Τρίτη, 7 Μαΐου 2019

Cristian Carretero: Ο Ισπανός γιατρός που καταδικάστηκε για κακοποίηση και βιασμούς δεκάδων παιδιών

Ισπανός γιατρός καταδικάστηκε σήμερα στη Σουηδία σε κάθειρξη 10 ετών για τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης και του βιασμού, κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σε βάρος
15 παιδιών ηλικίας 2-12 ετών.
Diez años de cárcel para un médico español que abusó de 50 niños en Suecia
Ο Cristian Carretero, ηλικίας 29 ετών, κρίθηκε ένοχος για τέσσερις βιασμούς και 46 σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων, ιδίως μικρών κοριτσιών, όπως και για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Ο γενικός παθολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, καταδικάστηκε επίσης για τις βλάβες που προκάλεσαν άλλοι ενήλικες, τους οποίους προέτρεπε να αγγίζουν με ανάρμοστο τρόπο τα παιδιά τους.
Βάσει της απόφασης, ο καταδικασθείς θα απελαθεί από τη χώρα αμέσως μόλις εκτίσει την ποινή του.
Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν την περίοδο 2015-2017 σε ιατρικά κέντρα της Σουηδίας, όπως επίσης μέσω μιας διαδικτυακής συμβουλευτικής υπηρεσίας.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης των παιδιών, συνήθως για πόνους ήσσονος σημασίας, έπειθε τους γονείς των νεαρών θυμάτων του να εξετάσει ο ίδιος τα γεννητικά τους όργανα ή τους ζητούσε να το κάνουν για εκείνον, στις από απόσταση γνωματεύσεις, χωρίς προφανή ιατρική αιτιολογία. Σε πολλές περιπτώσεις βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα.
Περισσότεροι από 80 ενάγοντες είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής σε αυτήν την υπόθεση, εκ των οποίων 55 παιδιά.

madata
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα σαράντα κύματα απ’ τα οποία περνάει
η σχέση μαμάς-κόρης

Θα τη λατρέψεις σαν Θεά, θα τη μισήσεις σαν τον χειρότερο δυνάστη. 
Θα θαυμάσεις τα γεμιστά, τις αντοχές, τις ικανότητες και τη δύναμή της, θα εκπλαγείς απ’ τις ατελείωτες ομοιότητές σας και, φυσικά, θα σου ΄ρθει να χαστουκίσεις το μάγουλό σου, γιατί αργά ή γρήγορα θα καταλάβεις πως, ναι, είχε σχεδόν σε όλα δίκιο. 
Γράφουμε για να θυμηθούμε όλους τους λόγους που αγαπάμε κι έχουμε ανάγκη τη μαμά μας. 
Για να «κλαφτούμε» λίγο μεταξύ μας για τις ενοχές μας και να πανηγυρίσουμε τη σχέση που τελικά χτίσαμε μαζί της. 

Ιδού τα στάδια που περνάει η σημαντικότερη σχέση της ζωής μας: 
η σχέση μας με τη Ενοχλητική, Τρυφερή, Αρχετυπική Μάνα μας. 

Η φάση της παιδικότητας ή 
Όταν η μαμά είναι όλος σου ο κόσμος 
Είναι η περίοδος που συστήνεστε. Η περίοδος που η μία γνωρίζει την άλλη και η αγάπη σας κάνει τα πρώτα βήματα. 
Είναι τότε που τα τακούνια της σου φαίνονται ομορφότερα απ’ τα γοβάκια της Σταχτοπούτας και τα φουστάνια της πιο εντυπωσιακά απ’ της Ζωζώς. 
Είναι η περίοδος αυτή που η μαμά σου είναι στα μάτια σου κάτι μεταξύ Παναγίας, Μέριλ Μονρόε, Μαρί Κιουρί και Μητέρας Φύσης. 
Είναι η χρυσή εκείνη εποχή που την έχεις ανάγκη όσο τίποτε και κανέναν και που στο πρόσωπό της βλέπεις αυτό που θες κάποτε να γίνεις. 
Η μαμά σου είναι τότε για ‘σένα ο πιο αστείος, ο πιο έξυπνος, ο πιο φωτεινός κι αγαπησιάρης άνθρωπος στην ιστορία των ανθρώπων. 

Η φάση της εφηβείας ή 
Όταν η μαμά είναι ο Νούμερο 1 εχθρός 
Κι όπως λέει και το γνωστό κλισέ «Όλα τα ωραία, κάποτε τελειώνουν», κι έτσι ο δρόμος του άκριτου θαυμασμού και της αγάπης που αναβλύζει ως αστείρευτη πηγή απ’ τα βάθη της παιδικής μας καρδιάς, βρίσκει τοίχο. 
Κι ο τοίχος λέγεται εφηβεία, κι η εφηβεία είναι ένα ανεξέλεγκτο πάρτι ορμονών. Κι αυτές οι ορμόνες μαντέψτε που θα ξεσπάσουν τα νεύρα τους… 
Το ταξίδι αναζήτησης της προσωπικής σου ταυτότητας περνάει δυστυχώς μέσα απ’ τον δρόμο της απόρριψης και ο πρώτος άνθρωπος που θα διαλέξεις να απορρίψεις είναι αυτός που σου μοιάζει και του μοιάζεις όσο κανείς: η δόλια μάνα που παλεύει να τα βγάλει πέρα με τα εντελώς ακατανόητα ξεσπάσματά σου, την ακούραστη αμφισβήτηση και το απαξιωτικό σου ύφος χιλίων καρδιναλίων. 
Είναι εκείνη η περίοδος που έχεις για τα καλά διαλέξει τον νούμερο ένα εχθρό, δυνάστη κι εξουσιαστή σου: είναι η μάνα σου που δεν σε κατάλαβε ποτέ, που δεν υπήρξε ποτέ νέα, που είναι άνευ λόγου εναντίον σου και θέλει το κακό σου. 
Ας το πούμε ξεκάθαρα: είναι μια περίοδος για την οποία θα ‘χεις αρκετές τύψεις παρακάτω. Και που θα σε προετοιμάσει για πολλά, αν έχεις κόρη. 

Η φάση της νεότητας ή 
Όταν η μαμά γίνεται φίλη 
Κάπου εδώ έρχεται ακόμη ένα γνωστό κλισέ να συνοψίσει το επόμενο στάδιο της σχέσης μας με τη μαμά μας: «ουδέν κακό αμιγές καλού». Αφού έχεις βρίσει, αντιπαθήσει κι χιλιοεκνευρίσει τη μαμά σου στα ταραγμένα εφηβικά σου χρόνια, έρχεται εκείνη η φάση της ζωής που ωριμάζεις με ρυθμούς καταιγιστικούς. 
Στα 19 σκέφτεσαι για τα 17 
«Δεν μπορεί να έλεγα εγώ τέτοια πράγματα», 
στα 22 αναρωτιέσαι για τα 19 
«Πώς είναι δυνατόν να ήμουν εγώ έτσι;» 
και κάπως έτσι κυλάει η νεότητά σου, μέχρι που το συνειδητοποιείς: η μάνα σου είναι συμπαθητική. 
Μπορείς να της μιλήσεις για ό,τι θέλεις, χαίρεσαι πια να τη συστήνεις στους φίλους σου και τη θεωρείς, ξαφνικά, φίλη. Ανακαλύπτεις ότι ήταν άνθρωπος κανονικός πριν γίνει μαμά, ότι είχε δίκιο σε ένα εκνευριστικά μεγάλο ποσοστό αυτών που σου ‘λεγε (και σ’ έκανε να θυμώνεις) κι ότι είναι μια αστείρευτη μηχανή παραγωγής λύσεων για κάθε σου πρόβλημα. 
Τότε θα κατανοήσεις αυτό που λένε «Άσε το Google. Η μαμά σου ξέρει» (γιατί, πράγματι, μ’ έναν μυστήριο τρόπο, τα ξέρει όλα) και τότε θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι σιγά-σιγά τον αληθινό άνθρωπο πίσω απ’ τον Υπερήρωα Μαμά. 

Η φάση της πραγματικής ενηλικίωσης ή 
Όταν γίνεσαι η μαμά σου 
Ίσως και να μην χρειάζεται να πούμε και πολλά εδώ, εμείς όμως θα τα πούμε γιατί είμαστε άνθρωποι κι αισθήματα έχουμε. 
Ο λόγος για την-μοιραία-στη-ζωή-κάθε-γυναίκας-φάση «Παναγία μου, έγινα η μάνα μου!». 
Συνειδητοποίηση βαριά μεν, όχι απαραιτήτως δυσάρεστη δε, αφού –τα ‘παμε και πριν- τη μάνα σου πάει καιρός που τη συμπάθησες. Τώρα, όμως, είναι το στάδιο της συναδελφικότητας. 
Είστε κι οι δυο μαζί παλεύοντας στον ίδιο στίβο –αυτόν της μητρότητας και της ενηλικίωσης. Είναι τότε που χρειάζεσαι κάθε σταγόνα σοφίας κι εμπειρίας που διαθέτει. 
Είναι, εν ολίγοις, η 
Περίοδος Της Απόλυτης Κατανόησης. 
Η φάση αυτή που σου δίνει χιλιάδες αφορμές για να μουρμουρίσεις «Α, ρε μάνα…» και άλλες τόσες για να ζητήσεις «συγγνώμη» κι «ευχαριστώ». 
Είναι η ωριμότερή σου φάση, που –πώς τα φέρνει η ζωή- μοιάζει όσο καμία άλλη με την πρώτη, αυτήν της γνωριμίας σας. 
Με μια (σίγουρη) διαφορά: τώρα, ξέρεις ότι εκτός από μαμά είναι και γυναίκα και ερωμένη και φίλη και εργαζόμενη. 
Και μια ακόμα: τώρα ξέρεις, ότι είναι θνητή. 

Με αφορμή της γιορτή της Μητέρας, λοιπόν… …κι επειδή δεν μας πάει καρδιά να κλείσουμε ένα κείμενο αφιερωμένο στις μαμάδες μας, με λόγια θλιβερά, νιώθουμε την ανάγκη να πούμε τα εξής: πείτε ένα «χρόνια πολλά» στη μαμά σας την Κυριακή κι όσες έχετε κόρες, σκεφτείτε ότι η ζωή σας θα επαναληφθεί ως φάρσα. 

Για όλα όσα θέλαμε να πούμε στις κόρες και στις μητέρες μας… Μ΄αυτήν ακριβώς την αφορμή, βρήκαμε και προτείνουμε ένα βιβλιαράκι που μπορούμε να υπογράψουμε ότι θα μιλήσει στην καρδιά σας, αφού η συγγραφέας του θίγει ακριβώς αυτό. 
..........
περισσότερα εδώ: omorfhzwh
Πηγή: mama365

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τι αναζητούν τα παιδιά στο διαδίκτυο;
Kaspersky Lab: On the online activities of children

Γνωρίζετε τον PewDiePie; 
Αν όχι, ρωτήστε το εφηβάκι σας. Κατά πάσα πιθανότητα θα σας απαντήσει με άνεση πως είναι ο vlogger με τις περισσότερες εγγραφές στο YouTube, 69 εκατομμύρια ως τώρα και περίπου 20 δισ. προβολές βίντεο. 
Ξέρετε τι είναι το VPN, το Fortnite και το DuckDuckgo; 
Εσείς ίσως όχι, το παιδί σας όμως μάλλον τα γνωρίζει και μπορεί να σας εξηγήσει ακριβώς τι είναι το καθένα. Κι αυτό επειδή έτσι «ξοδεύει τον χρόνο του» στο Internet.
Όλα όσα ψάχνουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση της Kaspersky Lab (από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού προστασίας παγκοσμίως), που σας παρέχει ένα ισχυρό μυστικό όπλο, αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία τα οποία λαμβάνει από τις μονάδες Γονικού Ελέγχου σε όλον τον κόσμο. 
Η έρευνα περιλαμβάνει τα στοιχεία Ιουνίου – Αυγούστου, την περίοδο δηλαδή που παιδιά και έφηβοι έχουν διακοπές και άρα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο και μάλιστα συχνά χωρίς την γονική παρουσία, αφού εκείνοι εξακολουθούν να πηγαίνουν στην δουλειά.
Τα συμπεράσματα είναι από ανησυχητικά μέχρι… αισιόδοξα, καθώς επισημαίνονται θετικές διαφορές σε σχέση με προηγούμενες παρόμοιες εκθέσεις της Kaspersky, αλλά και αρνητικές αυξήσεις σε αναζήτηση θεμάτων που κοντράρονται με την παιδική ηλικία.
Το καινούριο
Για πρώτη φορά το Kaspersky Lab καταγράφει αύξηση του ενδιαφέροντος για θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά ψάχνουν συστηματικά τρόπους προστασίας της ιδιωτικότητάς τους, ερευνώντας τις δυνατότητες του VPN (Virtual Private Network), ενός δικτύου που δίνει τη δυνατότητα κρυπτογραφημένης σύνδεσης υψηλής ασφάλειας. 
Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούν την διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης DuckDuckgo, που δίνει έμφαση στην προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και στην αποφυγή των εξατομικευμένων αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Το ανησυχητικό
Όπως και οι προηγούμενες, έτσι και η τελευταία έρευνα καταδεικνύει ότι η παιδική αναζήτηση στο Διαδίκτυο περιστρέφεται συχνά γύρω από ιστοσελίδες που το περιεχόμενό τους απευθύνεται αυστηρά σε ενήλικες, αφού το 11% των συνολικών αναζητήσεων από παιδιά αφορούσαν σε πορνογραφικά και ερωτικά sites. 
Παράλληλα, πάντως, καταγράφεται και η προνοητικότητα των γονιών, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν εφαρμόσει τον γονικό έλεγχο, οπότε οι προσπάθειες των παιδιών να μπουν σε sites του είδους παραμένουν άκαρπες.

Το αναμενόμενο
Η πρώτη διαδικτυακή δραστηριότητα παιδιών και εφήβων, όπως και κάθε προηγούμενη παρόμοια έρευνα του Kaspersky Lab έδειξε ότι είναι το online gaming. 
Το αγαπημένο game των παιδιών φαίνεται να είναι το Fortnite, ένα διαδικτυακό παιχνίδι επιβίωσης, που περιλαμβάνει δύο εκδοχές: μία με τη συμμετοχή τεσσάρων παικτών, οι οποίοι πολεμάνε τέρατα και ζόμπι, και άλλη, όπου 100 παίκτες πολεμούν μεταξύ τους για να μείνει τελικά ένας ζωντανός, ο νικητής. 
Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο επιτυχημένο, με δεκάδες εκατομμύρια παίκτες ανά τον κόσμο. Το σκήπτρο της πρωτιάς το πήρε από το PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds), που είναι τώρα το δεύτερο πιο αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών και όπου 100 παίκτες, χωρισμένοι σε ομάδες των τεσσάρων, παίζουν ταυτόχρονα σε ένα χάρτη προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Το εντυπωσιακό
Οι ειδησεογραφικές πύλες δεν ήταν από τις αγαπημένες επιλογές των παιδιών. Μέχρι τώρα. 
Η τελευταία έρευνα καταγράφει τη σταδιακή στροφή τους στις ιστοσελίδες του είδους, αποτυπώνοντας, παράλληλα, και τον προβληματισμό τους για τις διεθνείς και τοπικές εξελίξεις.

Το δεδομένο
Ο βασιλιάς Youtube διατηρεί τα σκήπτρα του στις παιδικές και εφηβικές ηλικίες, που προτιμούν την συγκεκριμένη πλατφόρμα τόσο για τα διάφορα είδη βίντεο, όσο και για τη μουσική. 
Τα περισσότερα κλικ συγκέντρωσε παγκοσμίως ο PewDieDie, ο vlogger με τα τεράστια κέρδη, που ανάγκασε ακόμη και την Wall Street Journal να του κάνει αφιέρωμα. 
Από τη μουσική γκάμα πρωταθλητής αναδεικνύεται το ραπ, ειδικά μετά τη δολοφονία του γνωστού ράπερ XXXTentaction, που έκανε τους έφηβους και να ψάξουν σχετικές πληροφορίες, αλλά και να έρθουν πιο κοντά στο συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Το παράδοξο
Τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται πως δεν απασχολούν τα παιδιά όσο ίσως νομίζουμε, τουλάχιστον όχι όταν κάθονται σε σταθερούς υπολογιστές ή laptop. Περισσότερο χρόνο ξοδεύουν βλέποντας βίντεο στο Youtube, παρά στα social media, που έρχονται να καταλάβουν την δεύτερη θέση της λίστας. Για την επικοινωνία τους, εκτός από το Messenger του Facebook, τα παιδιά χρησιμοποιούν πλέον και το Google Hangouts, ενώ στη λίστα των κοινωνικών δικτύων εμφανίζονται και το Twitter, το Pinterest και το Tumbir.

Το πολυσύνθετο
Καθώς τα παιδιά συνδέουν άρρηκτα την διαδικτυακή με την πραγματική τους ζωή, στην έκθεση της Kaspersky εμφανίζονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα, οι δημοφιλείς μουσικές πλατφόρμες, οι διαδικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας, οι υπηρεσίες streaming, η παρακολούθηση των σπορ και η ενημέρωση για τις δραστηριότητες διασήμων – λίγο πολύ δηλαδή οι προτιμήσεις που εμφανίζονται και στις ενήλικες διαδικτυακές δραστηριότητες. Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονικά εκθέσεις εντοπίζεται στην άνοδο του ενδιαφέροντος για online shopping.

Το αισιόδοξο
Στην τελευταία έρευνα παιδιά και έφηβοι έδειξαν ελάχιστο διαδικτυακό ενδιαφέρον για το αλκοόλ, τον καπνό ή τις ναρκωτικές ουσίες, κάτι που αποδεικνύεται από το χαμηλό ποσοστό επισκέψεων σε σχετικά sites, αλλά και από την σχεδόν πλήρη έλλειψη ερωτημάτων αναζήτησης για τέτοιου είδους θέματα.

Πηγές
https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2018_parental-control-summer
https://securelist.com/kids-summer-threats/87678/
https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2018_kaspersky-labs-latest-parental-control-report-reveals-what-kids-are-searching-for-online
https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2017_kaspersky-labs-latest-parental-control-report-shows-how-different-children-are-around-the-world
https://www.kidsatsafety.gr

antikleidi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αγκαλιά: Τα Είδη της και η Σημασία τους

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΕΣΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ
Εσείς, πόσες αγκαλιές κάνατε σήμερα; 

Το φυσικό άγγιγμα και οι αγκαλιές είναι από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε έναν άνθρωπο, σε κάθε ηλικία και επηρεάζουν τη διάθεση, την ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν έχει αρκετές αγκαλιές στη ζωή του;
Επιστημονικές έρευνες σχετικά με τη σημασία της αγκαλιάς έχουν δείξει ότι τα ζώα που δεν είχαν αρκετή φυσική επαφή και ‘αγκάλιασμα’ με το είδος τους επιδείκνυαν επιθετική συμπεριφορά.
Αλλά και τα παιδιά που έχουν στερηθεί τη μητρική αγκαλιά –και όχι μόνο- κινδυνεύουν να έχουν περισσότερα προβλήματα στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την κοινωνική ζωή καθώς μεγαλώνουν. 
 Παιδιά που μεγάλωσαν σε ορφανοτροφεία με καλές συνθήκες (καθαριότητα, φαγητό, και καλυμμένες βασικές ανάγκες), είχαν ψυχοκινητική καθυστέρηση, επειδή δεν είχαν αγκαλιές και συναισθηματικό δέσιμο με τα άτομα που τα φρόντιζαν.

Οι λόγοι που χρειαζόμαστε μια καλή αγκαλιά
Καταρχήν, το αγκάλιασμα δείχνει συναισθηματικό δέσιμο, νοιάξιμο, ψυχική εγγύτητα και ζεστασιά. Ποιος δε θέλει μια τέτοια θετική νότα στην καθημερινότητά του; Τώρα τα επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα μας δείχνουν ότι οι αγκαλιές κάνουν καλό στην ψυχική και τη σωματική υγεία μας!

Το αγκάλιασμα μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα
Το θετικό συναίσθημα που συνοδεύει το αγκάλιασμα έρχεται από βαθιά μέσα μας, επειδή με την αγκαλιά εκκρίνονται ωκυτοκίνες, μια φυσική ορμόνη του οργανισμού που συνδέεται με το συναισθηματικό δέσιμο, τη σιγουριά και την ασφάλεια σε μια σχέση. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός βιολογικά είναι φτιαγμένος να ‘δένεται’ με άλλους ανθρώπους.

Τα μωρά που έχουν πάρει πολλές αγκαλιές μεγαλώνοντας γίνονται λιγότερο στρεσαρισμένοι ενήλικες
«Μην πάρεις αγκαλιά το μωρό που κλαίει, θα το κακομάθεις!» είναι μια συχνή παραίνεση προς νέους γονείς. 
 ΛΑΘΟΣ!!! 
Τα μωρά χρειάζονται την αγκαλιά του γονιού για να ηρεμήσουν, να αισθανθούν σιγουριά και ασφάλεια και να μεγαλώσουν και να γίνουν γερά παιδιά και ενήλικες. Πρόσφατη έρευνα στο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ Emory έδειξε ότι τόσο στα ποντικάκια όσο και στους ανθρώπους, η αφή και το αγκάλιασμα ήδη από τη μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικά για τη μείωση του στρες. Έτσι, τα μωρά που οι γονείς τους τα παρηγορούν με αγκαλίτσα, μεγαλώνοντας γίνονται ενήλικες που στρεσάρονται και αγχώνονται λιγότερο.

Το αγκάλιασμα μειώνει το στρες
Μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες που παράγεται στο σώμα όταν το άτομο αισθάνεται πιεσμένο και στρεσαρισμένο. Το αγκάλιασμα προκαλεί χαλάρωση στο σώμα και στέλνει μηνύματα ηρεμίας στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του τα μεταδίδει σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το στρες, το άγχος, η αίσθηση της πίεσης και να αυξάνεται η ηρεμία του ατόμου.

Το αγκάλιασμα μειώνει την αρτηριακή πίεση
Το έντονο στρες συνδέεται και με υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν κανείς μειώνει το στρες του, στέλνει μήνυμα χαλάρωσης στο νευρικό του σύστημα και ταυτόχρονα μειώνει και την αρτηριακή του πίεση. Επίσης, η αίσθηση της αφής στο δέρμα ενεργοποιεί τα κύτταρα της πίεσης, που στέλνουν μήνυμα χαλάρωσης στην περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το αγκάλιασμα κάνει καλό στην καρδιά
Εκτός που το αγκάλιασμα κάνει ψυχολογικά καλό στην καρδιά και τα συναισθήματα, αποτελεί επίσης και καλό γιατρικό! 
Σε πανεπιστημιακή έρευνα στις ΗΠΑ βρέθηκε ότι ζευγάρια που δεν αγκαλιάζονταν είχαν αυξημένο καρδιακό παλμό (ελαφριά ταχυκαρδία) σε σχέση με ζευγάρια που αγκαλιάζονταν συχνά.

Το αγκάλιασμα βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science δημοσιεύτηκε πρόσφατα έρευνα που δείχνει ότι το αγκάλιασμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Έτσι, κάποιος που έχει συχνές αγκαλιές από αγαπημένα του πρόσωπα, έχει ζεστές σχέσεις και κοινωνική υποστήριξη, όταν αρρωστήσει έχει λιγότερα και μικρότερης έντασης συμπτώματα σε σχέση με κάποιον άλλον που δεν έχει συχνές αγκαλιές και κοντινές σχέσεις στη ζωή του

Το αγκάλιασμα μειώνει τους φόβους
Αγκαλιάζοντας ένα αγαπημένο πρόσωπο ή και ένα αγαπητό άψυχο αντικείμενο –όπως ένα αρκουδάκι- είναι αρκετό για να καταλαγιάσει τον φόβο των συμμετεχόντων σε πολλές έρευνες. 
 Ακόμα και ένα απλό άγγιγμα στο χέρι μεταξύ συζύγων έχει βρεθεί ότι μειώνει το φόβο των ιατρικών εξετάσεων.

Το αγκάλιασμα μειώνει το συναίσθημα της μοναξιάς
Το αγκάλιασμα και η φυσική επαφή με έναν άλλο άνθρωπο είναι σημαντικά για μικρούς και μεγάλους. 
Πανεπιστημιακή έρευνα του Ohio State University έδειξε ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο περισσότερο χρειάζεται αγκάλιασμα και φυσικό άγγιγμα από άλλους ανθρώπους, γιατί έτσι μειώνεται το συναίσθημα της μοναξιάς, αυξάνεται το συναίσθημα της συναισθηματικής ζεστασιάς και ‘δεσίματος’ και τα ψυχολογικά αυτά οφέλη συμβάλλουν στην ευεξία αλλά και την καλύτερη υγεία του ηλικιωμένου ατόμου.

Τα 7 είδη αγκαλιάς και η σημασία τους σε μια σχέση
Ανάλογα με το είδος του αγκαλιάσματος μεταξύ δύο ενηλίκων σε μια σχέση, μπορεί κανείς να συμπεράνει διάφορα πράγματα για το είδος της σχέσης που έχει και για το πώς ο/η σύντροφος βλέπει τη σχέση αυτή. 

Το φιλικό αγκάλιασμα
Όταν ο φίλος ή η φίλη σας έρχεται από δίπλα σας και σας αγκαλιάζει με το ένα χέρι ενώ με το άλλο σας δίνει ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, το νόημα είναι «είμαστε φιλαράκια». 
Τέτοιου είδους αγκάλιασμα δεν έχει ερωτική σημασία, αλλά δηλώνει ζεστά συναισθήματα, νοιάξιμο, και μια όμορφη σχέση, που όμως δεν πρόκειται απαραιτήτως να γίνει ερωτική.

Το νυσταγμένο αγκάλιασμα
Αυτή η μαγική στιγμή, όταν δυο άνθρωποι είναι δίπλα-δίπλα και ο ένας γέρνει και αφήνει το κεφάλι του να ξεκουραστεί στον ώμο του άλλου, ενώ τα σώματα είναι αγκαλιασμένα… 
Όταν συμβαίνει αυτό το αγκάλιασμα σημαίνει ότι τα άτομα νιώθουν ασφάλεια μεταξύ τους, χαλαρώνουν και αφήνονται.

Το ευγενικό αγκάλιασμα
Ή αλλιώς, το τυπικό αγκάλιασμα, όπως όταν χαιρετάμε μια ηλικιωμένη θεία και δε βλέπουμε την ώρα να αποτραβηχτούμε! Τέτοιου είδους αγκάλιασμα γίνεται όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και συνήθως οι συμμετέχοντες προσπαθούν να μην αγγίξουν ο ένας τον άλλον, ενώ διατηρούν ένα παγωμένο χαμόγελο στο πρόσωπό τους. 
 Τέτοιου είδους αγκάλιασμα μπορεί να συμβεί σε τυπικές σχέσεις ή σε πρώτο ραντεβού μεταξύ ντροπαλών ατόμων.

Το σφιχτό αγκάλιασμα της αρκούδας
Να ένα αυθεντικό, ζεστό, σφιχτό, γεμάτο νόημα αγκάλιασμα! 
 Όταν δυο άνθρωποι που έχουν αισθήματα ο ένας για τον άλλον και έχουν καιρό να βρεθούν ή έχουν επιθυμήσει ο ένας τον άλλον και τελικά βρίσκονται, δε θέλουν να αφήσουν ο ένας τον άλλον! 
Ανοίγει καθένας την αγκαλιά του και περικλείει μέσα της το άλλο άτομο, σφίγγοντας! 
Τα χαμόγελα και των δύο συμμετεχόντων είναι λαμπερά, ζωντανά και φωτίζουν τα πρόσωπά τους!

Το γρήγορο αγκάλιασμα
Ξέρετε το γρήγορο αγκάλιασμα με πεταχτά φιλιά στον αέρα, σταυρωτά στα μάγουλα, που την επόμενη στιγμή τελειώνει και καθένας στρέφεται στη μεριά του; 
Αυτό το είδος αγκαλιάσματος δείχνει τη χαρά των ανθρώπων που συναντιούνται, διασταυρώνονται τα μονοπάτια τους, αλλά δείχνει επίσης και ότι καθένας είναι απασχολημένος με τα δικά του και θέλει να επιστρέψει σε αυτά.

Το παγωμένο αγκάλιασμα
Το χειρότερο είδος αγκαλιάσματος: 
όταν αγκαλιάζουμε κάποιον και ο άλλος παραμένει παγωμένος και σαν άγαλμα, οπότε ούτε δεν το ανταποδίδει ούτε και το ευχαριστιέται. 
Σε αυτή την περίπτωση αναρωτηθείτε τι πάει στραβά με το κρύο αυτό άτομο.

Το αγαπησιάρικο αγκάλιασμα

Αγκαλίτσα στον καναπέ, στο σινεμά, σε ένα παγκάκι, ένα ζευγάρι αγαπημένο που χάνεται ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και νιώθει όοοομορφα… 
Ένα συναισθηματικό αγκάλιασμα που στέλνει το μήνυμα «σε αγαπώ, σε νοιάζομαι, νιώθω υπέροχα μαζί σου!».

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι