Tuesday 28 January 2014

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Ξέρουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορούμε να διατηρούμε τον οργανισμό μας σωστά ενυδατωμένο.
Όταν πρόκειται όμως για τα παιδιά, τι ακριβώς σημαίνει «αρκετό νερό»;
Κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του βρέφους, όλες οι ανάγκες του σε υγρά καλύπτονται από την κατανάλωση γάλακτος (μητρικό ή σκόνη) και δεν υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση αυτού από άλλα ροφήματα όπως τσάι.
Οι ανάγκες τους τότε είναι κατά μέσω όρο 150ml/kg βάρος σώματος. Μετά την ηλικία των 6 μηνών όπου γίνεται και η εισαγωγή στερεών τότε μια ημερίσια κατανάλωση στα 120ml/kg βάρος σώματος είναι αρκετή. Η ποσότητα αυτή συμπληρώνεται από γάλα, νερό, μικρές ποσότητες φυσικού χυμού.
Για τα μεγαλύτερα παιδιά 1200-1600ml/μέρα είναι μια σωστή κατανάλωση υγρών (γάλα και νερό κατά προτίμηση). Εδώ να αναφέρουμε ότι η ανεπαρκής κατανάλωση νερού είναι και μια από τις σημαντικότερες αιτίες δυσκοιλιότητας στα παιδιά.
Θυμηθείτε ότι, αν το αφήσουμε να διψάσει, έχει ήδη αφυδατωθεί.

Οπότε καλό είναι να υπενθυμίζουμε στα παιδιά να πίνουν νερό μέσα στην ημέρα και πάντα να έχουν μαζί τους στο σχολείο και τις δραστηριότητες, ακόμα και στο διάβασμα!

Επιστημονική Ομάδα
neadiatrofis

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki