Friday 2 April 2010

Ότε κατήλθες πρός τον θάνατον, η Ζωή η αθάνατος... When You descended to death, O Immortal Life...

Καλή Ανάσταση χαμομηλάκια 😃

Ότε κατήλθες πρός τον θάνατον, η Ζωή η αθάνατος, τότε τον Άδην ενέκρωσας τη αστραπή της Θεότητος, ότε δε και τους τεθνεώτας εκ των καταχθονίων ανέστησας, πάσαι αι Δυνάμεις των επουρανίων εκραύγαζον:

Ζωοδότα Χριστέ ο Θεός ημών, δόξα Σοι.

When You descended to death, O Immortal Life, then, the light of Your divinity destroyed Hades. When You raised the dead from the depths of darkness, all the heavenly powers cried out, "Glory to You our Christ, the Giver of Life."

«Αι γενεαί αι πάσαι…»

1. Αι γενεαί πάσαι, ύμνον τη Ταφή σου, προσφέρουσι Χριστέ μου.

2. Καθελών του ξύλου, ο Αριμαθείας, εν τάφω σε κηδεύει.

3. Μυροφόροι ήλθον, μύρα σοι, Χριστέ μου, κομίζουσαι προφρόνως.
 
4. Δεύρο πάσα κτίσις, ύμνους εξοδίους, προσοίωμεν τω Κτίστη.

5. Ους έθρεψε το μάννα, εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου.

6. Ιωσήφ κηδεύει, συν τω Νικοδήμω, νεκροπρεπώς τον Κτίστην.

7. Ω γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού έδυ σου το κάλλος;

8. Υιέ Θεού παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πώς πάθος κατεδέξω;

9. Έρραναν τον τάφον αι Μυροφόροι μύρα, λίαν πρωί ελθούσαι.

10. Ω Τριάς Θεέ μου, Πατήρ Υιός και Πνεύμα, ελέησον τον κόσμον.

11.Ιδείν την του Υιού σου, Ανάστασιν, Παρθένε, αξίωσον σους δούλους.


«Σε τον αναβαλλόμενον…»
Σε τον αναβαλλόμενον το φως, ώσπερ ιμάτιον, καθελών Ιωσήφ από του ξύλου συν Νικοδήμω, και θεωρήσας νεκρόν, γυμνόν, άταφον, ευσυμπάθητον θρήνον αναλαβών, οδυρόμενος έλεγεν˙ οίμοι, γλυκύτατε Ιησού˙ ον προ μικρού ο ήλιος εν Σταυρώ κρεμάμενον θεασάμενος, ζόφον περιεβάλλετω, και η γη τω φόβω εκυμαίνετω, και διερρήγνυτο ναού το καταπέτασμα˙ αλλ’ ιδού νυν βλέπω σε, δι’ εμέ εκουσίως υπελθόντα θάνατον˙ πώς σε κηδεύσω, Θεέ μου; ή πώς σινδόσιν ειλήσω; ποίαις χερσί δε προσψαύσω, το σον ακήρατον σώμα; ή ποία άσματα μέλψω, τη ση εξόδω, οικτίρμον; Μεγαλύνω τα πάθη σου υμνολογώ και την ταφήν σου, συν τη αναστάσει, κραυγάζων˙ Κύριε, δόξα σοι.



Απαράδεκτη διαφήμιση

Ανήλικα παιδιά χρησιμοποιούνται σε παράνομες διαφημιστικές πινακίδες για να μεταδώσουν απαράδεκτα μηνύματα

Τίποτα;
Μια μεγάλη καμπάνια στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες βρίσκεται αυτές τις ημέρες σε εξέλιξη. Η εταιρεία που εμπορεύεται είδη ένδυσης, προβάλλει το σλόγκαν «Sprider ή τίποτα!» και εικονίζει στις διαφημίσεις της ημίγυμνες γυναίκες και άνδρες να καλύπτουν τα σώματά τους με ρούχα της εν λόγω επιχείρησης, ενώ δίπλα φιγουράρουν οι τιμές των προϊόντων. 
Είναι γνωστό ότι οι διαφημιστικές πινακίδες είναι παράνομες γιατί συνιστούν ΚΙΝΔΥΝΟ για την οδική ασφάλεια. Πρώτον, αποσπούν το βλέμμα των οδηγών και δεύτερον συνιστούν παρόδια εμπόδια. Ο νόμος αλλά και η κοινή λογική δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολιών για την επικινδυνότητα των διαφημιστικών πινακίδων. Στην ίδια καμπάνια όμως η εταιρεία πηγαίνει ένα βήμα πιο μακριά, εμφανίζοντας στις διαφημίσεις της και ανήλικα παιδιά, τα οποία ποζάρουν με νάζι το κορίτσι και συστολή το αγόρι, φορώντας μόνο το εσώρουχό τους, και κρύβοντας τη γύμνια τους με τα ρούχα της εταιρείας.
Το σλόγκαν «Sprider ή τίποτα!» τα λέει όλα. Η διαφήμιση εκτός των πολλά θεμάτων που εγείρει (ηθικών, αισθητικών, νομικών κ.λπ.) προσκρούει στον ίδιο τον Κώδικα Δεοντολογίας των Διαφημιστών και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 4, παρ. α, περί «υποσχέσεων» που αναφέρει ότι «Οι διαφημίσεις που αφορούν τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν το παιδί να πιστεύει ευθέως ότι η ευτυχία, η κοινωνική καταξίωση ή η επιτυχία, θα προέλθουν άμεσα από την απόκτηση συγκεκριμένου προιόντος»
Επαναλαμβάνω, το σλόγκαν «Sprider ή τίποτα» είναι σαφές. Η λέξη «τίποτα» είναι συνώνυμη του μηδενός, της αποτυχίας, κι εδώ το παιδί λαμβάνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι εάν δεν αγοράσει τα συγκεκριμένα προϊόντα θα μείνει με το τίποτα. 
Εάν αυτό δεν είναι εκβιασμός τότε τί είναι; 
Άραγε υπάρχει κάποιος που ελέγχει τις διαφημίσεις πριν αυτές κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δημόσιους χώρους; 
Είναι δυνατόν να κυκλοφορεί τόσες μέρες η προκλητική αυτή διαφήμιση και κανείς μα κανείς να μη μιλά;
Τόση ανοσία υπάρχει στην ελληνική κοινωνία;
Πώς επιτρέπεται να εμφανίζονται ανήλικα  παιδιά σε (παράνομες) πινακίδες στους δρόμους, διαφημίζοντας με τα εσώρουχά τους, κάποια προϊόντα με τη λογική του «ή παίρνεις το προϊόν ή μένεις με το τίποτα;» 
Αυτές είναι οι αξίες με τις οποίες διαπαιδαγωγείται ο ‘Έλληνας στο δρόμο; 
Πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί αυτό το μήνυμα όταν το βλέπει καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο; 
Πώς νιώθει ένας γονιός όταν βλέπει ένα ημίγυμνο παιδί που ποζάρει ναζιάρικα να του λέει «Sprider ή τίποτα;» 
Δε θέλω να το πάω μακριά γιατί θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει ακόμα και για ηδονοβλεπτική αντιμετώπιση της παιδικής ηλικίας, αλλά ομολογώ ότι μπορώ με βεβαιότητα να μιλήσω για εκμετάλευση της παιδικής αθωότητας, για προτροπή εκπόρνευσης της παιδικής ηλικίας. Νομίζω ότι σ’  αυτή την περίπτωση έχει χαθεί εντελώς το μέτρο και πρέπει κάποιος ή κάποιοι να επιληφθούν. Για να αισθανθούμε ως κοινωνία ότι δεν έχουν χαθεί όλα μας τα αντανακλαστικά κι ότι έχουμε ελπίδα να ξεφύγουμε απ’  τις στρεβλώσεις.
Ας δεχτούμε το επιχείρημα ότι πρέπει να λειτουργήσει η αγορά, αλλά με οποιοδήποτε τίμημα; Χωρίς ούτε καν σεβασμό στην παιδική ηλικία και την αθωότητα; Συγνώμη, αλλά αυτό αποτελεί επιστροφή στην αγριότητα. Όταν επιστρατεύονται παιδιά για να νομιμοποιήσουν ποικίλα ΚΕΡΔΗ, σημαίνει ότι έχουμε απολέσει την ανθρωπιά μας, κι αυτό μόνο ζόφο μπορεί να φέρει.

Μαρτίου 29, 2010 by Μανώλης Ανδριωτάκης
Αναμετάδοση:

Μπιμπερό με τοξικές ουσίες!

Να αγοράζετε γυάλινα μπιμπερό για τα χαμομηλάκια σας

Κορυφαίες βρετανικές αλυσίδες λιανεμπορίου προωθούν στην αγορά παλιά αποθέματα πλαστικών μπιμπερό που εμπεριέχουν μία άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία ουσία, εν αγνοία των καταναλωτών, αφού το αμφιλεγόμενο χημικό δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». 
Τα ύποπτα μπιμπερό έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από την αγορά από τον Ιανουάριο, ωστόσο ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να τα πωλούν (Φωτογραφία αρχείου)
Η χρήση της τοξικής ουσίας «βισφαινόλη Α ή δισφαινόλη Α», που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως μπιμπερό, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, έχει ήδη απαγορευτεί στον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Πρόσφατα, ο δήμος του Παρισιού αντικατέστησε 28 χιλιάδες μπιμπερό που περιείχαν την επίμαχη ουσία και χρησιμοποιούνταν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του.

Και στη Mothercare 
Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, η υπ’ αριθμόν 1 εταιρεία βρεφικής ένδυσης και παιχνιδιού στη Βρετανία, Mothercare (35 καταστήματά της υπάρχουν στην Ελλάδα) και άλλες (Boots και Disney) πωλούν μπιμπερό με το τοξικό χημικό βισφαινόλη Α(δισφαινόλη Α), που έχει ενοχοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα για καρδιοπάθεια, διαβήτη, παχυσαρκία και κακοήθεια.
Αν και θα έπρεπε από τον Ιανουάριο του 2010 να έχουν αποσυρθεί από τις προθήκες των καταστημάτων της Μothercare όλα τα μπιμπερό με την ένοχη ουσία, η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα προϊόντα είναι προς πώληση δίχως μάλιστα να αναγράφεται στην ετικέτα η επίμαχη ουσία.
Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχεται ότι εξακολουθεί να πουλά τα ύποπτα μπιμπερό, γιατί απλά υπερέβη το... χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση.
Αρχικά στόχος της εταιρείας ήταν να αποσυρθούν τα ύποπτα μπιμπερό έως τα τέλη του φετινού Ιανουαρίου, τώρα όμως η ημερομηνία μετατέθηκε για το φθινόπωρο.
Στον Καναδά, στο Παρίσι και σε τρεις αμερικανικές πολιτείες (Κονέκτικατ, Μινεσότα και Ουισκόνσιν) έχουν αποσυρθεί ήδη από τις προθήκες των καταστημάτων όλα τα μπιμπερό που εμπεριέχουν την ένοχη χημική ουσία, ενώ ο αμερικανικός ΕΟΦ (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις επιπτώσεις της στα μωρά και τα νήπια, ενώ τάσσεται υπέρ της απαγόρευσής της σε όλα τα παιδικά προϊόντα.
Πρόσφατη μελέτη της έγκυρης Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης επισημαίνει ότι ακόμα κι αν ανιχνευθούν απειροελάχιστες ποσότητες της βισφαινόλης Α στον ανθρώπινο οργανισμό -100 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο!- η χημική ουσία σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Βισφαινόλη Α
Διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη
Η βισφαινόλη Α διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης δύο εκ των πιο διαδεδομένων χρόνιων παθήσεων παγκοσμίως: της καρδιοπάθειας και του διαβήτη. Στο παρελθόν έχει ενοχοποιηθεί για κακοήθεια, μεταβολές στη συμπεριφορά, στον εγκέφαλο, στον προστάτη, στους μαστούς και στην ηλικία έναρξης της εμμήνου ρύσεως.
  • Είναι πλέον ανιχνεύσιμη σε εννέα στους δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου του Εξετερ. Τα βρέφη και τα νήπια είναι πιο ευάλωτα, καθώς έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση ανάμεσα στις ηλιακές ομάδες του πληθυσμού σε αυτά τα πλαστικά.
  • Η έκθεση στη βισφαινόλη Α γίνεται κυρίως μέσω της διατροφής.
  • Η χημική ουσία μεταναστεύει εντός των τροφών μέσα από πλαστικά δοχεία, μπιμπερό, μαχαιροπίρουνα, μπολ και μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Επίσης ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εκτεθεί σε αυτήν τη σκόνη και ύστερα από συγκεκριμένες οδοντιατρικές πράξεις.

Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα...
Κ. Βάρναλη: Ο πόνος της Μητέρας

σήμερα όλοι θλίβονται
και τα βουνά λυπούνται
σήμερα τόβαλαν βουλή
οι άνομοι εβραίοι
για να σταυρώσουν το Χριστό
τον πάντων Βασιλέα

Η Παναγιά η Δέσποινα
καθόταν μοναχή της
την προσευχή της έκαμε
για τον Μονογενή της


Ο πόνος της Μητέρας
 
Οι πόνοι της Παναγίας
 
Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;
Σε ποιο νησί του ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;
Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάζεις.
Ξαίρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή,
που με τα βρόχια της οργής ταχιά θε να σπαράζεις.

Συ θάχεις μάτια γαλανά, θάχεις κορμάκι τρυφερό,
θα σε φυλάω από ματιά κακή κι από κακόν καιρό,
από το πρώτο ξάφνισμα της ξυπνημένης νιότης.
Δεν είσαι συ για μάχητες, δεν είσαι συ για το σταυρό,
Εσύ νοικοκερόπουλο, όχι σκλάβος ή προδότης.

Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ,
να σκύβω, την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό,
να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι
κι ύστερ' απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι να κοιτώ,
που θα πηγαίνεις στο σκολειό με πλάκα και κοντύλι...

Κι αν κάποτε τα φρένα σου μ' αλήθεια, φως της αστραπής,
χτυπήσει ο Κύρης τ' ουρανού, παιδάκι μου να μη την πεις,
θεριά οι ανθρώποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.
Δεν είν' αλήθεια πιο χρυσή, σαν την αλήθεια της σιωπής.
Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν.

Κ. Βάρναλης

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki