Tuesday 26 November 2013

Τι αγκαλίτσα είναι αυτή;;

Ένα συγκινητικό βίντεο που απεικονίζει δίδυμα να είναι αγκαλιασμένα, ενώ τα κάνουν μπάνιο, κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Στο βίντεο απεικονίζονται τα δύο νεογνά να είναι αγκαλιασμένα και να μην αφήνει το ένα το άλλο, κατά τη διάρκεια που τα κάνουν μπάνιο.
Η εγκυρότητα του βίντεο δεν είναι εξακριβωμένη, εάν πραγματικά είναι αμέσως μετά τη γέννηση, η εικόνα όμως είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη.

«Γεννήθηκαν, αλλά δεν το έχουν συνειδητοποιήσει» υποδηλώνοντας πως έχουν κρατήσει τη στάση που είχαν στη μήτρα της μητέρας τους, αμέσως μετά τη γέννηση.

Το «χαμομηλάκι» - Η ταυτότητά μας

26 Νοεμβρίου 2006 - 26 Νοεμβρίου 2013
 
Το χαμομηλάκι
ΠΡΟΣΤΑΤΕΎΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ,
Προστατέψετε το Χαμομηλάκι, Είναι το Φως.
ΣΏΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΑΣ
hamomilaki@gmail.com
 
Το μήνυμά μας
Η ευτυχία είναι απλή, σαν τη σκέψη ενός παιδιού
Η αιτία

Ο σκοπός μας
  • Κίνημα για την προστασία του παιδιού
  • Εκστρατεία πληροφόρησης κατά της παιδικής κακοποίησης
  • Ενημέρωση για ό,τι αφορά στο παιδί

Οι στόχοι μας

  • Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το κακοποιημένο παιδί 
  • Πρόληψη από την μάστιγα της παιδικής κακοποίησης
  • Εισαγωγή στα σχολεία εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενημέρωση εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών
  • Συνεργασία με όλους τους φορείς που ασχολούνται με το παιδί για την πρόληψη και περίθαλψη 
  • Κινητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και καταστολή της παιδικής κακοποίησης
  • Πρόσληψη παιδοψυχολόγων στα σχολεία για την ανίχνευση περιστατικών κακοποίησης
Τα μέσα μας
  • Το διαδίκτυο
  • Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
  • Διαλέξεις - Μαθήματα
Οι όροι μας
  • Καμία πρωτοβουλία από το Χαμομηλάκι ΔΕΝ θα είναι αντικείμενο οικονομικής συναλλαγής

Σχετικά με το Χαμομηλάκι


Γιατί δεν αντιδράς;

2013: Εφτά χρόνια «χαμομηλάκι» - Ο Άγιος Στυλιανός,
ο προστάτης των παιδιών και το «χαμομηλάκι»

Να αγαπάτε τα παιδάκια, να τα προσέχετε
και να τα προστατεύετε,
όπως κάνει ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης τους  
Σήμερα 26 Νοεμβρίου 2013, το Χαμομηλάκι, το ιστολόγιο που είναι αφιερωμένο στα παιδιά, κλείνει εφτά χρόνια από τη μέρα που δημοσίευσε το πρώτο του θέμα.
2006-2013: Εφτά χρόνια Χαμομηλάκι
Σαν σήμερα, την 26η Νοεμβρίου 2006, δημιουργήθηκε αυτή η ιστοσελίδα που έχει σκοπό να ενημερώνει για ό,τι αφορά στο Παιδί.
Όταν ξεκινήσαμε, ελάχιστες ιστοσελίδες ασχολούνταν με το Παιδί. Εφτά χρόνια μετά, γέμισε ο τόπος με πρωτοβουλίες ενημέρωσης, προφύλαξης, προστασίας και αγάπης του Παιδιού.
Καμιά προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Γέμισε ο τόπος ιστοσελίδες αλτρουισμού, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας.
Σήμερα μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι αναζητούν πληροφόρηση αγάπης, αξιών και παρακίνηση υποστήριξης του διπλανού μας και αυτό πλέον στην ελληνική περιοχή του διαδικτύου είναι γεγονός.
Ακόμη και ιστολόγια που ασχολούνται με πολιτική θεματολογία, θα καταγγείλουν μια ανάρμοστη συμπεριφορά, θα επικρίνουν το άσχημο και χυδαίο κι αυτό γιατί κουράστηκαν οι πάντες με το κακό και το άθλιο.
.
Μακάρι να γεμίσει ο τόπος Χαμομηλάκια
χαρούμενα κι ευτυχισμένα,
επειδή το αύριο είναι δικό τους.
 ---------------------------------------
Να αγαπάτε τα παιδάκια, να τα προσέχετε και να τα προστατεύετε, όπως έκανε -και κάνει- ο Άγιος Στυλιανός ο προστάτης τους, αυτός που στυλώνει, και όπως λέει  ο λαογράφος μας, Δημήτριος Λουκάτος ("Τα φθινοπωρινά"),
«Το όνομά του (από το στύλος που μπορεί να αναφέρεται και σε ασκητικό στυλιτισμό) έδωσε αφορμή να θεωρηθεί ο άγιος "στύλος" προστασίας και υγείας, ιδιαίτερα των άρρωστων παιδιών, αλλά και στηρικτής εγκυμοσύνης των ασθενικών μητέρων, που συνήθως απέβαλλαν. (Τους "στύλωνε" τις γέννες).
Στις θεραπευτικές αυτές ιδιότητες του αγίου συνέβαλε και η Υμνογραφία του:
-Των νεογνών και νηπίων φύλαξ γενόμενος,
εκ πάσης επηρείας και δεινής καχεξίας
αλώβητα τα βρέφη και ασινή διαφύλαττε πάντοτε
και ευτεκνίαν παράσχου, Στυλιανέ...
Ο άγιος Στυλιανός παριστάνεται συνήθως "γέρων μακρυγένης- διχαλογένης", που κρατεί στην αγκαλιά του ένα βρέφος σπαργανωμένο (κατά το παλιό σύστημα) και στο χέρι του χαρτί κατεβατό (ειλητάριον) που γράφει: "Παίδων φύλαξ πέφυκα, Θεού το δώρον" (Κόντογλου, Έκφρασις Α', 1960).
Η παράσταση αυτή είναι από τις πιο εκλαϊκευμένες της αγιογραφίας μας (φορητές, χάρτινες, μεταλλόχρωμες ή χαρακτές) που αναζητούν οι μητέρες για τα παιδιά τους (τις κρεμούν στα κρεβατάκια ή στα καρότσια τους) ή και για τις εγκυμοσύνες τους ("να στυλώσει η γέννα τους") [...] Σέβονται πολύ οι νοικοκυρές τη γιορτή του και δεν κάνουν δουλειές. "Τ' άι- Στυλιανού, όσες έχουν παιδιά, δεν δουλεύουν, για να ζήσουν τα παιδιά τους" (Θράκη 1910) - "Οι μικρομάνες (που έχουν παιδί στην αγκαλιά) δεν δουλεύουν τ' άι-Στυλιανού, για το παιδί τους (Ήπειρος, 1969).
Στα ασθενικά παιδιά φροντίζουν να δίνουν το όνομα Στυλιανός, για να στυλώσουν κι εκείνα και τ' αδρέφια τους. Σε περιόδους βρεφικών επιδημιών τα βαφτιστικά ονόματα Στέλιος (όπως και Στέργιος) παρουσιάζονται συχνότερα. Η ονοματοθεσία αυτή δίνεται κι από πρωτύτερα, σαν υπόσχεση (τάμα) στον άγιο, για να κρατηθεί το παιδί-έμβρυο.»
Στην ιστοσελίδα της Φούρκας Κονίτσης, αναφέρουν:
"Προστάτης των βρεφών, γιατί στυλώνει, στηρίζει, μεγαλώνει τα μωρά, γι' αυτό σηκώνουν ύψωμα, μοιράζουν σιτάρι και δεν τσιμπούν (ράβουν) για την υγεία των μωρών. Σε κάθε σπίτι έχουν την εικόνα του και στο σχολείο ακόμα έχουν την εικόνα του, πλάι στην εικόνα των Τριών Ιεραρχών."
Αυτά, λοιπόν, περί αγίου Στυλιανού (στυλώνω= υποστηρίζω κάτι με στύλο/ δυναμώνω, τονώνω) πού 'γινε Στέργιος (στεριώνω=κάνω κάτι στέρεο, σταθερό) και Στέλιος... Και μού 'μεινε η απορία πως συνδέεται το Στέλλα, που σημαίνει στα ιταλικά "αστήρ", κοινώς αστέρι, με το Στέλιος και το Στυλιανός. Βέβαια, "στερέωμα" λέγεται κι ο ουρανός, "το άπειρο διάστημα όπου τα ουράνια σώματα".. Και αστέρια, τα ουράνια σώματα... 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki