Sunday 31 May 2020

Ανυπομονώ να μεγαλώσω μαζί σου.... Να μεγαλώσεις μαζί μου...

Για τις μανούλες του κόσμου όλου.

"Ανυπομονώ να σε γνωρίσω.
Ανυπομονώ να χαζέψω τις γραμμές του προσώπου σου. Να δω τα χεράκια και να φιλήσω τις πατούσες που με κλωτσάνε.
Ανυπομονώ να δω μέσα από τα μάτια σου τον κόσμο.
Άραγε θα σου αρέσει περισσότερο η θάλασσα η το βουνό;
Ποια μουσική θα είναι εκείνη που θα προτιμήσεις; Θα είσαι παιδί του ήλιου η της βροχής;
Ποιο θα είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο; Το αγαπημένο σου φαγητό;


Ανυπομονώ να ακούσω το πρώτο σου ΟΧΙ. Να είμαι η πρώτη που θα γνωρίσει τις γωνιές σου και τις συνήθειές σου.
Να μάθω τα κουμπιά σου, να πασχίζω να βρω τον τρόπο να σε ηρεμώ όταν θυμώνεις...
Ανυπομονώ να γνωρίσω το πανέμορφο μυαλό σου και να ησυχάσω την κάθε σου φοβία.
Ανυπομονώ να ακούσω την γνώμη σου για τούτο τον κόσμο.
Την αίσθηση που σου προκαλεί, τις ιδέες σου, τις αμφισβητήσεις σου.
Μέχρι και για την πρώτη μας διαφωνία ανυπομονώ.
Να μεγαλώσω μαζί σου... Να μεγαλώσεις μαζί μου...
Ανυπομονώ να σε γνωρίσω και όχι να σου επιβάλλω τη δική μου ζωή.
Ανυπομονώ να κοιτάξω τη διαφορετικότητα σου και όχι να σου φορέσω όσα ήδη εγώ έχω χιλιοφορεσει.
Ανυπομονώ να παρατηρώ την κάθε μέρα που μου χαρίζεται κοντά σου... Και να μαθαίνω το ποια είσαι και όχι το ποια θέλω εγώ να γίνεις.

Τα παιδιά δεν είναι δικά μας. Μας χαρίζονται για λίγο.... Για Να σταθούμε δίπλα τους ως μέντορες, ως ξεναγοί σε τούτη τη γη.Και όχι να τους γεμίσουμε το κεφάλι με όσα ήδη εμείς έχουμε αποφασίσει.
Ας κάνουμε περισσότερες ερωτήσεις και ας σταματήσουμε να δίνουμε παρωχημένες απαντήσεις.
Ας τα αφήσουμε να γίνουν όσα έχουν προοριστεί να γίνουν και ας σταματήσουμε να θέλουμε παιδιά - πιστά αντίγραφα μας.
Ας αγαπήσουμε τα παιδιά μας όχι μόνο για αυτά που είναι αλλά ακόμα και για όσα δε θα θέλαμε ποτέ να γίνουν.
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αμυγδαλίτιδα στο παιδί: Αίτια, συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών, δύο μαλακών ιστών οβάλ σχήματος στο πίσω μέρος του λαιμού.
Τα συμπτώματα στην αμυγδαλίτιδα γενικά περιλαμβάνουν πρησμένες αμυγδαλές, πόνο στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση και ερεθισμένους λεμφαδένες στις πλευρές του λαιμού.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας προκαλούνται από μόλυνση με έναν κοινό ιό, αλλά είναι πιθανό να οφείλονται και σε βακτηριακές λοιμώξεις.
Επειδή η ενδεδειγμένη θεραπεία για την αμυγδαλίτιδα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, είναι σημαντικό να πάρετε μια άμεση και ακριβή ιατρική διάγνωση. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών, η οποία κάποτε ήταν συνήθης αντιμετώπιση, συνήθως γίνεται μόνο όταν υπάρχουν επανειλημμένα επεισόδια βακτηριακής αμυγδαλίτιδας συμβαίνει, που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, ή προκαλούν σοβαρές επιπλοκές.

Συμπτώματα
Η αμυγδαλίτιδα επηρεάζει συνήθως τα παιδιά μεταξύ των ηλικιών προσχολικής ηλικίας και μέχρι τα μέσα της εφηβείας. Τα κλασικά συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν:
  • Κόκκινες, πρησμένα αμυγδαλές
  • Λευκό-κίτρινο επίχρισμα, ή μπαλώματα στις αμυγδαλές
  • Πονόλαιμο
  • Δύσκολη ή επώδυνη κατάποση
  • Πυρετό
  • Διογκωμένους λεμφαδένες στον λαιμό
  • Βραχνή φωνή
  • Δυσάρεστη αναπνοή
  • Στομαχόπονο, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά
  • Στραβολαίμιασμα
  • Πονοκέφαλο
Σε μικρά παιδιά που δεν είναι σε θέση να περιγράψουν το πώς αισθάνονται, τα σημάδια της αμυγδαλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Να τρέχουν τα σάλια τους από την δύσκολη, ή επώδυνη κατάποση
  • Άρνηση να φάει
  • Ασυνήθιστη, διαρκής αναστάτωση
Αίτια
Η αμυγδαλίτιδα προκαλείται πιο συχνά από κοινούς ιούς, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε βακτηριακές λοιμώξεις.
Το πιο κοινό βακτήριο που προκαλεί αμυγδαλίτιδα είναι ο πυοεγενής στρεπτόκοκκος (στρεπτόκοκκος ομάδας Α). Άλλα στελέχη στρεπτόκοκκου και άλλα βακτήρια μπορεί επίσης να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα.
Γιατί μολύνονται οι αμυγδαλές;
Οι αμυγδαλές είναι η "πρώτη γραμμή άμυνας" του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στα βακτηρίδια και τους ιούς που εισέρχονται στο στόμα. Αυτή η λειτουργία μπορεί να κάνει τις αμυγδαλές ιδιαίτερα ευάλωτες σε λοιμώξεις και φλεγμονές. Ωστόσο, η σημασία των αμυγδαλών στο ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται μετά την εφηβεία, ένας παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για τις σπάνιες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας σε ενήλικες.

Αμυγδαλίτιδα: Αντιμετώπιση Στο σπίτι
Είτε η αμυγδαλίτιδα οφείλεται σε ιογενή, είτε σε βακτηριακή λοίμωξη, υπάρχουν ορισμένες έξυπνες στρατηγικές φροντίδας και αντιμετώπισης που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι.
Μάλιστα, αν η αιτία είναι ένας ιός, τότε αυτές είναι και μόνες απαραίτητες θεραπείες. Ο γιατρός σας δεν θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Το παιδί σας πιθανότατα θα είναι καλύτερα εντός 7-10 ημερών.

Η αντιμετώπιση στο σπίτι περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Ανάπαυση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κοιμηθεί καλά και πολλές ώρες.
Ενυδάτωση. Δώστε στο παιδί σας άφθονο νερό για προλάβετε την αφυδάτωση στον λαιμό, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα.
Διατροφή. Ζεστά υγρά (όπως σούπες, ροφήματα χωρίς καφεΐνη, ή ζεστό νερό με μέλι) και κρύα σνακ (όπως θρυμματισμένος πάγος) μπορεί να απαλύνουν τον πονόλαιμο.
Γαργάρες με αλατόνερο. Εάν το παιδί σας μπορεί να κάνει γαργάρες, τότε δώστε του να κάνει γαργάρα με 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι διαλυμένο σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Βεβαιωθείτε φυσικά ότι μετά από κάθε γαργάρα θα φτύνει το νερό!
Υγρασία ατμόσφαιρας. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για να μειώσετε την ξηρασία στον αέρα, η οποία μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τον λαιμό, ή καθίστε μαζί με το παιδί σας για μερικά λεπτά σε ένα μπάνιο με πολλούς υδρατμούς.
Παστίλιες για τον λαιμό. Τα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών επιτρέπεται να πιπιλίζουν παστίλιες για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
Αποφύγετε τα ερεθιστικά του λαιμού. Κρατήστε το σπίτι σας απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και τις αναθυμιάσεις από τα προϊόντα καθαρισμού, που μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό.
Φάρμακα για τον πόνο και τον πυρετό. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ιβουπροφαίνης, ή ακεταμινοφαίνης για την ελαχιστοποίηση του πόνου στον λαιμό και του πυρετού.

Αντιβιοτικά
Αν η αμυγδαλίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει μια θεραπεία με αντιβιοτικά. Η πενικιλίνη που λαμβάνονται από το στόμα για 10 ημέρες είναι η πιο συχνή θεραπεία αυτού του τύπου για την αμυγδαλίτιδα, η οποία προκαλείται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου ομάδας Α. Εάν το παιδί σας είναι αλλεργικό στην πενικιλίνη, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει ένα εναλλακτικό αντιβιοτικό.
Το παιδί σας πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως την αντιβίωση, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν εντελώς. Αν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να επιδεινωθεί η μόλυνση, ή να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος. Η πιο σοβαρή επίπτωση είναι ο ρευματικός πυρετός και η σοβαρή φλεγμονή των νεφρών.
Συζητήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να δώσετε στο παιδί σας μια δόση.

Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που η αμυγδαλίτιδα αποτελεί συχνό πρόβλημα για το παιδί (χρόνια αμυγδαλίτιδα), αν πρόκειται για βακτηριακή αμυγδαλίτιδα που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία με αντιβιοτικά. Η χρόνια αμυγδαλίτιδα γενικά ορίζεται από τα εξής:
  • Υπάρχουν περισσότερα από 7 επεισόδια αμυγδαλίτιδας μέσα σε ένα έτος
  • Περισσότερα από 4-5 επεισόδια το χρόνο και για τα δύο προηγούμενα έτη
  • Περισσότερα από τα 3 επεισόδια το χρόνο για κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα έτη
Η αμυγδαλεκτομή μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί, αν η αμυγδαλίτιδα οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:
  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Ένα απόστημα που δεν βελτιώνεται με θεραπεία με αντιβιοτικά
Η αμυγδαλεκτομή γίνεται συνήθως ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία, εκτός εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό, ή αν έχει μια σύνθετη ιατρική πάθηση, ή αν προκύψουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Το παιδί σας θα πρέπει κανονικά να είναι σε θέση να γυρίσει στο σπίτι ανήμερα της χειρουργικής επέμβασης. Μια πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως 1-2 εβδομάδες.

Πηγή: iatropedia.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki