Wednesday 21 July 2010

Ζέστη ή κλιματιστικό για το χαμομηλάκι μου;

Ακόμα κι αν το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, εσείς μπορεί ν’ ανησυχείτε μήπως το μωράκι σας κρυώσει. 
Όμως η καλοκαιρινή ζέστη -ειδικά αν το μωρό είναι μικρό και δεν πρόκειται να πάτε διακοπές- μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύ χειρότερη από το κλιματιστικό απ’ το οποίο λανθασμένα προσπαθείτε να προστατέψετε το μικρό σας. 

Βλέπετε, το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος είναι ανώριμο στα μωρά, τα οποία γι’ αυτό το λόγο είναι πιο ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες -τη ζέστη και το κρύο.
Αυτό σημαίνει ότι για τα μωρά η ζέστη είναι περισσότερο ανυπόφορη και επικίνδυνη απ’ ό,τι για μας. 
Κι επειδή το μωρό δεν μπορεί να σας πει αν ζεσταίνεται, χρειάζεται να είστε διπλά παρατηρητικοί: ελέγχετε τακτικά αν είναι ιδρωμένο, παρατηρήστε αν γκρινιάζει ή είναι ανήσυχο και νευρικό, αν είναι αναψοκοκκινισμένο ή έχει βγάλει κάποιο εξάνθημα. 
Όλα αυτά μπορεί ν’ αποτελούν σημάδια ότι το μωρό ζεσταίνεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε άμεσα να το δροσίσετε δίνοντάς του υγρά και ελαφρώνοντας το ρουχισμό του ή ανάβοντας το κλιματιστικό, το οποίο κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι στην περίπτωση αυτή.
  • Η σωστή χρήση του κλιματιστικού
Το μωρό μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο όπου λειτουργεί κλιματιστικό και μάλιστα μπορεί να υπάρχει κλιματιστικό ακόμα και στο δωμάτιο που αυτό κοιμάται. Αρκεί να θυμάστε:
 
  1. Πριν μπει σε λειτουργία το κλιματιστικό, χρειάζεται να έχει γίνει καλή συντήρηση.
  2. Αν η συσκευή είναι παλιάς τεχνολογίας, θα ήταν σκόπιμο να επενδύσετε σ' ένα καινούργιο κλιματιστικό με καλύτερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.
  3. Όταν γίνεται η αλλαγή φίλτρων από τον ειδικό, φροντίστε να ενημερωθείτε για τους τύπους τους και την προστασία που εξασφαλίζουν προτιμώντας τα φίλτρα υψηλής απόδοσης.
  4. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεστε αλλά ούτε να κρυώνετε. Λάβετε υπόψη ότι μόλις δροσίσει μέσα στο σπίτι ίσως χρειαστεί να χαμηλώσετε το κλιματιστικό.
  5. Φροντίστε ο αέρας από το κλιματιστικό να μην «χτυπά» το μωρό, ιδιαίτερα όταν κοιμάται, αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο, που ο χώρος είναι περιορισμένος.
  6. Να κλείνετε το κλιματιστικό σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανοίγετε τα παράθυρο, ώστε να γίνεται συχνή ανανέωση του αέρα ή αφήστε ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να μην ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.
  7. Να τινάζετε και να πλένετε τακτικά τα υφάσματα επιπλώσεων που κατακρατούν σκόνη, όπως ριχτάρια, κουρτίνες, καλύμματα, να ξεσκονίζετε τις ηλεκτρονικές συσκευές -γιατί κι αυτές έλκουν σκόνη- και να καθαρίζετε με υγρό πανί τις επιφάνειες του σπιτιού.
  8. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει στους χώρους που εισέρχεται το μωρό. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να είναι δύο φορές πιο αυστηρό, όταν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, γιατί ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα επιπλώσεων.
  9. Σε ό,τι αφορά τα ρούχα, ο κανόνας είναι ότι το μωρό χρειάζεται να είναι λίγο πιο ζεστά ντυμένο απ’ ό,τι εσείς. Αν ο μπαμπάς δεν φορά μπλούζα, ένα μπλουζάκι και μία πάνα αρκούν για το μωρό. Αν όμως χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, καλό είναι το μωράκι να είναι ντυμένο με ελαφριά βαμβακερά ρουχαλάκια.
  10. Αν θέλετε να αφήστε το κλιματιστικό όλο το βράδυ αναμμένο στο χώρο που κοιμάται το μωρό, αφήστε λίγο ανοιχτό το παράθυρο και σκεπάστε το μωρό με ένα σεντονάκι.

Γνωρίστε τους κινδύνους και προνοήστε!
Ο πιο σοβαρός κίνδυνος σε περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι η λεγόμενη «νόσος των λεγεωνάριων». 
Προέρχεται είναι ένα μικρόβιο που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο. Αν και προσβάλλει ενήλικες, μπορεί να προσβάλει σε μικρό ποσοστό και βρέφη. Κίνδυνος για μυϊκό σπασμό (κράμπα) ή ραιβόκρανο μπορεί να υπάρξει σε περίπτωση που ο ψυχρός αέρας «χτυπά» απευθείας το μωρό. Τέλος, αν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά, η ατμόσφαιρα ξηραίνεται και είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.
 
Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή;
Σ' όλες τις περιπτώσεις που ακολουθούν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικό. 
Όμως, προτιμήστε η συσκευή να μην είναι στο δωμάτιο που έχετε το μωρό, εκτός αν η ζέστη είναι πολύ έντονη και άρα πιο επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε ο αέρας να ανανεώνεται συχνά. 
Όλα αυτά είναι απαραίτητα για:
  • τα πρόωρα μωρά
  • τα μωρά 8-10 μηνών στα οποία έχει διαγνωστεί άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια
  • τα μωρά που παίρνουν φάρμακα ανοσοκαταστολής

Έτσι απολαβάνουν τα χαμομηλάκια το καρπούζι!!
Babies eating watermelon and singing




Επειδή είναι τεράaaστιο, 
μπαίνουμε μέσα!!




Και τρώμε και τραγουδάμε :)

Unicef: Aυξήθηκαν πάρα πολύ οι περιπτώσεις παιδιών στην Αφρική, που κατηγορούνται για μαγεία.
Rise in African children accused of witchcraft

Με έκθεση της η Unicef επισημαίνει ότι στην Αφρική έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι περιπτώσεις παιδιών αλμπίνων, ορφανών ή ανάπηρων τα οποία κατηγορούνται για μαγεία. 

A new Unicef report warns that children accused of being witches - some as young as eight - have been been burned, beaten and even killed as punishment.
The belief that a child could be a witch is a relatively modern development, researchers say.
Until 10-20 years ago, it was women and the elderly who tended to be accused.
The children would be forced to admit being witches and then asked to tell the accusers who passed on the witchcraft to them”
End Quote Joquim, Theis Unicef officer

Τα παιδιά αυτά οδηγούνται σε... καύση ή δολοφονία με άλλο τρόπο, ενώ, αν είναι λιγότερο άτυχα πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού.
Ο αριθμός των θυμάτων αυτής της αντίληψης έχει αυξηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. 
Τα περισσότερα παιδιά που κατηγορούνται για μαγεία ειναι αγόρια απο 8 έως 14 ετων

Βασάνιζε 10χρονη επί ένα μήνα για να ξορκίσει το κακό...
Malaysian girl tortured in exorcism ritual

Ένα κορίτσι 10 ετών που βασανιζόταν επί ένα μήνα από ένα συγγενή του που είχε αναλάβει ρόλο "εξορκιστή" κατάφερε να αποδράσει από τον δεσμώτη του, γράφει σήμερα Τετάρτη η εφημερίδα New Straits Times.

Malaysian girl tortured in exorcism ritual

Το κορίτσι, που μπόρεσε να ανοίξει τα λουκέτα στις αλυσίδες με τις οποίες ήταν δεμένα τα πόδια του και να αποδράσει, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπέστη καψίματα και στα δυο χέρια, έχει μώλωπες στο πρόσωπο, πρησμένους καρπούς και κατάγματα στα πλευρά.
Λίγο μετά την εισαγωγή της μικρής στο νοσοκομείο αστυνομικοί συνέλαβαν συγγενή της, με τον οποίο διέμενε στη νότια περιοχή Τζοχόρ στη Μαλαισία.
Σύμφωνα με την αστυνομία το κορίτσι, του οποίου νομικά κηδεμόνας ήταν ο ύποπτος μετά το θάνατο του πατέρα της, υφίστατο καθημερινά βασανιστήρια, ώστε να απαλλαγεί από την "κακή της τύχη".

Ο ύποπτος κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε, έκαψε και άφησε νηστική την μικρή επανειλημμένα επί ένα μήνα, αφότου ένα μέντιουμ είπε ότι το παιδί έφερε έναν "οιωνό κακοτυχίας", γράφει η εφημερίδα.
Η αστυνομία έχει προφυλακίσει και ανακρίνει τον ύποπτο ενώ ερευνά την υπόθεση και αναμένει το πόρισμα των γιατρών για την κατάσταση του παιδιού.
Τον Ιούνιο, δικαστήριο καταδίκασε έναν άνδρα σε θάνατο διότι σκότωσε ένα κορίτσι 3 ετών στην διάρκεια μιας τελετής "εξορκισμού".

Καθηγήτρια μήνυσε μαθήτριά της επειδή ζωγράφισε... λαγό!!

Γερμανικό δικαστήριο απέρριψε τη μήνυση που είχε καταθέσει μια καθηγήτρια σε βάρος μαθήτριάς της επειδή ζωγράφισε έναν λαγό στον πίνακα.

Η καθηγήτρια γερμανικής φιλολογίας έχει παθολογικό φόβο με τους λαγούς, κάτι το οποίο δεν άργησαν να αντιληφθούν οι μαθητές της οι οποίοι και θέλησαν να την πειράξουν.

Μπαίνοντας στην τάξη η καθηγήτρια έντρομη αντίκρισε στον πίνακα το λαγουδάκι που είχε ζωγραφίσει μια εκ των μαθητριών της.
Το περιστατικό δεν έμεινε εντός της σχολικής κοινότητας αλλά μεταφέρθηκε στις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς η διδάσκουσα κατέθεσε μήνυση στο δικαστήριο της πόλης Βέχτα της Κάτω Σαξονίας σε βάρος της μαθήτριας που το 2009 ζωγράφισε στον πίνακα τον λαγό.
Πρόκειται μάλιστα για τη δεύτερη μήνυση της καθηγήτριας σε βάρος μαθητή της καθώς και την προηγούμενη χρονιά, η καθηγήτρια που τότε εργαζόταν σε άλλο σχολείο, είχε υποβάλει και πάλι μήνυση εναντίον άλλης μαθήτριας για τον ίδιο λόγο.
Το δικαστήριο της Βέχτα δεν ανακοίνωσε τους λόγους για τους οποίους απέρριψε τη μήνυση της καθηγήτριας.

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki