Wednesday 23 February 2022

Όταν σβήνεις όλα τα φώτα γύρω σου...

Τρώμε, πίνουμε, αδικούμε, ξοδεύουμε, 
γλεντάμε, σκοτώνουμε, ζούμε... λες και δεν υπάρχει Θεός...
Και μετά αναρωτιόμαστε «που είναι ο Θεός»;

Όταν σβήνεις όλα τα φώτα γύρω σου, μην παραπονιέσαι που ζεις μέσα στο σκοτάδι.


πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Συνήθειες «κακές», που κάνουν καλό στα παιδιά!

Πολλά παιδιά έχουν συνήθειες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ίσως μάλιστα, να πιστεύετε ότι μπορεί ακόμη και να τα βλάψουν. 
Αλλά, ορισμένες συνήθειες που οι γονείς προσπαθούν να «κόψουν» στα παιδιά τους, στην πραγματικότητα είναι επωφελείς για την ανάπτυξή τους, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.
Ποιες είναι αυτές;
Θέλουν/ζητούν πιπίλα
Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι αν δώσουν στο μωρό τους πιπίλα, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του ή θα επηρεάσει αρνητικά τον θηλασμό – επιπλέον μπορεί να είναι δύσκολο να κοπεί. 
Αν και υπάρχει κάποια εγκυρότητα σε αυτές τις ανησυχίες, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει ότι η πιπίλα μπορεί να ανακουφίσει το άγχος των παιδιών και να προλάβει τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. 
Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν το πιπίλισμα του αντίχειρά τους, το οποίο ευθύνεται συνήθως για τις προαναφερθείσες αλλαγές στα δόντια και τον ουρανίσκο τους.

Τρέχουν ξυπόλητα
Κάποιοι ίσως έχετε ακόμα αναμνήσεις από τους γονείς σας να φωνάζουν να φορέσετε παπούτσια για να μην κρυώσει η κοιλιά σας και να σταματήσετε να τρέχετε για να μην χτυπήσετε. 
Αλλά και τα δύο «χτίζουν» τους μύες που χρειάζονται τα μικρά παιδιά για να σταθούν όρθια, δυναμώνουν την καμάρα του ποδιού τους και κάνουν καλό στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στα πόδια. 
Προσοχή όμως! 
Η βρωμιά είναι καλή, η άσφαλτος όχι. Αφήστε τα παιδιά σας να τρέξουν ξυπόλυτα στη φύση και όχι σε χώρους στάθμευσης, στο σούπερ μάρκετ ή στον παιδικό σταθμό.

Κάνουν μπουρμπουλήθρες
Τα μικρά παιδιά ξετρελαίνονται να κάνουν μπουρμπουλήθρες με το καλαμάκι. Ίσως έτσι να καθυστερούν να πιούν το χυμό ή τη σοκολάτα τους, να κάνουν ενοχλητικό θόρυβο, να πιτσιλούν δεξιά κι αριστερά και να σας φέρνουν σε δύσκολη θέση σε ένα τραπέζι με φίλους. 
Όμως, έχει αποδεικνύεται ότι το παιχνίδι αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα παιδιά να «χτίσουν» τους μύες του στόματός τους. 
Η ενδυνάμωση των μυών του στόματος είναι απαραίτητη για να βελτιώσουν την ομιλία τους και να μειώσουν το σαλιάρισμα.

Δαγκώνουν τα νύχια τους
Μία από τις πιο αηδιαστικές συνήθειες των παιδιών είναι το δάγκωμα των νυχιών, τα οποία όπως πιθανότατα γνωρίζετε είναι εστίες βρωμιάς και μικροβίων. 
Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Pediatrics δείχνει ότι τα μικρά παιδιά που δαγκώνουν τα νύχια τους έχουν σχεδόν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες αλλεργίες, όπως σε γάτες, γρασίδι, ακάρεα οικιακής σκόνης και σκύλους. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η πρώιμη έκθεση των παιδιών στη βρωμιά και τα μικρόβια, διεγείρει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 
Προσοχή, όμως, καθώς εάν το δάγκωμα των νυχιών προκαλέσει πληγές στα δάχτυλα του παιδιού σας, τότε αυτές μπορεί να μολυνθούν.

Πείσμα
«Δεν θέλω να φάω σαλάτα!»,
«Δεν θέλω να πάω για ύπνο!», 
«Δεν θέλω να φύγουμε από τώρα από την παιδική χαρά!». 
Αυτά είναι μερικά από δεκάδες πείσματα που κάνουν τα μικρά παιδιά. 
Τα πείσματα του παιδιού μπορεί να σας κουράζουν ή να σας φαίνονται ακατανόητα. Όμως, δεν είναι παρά μια μέθοδος με την οποία προσπαθούν να διεκδικήσουν πράγματα με μεγάλη αποφασιστικότητα. 
Εξάλλου τα παιδιά έχουν δικαίωμα να διεκδικούν, όπως άλλωστε διεκδικείτε κι εσείς, όταν έχετε άποψη για κάτι. Κι αν τώρα, λόγω ηλικίας, το πείσμα τους εκδηλώνεται με άκομψο τρόπο, όταν μεγαλώσουν υπάρχουν πιθανότητες να το κάνουν όπως πρέπει. 
Αφήστε το θυμό κατά μέρος, ακούστε τα αιτήματά τους, συζητήστε τα με ηρεμία, αξιολογήστε τα και ζητήστε τα δικά τους επιχειρήματα, για να τους μάθετε πώς να διεκδικούν χρησιμοποιώντας το διάλογο αντί για τις φωνές.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki