Friday 17 July 2020

Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή και καλοκαίρι

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή είναι μια μορφή κατάθλιψης που στην πιο συνηθισμένη μορφή της εκδηλώνεται καθώς πλησιάζουν το φθινόπωρο και ο χειμώνας και η διάρκεια της ημέρας γίνεται μικρότερη. Ωστόσο, ένα ποσοστό ανθρώπων εκδηλώνει τη διαταραχή την αντίθετη εποχή του χρόνου: η έναρξη του καλοκαιριού τους πυροδοτεί συμπτώματα κατάθλιψης, με συχνότερα: 
  • Κακό και πεσμένο κέφι,
  • Απώλεια της ευχαρίστησης 
  • Άγχος και ανησυχία 
  • Διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη 
  • Τάση απομόνωσης 
Έχουν προταθεί διάφοροι λόγοι για τους οποίους η μετάβαση στο καλοκαίρι σχετίζεται με την εκδήλωση κατάθλιψης. Μεταξύ αυτών είναι: 
  • Η αλλαγή της ρουτίνας στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών: Έχει αποδειχτεί ότι η ύπαρξη ενός καθημερνού προγράμματος δραστηριοτήτων και μια σταθερή ρουτίνα βοηθά στην πρόληψης της καταθλιπτικής υποτροπής. Συνήθως η ρουτίνα αυτή αλλάζει στη διάρκεια του καλοκαιριού και κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά στρεσογόνο στην περίπτωση ανθρώπων ευάλωτων στην κατάθλιψη. Βρίσκονται αντιμέτωποι με αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμά τους που απαιτούν λύσεις (π.χ. τα παιδιά είναι περισσότερες ώρες στο σπίτι και χρειάζονται την κατάλληλη απασχόληση) αλλά και με αλλαγές στη ρουτίνα του φαγητού, του ύπνου και της εργασίας.
  • Εικόνα σώματος: πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν με φόβο και ανασφάλεια τη στιγμή που θα εμφανιστούν στην παραλία με μαγιό καθώς έχουν ανασφάλεια για το σωματικό βάρος και την εμφάνισή τους. Νιώθουν ντροπή και επιθυμούν να αποφύγουν την έκθεση και τις κοινωνικές συναναστροφές. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη διάθεση, μειώνοντας  τις ευκαιρίες για ευχάριστες δραστηριότητες και κοινωνική αλληλεπίδραση.  
  • Οικονομικές ανησυχίες: Λόγω των διακοπών, αλλά και των πιο συχνών ευκαιριών για κοινωνικές εξόδους αυξάνει η ανασφάλεια για τη δυνατότητα οικονομικής ανταπόκρισης. Ο ίδιος παράγοντας αυξάνει την τάση σύγκρισης με άλλους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα χωρίς να αγχώνονται για τον οικονομικό παράγοντα. Έτσι, δημιουργείται αποθάρρυνση και μειωμένο κίνητρο συμμετοχής, ακόμα και σε προσκλήσεις για εξόδους που δεν δημιουργούν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.  
  • Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ απαιτητική για το σώμα, το οποίο προσπαθεί να αντεπεξέλθει καθημερινά σε απαιτητικές συνθήκες. Έτσι, δημιουργείται η τάση αποφυγής της σωματικής άσκησης, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας διατήρησης της καλής διάθεσης. 
hotelerikousa-diapontia-islands-entertainment-sunrise – Hotel ...
Τρόποι αντιμετώπισης: Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που νιώθει κακή τη διάθεσή του ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες 
  • Αναζήτηση κατάλληλης βοήθειας: Είναι σημαντικό να  μιλήσει με έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να αξιολογηθούν τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους και για να λάβει την κατάλληλη βοήθεια. 
  • Πρόληψη: Αν γνωρίζει ότι έχει μια ευαλωτότητα στην εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες τότε μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπισή τους. Μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται πώς θα αντιμετωπίσει δυσκολίες που εμφανίζονται σε διάφορους τομείς της ζωής του το καλοκαίρι και να λάβει προληπτικά μέτρα. 
  • Φροντίδα της υγιεινής ύπνου: να λάβει κατάλληλα μέτρα ώστε να διατηρήσει μια ικανοποιητική ρουτίνα ύπνου, αποφεύγοντας παράγοντες που επιδρούν αρνητικά όπως το αλκοόλ. 
  • Διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας σε μορφή που να μπορεί να συνεχιστεί και τους καλοκαιρινούς μήνες ή με τον κατάλληλο προγραμματισμό ώστε να γίνεται σε ώρες που οι καιρικές συνθήκες είναι περισσότερο κατάλληλες (π.χ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα). 
  • Να αποφεύγει υπερβολές σε επίπεδο δίαιτας και σωματικής άσκησης με στόχο την απόκτηση ενός λεπτού και γυμνασμένου σώματος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τέτοιου είδους ακραίες απαιτήσεις από τον εαυτό, αυξάνουν την πιθανότητα αποτυχίας η οποία θα εκληφθεί ως προσωπική ανεπάρκεια και θα αυξήσει τη συναισθηματική δυσφορία και τη διάθεση παραίτησης. 
  • Αναστοχασμός: είναι σημαντικό να αναρωτηθεί γιατί η διάθεση του χειροτερεύει τους καλοκαιρινούς μήνες. Ποιοι είναι ενδεχομένως οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, αξίζει να διερευνήσει αν έχει συνδέσει το καλοκαίρι με κάποιες αρνητικές εμπειρίες, όπως μια δύσκολη εποχή του παρελθόντος, μια απώλεια κ.λπ. Επίσης αν ο ερχομός του καλοκαιριού συνδέεται με την ενεργοποίηση άκαμπτων και δυσλειτουργικών πεποιθήσεων όπως: «Πρέπει να έχω μεγάλη παρέα», «Πρέπει να έχω ερωτικό σύντροφο»  ή «Πρέπει να είμαι λεπτός και γυμνασμένος». Οι αντιλήψεις αυτές δημιουργούν αυστηρά στάνταρτ απέναντι στα οποία όταν δεν ανταποκρίνεται νιώθει αποτυχημένο. Η σύνδεση των παραγόντων αυτών με την κακή διάθεση, θα μπορέσει να το βοηθήσει να σπάσει το φαύλο κύκλο.
  • Προγραμματισμός διακοπών: Παρότι θεωρείται ένα θετικό γεγονός, για κάποιους οι καλοκαιρινές διακοπές είναι περισσότερο με μια οικογενειακή ή μια κοινωνική υποχρέωση, παρά κάτι το επιθυμητό και το ευχάριστο. Έτσι, είναι σημαντικό να διερευνήσει τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί και πως θα μπορούσε να το προσεγγίσει αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις όποτε αυτό είναι δυνατό και εφικτό. Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να διασφαλίσει ότι δεν θα βρεθεί εγκλωβισμένο σε μια κατάσταση «διακοπών» που δεν θα θυμίζει διακοπές. 
  • Αποφυγή της αυτομομφής: Δεδομένου ότι το καλοκαίρι συνδέεται με στιγμές χαράς και ανεμελιάς, ένας άνθρωπος που δεν νιώθει έτσι, μπορεί να επιτίθεται στον εαυτό του που δεν μπορεί να είναι «όπως όλοι οι άλλοι». Η σύγκριση αυτή είναι άδικη και ανεδαφική και το μόνο που πετυχαίνει είναι να βαθαίνει το αίσθημα της θλίψης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε μεγάλο βαθμό η κακή διάθεση οφείλεται σε τέτοιου είδους συγκρίσεις: «Πώς νιώθω και πως θα έπρεπε να νιώθω», «Πώς είμαι και πως θα έπρεπε να είμαι». Είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι αυτές οι συγκρίσεις αποτελούν μια παγίδα που τον απομακρύνει από το να φροντίσει τον εαυτό του με καλοσύνη και υπομονή τη στιγμή που το έχει περισσότερο ανάγκη. 
Φωτεινή Λέκκα, MSc, PhD
Ψυχολόγος Α.Τ.Π.Σ.Υ..Τ.Ε. 
Πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς θα διασφαλίσεις ότι το παιχνίδι στην παραλία είναι ασφαλές για το παιδί σου

Για να είναι απολαυστικό για όλους σας, πρέπει να έχεις υπόψη κάποια πράγματα
Οι οικογενειακές σας διακοπές ξεκίνησαν ήδη, ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, και όσο το παιδί σου δεν χορταίνει να παίζει στην παραλία, άλλο τόσο δεν χορταίνεις εσύ να το βλέπεις ξέγνοιαστο και χαμογελαστό. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσεις κάποια πράγματα για το καλό του.
Προσοχή με τον ήλιο
Eιδικά στη χώρα μας με την τόσο έντονη ηλιοφάνεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τον παίρνεις αψήφιστα. Οπότε, διασφαλίζεις ότι πάντα τα παιδιά σου, αλλά κι εσύ, φοράτε αντηλιακό, με υψηλό δείκτη προστασίας, το οποίο ανανεώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το αντηλιακό όμως δεν αρκεί. Όσο παίζει στην παραλία, καλό είναι να φορά ένα δροσερό μπλουζάκι και απαραιτήτως καπέλο. Επίσης, όπως εσύ φοράς τα γυαλιά ηλίου σου, έτσι θα πρέπει να φορά και το παιδί σου.

Απόφυγε το μπάνιο από τις 11 μέχρι τις 15.30, καθώς οι  ακτίνες UVA και UVB είναι πολύ επικίνδυνες εκείνες τις ώρες.


Παράλληλα, πρόσεξε την επιλογή της παραλίας. Προτίμησε μια που να μην έχει χαλίκια ή πέτρες, με καθαρά νερά. Εάν η θάλασσα έχει βράχια, τότε επισήμανε στο παιδί σου ότι πρέπει να κολυμπά σε σε απόσταση από αυτά.

mylife.com.cy

Βοηθώντας το παιδί να γίνει ανεξάρτητο

Η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού αποτελεί μια διαδικασία που ξεκινά από πολύ νωρίς στην ζωή του.
Η ανεξαρτητοποίηση του παιδιού από νεαρή ακόμα ηλικία αποτελεί ίσως την καλύτερη βοήθεια που μπορούμε να του προσφέρουμε, μιας και θα μάθει από νωρίς τι θα πρέπει να κάνει για να είναι οργανωμένο και να μπορεί να φροντίζει σωστά τον εαυτό του.

Θέλουμε μεγαλώνοντας όχι απλώς να αναπτύσσονται αλλά να εξελίσσονται σε αυτόνομους, ανεξάρτητους και πραγματικά ολοκληρωμένους ενηλίκους, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη ζωή.
Μερικοί τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να συμβάλλετε στην διαδικασία ανεξαρτητοποίησης τους περιλαμβάνουν:
 
Ειδοποιήστε το
Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε φορτωθεί πολλά πράγματα, ακόμα και δουλειές που το παιδί θα μπορούσε να κάνει μόνο του, όπως το να μαζεύει τα παιχνίδια του ή το δωμάτιό του, δοκιμάστε να το ειδοποιήσετε ότι χρειάζεστε την βοήθειά του.
Με αυτόν τον τρόπο θα του δείξετε ότι το εμπιστεύεστε να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, γεγονός που θα ενισχύσει την συναισθηματική του ασφάλεια. Επιπλέον, μόλις τελειώσει αυτό που του ζητήσατε μην ξεχάσετε να το επαινέσετε για την καλή του προσπάθεια, καθώς έτσι αυξάνετε κατά πολύ τις πιθανότητες να επαναλάβει αυτήν την καλή του συμπεριφορά.
 
Αναγνωρίστε τις ευκαιρίες
Κάντε μια λίστα με πράγματα που θα μπορούσε να κάνει το παιδί από μόνο του για να του δώσετε την ευκαιρία να αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται από εσάς. Ρωτήστε το ποια είναι τα πράγματα που του αρέσει να κάνει μέσα στο σπίτι και ποια νιώθει ότι μπορεί να καταφέρει καλύτερα.
Κάντε λοιπόν, μια λίστα μαζί με το παιδί και αφήστε το να ξεκινήσει από αυτό που θέλει. Είναι σημαντικό να το επιβραβεύσετε ακόμα και αν δεν τα καταφέρει τόσο καλά, μιας και έτσι θα το ενθαρρύνετε να προσπαθήσει και πάλι, γεγονός που θα το βοηθήσει να βελτιωθεί σε οτιδήποτε κάνει.
 
Μη στοχεύετε στην τελειότητα
Αφήστε την τάση για απόλυτο έλεγχο λίγο στην άκρη και επιτρέψτε στα παιδιά να αναλάβουν μερικά «πόστα» μέσα στο σπίτι. Οργανώστε ένα πλάνο και γράψτε ποιος θα κάνει τι μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθουν να δρουν οργανωμένα και μεθοδικά.
Μη στοχεύετε στην τελειότητα και, φυσικά, μην περιμένετε να τα κάνουν όλα τέλεια. Αφήστε μερικά περιθώρια λάθους, μια και έτσι μαθαίνουν πώς λειτουργούν όλα γύρω τους και εξελίσσονται.
 
Για να κάνετε τις δουλειές στο σπίτι λίγο πιο διασκεδαστικές, επιλέξτε και ξεχωριστά παρατσούκλια ανάλογα με το πόστο. Όταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν μόνα τους το πόστο τους, θα νιώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης, καθώς θα συνειδητοποιήσουν έμπρακτα ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν λειτουργούν σωστά και είναι διατεθειμένα να δοκιμάσουν πολλούς δρόμους προς την επιτυχία.

in.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki