Thursday 29 January 2015

Εκπαιδευτικό υλικό για τους Τρεις Ιεράρχες

Οι Τρεις Ιεράρχες, οι μέγιστοι φωστήρες του πνεύματος,
πρότυπο παιδείας για τα παιδιά μας.
Κατεβάστε το δωρεάν e-book με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα, εικόνες, δραστηριότητες) πατώντας εδώ.
Το υλικό περιέχει αποσπάσματα από τα βιβλία:

Οδυσσέας Ελύτης: Προσωπικά...


Προσωπικά...

Προσωπικά θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την αλήθεια και το φως, τον Ήλιο Της Δικαιοσύνης τον Ιησού Χριστό μας, με όλες τις δυνάμεις μου. Θα συνεχίσω να συνθέτω τις νοητικές, συμπαντικές περιπλανήσεις μου μέσα στον Χώρο και στον Χρόνο από την θεολογία, την επιστήμη, την λογοτεχνία, την μουσική κ.ά και να βρίσκω αενάως συνοδοιπόρους, να επικοινωνούμε με ειλικρίνεια και αλήθεια στον «δρόμο». Αν και προτιμώ να οδεύω από τους χωματόδρομους και όχι από την άσφαλτο. «Θα παίξουμε τον ήλιο μας στα δάχτυλα... Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς... Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος.»
Οδυσσέας Ελύτης
 
διαβάστε περισσότερα στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση του εξαιρετικού ιστολογίου: Αέναη επΑνάσταση

Ας μάθουμε στα παιδιά μας πώς να χάνουν με αξιοπρέπεια, να αποδέχονται την ήττα και να συγχαίρουν τον νικητή ♦ Helping Super-Competitive Children Relax

Πώς αισθάνεται ένα παιδί όταν νικά;
Νιώθει ότι ελέγχει τον κόσμο όλο! Η θετική αντίδραση των γύρω του, οι επιβραβεύσεις και το χειροκρότημα εκτοξεύουν την αυτοπεποίθησή του. Γι’ αυτό και το παιδί θέλει να είναι πάντα πρώτο!

Πώς να χαλαρώσουμε τα υπερ-ανταγωνιστικά παιδιά και να βοηθήσουμε την ψυχολογία τους για να μην ζουν με ένα συνεχές άγχος και φόβο για αποτυχία

Όταν όμως χάσει, κυριεύεται από θυμό. Ο παιδικός του εγωισμός πληγώνεται. Συχνά θα τα βάλει με τον εαυτό του ή με τους γύρω του.
Αυτό το παιδί έχει μάθει να εκλαμβάνει την ήττα ως σημάδι ανικανότητας και αποτυχίας. Το να αποδέχεσαι, όμως, την ήττα δεν είναι αποτυχία!

Τι μπορείτε να κάνετε:
Διαβεβαιώστε το παιδί ότι το αγαπάτε όποια κι αν είναι η έκβαση του παιχνιδιού, διαγωνισμού κλπ.

Πολλά παιδιά νομίζουν ότι η αγάπη των γονιών τους εξαρτάται από την απόδοσή τους. Χρειάζεται λοιπόν να τα κάνετε καταλάβουν ότι τα αγαπάτε γι’ αυτό που είναι και όχι γι’ αυτό που μπορούν να κάνουν· ότι η αγάπη σας είναι άνευ όρων!
Αν το παιδί χάσει, αφήστε το για λίγο να κλάψει ή να θυμώσει.

Είναι πολύ σημαντικό να εκφράσει τα συναισθήματά του μετά την ήττα. Ορισμένοι γονείς αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να κλαίνε, λέγοντας πως το κλάμα είναι για τους αδύναμους. Είναι σημαντικό όμως να μπορεί κανείς να εκφράζει τα συναισθήματά του και δεν πρέπει να το στερήσετε από το παιδί σας.
Λίγο μετά την ήττα του παιδιού –όχι αμέσως μετά- ανατρέξετε με το παιδί στο τι συνέβη κατά το παιχνίδι.

Μιλήστε μαζί του και σκεφτείτε αν θα μπορούσε να έκανε κάτι διαφορετικά. Θυμίστε του ότι «δεν έχει σημασία η νίκη, αλλά το καλό παιχνίδι». Ενθαρρύνετε το παιδί να σκεφτεί και να μιλήσει για ό,τι έμαθε από την εμπειρία του. Επίσης, αφήστε το να σας μιλήσει εκτενώς για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην οποία δεν είχε επιτυχία. Επαναλαμβανόμενες ήττες μπορεί να είναι ένδειξη πως το παιδί δεν είναι έτοιμο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, ότι βαριέται ή ότι η προπόνησή του δεν επαρκεί.
Συνεχίστε να το ενθαρρύνετε.

Επισημάνετε ό,τι θετικό παρατηρήσατε στην προσπάθεια του παιδιού. Τα παιδιά χρειάζονται την επιβράβευση, ειδικά όταν βιώνουν μια ήττα.

Καλλιεργήστε στο παιδί την ενσυναίσθηση.

Βοηθήστε το να βάλει τον εαυτό του στη θέση των άλλων. Κάντε το παιδί να σκεφτεί πώς θα αισθανόταν το ίδιο αν κάποιος οργιζόταν μαζί του επειδή νίκησε ή επειδή πέτυχε κάτι. Σιγά – σιγά θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως η συμπεριφορά του πληγώνει τους γύρω του, οι οποίοι ίσως να μην θέλουν να ξαναπαίξουν μαζί του. Εξηγήστε στο παιδί πως είναι εντάξει να λυπάται με την ήττα του, αλλά ότι δεν πρέπει να προσπαθεί να πληγώνει τους άλλους γι’ αυτό.
Παίξτε μη ανταγωνιστικά παιχνίδια συνεργασίας.

Τα μη ανταγωνιστικά παιχνίδια βοηθούν το παιδί να μάθει πώς είναι να παίζεις ως μέλος ομάδας, ενώ απομακρύνουν την προσοχή του από τη νίκη και την ήττα. Εξάλλου, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν θα χρειαστεί να ξεκινήσουν να παίζουν σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους για να επιτύχουν ένα κοινό στόχο. Τα παιχνίδια συνεργασίας δημιουργούν γερές βάσεις για αυτό. Δείτε εδώ μερικά παραδείγματα.
Δώστε έμφαση στην προσπάθεια και τη διασκέδαση.
Μετά το παιχνίδι, ρωτήστε το παιδί σας αν πέρασε καλά αντί να ρωτήσετε ποιος νίκησε.

Μην ξεχνάτε ότι πρώτα εσείς πρέπει να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας.

Μάθετέ το με τις πράξεις σας πώς να δέχεται τις ήττες. Εξηγήστε του πως οι καλοί νικητές δεν καυχώνται ούτε κοροϊδεύουν τις ικανότητες των συμπαικτών τους. Αφήστε το παιδί να σας παρακολουθήσει καθώς παίζετε ένα επιτραπέζιο με φίλους ή παίξτε οι ίδιοι παιχνίδια μαζί με το παιδί και αφήστε το να χάσει μερικές φορές. Με αυτό τον τρόπο θα δει τις δικές σας αντιδράσεις όταν νικάτε αλλά και όταν χάνετε. Δώστε το καλό παράδειγμα και μην ξεχνάτε πάντα να συγχαίρετε τον νικητή! Το παιδί σιγά–σιγά θα μάθει ότι αυτός που χάνει νιώθει λίγο δυσαρεστημένος στην αρχή αλλά σε λίγα λεπτά αποδέχεται την ήττα του, συγχαίρει τον νικητή και προσπαθεί καλύτερα την επόμενη φορά.

InSite Συμβουλή: Πριν ξεκινήσετε ένα παιχνίδι, βάλτε το παιδί να υποσχεθεί ότι θα παίξει δίκαια, ακολουθώντας τους κανόνες κατά γράμμα. Αν όμως βλέπετε ότι το παιδί σας δεν είναι έτοιμο ακόμη να δεχτεί την ήττα του και αντιδρά έντονα, τότε διακόψτε και ασχοληθείτε με κάτι άλλο προσωρινά, όπως η ζωγραφική ή το διάβασμα, και συμφωνήστε ότι θα ξαναπαίξετε κάποια άλλη στιγμή.


offsite

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki