Sunday 22 September 2019

Η τεράστια ευθύνη κάθε γονιού πριν το παιδί ξεκινήσει ένα άθλημα

Δεν περιγράφεται το τρέξιμο των γονιών τις τελευταίες μέρες, ειδικά από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία και μετά, προκειμένου να οργανώσουν το σχολικό και εξωσχολικό πρόγραμμα των παιδιών και να αγοράσουν τα απαραίτητα, τόσο για το σχολείο όσο και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. 

Όταν δε έχεις περισσότερα από ένα παιδιά, το τρέξιμο αυτό πολλαπλασιάζεται και αναπόφευκτα αναζητάς τρόπους για να το περιορίσεις.
Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια αγοράζω όλα τα σχολικά είδη των παιδιών μου online για να αποφύγω τις ατελείωτες ουρές στα χαρτοπωλεία, ενώ ακόμα και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους προσπαθώ κάπως να τις συμπτύξω, μήπως γλιτώσω τις πολλές μετακινήσεις –φαντάζομαι δεν είμαι μόνη. Υπάρχει, όμως, μία «υποχρέωση» στην οποία δεν χωρούν συμβιβασμοί, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τον ελεύθερο χρόνο μα και την ίδια τη ζωή των παιδιών μας: Ο λόγος για την ιατρική βεβαίωση που καλούμαστε να προσκομίσουμε στις γραμματείες των αθλητικών χώρων που εγγράφουμε τα παιδιά μας, προκειμένου να ξεκινήσουν το αγαπημένο τους άθλημα.
Μετά λύπης μου διαπιστώνω, ωστόσο, μιλώντας με άλλους γονείς, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που απλά τηλεφωνούν στον παιδίατρό τους, του ζητούν να τους ετοιμάσει μια βεβαίωση και απλά περνούν και την παίρνουν, χωρίς να υποβληθεί το παιδί στον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο. Και απορώ με την ανευθυνότητα, τόσο των γονιών όσο και των παιδιάτρων που αμφότεροι συνωμοτούν σε αυτή την τυπική πλέον διαδικασία, προσπαθώντας να αποφύγουν είτε τον χρόνο είτε το κόστος (οι γονείς) που περιλαμβάνει αυτή η εξέταση.
Απορώ με το γεγονός, ότι ενώ στην Ελλάδα τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4-5 ετών υποβάλλονται σε τακτικότατο παιδιατρικό έλεγχο -προκειμένου να πραγματοποιηθούν και όλα τα εμβόλια- στη σχολική ηλικία ξαφνικά όλοι «χαλαρώνουν» τόσο πολύ που η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ακόμα και για χρόνια, εκτός αν υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Κι όμως, αν κρίνουμε από τις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, τα παιδιά θα έπρεπε να υποβάλλονται σε τακτικό παιδιατρικό έλεγχο μια φορά ετησίως, έως την ηλικία των 21 ετών(!).
Σε αυτόν θα πρέπει να ελέγχονται μια σειρά από παράγοντες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό του παιδιού:
-Να μετράται το ύψος και το βάρος του, αλλά και η αρτηριακή του πίεση.
-Να διαβεβαιώνεται, ότι έχουν γίνει όλα τα εμβόλια.
-Να αξιολογούνται οι γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού, αλλά και το συναισθηματικό του επίπεδο.
-Να γίνεται οπωσδήποτε εξονυχιστικός καρδιολογικός έλεγχος (ειδικά αν το παιδί συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες), αλλά και αιματολογικές εξετάσεις, με ορμονολογικό έλεγχο, εφόσον έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που έγιναν.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συγκεκριμένα, συνιστά ο προληπτικός έλεγχος στη σχολική ηλικία να περιλαμβάνει και έλεγχο οπτικής οξύτητας και ακοής τουλάχιστον ανά δύο έτη εφόσον το παιδί δεν παραπονιέται ότι δεν βλέπει ή δεν ακούει, αλλά και τακτικό έλεγχο στοματικής υγιεινής. Στους δε έφηβους θα πρέπει να ανιχνεύονται και τυχόν συμπτώματα κατάθλιψης.
Τι παθαίνουμε κατά τη σχολική ηλικία των παιδιών μας, εμείς οι γονείς, και βάζουμε την υγεία τους σε δεύτερη μοίρα;
Το κόστος της επίσκεψης του παιδιάτρου, ανάμεσα στα τόσα έξοδα που έχουμε αυτόν τον μήνα, σίγουρα δεν είναι ευκαταφρόνητο. Ειδικά αθροιστικά με την επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, οδοντίατρο και καρδιολόγο. Στην Ευρωκλινική Παίδων, όμως, διατίθενται αυτές τις μέρες εξαιρετικά συμφέροντα πακέτα παιδιατρικού ελέγχου σε προνομιακές τιμές και με το μεγάλο πλεονέκτημα, ότι το παιδί σε ένα μόνο ραντεβού έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων.
 
Συγκεκριμένα, τα κόστη των πακέτων έχουν ως εξής:
  • Εξέταση από ΩΡΛ ή Οφθαλμίατρο ή Δερματολόγο – 20 €
  • Εξέταση από ΩΡΛ  και Ακοολογικό Διάγραμμα – 30 €
  • Mini check up (Γεν. αίματος, Γεν. ούρων, Σάκχαρο, Φερριτίνη, Χοληστερίνη, Σίδηρος) – 25 €
  • Καρδιολογική εξέταση, Triplex καρδιάς και ηλεκτροκαρδιογράφημα και Οφθαλμολογική εξέταση – 55 €
  • Έλεγχος παιδικής παχυσαρκίας  (Εξέταση από Ενδοκρινολόγο, Γεν. αίματος, Σάκχαρο, Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια, Tsh) – 50€
  • Εκτίμηση μαθησιακών δυσκολιών (Αναπτυξιολόγος) – 100 €
Τα παραπάνω πακέτα ιατρικών εξετάσεων, τα οποία αφορούν παιδιά ηλικίας από 6 έως 16 ετών, συμφέρουν πολύ περισσότερο από το να επισκεφθεί κανείς ξεχωριστά ιδιώτες διαφορετικών ειδικοτήτων –σε ένα απόγευμα έχετε κάνει έναν πλήρη έλεγχο στο παιδί σας με την ασφάλεια και την αξιοπιστία μιας μεγάλης ιδιωτικής παιδιατρικής κλινικής.
Η Ευρωκλινική Παίδων βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, με πολύ εύκολη πρόσβαση, μόλις 50 μέτρα από τη στάση μετρό Αμπελόκηποι, σημειώνοντας περισσότερα από 17 χρόνια πορείας και διαθέτοντας έμπειρους και καταξιωμένους παιδίατρους, όλων των ειδικοτήτων, καθώς και φιλικό περιβάλλον για γονείς και παιδιά.
Γιατί πάνω απ’ όλα ως γονείς θέλουμε να νιώθουμε ήσυχοι για την καλή υγεία του παιδιού μας και την ετοιμότητά του να ξεκινήσει τη σχολική χρονιά γερό και δυνατό! Υπάρχει κάποιος που δεν το θέλει αυτό;

(infokids.gr)
thesspress.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Όταν παίρνετε τα παιδιά από το σχολείο...

«Προς τους γονείς που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο» 
Συμβουλές μιας παλιάς δασκάλας
Με αφορμή τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς, μια πρώην δασκάλα Δημοτικού συγκέντρωσε τις παρακάτω συμβουλές που απευθύνονται στους μπαμπάδες και τις μαμάδες που παραλαμβάνουν κάθε μεσημέρι τα παιδιά από το σχολείο. 

Αξίζει να την ακούσουμε:

  1. Πρώτα απ’όλα, να τους χαμογελάτε όταν τα βλέπετε. Ξέρω ότι οι μέρες σας δεν είναι πάντα τέλειες, αλλά δείξτε τους πόσο χαρούμενοι είστε που τα βλέπετε! Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες φορές έχω δει γονείς ή συνοδούς που έρχονται να πάρουν τα παιδιά και δεν τα κοιτάζουν καν ούτε χαμογελούν. Φροντίστε το πρώτο σας βλέμμα προς εκείνα να τα καλωσορίζει, γιατί το πιθανότερο είναι ότι το χαμόγελό σας είναι αυτό που τα νοιάζει περισσότερο από κάθε τι άλλο.
  2. Σας παρακαλώ ας μην είναι η πρώτη σας ερώτηση: «Τι βαθμό πήρες σήμερα;» ή «Ελπίζω να μη σε έβαλε η δασκάλα τιμωρία». Υπάρχουν τόσα σημαντικότερα πράγματα να ρωτήσετε τα παιδιά σας, όπως: Τι σε έκανε να γελάσεις σήμερα; Έκανες κανέναν νέο φίλο ή τι καινούργιο έμαθες σήμερα;
  3. Καταλάβετε ότι, ειδικά τις πρώτες ημέρες του σχολείου, τα παιδιά εξαντλούνται τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Ο κόσμος τους έχει έρθει πάνω-κάτω. Ένας νέος δάσκαλος έχει νέες απαιτήσεις, απαιτήσεις που πιθανότατα δεν υπάρχουν στο σπίτι. Δείξτε υπομονή και κατανόηση –θα την χρειαστούν.
  4. Το πιθανότερο είναι ότι πεινάνε πολύ. Ας έχετε ένα μικρό σνακ μαζί σας. Έχει περάσει αρκετή ώρα από το τελευταίο διάλειμμα και ίσως να μην έφαγαν καν το κολατσιό τους, τότε.
  5. Παρόλο που είναι κουρασμένα, είναι γεμάτα ενέργεια! Τους έχει ζητηθεί να καθίσουν ήσυχα χωρίς να μιλούν για αρκετές  ώρες. Έτσι τώρα χρειάζονται να κινηθούν και να μιλήσουν και απλά να… ξαναγίνουν παιδιά. Αφήστε τα!
Να θυμάστε αυτές οι μέρες δεν κρατάνε πολύ. Πολύ σύντομα θα μεγαλώσουν και δεν θα έχετε αυτές τις στιγμές. Βρείτε τη χαρά στο ταξίδι σας αυτό!

babyradio
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki