Saturday 29 December 2007

Μία κούκλα σαν τη μαμά μου...

Η «Κιμ» χάνει τα μαλλιά της.
Προορίζεται για παιδιά που η μητέρα τους
υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.


Παρασκευή, 19.10.07

Ενα αμερικανικό ίδρυμα κατά του καρκίνου του μαστού κυκλοφόρησε
στην αγορά μια κούκλα η οποία χάνει τα μαλλιά της για να βοηθήσει
τα παιδιά να συνηθίσουν τις αλλαγές που βλέπουν στην εμφάνιση της μητέρας τους όταν εκείνη υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία.
Η κούκλα, που ονομάζεται χαϊδευτικά Κίμι,
σχεδιάστηκε από την Κιμ Γκόμπελ όταν η ίδια
προσπαθούσε να εξηγήσει στα παιδιά της
για ποιο λόγο μοιάζει τόσο διαφορετική
έχοντας χάσει τα μαλλιά της
από τη χημειοθεραπεία.

Η Κιμ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2004. Τρία χρόνια αργότερα η αδελφή της - πρόεδρος του ιδρύματος - αποφάσισε να προσφέρει και στις υπόλοιπες πληγείσες οικογένειες το χαρισματικό παιχνίδι.
Η κούκλα συνοδεύεται από ένα βιβλίο, που μέσα από παραμύθι εξηγεί στα παιδιά τη διαδικασία στην οποία υποβάλλεται η μαμά τους και ότι αν και είναι όντως άρρωστη και μοιάζει διαφορετική παραμένει η ίδια που τα αγαπάει πάρα πολύ.

Το βιβλίο τυπώνεται ήδη στα αγγλικά και τα ισπανικά και η εταιρία που έχει αναλάβει την προώθηση της κούκλας επιθυμεί να μεταφραστεί σε ακόμα περισσότερες γλώσσες.
Ειδικοί παιδοψυχολόγοι αναφέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο για τα μικρά παιδιά να δεχτούν τη ριζική αλλαγή της εμφάνισης της μητέρας τους. Είναι η στιγμή που «βλέπουν» για πρώτη φορά την αρρώστια και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τη καθημερινότητά τους.

Γίνονται νευρικά, φοβούνται τα πάντα και κλαίνε.
Κούκλες νοσοκόμες και γιατροί χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια για τη φροντίδα παιδιών που πάσχουν τα ίδια από καρκίνο, για να τα βοηθήσουν να συνηθίσουν το ιατρικό περιβάλλον που γίνεται ξαφνικά μέρος της ζωής τους. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι έπειτα από μερικές εβδομάδες είναι λιγότερο μελαγχολικά και αναπτερώνεται το ηθικό τους.

Φυσικό επακόλουθο είναι ότι το παιχνίδι με την Κίμι θα συνδράμει θετικά και στην ψυχολογία των παιδιών που βιώνουν έμμεσα τις επιδράσεις του καρκίνου. Οι ειδικοί προτρέπουν τους γονείς να εξηγούν στα ανήλικα μέλη της οικογένειας ακριβώς τι συμβαίνει, να συζητούν μαζί τους και να απαντάνε σε όλες τις ερωτήσεις τους.


Τα έσοδα από τις πωλήσεις της κούκλας Κίμι
θα διατεθούν στον αγώνα
κατά του καρκίνου του μαστού.



ΒΕΡΓΟΥ ΕΛΕΝΗ
Ελεύθερος Τύπος

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki