Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Νίκος Καζαντζάκης: Ο Άγιος Αύγουστος, η σταφίδα και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου

Ο Αύγουστος ήταν για μένα, όταν ήμουν παιδί, κι είναι ακόμα, ο πιο αγαπημένος μου μήνας· αυτός φέρνει, μαθές, τα σταφύλια και τα σύκα, τα πεπόνια, τα καρπούζια· τον ονομάτισα Άγιον Αύγουστο· αυτός ο προστάτης μου, έλεγα, σε αυτόν θα κάνω την προσευκή μου· 
όταν θέλω τίποτα, από αυτόν θα το ζητώ, κι αυτός θα το ζητήσει από το Θεό, κι ο Θεός θα μου το δώσει.
Και μια φορά πήρα νερομπογιές και τον ζωγράφισα: Έμοιαζε πολύ του παππού μου του χωριάτη· τα ίδια κόκκινα μάγουλα, το ίδιο φαρδύ χαμόγελο, μα ήταν ξυπόλυτος μέσα σ' ένα πατητήρι και πατούσε σταφύλια, και τα πόδια του ως τα γόνατα κι ως πάνω στα μεριά τα 'χα ζωγραφίσει κόκκινα από το μούστο· κι είχα στεφανώσει το κεφάλι του με κληματόφυλλα. 
Όμως κάτι του 'λείπε· μα τι; Τον κοίταξα καλά καλά και του 'βαλα δυο κέρατα στο κεφάλι, ανάμεσα στα κληματόφυλλα, γιατί το μαντίλι που φορούσε ο παππούς μου έκανε δεξά και ζερβά δυο μεγάλους κόμπους σαν κέρατα.
Από τη στιγμή που τον ζωγράφισα και στερέωσα το πρόσωπο του, στερεώθηκε και μέσα μου η εμπιστοσύνη μου σε αυτόν, και κάθε χρόνο τον περίμενα να “ρθει, να τρυγήσει τ” αμπέλια της Κρήτης, να πατήσει τα σταφύλια και να κάμει το θάμα του, να βγάλει από τα σταφύλια κρασί. Γιατί, θυμούμαι, το μυστήριο τούτο με τυράννησε πολύ —πώς μπορεί να γίνει το σταφύλι κρασί· μονάχα ο Αγιος Αύγουστος μπορούσε να κάμει ένα τέτοιο θάμα· κι έλεγα: 
Αχ, να τύχαινε να τον συναπαντήσω μια μέρα στο αμπέλι που είχαμε απόξω από το Μεγάλο Κάστρο και να τον ρωτήσω να μου πει το μυστικό. 
Τι 'ναι το θάμα τούτο δεν καταλάβαινα. Η αγουρίδα γίνεται σταφύλι, το σταφύλι γίνεται κρασί, το κρασί το πίνουν οι ανθρώποι και μεθούνε· γιατί μεθούνε; 
Όλα αυτά μου φαίνουνταν μυστήρια φοβερά, και μια φορά που ρώτησα τον πατέρα μου, αυτός μάζεψε τα φρύδια: «Μη φυτρώνεις εκεί που δε σε σπέρνουν!», μου αποκρίθηκε.

Τον Αύγουστο ξάπλωναν και στους οψιγιάδες τα σταφύλια, να τα ξεράνει ο ήλιος να γίνουν σταφίδα. 
Μια χρονιά είχαμε πάει στο αμπέλι μας και μέναμε στο εξοχικό μας σπιτάκι· ο αγέρας μύριζε, η γης καίγουνταν, τα τζιτζίκια καίγουνταν κι αυτά, σα να κάθουνταν απάνω σε κάρβουνα αναμμένα.
Τη μέρα εκείνη, της Κοίμησης της Παναγιάς, 15 Αυγούστου, οι εργάτες δε δούλευαν κι ο πατέρας μου κάθουνταν στη ρίζα μιας ελιάς και κάπνιζε· είχαν έρθει γύρα οι γειτόνοι, που είχαν απλώσει κι αυτοί τη σταφίδα τους, κάπνιζαν πλάι στον πατέρα μου, αμίλητοι. Φαίνουνταν στενοχωρημένοι. 
Όλοι είχαν καρφώσει τα μάτια σ' ένα συννεφάκι που 'χε προβάλει στον ουρανό, κατασκότεινο, βουβό, και προχωρούσε. Είχα καθίσει κι εγώ κοντά στον πατέρα μου και κοίταζα το σύννεφο· μου άρεσε· σκούρο μολυβί, χνουδάτο, κι ολοένα μεγάλωνε, άλλαζε πρόσωπο και κορμί, πότε σα γεμάτο ασκί, πότε σα μαυροφτέρουγο όρνιο και πότε σαν τον ελέφα που είχα δει ζωγραφιά· κουνούσε την προβοσκίδα του κι έψαχνε ν' αγγίξει κάτω της γης. Αεράκι χλιαρό φύσηξε, τα φύλλα της ελιάς ανατρίχιασαν. Ένας γείτονας πετάχτηκε όρθιος, άπλωσε το χέρι κατά το σύννεφο που προχωρούσε.
—Ανάθεμά το, μουρμούρισε, ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, φέρνει τον κατακλυσμό!
—Δάγκασε τη γλώσσα σου, του 'καμε ένας γέρος θεοφοβούμενος, δε θα το αφήσει η Παναγιά· σήμερα είναι της χάρης της.

Ο πατέρας μου έγρουξε, μα δεν έβγαλε άχνα· πίστευε στην Παναγιά, μα δεν πίστευε πως η Παναγιά μπορεί να κουμαντάρει τα σύννεφα.

Εκεί που μιλούσαν, ο ουρανός σκεπάστηκε· οι πρώτες στάλες, χοντρές, ζεστές, άρχισαν να πέφτουν. Τα σύννεφα χαμήλωσαν, κίτρινες βουβές αστραπές καταξέσκιζαν τον ουρανό.

— Παναγιά μου, φώναξαν οι γειτόνοι, βοήθεια!

Όλοι πετάχτηκαν απάνω, κατασκόρπισαν, καθένας έτρεχε κατά το αμπέλι του, όπου είχε απλώσει τη σταφίδα της χρονιάς· κι ως έτρεχαν, ολοένα και σκοτείνιαζε ο αγέρας, κρεμάστηκαν μαύρες πλεξούδες από τα σύννεφα, ξέσπασε η μπόρα. Γέμισαν τ” αυλάκια, πήραν να τρέχουν οι δρόμοι σαν ποταμοί, φωνές ακούστηκαν γοερές από το κάθε αμπέλι. Άλλοι βλαστημούσαν, άλλοι φώναζαν την Παναγιά να τους λυπηθεί, να βάλει το χέρι της, και στο τέλος θρήνος ξέσπασε πίσω από τις ελιές στο κάθε αμπέλι.

Ξέφυγα από το σπιτάκι, έτρεξα μέσα στη νεροποντή, παράξενη χαρά με είχε συνεπάρει, σα μεθύσι.
Είχα φτάσει ως το δρόμο, δεν μπόρεσα να τον περάσω, ήταν ποταμός, και στάθηκα και κοίταζα: Μαζί με τα νερά κυλούσαν αγκαλιές αγκαλιές τα μεσοξεραμένα σταφύλια, ο μόχτος της χρονιάς, έτρεχαν κατά τη θάλασσα και χάνουνταν. Ο θρήνος δυνάμωνε, μερικές γυναίκες είχαν χωθεί ως τα γόνατα μέσα στα νερά και μάχουνταν να περισώσουν λίγη σταφίδα· άλλες, όρθιες στην άκρα του δρόμου, είχαν βγάλει τις μπολίδες τους και συρομαδιούνταν.

Είχα γίνει μουσκίδι ως το κόκαλο· πήρα δρόμο κατά το σπιτάκι και μάχουμουν να κρύψω τη χαρά μου· βιάζουμουν να δω τι θα 'κανε ο πατέρας μου· θα 'κλαίγε, θα βλαστημούσε, θα φώναζε; Περνώντας από τον οψιγιά είδα πως όλη μας η σταφίδα είχε φύγει.

Τον είδα να στέκεται στο κατώφλι, ακίνητος, και δάγκανε τα μουστάκια του. Πίσω του, όρθια, η μητέρα μου έκλαιγε.

— Πατέρα, φώναξα, πάει η σταφίδα μας!
— Εμείς δεν πάμε, μου αποκρίθηκε· σώπα!
Ποτέ δεν ξέχασα τη στιγμή ετούτη· θαρρώ μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου μεγάλο μάθημα· αναθυμόμουν τον πατέρα μου ήσυχο, ασάλευτο, να στέκεται στο κατώφλι, μήτε βλαστημούσε μήτε παρακαλούσε μήτε έκλαιγε· ασάλευτος κοίταζε τον όλεθρο κι έσωζε, μόνος αυτός, ανάμεσα σε όλους τους γειτόνους, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.


~ Ν. Καζαντζάκης, απόσπασμα από την Αναφορά στο Γκρέκο
_____________

2gym-ko.dod.sch.gr
http://antikleidi.com

Δέκα παιδικά βιβλία με υπέροχη εικονογράφηση!

10 παιδικά βιβλία με μαγική εικονογράφηση!

Μπορεί τα σχολεία να έχουν κλείσει και οι διακοπές για τα πιτσιρίκια να έχουν αρχίσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχουν από τα βιβλία. 
Φυσικά δεν λέμε για σχολικά ούτε εκπαιδευτικά βιβλία, αλλά για βιβλία που θα καταφέρουν να ταξιδέψουν τα παιδιά με την εικονογράφησή τους. 
Εξάλλου, «μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις» και ειδικά στην περίπτωση των παιδιών που εντυπωσιάζονται πιο εύκολα με τα χρώματα και τις ζωγραφιές, αυτός μάλλον είναι ο κανόνας. 
Δείτε δέκα παιδικά βιβλία με απίστευτη εικονογράφηση που στο τέλος θα χαζεύετε ακόμα και εσείς…

1. Ο ιπτάμενος δίσκος
Τα πανέξυπνα στιχάκια του Ευγένιου Τριβιζά ενώνονται με τις ονειρικές εικόνες δια χειρός… Θεόδωρου Παπατσαρούχα. 
Το θέμα του βιβλίου είναι η διατροφή και περιγράφει την πληκτική ζωή των τροφίμων στην κουζίνα, μέχρι που κάποια στιγμή ένας ιπτάμενος δίσκος έρχεται να τα σώσει για να ταξιδέψουν μαζί! 
Χρώματα, αντιθέσεις, παιχνίδι με το μαύρο και ευφάνταστα αντικείμενα και τρόφιμα συνθέτουν τη μαγική εικονογράφηση, που απέσπασε και το αντίστοιχο Κρατικό Βραβείο το 2012, και όχι άδικα.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Τιμή: 14,90 ευρώ (τιμή online 13,40 ευρώ). 

2. Ο φεγγαροσκεπαστής

Μια από τις καλύτερες και κλασικές πλέον επιλογές που θα μαγέψουν κάθε παιδί. Ήρωάς μας ο Τιμολέων, που αναλαμβάνει τον ρόλο του Φεγγαροσκεπαστή. Ο πρωταγωνιστής μας πρέπει κάθε βράδυ να σκεπάζει το μισό φεγγάρι για να βλέπουν οι άνθρωποι τα μισοφέγγαρα. 
Στην πορεία, όμως, ένα πρόβλημα θα σταθεί εμπόδιο στην καινούρια «καριέρα» του Τιμολέoντα… 
Η εικονογράφηση είναι ανάλογη του τίτλου του βιβλίου. Σε ένα νυχτερινό περιβάλλον, στο οποίο το φεγγάρι και οι ιδιαίτερες συνθέσεις χρωμάτων έχουν τον κύριο λόγο, τα παιδιά χάνονται στις εικόνες του. Ο συγγραφέας και εικονογράφος Eric Puybaret αποδίδει στο 100% το νόημα της ιστορίας μέσα από τη ζωγραφική του.
Για ευνόητους λόγους, αποτελεί την ιδανική επιλογή για διάβασμα πριν τον ύπνο.
Δείτε το εδώ.

Τιμή: 8,70 ευρώ.

3. Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

Το κλασικό πλέον βιβλίο του Αντώνη Παπαθεοδούλου, οι «Καλοί και οι κακοί πειρατές» δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. Οι πειρατές χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα, ενώ στην ουσία δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, που μαθαίνει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν το κακό. 
Η ευρηματικότητα του Παπαθεοδούλου σε συνδυασμό με την απίστευτη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή κατάφεραν να αποσπάσουν αρκετά βραβεία, ανάμεσα στα οποία είναι και το Κρατικό Βραβείου παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου. Σας εγγυόμαστε ότι ακόμα και εσείς δεν θα το αφήσετε εύκολα απ’ τα χέρια σας…
Θα το βρείτε εδώ.

Τιμή: 11,50 ευρώ (τιμή online 10,35 ευρώ).

Αν ψάχνετε κάτι πιο «κοριτσίστικο» σε αντίστοιχο ύφος είναι οι «Καλές και κακές μάγισσες» του ίδιου συγγραφέα και της ίδιας εικονογράφου. Ξόρκια, φίλτρα, στιχάκια και μαγικά ζωντανεύουν στις εικόνες του βιβλίου… μαγικά!

Δείτε το εδώ.
Τιμή: 11,50 ευρώ (τιμή online 10,35 ευρώ). 

4. Ωχ χταπόδι, λάθος πόδι!

Ένα χταπόδι, οκτώ πόδια, και οκτώ διαφορετικές δουλειές που αναλαμβάνει καθένα απ’ αυτά! Όταν το χταπόδι μας στραβοξυπνάει, μπερδεύεται και στέλνει τα πόδια του σε διαφορετικές δουλειές. 
Όλα αυτά περιγράφονται σε σύντομα στιχάκια με απολαυστικές ομοιοκαταληξίες που κάνουν μικρούς και μεγάλους να γελάνε. 
Η εικονογράφηση του Πέτρου Μπουλούμπαση είναι μοναδική και σκοπό έχει να περιγράψει όλη την ιστορία του φίλου μας χταποδιού με τον πιο ξεχωριστό τρόπο.
Βρείτε το εδώ.
Τιμή: 12 ευρώ (τιμή online 10,80 ευρώ).

5. Το δώρο της παπλωματούς

Πολυβραβευμένο και μεταφρασμένο σε αμέτρητες γλώσσες, η Παπλωματού θα διδάξει στα παιδιά την αξία της γενναιοδωρίας αλλά και της επιλογής. 
Η παπλωματού φτιάχνει παπλώματα για τους φτωχούς που τα χρειάζονται χωρίς αντίτιμο και γι’ αυτό έχει γίνει ξακουστή σε όλη την χώρα. 
Όταν όμως της ζητήσει ο βασιλιάς να του φτιάξει ένα απ’ τα παπλώματά της, εκείνη τι θα κάνει; 
Η εικονογράφηση είναι μαγική και «δένει» αρμονικά με την ιστορία. Είναι από τις φορές που το δίδυμο συγγραφέα ( Τζεφ Μπριμπό, μετάφραση: Κώστας Κοντολέων) και εικονογράφου (Γκέιλ ντε Μάρκεν) δημιουργεί ένα μοναδικό αποτέλεσμα που νομίζει κανείς ότι φτιάχτηκε από έναν άνθρωπο.
Δείτε το εδώ.
Τιμή: 12,70 ευρώ.

6. Η αρπαγή της κότας

Ένα παραμύθι της Beatrice Rodriguez που δεν έχει λόγια, μόνο εικόνες! Μέσα στο δάσος, η αλεπού κλέβει μια κότα και οι φίλοι της τρέχουν να την σώσουν. Στη συνέχεια, όμως, αποδεικνύεται ότι αυτή η ιστορία είναι διαφορετική και ότι τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν! 
Ένα βιβλίο που στηρίζεται μόνο στην εικονογράφηση και η αφήγηση γίνεται μέσω αυτής. 
Σκοπός του να μάθει στα παιδιά ότι κάποιες φορές, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Θα το δείτε εδώ.
Τιμή: 11 ευρώ.

7. Μεγάπολις


*Φωτογραφία: kathemeragoneis

Ένα διαφορετικό βιβλίο που διαβάζεται κάθετα. Απλωθείτε στο πάτωμα, βγάλτε τα παπούτσια σας και αρχίστε να ξετυλίγετε τις σελίδες του που μετρούν ούτε λίγο- πολύ τρία μέτρα! 
Τα παιδιά, θα δουν τι μπορεί να περιέχει μια πόλη, ψάχνοντας κάθε φορά αυτό που τους ζητείται. 
Μια μοναδική και πρωτότυπη ιδέα σε κείμενο και εικονογράφηση της Clea Dieudonne (μετάφραση: Εύη Γεροκώστα).
Δείτε το εδώ.
Τιμή: 14,80 ευρώ.

8. Η θυμωμένη μπετονιέρα

Ένα ιδιαίτερο μουσικό παραμύθι του συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ που… τραγουδιέται! 
Πρωταγωνίστρια μια μπετονιέρα που αντιλαμβάνεται ότι έχει κάνει μεγάλο κακό στην πόλη της γιατί με το έργο της δεν έχει αφήσει ούτε εκατοστό γης ελεύθερο. Τότε, παρέα με τους φίλους, το τούβλο, το μυστρί και την μπουλντόζα θα προσπαθήσουν ν’ ανατρέψουν την κατάσταση. 
Ο εικονογράφος Κώστας Μαρκόπουλος πρωτοτυπεί, αναπαριστώντας τα εργαλεία με κανονικούς ανθρώπους και χρησιμοποιώντας χρώματα και σχήματα που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα της κλασικής παιδικής εικονογράφησης.
Αγοράστε το online από εδώ.
Τιμή: 15 ευρώ.

9. Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών

Όταν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια άρχισαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των παιδιών, τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια αποφάσισαν να επαναστατήσουν. 
Τη συνέχεια θα τη βρείτε στις σελίδες του βιβλίου… 
Η Φωτεινή Στεφανίδη με το ζωγραφικό της ταλέντο καταφέρνει να αποδώσει με μοναδικό τρόπο την ομορφιά και την αξία των παλιών παιχνιδιών στο χαρτί, σε απόλυτη σύμπνοια με το κείμενο του Χρήστου Μπουλώτη.
Θα το βρείτε online εδώ.

Τιμή: 15,90 ευρώ.

10. Πολυξένη


«Είμαι δρομέας, είμαι σκυτάλη, μικρούλι μήνυμα σε ένα άδειο μπουκάλι…», τραγουδάει η ηρωίδα μας, Πολυξένη, η οποία όμως κατά έναν παράδοξο τρόπο δεν μπορεί να μιλήσει και για την ακρίβεια, δεν μπορεί ούτε να αρθρώσει λέξη. 
Ένα από τα πιο ευαίσθητα και τρυφερά παιδικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. 
Το κείμενο της Στέλλας Μιχαηλίδου αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο από την «ρομαντική» και ξεχωριστή εικονογράφηση της Πέρσας Ζαχαρία.
Θα το βρείτε εδώ.
Τιμή: 11 ευρώ (τιμή online 9,90 ευρώ)