιου Τζακμαν μέσα για δώρο. Θέλουν το ίδιο αμάξι, με ελάχιστες διαφορές. Παίρνουν το ίδιο σταυρουδάκι για τον καθρέφτη. Κοτσάρουν το ίδιο CD του Ρέμου. Παρκάρουν στην ίδια θέση... ωιμέ είναι πιασμένη! Άντε μετά να παρκάρουν σε άλλη, έστω και αν είναι σα γήπεδο. Άστα να πάνε... Μη τους αλλάζεις τις παραμέτρους σου λέω... Ε, λοιπόν έτσι είναι και με τα παιδιά.

Σκάει το πρώτο, αγοράκι, 1-0. Αρχίζουν τα παντελονάκια, παπουτσάκια, αγορίστικα παιχνίδια, σπάϊντερμαν στον γαλάζιο τοίχο, μπάλα ποδοσφαίρου και τα λοιπά. Τί άντρας που θα γίνεις εσύ και τι καρδιές θα κάψεις! 
Να τη και η δεύτερη εγκυμοσύνη. Που να αλλάζουμε τώρα, χρώμα στον τοίχο, έχουμε και τόσα ρούχα να χρησιμοποιήσουμε στο δεύτερο παιδί, να βγει αγοράκι να κάνει παρέα στον πρώτο κανακάρη μας. Και επειδή το να κάθεται πάνω σε ανοιχτά ψαλίδια, είναι λίγο μπανάλ, googlαρει «θέλω να κάνω αγόρι» και οι «επιστημονικές» λύσεις με φαγητά και ροφήματα πέφτουν βροχή. 
Ώσπου ο γυναικολόγος της επιβεβαιώνει τον δεύτερο γιο και ο αγών λαμβάνει τέλος με σκορ 2-0 υπέρ των αρρένων. Έρχεται το δεύτερο αγοράκι σπίτι, και όλα πλέον είναι μια χαρά. Η μανούλα έχει πείρα πια και δεν σηκώνει και κουβέντα – βέβαια ούτε στο πρώτο παιδί σήκωνε. Τώρα όμως ξέρει από δική της, κατά δική της εμπειρία. 
Είναι αγορομάνα και της πηγαίνει. Ξέρει τι θέλουν τα αγόρια της, βρε! Δίνει στον νέο το όνομα του μπαμπά της και έτσι οι δυο παππούδες είναι ευτυχισμένοι both.
Θυμάμαι μια φορά η αγαπημένη μας κουμπάρα που έχει 2 αγοράκια, ήρθε σπίτι την ώρα που θα έβαζε η γυναίκα μου την μικρή για μπάνιο και προσφέρθηκε να βοηθήσει. Αρχίζουν λοιπόν το μπανάκι και η κουμπάρα έψαχνε να βρει τσουτσούνι για να πλύνει! Μπερδεύτηκε, έλεγε με καμάρι, από την συνήθεια! Αγορομάνα με τη βούλα!

Κάπως έτσι πάνω κάτω είναι και οι μανάδες με τα δυο κορίτσια. 
Τι χαρά να μπαίνει σε πολυκαταστηματα για παιδιά και να βλέπει 4 διαδρόμους για κοριτσάκια. Επιλογές ατελείωτες. Χρώματα, σχέδια, η χαρά της καλομάνας. 
Να τους φτιάξει τα κοτσιδάκια, να τους βάλει τα κοκαλάκια και να βγαίνουν και οι 3 μαζί για βόλτα, η μαμά και οι μικρές κυρίες της. Και πόσο περιποιούμαστε τον μπαμπά. Έχουμε τον μπαμπά μας άρχοντα! Όχι μόνο ένα νερό στα γεράματά του αλλά ολόκληρες κανάτες! 
Με δυο κόρες θα 'χουμε μόνιμα χαρές στο σπίτι. Ούτε στρατό ούτε τίποτε. Οι γιαγιάδες καλυμμένες με τα δυο ονόματα, έχουν υπό την προστασία τους από μία εγγόνα και όλα καλά. 
Ο μπαμπάς βέβαια, πάει για ψώνια και κουβαλάει τρεις σακούλες σερβιέτες. Όταν όμως έρθει η ώρα η καλή, θα ανεβεί 2 φορές τα σκαλιά τις εκκλησίας συνοδεύοντας τις κόρες του.

Αυτά είναι τα δυο ισχυρά δίπολα, μόνο γιοι ή μόνο κόρες. 
Σπάνια τους περνά από το μυαλό τι όμορφα που είναι να έχεις και αγόρια και κορίτσια. Πόσο πιο ευχάριστος πονοκέφαλος μέσα στην πολυπλοκότητά του είναι το σχήμα με ένα και ένα. Και πόσο πιο ισορροπημένη είναι η συμβίωση μέσα στο σπίτι.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ίσως απλώς να είναι μια κλισέ μακαρονάδα. Πιθανότατα ναι. Είναι πιθανό δηλαδή αρκετές μαμάδες να διαβάζουν τις γραμμές αυτές και να σκέφτονται πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο παρωχημένες αντιλήψεις, περιγραφές και κατηγοριοποιήσεις. Και να αρχίσουν να μου πετάνε, γόβες, τσάντες, χρησιμοποιημένες πάνες και λοιπά μικροαντικείμενα. Τι να κάνουμε βρε κορίτσια; Μας δίνετε αρκετό υλικό κι ας μην το καταλαβαίνετε.

Δεν είναι κακό να κάνετε κλισέ πράγματα πού και πού. Όλοι κάνουμε. Και οι άντρες ειδικά, πάρα πολλά– όπως το όνειρο να πάει κανείς την κόρη στην εκκλησία! Το ίδιο κάνετε και εσείς, με τη σκέψη σας, με την πράξη σας. Δεν είναι κακό, λέμε. Εν τέλει είναι γλυκό. Εμάς μας αρέσει να σας παρατηρούμε κι ας μην καταλαβαίνουμε πάντα. Άλλωστε δουλειά μας δεν είναι να σας καταλάβουμε αλλά να σας αγαπάμε.

Και να σας κάνουμε και παιδάκια, αγοράκια ή κοριτσάκια. (cliché...).

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

«Γερά ποτήρια» τα ελληνόπουλα...

... από την ηλικία των 12 ετών

Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Μπορεί τα ποσοστά στην Ελλάδα να είναι ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός, ωστόσο παραμένει ότι είναι σημαντική η αύξηση διαχρονικά των παιδιών που ξεκινούν τη χρήση αλκοόλ σε μικρή ηλικία (<13 ετών) σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, η οποία στην Ελλάδα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ-Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής.
............
Τα ποσοστά των παιδιών που μέθυσαν για πρώτη φορά σε ηλικία <13 ετών (πρώϊμη μέθη) είναι 9% για τα αγόρια και 5% για τα κορίτσια- τα οποία ωστόσο είναι ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 
Αυτά είναι νούμερα που δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι κύριες αιτίες θανάτου κατά τη συγκεκριμένη ηλικία δεν σχετίζονται με νοσήματα, αλλά με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ατυχήματα.
...............
Πού και πώς συναντώνται με το αλκοόλ οι έφηβοι; 
«Το αλκοόλ μπορεί να προσφερθεί για πρώτη φορά σε μια οικογενειακή γιορτή ή και από φίλους. Oι έφηβοι πίνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο, στα πάρτι με φίλους, σε μικρές ή μεγάλες ομάδες φίλων ή στο σπίτι φίλου όταν λείπουν οι γονείς του. 
Η χρήση και κατάχρηση αλκοόλ στην εφηβεία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. 
Εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες και την κληρονομικότητα, την ευαλωτότητα της προσωπικότητας, την οικογένεια και τη λειτουργικότητά της, ενώ σημαντικό ρόλο στην εφηβεία παίζει και η πίεση από τους συνομηλίκους (peer pressure)», αναφέρει η κ. Τσίτσικα.

Και φυσικά είναι, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στο σπίτι που μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο αλκοόλ; 
Συγκεκριμένα, όταν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος γονιός που πίνει ή όταν υπάρχουν οικονομικά, προσωπικά ή επικοινωνιακά προβλήματα, ενδεχομένως οι παράγοντες αυτοί να οδηγήσουν τον έφηβο στη χρήση αλκοόλ.

Φυσικά, όπως μας λέει η ίδια, μεγάλο ρόλο παίζει και το εκρηκτικό κοκτέιλ της εφηβείας:
«Οι έφηβοι είναι ευάλωτοι στις υπερβολές και συχνά τους είναι δύσκολο να αυτοοριοθετούνται με αποτέλεσμα να φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν και τη χρήση και κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Επιπλέον, η χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει το άγχος τους, να τους διευκολύνει κοινωνικά και να τους βοηθήσει να λειτουργήσουν σεξουαλικά. Ας μην ξεχνάμε ότι η χρήση αλκοόλ είναι καθόλα νόμιμη και συχνά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ με πολύ γοητευτικό τρόπο, χωρίς να αναφέρονται ή να τονίζονται οι αρνητικές συνέπειες της κατάχρησης».

Συνήθως οι έφηβοι ξεκινούν με τα συσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά και ακολουθούν τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη (βότκα, ουϊσκυ), η μπύρα και το κρασί.
................
Ποιο είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης αλήθεια; 
«Η σωστή ενημέρωση των γονέων, οι οποίοι κατακλύζονται από αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με την επικινδυνότητα της χρήσης ουσιών από τους νέους. Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δική τους στάση απέναντι στο αλκοόλ αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ο/η έφηβος/η. Καλό είναι να αποφεύγονται τακτικές εκφοβισμού, να ενθαρρύνεται ο αυτοσεβασμός του εφήβου και να αποθαρρύνονται οι συμπεριφορές χρήσης αλκοόλ επισημαίνοντας στον/ην έφηβο τις συνέπειες που θα τον/ην οδηγήσουν σε καταστάσεις αμηχανίας ή ντροπής». Θα βοηθούσαν, ίσως, οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα νυχτερινά μαγαζιά;

«Μέτρα απαγόρευσης ή τιμωρητικά μπορεί να έχουν κάποιο προσωρινό αποτέλεσμα, ωστόσο το κλειδί είναι η παιδεία. 
Οι γονείς είναι σημαντικό να καλύπτουν συναισθηματικά τα παιδιά και παράλληλα να εφαρμόζουν όρια και να ενημερώνουν. Το παράδειγμα που δίνουν οι ίδιοι έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Στο σχολείο μεγάλη αποτελεσματικότητα έχουν οι εργασίες στις οποίες οι έφηβοι συμμετέχουν ενεργά και ενημερώνουν συνομηλίκους (peer education). Σημαντικά είναι ο έλεγχος της διαφήμισης, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ και η δημιουργία εκπομπών για νέους. Έλεγχος στα κέντρα διασκέδασης και στα σημεία αγοράς των ποτών μπορεί να συμβάλλει στο να μην είναι προσιτά τα ποτά στις ευαίσθητες ηλικίες», καταλήγει.

ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Κλειτοριδεκτομή: Μηδενική ανοχή στην βάναυση πατριαρχία

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στον Ακρωτηριασμό Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων,  για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό για τη βάρβαρη πρακτική, η οποία προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες μερικής ή ολικής αφαίρεσης των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων ή άλλο τραυματισμό τους για μη ιατρικούς λόγους. Η κλειτοριδεκτομή είναι μια μαρτυρική μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» με την οποία η γυναίκα υποδηλώνει την απόλυτη υποταγή της μελλοντικό της σύζυγο. Πρόκειται για ένα μαρτυρικό έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι.

Μια μάστιγα που πλήττει και την Ευρώπη

Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 600.000 γυναίκες ζουν με τις συνέπειες της κλειτοριδεκτομής. Κάθε χρόνο 180.000 κορίτσια και γυναίκες κινδυνεύουν να ακρωτηριαστούν, μόνο σε 13 ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμούς από τις παραπάνω περιοχές προέλευσης. Εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, υπολογίζεται ότι 2 εκατομμύρια κορίτσια επιπλέον από το αναμενόμενο κινδυνεύουν να έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με στοιχεία, περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους.

Στην Ευρώπη θεωρείται αδίκημα και διώκεται ποινικά. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν πως γίνεται σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παγκοσμίως, κυριαρχεί σε 30 χώρες. Στη Σομαλία ακρωτηριάζεται το 98% των κοριτσιών, στη Γουινέα το 97%, στο Τζιμπουτί το 93%, στη Σιέρα Λεόνε το 90%. Μόλις πρόσφατα στην Κένυα ποινικοποιήθηκε.

Η κλειτοριδεκτομή αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κοριτσιών και γυναικών. Αντανακλά τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα μεταξύ των φύλων και αποτελεί μια ακραία μορφή διακρίσεων σε βάρος κοριτσιών και γυναικών. Αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. Η πρακτική παραβιάζει επίσης τα δικαιώματα ενός ατόμου στην υγεία και τη σωματική ακεραιότητα. Το δικαίωμα να είσαι απαλλαγμένος από βασανιστήρια και σκληρή μεταχείριση.  Το δικαίωμα στη ζωή, σε περιπτώσεις που η διαδικασία καταλήγει σε θάνατο.

Η συνέχεια εδώ
 
Σχετικά:

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki