Monday 16 February 2009

Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων εγκαλείται η Ελλάδα

Κάθε άλλο παρά θετική είναι για τη χώρα μας η έκθεση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσιεύει το Βήμα, η Ελλάδα εγκαλείται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, ενώ χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκές» το σύστημα υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που καταλήγουν στην Ελλάδα.
Στην έκθεση, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Τετάρτη, ο κ. Χάμαρμπεργ εστιάζει την κριτική του στην ύπαρξη ναρκοπεδίων στον Έβρο και στις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών.
Καλεί επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει τη συμφωνία επαναπροώθησης λαθρομεταναστών που έχει υπογράψει με την Τουρκία.
Ο κ. Χάμαρμπεργκ επαινεί τις βελτιώσεις στην ελληνική νομοθεσία, αλλά καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί και στην πράξη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ιδίως στο ζήτημα της προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.

Υπόθεση παιδεραστίας - Χρειάστηκαν τρία περίπου χρόνια ώστε οι γονείς να αντιληφθούν το τι συνέβαινε

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα κρούσματα παιδεραστίας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Μία νέα υπόθεση αποκαλύφθηκε την Πέμπτη στο Μαρκόπουλο Αττικής όταν συνελήφθη επ' αυτοφώρω 57χρονος να ασελγεί στην 10χρονη ανιψιά του.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, στις 11 Φεβρουαρίου 2009, οι γονείς της ανήλικης κατήγγειλαν ότι ο σύζυγος της αδελφής του πατέρα από τις αρχές του 2006 ασελγούσε σε βάρος της ανήλικης κόρης τους, μέσα στο σπίτι, αλλά και στο αυτοκίνητο του κατηγορουμένου.

Το βράδυ της Τρίτης 11/2 ο δράστης επισκέφτηκε με τη σύζυγό του το σπίτι της μικρής και σε ανύποπτο χρόνο μπήκε στο υπνοδωμάτιό της.
Έπειτα από συνεννόηση με τους γονείς οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο δωμάτιο και έπιασαν επ' αυτοφώρω τον άνδρα να ασελγεί στο 10χρονο κορίτσι.
Ο 57χρονος οδηγείται την Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή.
Απορίας άξιον, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι χρειάστηκαν τρία περίπου χρόνια ώστε οι γονείς να αντιληφθούν το τι συνέβαινε.

Η Τέχνη στα χέρια των παιδιών

Οι δημιουργίες μαγεύουν. Είναι τα χρώματα, οι ιδέες, τα σχήματα, τα απλά υλικά. Είναι η παιδική φαντασία, που έχει βάλει το... χεράκι της. Είναι οι μεγάλοι εικαστικοί δάσκαλοι, που «κρύβονται» πίσω από τους μικρούς καλλιτέχνες και τα έργα τους. 

Εκτός εκθέσεως μια ζωγραφιά από το δικό μας χαμομηλάκι

Η Κατερίνα και η Σήλια, που παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση στο παλιό Πλανητάριο
Είναι η αίθουσα με τον θόλο στο παλιό Πλανητάριο, που τ' αναδεικνύει. Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός «συστατικών», που κάνει την έκθεση των μαθητών του Εργαστηρίου Τέχνης Χαλκίδας να ξεχωρίζει.
.
Η Εύα και η Θεοφανία που παρουσιάζουν έργα τους στην έκθεση στο παλιό Πλανητάριο
 .
Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση μέσα από την οποία «συμπυκνώνονται» τα 30 χρόνια της επιτυχημένης πορείας του εργαστηρίου, ενός εργαστηρίου που δημιούργησαν ο Δημήτρης Μυταράς και η σύζυγός του Χαρίκλεια και στο οποίο λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, πηλοπλαστικής, κοσμήματος, φωτογραφίας, γλυπτικής, χαρακτικής και κατασκευών με διάφορα υλικά. Ενας τεραστίων διαστάσεων κατάλευκος πίνακας - γλυπτό φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από χαρτί, πολύχρωμοι καθρέπτες με κορνίζες από κόντρα πλακέ, μεγαλόσωμα τρισδιάστατα ζώα, κούκλες και συνθέσεις από πηλό, μία διαφορετική εκδοχή της Γκερνίκα του Πικάσο, επιτοίχια διακοσμητικά με πρώτη ύλη απλά χαρτόκουτα, πολύχρωμα πανό φτιαγμένα από δαχτυλήθρες, ελάσματα, πλαστικά παιχνίδια, ρόλεϊ και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο... παιδικός νους δεσπόζουν κάτω από τα αστέρια του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Πολλοί από τους δημιουργούς δεν ξέρουν ακόμη καλά - καλά να γράφουν, ξέρουν όμως πως να «μανουβράρουν» το πινέλο, το μολύβι, την κόλλα και το ψαλίδι.
 .
Ενθουσιασμός
Η Κατερίνα και η Σήλια είναι μόλις 6 ετών και μιλούν με ενθουσιασμό για τη δουλειά που γίνεται στο Εργαστήρι Τέχνης. Οι γονείς τους τις έγραψαν φέτος στο τμήμα ζωγραφικής, με σκοπό «να ανακαλύψουν την τέχνη», όπως λένε χαρακτηριστικά και ήδη η πρόοδός τους είναι αξιοσημείωτη.
Ο Γρηγόρης Μιχαήλ Μαγουλάς και ο Γιάννης Λεοντιάδης, συμμαθητές στη Β Δημοτικού, παρακολουθούν εδώ και δύο χρόνια μαθήματα ζωγραφικής και κεραμικής και μας δείχνουν με υπερηφάνεια τα δικά τους κεραμικά, εμπνευσμένα από το παραμύθι του Μικρού Πρίγκιπα, που εκτίθενται στο Πλανητάριο. 
Οι 10χρονες ξαδέρφες Εύα και Θεοφανία ασχολούνται με τη ζωγραφική και τις κατασκευές και νιώθουν εξοικειωμένες με τις τέμπερες και τα μολύβια. Μικρά παιδιά, που είναι όμως μεγάλοι καλλιτέχνες.
«Στο Εργαστήρι τα παιδιά βρίσκουν εκφραστική διέξοδο, παίρνουν βαθιές ανάσες από το οξυγόνο της δημιουργίας», είπε μεταξύ άλλων προχθές κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης - Ευγενίδης και προσκάλεσε τον κόσμο να θαυμάσει τα έργα των μαθητών στο Πλανητάριο μέχρι και τις 8 Μαρτίου, με ελεύθερη είσοδο.
Με την παρουσία της τίμησε την έκθεση και η κ. Χαρίκλεια Μυταρά, χάρη στην οποία και στον σύζυγό της δημιουργήθηκε αυτό το «ζωντανό κύτταρο παραγωγής τέχνης», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χαλκιδέων Αθανάσιος Ζεμπίλης. «Η ζωγραφική των παιδιών έχει μία αμεσότητα άδολη και αγνή, που μπορεί να σε ξαφνιάσει, να σε προβληματίσει, να σε ηρεμήσει», τόνισε ο δήμαρχος.

ΡΟΥΛΑ ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki