Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015

Δασκάλα αποκάλεσε «σατανά» έναν 4χρονο
επειδή είναι αριστερόχειρας

Όχι στον μεσαίωνα, όχι.
Τώρα έγινε αυτό και δεν έγινε καμία επίπληξη στη δασκάλα!!

-------------
Δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια της η μητέρα του τετράχρονου Zayde Sands από την Οκλαχόμα, όταν μια μέρα που γύρισε ο μικρός από το νηπιαγωγείο διάβασε ένα σημείωμα από την δασκάλα του, στο οποίο απαιτούσε να μην επιστρέψει το παιδί στο σχολείο.
Oklahoma Pre-K teacher allegedly calls being left-handed ‘evil’ and ‘sinister’

Στο σημείωμά της, η δασκάλα αποκαλούσε τον μικρούλη «διάβολο», «σατανικό», «κακό» και «άτυχο» και όλα αυτά γιατί πολύ απλά ο Zayde είναι αριστερόχειρας.
Η απίστευτη εκπαιδευτικός, τόνιζε επίσης ότι και ο διάβολος ήταν αριστερόχειρας και ότι έχει μπει μέσα στο παιδί και δεν τον αφήνει να γράψει με το δεξί.
Η μητέρα του Zayde είχε παρατηρήσει ότι ο γιος της είχε αρχίσει να γράφει με το δεξί, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί τον λόγο. 
Όταν όμως τον ρώτησε, ο μικρός της είπε ότι το να γράφει κάποιος με το αριστερό είναι κακό, όπως του είπε η δασκάλα του. Φυσικά με το που έμαθε την αλήθεια πήγε στο σχολείο για να ζητήσει το λόγο.
«Είναι τρελό, το ότι η ίδια του η δασκάλα τον παρομοίασε με διάβολο, επειδή μόνο και μόνο γράφει με το αριστερό χέρι. Και τελικά, δεν έγινε καμία επίπληξη στη δασκάλα, που φέρθηκε τόσο λάθος στον γιο μου», είπε η μητέρα του 4χρονου, ο οποίος δεν πηγαίνει πλέον στο συγκεκριμένο νηπιαγωγείο.
star

σχετικά

Ανοικτή πληγή η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

Κύπρος
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΜΒΡΟΝΤΗΤΗ 
ΤΙΣ ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Τρομάζουν τα στοιχεία της Αστυνομίας για τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας
Δεν νοείται να κατηγορείται ένας εκπαιδευτικός για σεξουαλική παρενόχληση ενός παιδιού και την ίδια στιγμή να μαθαίνουμε ότι κατηγορήθηκε και στο παρελθόν, αλλά επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δίωξής του μετατέθηκε από το ένα σχολείο στο άλλο, μεταφέροντας το πρόβλημα
Η παιδική πορνογραφία έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα, όμως, έχει αυξηθεί και η ικανότητα της Αστυνομίας, σε συνεργασία με άλλες Αστυνομίες της Ε.Ε., να εντοπίζει τέτοια περιστατικά.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τετραετίας, που κατέχει το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, καταγράφουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει αρχίσει να λαμβάνει το φαινόμενο στην Κύπρο.
* 2011: καταγράφηκαν 37 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και 1 υπόθεση πρόσκλησης σε παιδική πορνογραφία
* 2012: καταγράφηκαν 44 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και καμία υπόθεση πρόσκλησης σε παιδική πορνογραφία
* 2013: καταγράφηκαν 17 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και 6 υποθέσεις πρόσκλησης σε παιδική πορνογραφία
* 2014: Καταγγέλθηκαν συνολικά 103 υποθέσεις
* 2015: Καταγγέλθηκαν μέχρι στιγμής 112 υποθέσεις

Η σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση παιδιών και η παιδική πορνογραφία είναι άμεσα συνυφασμένες. Το παιδί, μέσα από την έκθεσή του σε πορνογραφικό υλικό, υπόκειται σε σεξουαλική κακοποίηση.

Τέτοια περιστατικά έχουν προσλάβει δραματικές διαστάσεις στον τόπο μας, αλλά και διεθνώς. Οι τελευταίες υποθέσεις για κατ’ ισχυρισμόν σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση παιδιών και δη μαθητών σε δημόσια σχολεία έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και ταραχή στην κοινωνία, που παρακολουθεί εμβρόντητη τις απανωτές καταγγελίες να έρχονται στην επιφάνεια. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Αστυνομίας για τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας τρομάζουν. 
Ειδικότερα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση των υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας από το 2013 και εντεύθεν. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2013 καταγράφηκαν 23 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, το 2014 καταγγέλθηκαν 103 υποθέσεις και το 2015 (μέχρι στιγμής) 112 υποθέσεις.

«Σπάζει» η σιωπή
Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, και δη την Αστυνομία, η τεράστια απόκλιση που παρατηρείται στους αριθμούς οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτον, και ενθαρρυντικό, είναι ότι τα παιδιά-θύματα, αλλά και οι γονείς τους άρχισαν να «σπάζουν» τη σιωπή τους, και να καταγγέλλουν αυτά τα εγκλήματα στα αρμόδια τμήματα. 
Δεύτερον, επίσης, σημαντικό, είναι ότι το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας, που αφορά στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ διατηρεί άψογη συνεργασία με τη Εuropol και Interpol, αλλά κι άλλες Οργανώσεις του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να γίνεται κατορθωτός ο εντοπισμός και η εξάρθρωση δικτύων διακίνησης παιδικής πορνογραφίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε στη «Σημερινή» ότι η συνεργασία του αρμοδίου γραφείου της Αστυνομίας με ξένες υπηρεσίες, όπως της Europol και Interpol, φέρει αποτέλεσμα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, το κοινό πλέον δεν διστάζει τόσο να καταγγείλει τέτοιες υποθέσεις, σε σχέση με παλαιότερα. Ως Αστυνομία, πρόσθεσε, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη, μέσα από την ενημέρωση του κοινού και ιδίως των γονέων, σε μια προσπάθεια να παραμένουν σε εγρήγορση και να δίνουν την ανάλογη προσοχή στα παιδιά.

Επαναθυματοποιείται το παιδί
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι η παιδική πορνογραφία είναι πολύ σοβαρό αδίκημα και μάλιστα διακρίνεται από την παραδοσιακή πορνογραφία. «Από μόνη της», είπε, «η ύπαρξη παιδικής πορνογραφίας είναι ποινικό αδίκημα. Η έκθεση παιδιού σε πορνογραφικό υλικό είναι κακοποίηση και είναι κάτι που το παιδί μεταφέρει σε όλη του τη ζωή. Και επαναθυματοποιείται».
Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό και ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, έχει καθορίσει την απλή κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού, που τιμωρείται με δέκα χρόνια φυλάκισης. 
Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, ώστε να προλαμβάνουμε τέτοια αδικήματα. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται διεξοδική διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Και τόνισε: «Δεν νοείται να κατηγορείται σήμερα ένας εκπαιδευτικός για σεξουαλική παρενόχληση ενός παιδιού και την ίδια στιγμή να μαθαίνουμε ότι κατηγορήθηκε και στο παρελθόν για τέτοιου είδους υποθέσεις, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δίωξής του και μετατέθηκε από το ένα σχολείο στο άλλο, μεταφέροντας το πρόβλημα. 
Αυτά δεν ικανοποιούν ούτε το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας μας, αλλά δεν είναι και σωστή διαχείριση από μια πολιτεία, που θέλει να πατάξει τέτοιου είδους αποτρόπαια εγκλήματα».

Υπάρχουν κι άλλες καταγγελίες…
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πέτρος Κουλέρμος εξέφρασε αποτροπιασμό, αγανάκτηση και θυμό. Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε αυτούς τους γονείς, που τα παιδιά τους έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση εντός του σχολείου, πόσο θυμό και αγανάκτηση νιώθουν. 
Δεν αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ήπια σεξουαλική παρενόχληση, για την οποία να τιμωρηθεί με προφορική ή και γραπτή επίπληξη κάποιος εκπαιδευτικός, όταν συμβεί κάτι τέτοιο στο παιδί τους.
Είναι ο ίδιος ο θυμός, η ίδια αγανάκτηση που νιώθουμε από το πρώτο περιστατικό, αλλά και από το δεύτερο περιστατικό που έχει συμβεί στο ίδιο παιδί. Το δικό μας αίτημα προς τις αρμόδιες Αρχές είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δίωξης τέτοιων προσώπων και καλούμε τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους, να θωρακίσουμε τα παιδιά μας και ν’ αρχίσουν να κάνουν καταγγελίες στους οργανωμένους συνδέσμους γονέων και στις ομοσπονδίες». Πάντως, ο κ. Κουλέρμος τόνισε πώς καταγγελίες υπάρχουν κι άλλες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις «και να φανταστείτε ότι υπάρχουν άλλοι τόσοι μαθητές και μαθήτριες που δεν τολμούν να το πουν στους γονείς τους».

«Όχι λαϊκά δικαστήρια»
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ανέφερε ότι τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα για την ΟΕΛΜΕΚ, αλλά δεν είναι σωστό να δίνεται λανθασμένη εικόνα. Και επισήμανε: «Δυστυχώς, η εικόνα που δόθηκε προς τα έξω είναι ότι τα σχολεία έχουν λειτουργήσει δέκα μόλις ημέρες και εμφανίστηκαν όλα αυτά. Πρόκειται για υποθέσεις από το 2013 και το 2014. Ως ΟΕΛΜΕΚ, λέμε ότι καμία ανοχή δεν μπορεί να επιδειχθεί σε τέτοια παραπτώματα. 
....................
Αντίθετες περιπτώσεις
Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής τόνισε στο ΡΙΚ ότι το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει πολύ αποφασιστικά τέτοια περιστατικά. Και εξήγησε: «Θα είμαστε αμείλικτοι όσον αφορά την αντιμετώπιση και διαχείριση αυτών των περιστατικών. Μόλις έρχονται τέτοιες περιπτώσεις ενώπιόν μας λαμβάνονται αμέσως μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Καδή, το συγκεκριμένο περιστατικό με τον καθηγητή έγινε πριν από ενάμιση χρόνο και είχε επιβληθεί τότε ποινή, υπήρξε νέο κρούσμα και τότε τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός.
Η πρώτη ποινή αφορούσε αυστηρή επίπληξη, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς. Θα πρέπει, όμως, να εξηγήσω», πρόσθεσε, «ότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κάποιος μια πολύ απλή λεκτική παρενόχληση και διαφορετικά θα αντιμετωπιστεί μια παρενόχληση ή κακοποίηση. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί έχουν παρουσιαστεί και αντίθετες περιπτώσεις». Όπως αποκάλυψε, μαθητές, που για οποιοδήποτε λόγο είχαν πρόβλημα με κάποιους εκπαιδευτικούς, κατήγγειλαν υποτιθέμενη παρενόχλησή τους, που εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ήταν αβάσιμη.

Οι καταγγελίες των μαθητών
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα καταγγέλθηκαν τρία περιστατικά για κατ’ ισχυρισμόν σεξουαλική παρενόχληση ή και κακοποίηση μαθητών από καθηγητές. 
Το τελευταίο αφορά καθηγητή Βιολογίας, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα, μετά την επίδοση του κατηγορητηρίου εναντίον του από το Υπουργείο Παιδείας στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Η καταγγελία εναντίον του καθηγητή έγινε πριν από ενάμιση χρόνο, από μαθήτρια Γυμνασίου. Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ολοκλήρωση της διερεύνησης οφείλεται στο γεγονός ότι ο ερευνών λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, που ανέλαβε την υπόθεση, απεβίωσε και η έρευνα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή.
Στο μεταξύ, ο καθηγητής είχε μετατεθεί στη Λεμεσό, όμως, φέτος επέστρεψε στην Πάφο και στο Λύκειο, όπου άρχισε να φοιτά η μαθήτρια που τον κατήγγειλε. 
Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη μαθήτρια και στην οικογένειά της. 
Σε μιαν άλλη περίπτωση, εκπαιδευτικός, στο μάθημα της Πληροφορικής, κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση πορνογραφικού υλικού, και είχε καταγγελθεί από μητέρα 14χρονου μαθητή. Ήδη έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Επίσης, έχει ήδη ανανεωθεί η διαθεσιμότητα καθηγητή Τέχνης, που καταγγέλθηκε για παρενόχληση 13χρονου κοριτσιού, πριν από μερικούς μήνες. Τονίζεται ότι αρκετές είναι και οι υποθέσεις κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού το τελευταίο διάστημα.

Ενημέρωση ίσον πρόληψη
.......................
«.....Όσον αφορά την καταπολέμηση αυτού του αδικήματος, θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσουμε τη ζήτηση. Δηλαδή, θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στην κοινωνία, γι’ αυτούς που ακόμα μπορεί να το σκέφτονται από περιέργεια να βρουν παιδική πορνογραφία και δεύτερον να ενημερώσουμε τα παιδιά μας σωστά, ώστε να μην καταστούν θύματα παιδικής πορνογραφίας. Ενημέρωση ίσον πρόληψη».

περισσότερα εδώ: sigmalive

7 παιδικές δραστηριότητες για μια δημιουργική χρονιά

Ποια είναι η κλίση του δικού σας παιδιού; Κολύμβηση ή χορός; Μουσική ή καράτε; Άθληση ή τέχνες; Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι η ιδανική ευκαιρία να ανακαλύψει την δραστηριότητα στην οποία έχει έφεση ή απλώς να βρει τον καλύτερο τρόπο να εκτονώνει δημιουργικά την ενέργειά του, αποκτώντας χρήσιμες δεξιότητες.

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τις δημοφιλέστερες ασχολίες για παιδιά. Δεδομένου του ότι το κόστος τους έχει πέσει αισθητά τα τελευταία χρόνια, είναι πιο εύκολο για τους γονείς να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να ανακαλύψουν νέους, άκρως διασκεδαστικούς κόσμους, μαθαίνοντας παράλληλα πράγματα για τον κόσμο αλλά και για τον ίδιο τους τον εαυτό.

Αθλητικές δραστηριότητες
Κατ’ αρχάς, με την βοήθεια των ειδικών, επισημαίνουμε ποια χόμπι και αθλήματα είναι κατάλληλα για την κάθε ηλικία. Τα… βάσανα των παιδιών μπορούν να αρχίσουν από την βρεφική ηλικία. Συγκεκριμένα, αν και δεν συνίσταται η ενασχόληση με κάποιο άθλημα σε συστηματική βάση μέχρι το παιδί να κλείσει τα τρία χρόνια, μπορεί να ξεκινήσει με κάτι απλό και ευχάριστο:


*Baby swimming
Πρόκειται για πρωτότυπο πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων, αλλά πάντα με την μορφή παιχνιδιού, για παιδιά από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών. Έτσι το παιδί εξοικειώνεται με το νερό, αλλά και γυμνάζεται, δυναμώνοντας τον οργανισμό του. Ως δραστηριότητα, θεωρείται πως ωφελεί και τον ψυχισμό του παιδιού. Υπολογίστε ότι το κόστος κυμαίνεται από 40-80€ τον μήνα (2 με 3 φορές την εβδομάδα), ανάλογα με το κολυμβητήριο που θα επιλέξετε. Αργότερα, φυσικά, το παιδί μπορεί να συνεχίσει στο κολυμβητήριο σε κανονικά τμήματα. 


*Χορός
Η αίσθηση του ρυθμού, της άθλησης και της αρμονικής κίνησης συνδυάζεται με την αρετή της κοινωνικότητας. Γι’ αυτό και ο χορός είναι μια πολύ καλή, ωφέλιμη αλλά και διασκεδαστική ταυτόχρονα εμπειρία για παιδιά από 6 ετών. Στις περισσότερες σχολές χορού θα βρείτε παιδικά τμήματα εκμάθησης ελληνικών, λάτιν και ευρωπαϊκών χορών. Συγκεκριμένα, εντοπίσαμε τμήματα για παιδιά από 6 ετών, από 8,50€ την ώρα. 


*Μπαλέτο
Ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του, το μπαλέτο θεωρείται «σφαιρική» δραστηριότητα, υπό την έννοια της διδασκαλίας η οποία δίνει πολύ καλές βάσεις για το στήσιμο του σώματος και την πειθαρχία που απαιτεί ο χορός, ώστε στην συνέχεια το παιδί να προχωρήσει σε οποιοδήποτε άλλο είδος χορού επιθυμεί. Στις σχολές μπαλέτου προσφέρονται προγράμματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών), προγράμματα προετοιμασίας (6-9 ετών) και το «κυρίως πιάτο», ήτοι τάξεις για παιδιά και εφήβους. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία – ένας μέσος όρος είναι τα 50€ μηνιαίως για δύο μαθήματα ανά εβδομάδα. 


*Πολεμικές τέχνες
Και αν το μπαλέτο προτιμάται κατά κύριο λόγο από τα κορίτσια, τα αγοράκια της παρέας «συχνάζουν» αλλού. Και συγκεκριμένα στα μαθήματα πολεμικών τεχνών, οι οποίες παρά το όνομά τους έχει αποδειχθεί πως αποτρέπουν τα παιδιά από την επιθετικότητα και την υπερκινητικότητα, τονώνουν την αυτοπεποίθησή τους και τους διδάσκουν την έννοια της αυτοάμυνας. Οι επιλογές είναι δεκάδες, και το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το ποια θα επιλέξετε: Tae kwon do, karate, Aikido, Kung fu, Brazilian Jiu Jitsu, Kick boxing είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες. Για Aikido μπορείτε να πάτε στην Aikido, για Brazilian Jiu jitsu στην σχολή Gracie Barra στην Καλλιθέα, για Tae Kwon Do και Hapkido στον Α.Σ Άγιος Δημήτριος και στον αθλητικό σύλλογο Ηλιούπολης Κρόνος, και για καράτε στο Shotokan. Φυσικά, μπορείτε να απευθυνθείτε για πληροφορίες και σε σχολές της περιοχής σας.Καλλιτεχνικές δραστηριότητες
Αν τα παιδιά σας έχουν έφεση στις τέχνες και ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς τους, εξετάστε το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με ένα από τα παρακάτω χόμπι.

*Λέσχες ανάγνωσης
Σχεδόν κάθε περιοχή της Αθήνας έχει και την δική της λέσχη ανάγνωσης για τους μικρούς φίλους του βιβλίου – δείτε εδώ μερικές διευθύνσεις. Σε αυτές, τα παιδιά δεν αναλώνονται σε στείρα ανάγνωση και αδιάφορες αναλύσεις που τους θυμίζουν «σχολείο», αλλά συζητούν, ζωγραφίζουν και «ζυμώνονται» δημιουργικά με αφορμή σελίδες παιδικών ή μη βιβλίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμμετοχή στις λέσχες είναι δωρεάν, ή με συμβολικό κόστος που καλύπτει τα έξοδα του κολατσιού. 


*Θεατρικό παιχνίδι
Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να εξοικειωθεί το παιδί με το θέατρο, ακόμη και από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών, μέσω εργαστηρίων και δημιουργικών απασχολήσεων. Από μεμονωμένα εργαστήρια μέχρι ολοκληρωμένους κύκλους ενός έτους, οι συναντήσεις θεατρικού παιχνιδιού αυξάνονται και πληθύνονται στην Ελλάδα, διδάσκοντας στο παιδί να βιώνει τα κείμενα σαν παιχνίδι, να διακρίνει καταστάσεις και συναισθήματα, να εκφράζεται καλύτερα, να γίνει πιο απελευθερωμένο και κοινωνικό και να αναπτύξει ατομικές και ομαδικές δεξιότητες. Το κόστος συμμετοχής ξεκινά από 10€ ανά εργαστήριο ή από 200€ για κύκλο μιας χρονιάς. 


*Μουσικά εργαστήρια
Η συστηματική «τριβή» των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής μπορεί να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία: Διατίθενται προγράμματα για παιδιά από 3 ετών, με παιχνίδι με τα μουσικά όργανα για εξοικείωση με την μουσική και συντονισμό της αίσθησης της ακοής. Στην σχολική ηλικία τα παιδιά είναι έτοιμα να πειραματιστούν πιο συστηματικά με την μουσική, να ανακαλύψουν την κλίση τους και να μάθουν τους κανόνες της, καθώς και πώς να παίζουν τα όργανα της επιλογής τους. Για μουσικά εργαστήρια για μικρά παιδιά, μάθετε περισσότερα εδώ – ενδεικτικά αναφέρουμε τμήματα που ξεκινούν από 35€ το μήνα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Για την εκμάθηση μουσικών οργάνων, ζητήστε πληροφορίες από το πλησιέστερο ωδείο, ενώ για πιο οικονομικές λύσεις προτιμήστε τα μαθήματα που προγραμματίζουν κάθε χρονιά τα πολιτιστικά κέντρα του εκάστοτε δήμου ή αναζητήστε συμφέρουσες αγγελίες για δικτύωση με δασκάλους μουσικής.


του Γιώργου Κόκουβα
in2life.gr