Friday 8 November 2019

Τα νεογιλά δοντάκια

Πόσο σημαντικά είναι τα βρεφικά δοντάκια για τη μελλοντική στοματική υγεία του παιδιού; 
Μπορεί να γίνεται συχνά λόγος για μητρικό ή πατρικό «φίλτρο» και τα αντίστοιχα ένστικτα που τα συνοδεύουν, στην πραγματικότητα όμως όταν γινόμαστε γονείς τίποτα δεν συμβαίνει ως δια μαγείας. Αντιθέτως, ακόμη και η παραμικρή μεταβολή στη συμπεριφορά, τον ύπνο ή… το περιεχόμενο της πάνας του μωρού είναι ικανή να μας πανικοβάλει για μέρες ολόκληρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από το να γράψουμε στη μηχανή αναζήτησης της προτίμησής μας «μωρό κοιμάται μάτια μισάνοιχτα», συνήθως απευθυνόμαστε για βοήθεια και συμβουλή σε άλλους γονείς – και κυρίως στους δικούς μας. Πράγματι, οι εμπειρίες των αγαπημένων μας ανθρώπων είναι πολύτιμες στην προσπάθειά μας να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας και να διαχειριστούμε σωστά τα τυχόν προβλήματα. Ενίοτε, όμως, η «γνώση» που μας παρέχουν μπορεί να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τα βρεφικά δοντάκια είναι ένα από τα θέματα που περικυκλώνονται από τη μεγαλύτερη παραφιλολογία. Και, δυστυχώς, δεν αναφερόμαστε στη λαϊκή παράδοση που θέλει μια κουρούνα να παραλαμβάνει το νεογιλό δόντι για να προσφέρει στο παιδί ένα σιδερένιο, ούτε και στην πιο πρόσφατη εισαγωγή της νεράιδας των δοντιών που χαρίζει νομίσματα για κάθε οδοντική θυσία, αλλά για παρανοήσεις που μπορούν να βλάψουν τη στοματική υγιεινή των παιδιών σε τέτοιο βαθμό, που τα προβλήματα να τα ακολουθήσουν μέχρι και την ενήλικη ζωή τους. 

Πέντε δημοφιλείς μύθοι για τα βρεφικά δοντάκια

1. Δεν είναι και τόσο σημαντικά
Ναι, πράγματι, κάποια στιγμή θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς. Όμως ένα νεογιλό που αποχαιρετά πριν την ώρα του τον μάταιο τούτο κόσμο, δυσκολεύει την μάσηση και μπορεί να παρεμβληθεί στην ικανότητα του παιδιού να τραφεί σωστά – κάνοντας, για παράδειγμα, την κατανάλωση κρέατος πραγματικό άθλο! Ακόμη, τα νεογιλά δόντια εξασφαλίζουν τη σωστή δομή του προσώπου καθώς το μικρό σας αναπτύσσεται και… κρατάνε τη θέση για τα κανονικά δοντάκια που θα έρθουν στο μέλλον. Πολλές φορές μετά από μια εξαγωγή δοντιού, εκείνα που συνόρευαν μέχρι τότε μαζί του, μετακινούνται προς το κενό που έχει δημιουργηθεί, στερώντας το χώρο από το ενήλικο δόντι που μεγαλώνει από κάτω.
2. Έχουν σοβαρές παρενέργειες
Σίγουρα έχετε ακούσει ιστορίες τρόμου για διάρροιες, εμετούς και 40 πυρετό. Στην πραγματικότητα, τα μόνα συμπτώματα που θα πρέπει να περιμένετε είναι ερεθισμός των ούλων, σάλια, εκνευρισμός και ίσως μερικά δέκατα. Αν ανεβάσει υψηλό πυρετό ή εμφανίσει άλλα συμπτώματα, η αδιαθεσία του δεν θα συνδέεται με τα δοντάκια. Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας. 
3. Μια φορά την ημέρα αρκεί
Το ότι προς το παρόν τρέφεται αποκλειστικά με γάλα ή με τροφές που έχουν περαστεί από το μπλέντερ, δεν σημαίνει ότι το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών (ή του δοντιού) του αρκεί! Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη κομματάκια τροφών που σφηνώνουν ανάμεσα στα δόντια, όμως κάθε υπόλειμμα, ακόμη και αν δεν είναι στερεό ή ορατό, συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλμ βακτηρίων (κοινώς: πλάκας), το οποίο μέσα σε ένα 24ωρο έχει γίνει αρκετά ισχυρό ώστε να μπορεί να δημιουργήσει κουφάλες στα δοντάκια του. Δυστυχώς, όσο διεξοδικοί και αν είστε, ένα βούρτσισμα την ημέρα δεν είναι αρκετό για να απομακρύνετε την πλάκα αποτελεσματικά! Εξάλλου, τα παιδιά αγαπούν τη ρουτίνα. Όσο πιο γρήγορα συνηθίσει στις (τουλάχιστον) δύο φορές πλυσίματος των δοντιών την ημέρα, τόσο το καλύτερο.
4. Τα νεογιλά δοντάκια δεν χαλάνε
Η μόνη προϋπόθεση για να αναπτύξει κανείς τερηδόνα, είναι να… διαθέτει δόντια! Εκτός από τα όσα προαναφέραμε για τη σημασία των βρεφικών δοντιών, υπάρχουν και άλλοι λόγοι να προστατεύσετε το μικρό σας από τα χαλασμένα δοντάκια. Κατ’ αρχάς, όλοι ξέρουμε πόσο άσχημος μπορεί να γίνει ο οδοντικός πόνος. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μια κουφάλα, υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει και στη δημιουργία αποστήματος, δηλαδή στη συγκέντρωση πύου κάτω από το δοντάκι, πράγμα που μπορεί να γίνει έως και απειλητικό για την υγεία του παιδιού. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών και έπειτα, κάτω από τις ρίζες των νεογιλών αναπτύσσονται τα ενήλικα δόντια. Επομένως, η μόλυνση μπορεί εύκολα να περάσει και σε αυτά και να τα φθείρει. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εμφάνισαν τερηδόνα στα νεογιλά είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντίστοιχα προβλήματα και ως ενήλικες.
5. Όταν γίνει τριών, κανονίστε το πρώτο ραντεβού στον οδοντίατρο
Μόλις βγάλει το πρώτο του δοντάκι ή μόλις γίνει ενός έτους, είναι μια καλή στιγμή για την πρώτη του επίσκεψη. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, το 60% των παιδιών στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει τερηδόνα πριν γίνουν πέντε ετών, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζεται ακόμη και σε βρεφικά στοματάκια! Ο οδοντίατρος θα κοιτάξει το μωράκι σας, θα αξιολογήσει τι πιθανότητες έχει να αναπτύξει τερηδόνα και θα σας προτείνει λύσεις και μέτρα πρόληψης. Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να το βλέπει κάθε έξι μήνες – ακριβώς όπως και εσάς! 

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Διασκεδαστικοί τρόποι να μάθει πώς να γράφει το όνομά του

Πώς μπορείτε να μάθετε στο νήπιο να γράφει το όνομά του; 
Όταν μαθαίνουν να γράφουν το όνομά τους, τα νήπια εξασκούν τη λεπτή τους κινητικότητα. Παράλληλα, προετοιμάζονται για το σχολείο – όχι μόνο πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά. Βλέπετε, από τη στιγμή που τα περισσότερα έχουν μάθει να το κάνουν πριν την πρώτη δημοτικού, όσα δεν έχουν κατακτήσει ακόμη αυτή τη δεξιότητα θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς των υπολοίπων, με κίνδυνο να απογοητευτούν από τις επιδόσεις τους. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να μάθει να γράφει το όνομά του χωρίς να νιώσει ότι του κάνετε μάθημα!
Κάντε το περίγραμμα
Πάρτε ένα χαρτόνι και γράψτε με μεγάλα γράμματα το όνομά του. Έπειτα, αφαιρέστε τα με ένα κοπίδι, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μένει το περίγραμμα (θα χρειαστεί να αφήσετε κάποιες συνδετικές γραμμούλες σε ορισμένα σημεία). Απλώστε το πάνω σε ένα άλλο μεγαλύτερο χαρτόνι και δώστε στο μικρό σας μαρκαδόρους σε πολλά χρώματα. Έτσι θα μάθει να παραμένει μέσα στις γραμμές που σχηματίζουν το όνομά του.
Λερωθείτε  
Γεμίστε έναν δίσκο με ζάχαρη, αλάτι ή και αφρό ξυρίσματος και δείξτε στο μικρό σας πώς να σχηματίζει το όνομά του με το δάχτυλό του. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει την κίνηση που απαιτείται χρησιμοποιώντας την ήδη ανεπτυγμένη μεγάλη κινητικότητά του. Επίσης, στα περισσότερα νήπια αρέσει πολύ να λερώνονται. Επομένως το πιθανότερο είναι να θέλει να συνεχίσει την εξάσκηση για πολλή ώρα!

Γράψτε στον δρόμο
Ή μάλλον στο πεζοδρόμιο ή την παιδική χαρά. Προμηθευτείτε χοντρές κιμωλίες πεζοδρομίου ώστε να μπορεί να τις πιάσει με ευκολία και γράψτε το όνομά του με μεγάλα γράμματα. Ζητήστε του να σας μιμηθεί. Όταν τα καταφέρει, δοκιμάστε την ίδια διαδικασία σε μικρότερο μέγεθος. Σταδιακά θα πρέπει να φτάσετε περίπου σε εκείνο που ταιριάζει σε μια κόλλα χαρτί.

Υπογραμμίστε το
Γράψτε το όνομά του με ένα ανοιχτόχρωμο μαρκαδοράκι υπογράμμισης σε μια κόλλα χαρτί. Και σε αυτή την περίπτωση, τα γράμματά σας θα πρέπει να είναι μεγάλα. Έπειτα δώστε του τους μαρκαδόρους του και ζητήστε του να ακολουθήσει τις γραμμές.

Σβήστε και ξαναγράψτε
Προμηθευτείτε με έναν παιδικό πίνακα – δεν αποκλείεται να έχετε ήδη έναν. Τα παιδιά λατρεύουν να τους χρησιμοποιούν, ενώ μακροπρόθεσμα αποτελούν την πιο οικονομική και… οικολογική λύση! Στο ίδιο πινακάκι μπορεί να συνεχίσει τα διασκεδαστικά μαθήματα μέχρι και το δημοτικό.

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki