Monday 30 April 2018

Τουρκία: Φυλάκισαν Κούρδισα δασκάλα μαζί με το 6 μηνών μωρό της - Turkey jails Kurdish teacher with her baby

Turkey jails Kurdish teacher with baby on terror charge

Δασκάλα απ' το Ντιγιάρμπακιρ καταδικάστηκε από δικαστήριο της Τουρκίας για προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας επειδή είχε στηλιτεύσει τις απώλειες άμαχου πληθυσμού λόγω των συγκρούσεων στις κουρδικές περιοχές

Μια απίστευτη ιστορία στην Τουρκία με την περιπέτεια μιας νεαρής μητέρας που μπήκε στη φυλακή πριν από περίπου μια εβδομάδα, αγκαλιά με το έξι μηνών παιδί της, για δηλώσεις που είχε κάνει παλιότερα στην τηλεόραση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Η Αϊσέ Τσελίκ απ' το Ντιγιάρμπακιρ είχε μιλήσει τηλεφωνικά σε τηλεοπτικό σταθμό, τον Ιανουάριο του 2016, για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, τις διώξεις των Κούρδων και τους θανάτους άμαχου πληθυσμού. 
«Ξέρετε τι γίνεται στη νοτιοανατολική Τουρκία; Αγέννητα παιδιά, μητέρες, άνθρωποι σκοτώνονται εδώ... τα πράγματα που συμβαίνουν εδώ δεν παίζουν στην τηλεόραση ή στα μέσα επικοινωνίας. Μην σωπαίνετε... δείτε, ακούστε και βοηθήστε μας. Είναι κρίμα, μην αφήνετε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν, μην αφήνετε πια τις μητέρες να κλαίνε» 
είχε πει η δασκάλα μιλώντας για τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Η δασκάλα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης (σσ. έτσι θεωρεί η Τουρκία το PKK), τον Απρίλιο του 2017, όμως η εκτέλεση της ποινής της καθυστέρησε λόγω της εγκυμοσύνης που διένυε.

Τώρα όμως άρχισε να εκτίει την ποινή της, έχοντας μαζί στο κελί το έξι μηνών παιδί της. Η Τσελίκ άσκησε έφεση κατά της απόφασης του τουρκικού δικαστηρίου, όμως για την ώρα δεν έχει βγει απόφαση.
Λίγες μέρες πριν τη φυλάκισή της ξεκίνησε μια συλλογή υπογραφών στην πλατφόρμα change.org, με τίτλο «Teacher Ayşe and her baby Deran are in prison - But the Constitutional Court can still stop it», απ' το IFEX, ένα παγκόσμιο δίκτυο για την ελεύθερη έκφραση. Στόχος η συλλογή 100.000 υπογραφών. Μέχρι τις 25 Απριλίου είχαν μαζευτεί περίπου 15.000.
«Η έφεσή της στο Συνταγματικό Δικαστήριο παραμένει αναπάντητη. Η Αϊσέ πήγε στη φυλακή μαζί με το μωρό της Ντεράν, στις 20 Απριλίου 2018. Προς το παρόν μόνο μια αρχή μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση: Το Συνταγματικό Δικαστήριο να αναιρέσει την απόφαση» τονίζει το IFEX.

Επίσης το IFEX διοργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από αρκετές τουρκικές πρεσβείες ανά τον κόσμο το 2016.
news247
Το Χαμομηλάκι

Κορίτσια Λυκείου χάρισαν τα μαλλιά τους
σε γυναίκες που έχουν ανάγκη

Η πρόληψη είναι το όπλο των γυναικών κατά του καρκίνου του μαστού, με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε η εκδήλωση με θέμα «πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο του μαστού» που διοργάνωσε η σχολική ομάδα του πρώτου Γενικού Λυκείου Φλώρινας «Ενεργοί Πολίτες ευρωπαίοι πολίτες» σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης και το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας. Στόχος της εκδήλωσης η ευαισθητοποίηση όλων για τον καρκίνο του μαστού και η ενημέρωση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κορίτσια από το 1ο Λύκειο έκοψαν τα μαλλιά τους και τα χάρισαν στον σύλλογο για τη δημιουργία περουκών για γυναίκες που έχουν ανάγκη.
Το κούρεμα ήταν προσφορά του κομμωτηρίου «Έφη και Όλγα».
Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ κ. Ρίκα Γιουβανέλλη 
«μία στις οκτώ γυναίκες εμφανίζουν από μικρή ηλικία καρκίνο του μαστού για αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος από μικρή ηλικία με την ψηλάφηση του στήθους»
Από την πλευρά της η χειρουργός μαστού κα. Στασοπούλου επεσήμανε ότι «ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου των γυναικών και είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονος παγκοσμίως».

Δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. 
Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ώστε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή να τον εντοπίσει σε ένα αρχικό στάδιο οπότε μπορεί να υπάρχει και πλήρης ίαση.
ert.gr

Γονείς, παιδιά και τάμπλετ... - Όταν βγαίνετε με τα παιδιά σας, αφήστε το tablet στο σπίτι

Για όλους αυτούς τους γονείς που βάζουν ένα τάμπλετ στα χέρια των παιδιών τους στο εστιατόριο. 
Η εικόνα είναι γνωστή: 
Βρίσκεστε με την οικογένεια σε μία ταβέρνα και κάθε παιδάκι που κάθεται στα γύρω τραπέζια, κρατά ένα tablet στο οποίο είναι απόλυτα απορροφημένο. 
Πιθανότατα ένα τέτοιο παιδί να είναι και το δικό σας.

Η παρακάτω μαμά που βρέθηκε σε αντίστοιχη κατάσταση, όμως, θα ήθελε πολύ να ακούσετε όσα έχει να σας πει. Για το καλό το δικό σας, αλλά και των παιδιών:

«Απευθύνομαι στο ζευγάρι που καθόταν πίσω μου, στο εστιατόριο, την περασμένη εβδομάδα:
Παραλίγο να σταματήσω για να σας μιλήσω, καθώς έφευγα από το εστιατόριο, αλλά δεν μπορούσα να βρω τα λόγια για να σας πω όλα αυτά που ήθελα, χωρίς να φανεί ότι κάνω κατήχηση. Δεν ήθελα να σας τα πω όλα αυτά μπροστά στα δύο πανέμορφα παιδιά σας. Ήταν περίπου 5 και 7, σωστά; 
Τέλος πάντων, δεν μπορούσα να μην σας παρατηρώ από τη στιγμή που καθίσατε στο τραπέζι, στα αριστερά μου.
Μάλλον, από τη στιγμή που δώσατε σε κάθε σας παιδί από ένα iPad.

Οι δυο σας μιλούσατε μεταξύ σας καθ’όλη την διάρκεια του γεύματος και διακόπτατε τα παιδιά σας μόνο μία στο τόσο, για να τους θυμίζετε να σκουπίζονται. 
Τα παιδιά σκουπίζονταν και συνέχιζαν να παίζουν στο tablet χωρίς σταματημό, ενώ παρήγγειλαν το φαγητό τους χωρίς καν να κοιτάζουν τον σερβιτόρο. 
Όταν το φαγητό έφτασε, εκείνα απλά άπλωναν το χέρι πάνω από το tablet για να πιάνουν τις πατάτες ή τις κοτομπουκιές.

Κοιτάξτε, έχω βρεθεί κι εγώ στη θέση σας. 
Το να βρεις λίγο χρόνο, να πεις μια κουβέντα με τον άντρα σου είναι δύσκολο, οι νταντάδες είναι ακριβές και σίγουρα πολλές φορές δεν έχεις καμία όρεξη να μαγειρέψεις. 
Το καταλαβαίνω. Αλλά τα παιδιά μου είναι 24, 20 και 10, που σημαίνει ότι δύο από αυτά μεγάλωσαν πριν την ψηφιακή εποχή και το τελευταίο μεγαλώνει εν μέσω αυτής. 
Έτσι, μπορώ να διεκδικώ το δικαίωμα να μιλάω έχοντας μεγαλώσει παιδιά τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια του «καλέσματος των σειρήνων», που ονομάζεται iPad.

Ένα γεύμα χωρίς την παρουσία του tablet απαιτεί περισσότερο κόπο από τους γονείς. 
Πρέπει να δώσουν αγώνα τόσο για να συμμαζεύουν τη συμπεριφορά των παιδιών που κάποια στιγμή αρχίζουν να βαριούνται, όσο και για να τα κάνουν να συμμετέχουν στην παρέα. 
Και το πιθανότερο είναι, ότι την ίδια ώρα, εσείς ως ζευγάρι, δεν θα έχετε την ευκαιρία να πιείτε ένα κρασί και να πείτε μια κουβέντα με την ησυχία σας. Ωστόσο, σας ενθαρρύνω να το δοκιμάσετε. 
Στην πραγματικότητα, επιμένω να το κάνετε. Βασικά, έχω να σας δώσω πέντε σοβαρούς λόγους, για να αφήνετε το tablet στο σπίτι:

Τα παιδιά θέλουν την προσοχή σας. 
Φανταστείτε το παιδί σας στην παιδική χαρά. Πόσες φορές σας φωνάζει «Μαμά, κοίτα!»; Ή λέει «Μπαμπά, το είδες αυτό;»; Είστε ο ουρανός και τα άστρα τους. Σίγουρα, δεν τους κακοπέφτει να παίζουν με το iPad. Αλλά για εκείνα εσείς είστε περισσότερο σημαντικοί, από οποιοδήποτε online παιχνίδι που παλεύουν να κερδίσουν.

Θα χάσετε την προσοχή τους. 
Σε μερικά μόλις χρόνια, θα αποτραβήξουν την προσοχή τους από εσάς και θα στραφούν στους φίλους τους. Θα έχουν νεύρα, θα γίνουν στριμμένα και θα σας κάνουν να αναρωτιέστε αν έχει υπάρξει έστω μια φορά που να απολαύσατε όλοι μαζί ένα ωραίο γεύμα σε ένα εστιατόριο.

Ελπίζω να το έχετε κάνει. 
Για την ακρίβεια, ελπίζω να έχετε κάνει μπόλικες τέτοιες καταθέσεις στην Τράπεζα των Ωραίων Οικογενειακών Στιγμών. Πιθανώς ο λογαριασμός να μην είναι ανεξάντλητος, αλλά σίγουρα οι «αποταμιεύσεις» αυτές κάποτε θα βοηθήσουν.

Αποτυγχάνετε να τα διδάξετε την τέχνη της συζήτησης. 
Οι συζητήσεις με τα παιδιά δεν είναι πάντα συναρπαστικές και μερικές φορές η δική σας «συζήτηση» θα μοιάζει περισσότερο ανακριτική. Αλλά το ζήτημα είναι να καλλιεργήσετε αυτό το «δούναι και λαβείν», να τα διδάξετε να ακούν και να μοιράζονται. Αν το καθιερώσετε αυτό, θα έρθουν κάποτε και οι πιο εποικοδομητικές συζητήσεις.

Θέτετε πολύ κακά παραδείγματα. 
Αν ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας αποκλείουν από την ζωή τους, μην περιμένετε αυτό να αλλάξει όταν θα βρίσκονται στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή τους. Ακόμα χειρότερα, έτσι διαιωνίζετε μια κατάσταση. Δεν μπορείτε να το σκεφτείτε τώρα, όμως κάποια μέρα θα γίνετε παππούδες. Πώς θα σας φαινόταν να πηγαίνετε τα εγγόνια σας για παγωτό και να τα παρακαλάτε να βγάλουν τα ακουστικά τους, για να πείτε μια κουβέντα;

Ενοχλείτε τους ανθρώπους γύρω σας. 
Συγνώμη, αλλά αυτή είναι και δική μου έξοδος. Και με ενοχλεί τρομερά να ακούω διαρκώς τα «μπιπ-μπιπ» από τις ηλεκτρονικές συσκευές των παιδιών σας, ενώ τρώω.

Λυπάμαι που δεν κατάφερα να πω όλα τα παραπάνω, χωρίς να κάνω κήρυγμα. Αλλά προσπαθήστε μια φορά να φάτε όλοι μαζί χωρίς το tablet, ε; 
Μπορεί να σας φανεί λίγο δύσκολο να το συνηθίσετε, όμως πιστέψτε με, μια μέρα θα ευγνωμονείτε τον εαυτό σας. Όπως λένε πολλοί, οι μέρες όταν είσαι γονιός είναι ατελείωτες, αλλά τα χρόνια περνούν σα νερό…»

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki