Sunday 1 November 2020

Απλοί τρόποι να δείξετε στο παιδί την αγάπη σας

Τα παιδιά πρέπει να γίνονται αποδέκτες της αγάπης σας.

Τα πιο ουσιαστικά «δώρα» που μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας είναι η αποδοχή, η σταθερότητα και το πιο σημαντικό η αγάπη σας.

Όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους. 
Όμως η εκδήλωση αγάπης στο παιδί, μερικές φορές, μπορεί να είναι περίπλοκη. Υπάρχουν μικροί τρόποι για να την ώστε να την αισθανθεί - και αυτό το συναίσθημα της αγάπης ενός γονέα μπορεί να βελτιώσει κάθε πτυχή της ζωής του παιδιού του.

«Η αγάπη και η ασφάλεια τούς διαβεβαιώνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για προβλήματα των ενηλίκων και τους δίνει την ελευθερία να είναι απλά παιδιά», λέει η Amy Morin , ψυχοθεραπεύτρια. 
«Όταν τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και ότι τα αγαπούν, είναι ελεύθερα να επικεντρωθούν σε άλλα πράγματα - όπως η μάθηση και η δημιουργικότητα».
Παρακάτω θα δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να δείξετε την αγάπη στο παιδί σας: 

Ακούστε το
Το παιδί σας θέλει να γνωρίζει ότι είναι σημαντικό για εσάς. Βεβαιωθείτε ότι το ακούτε με προσοχή κάθε φορά που σας μιλάει. 

Διασκεδάστε παρέα
Βρείτε τρόπους να διασκεδάσετε μαζί. Παίξτε παιχνίδια, αυτοσχεδιάστε. 

Αγκαλιάστε το πιο συχνά
Το να λέτε "σ' αγαπώ" στο παιδί σας είναι πολύ σημαντικό, αλλά μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχει η φυσική επαφή. Προσπαθήστε να το αγκαλιάζετε κάθε μέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Κάντε μικρές χειρονομίες αγάπης
Οι γονείς μπορούν να δείξουν την αγάπη τους ακόμα και με μικρές χειρονομίες. Γράψτε σημειώματα, επαινέστε το για μια προσπάθεια, δείξτε πόσο περήφανοι είστε για όσα κάνει.

Ζητήστε τη γνώμη του
Ζητώντας από τα παιδιά τη γνώμη τους για ένα οικογενειακό θέμα, αναγνωρίζουν ότι εκτιμάτε τη γνώμη τους. 

Διατηρήστε ένα πρόγραμμα στο σπίτι
Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη συνέπεια. 
Όσο πιο σταθερή είναι η ζωή και η ρουτίνα τους τόσο περισσότερο θα αισθάνονται ασφαλή και θα έχει λιγότερο άγχος. 

Δώστε προσοχή σε όλα τα παιδιά σας
Εάν έχετε δύο ή περισσότερα παιδιά, θα πρέπει να σέβεστε την ατομικότητά τους, να μην τα συγκρίνετε και να υποστηρίζετε τις επιλογές τους. 

Υποστηρίξτε το παιδί σας
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αγαπάτε ακόμη και αν κάνουν λάθη. Δείξτε τους ότι είστε περήφανοι για αυτά. Με αυτό τον τρόπο χτίζετε την αυτοπεποίθησή τους, καθώς τα βοηθάτε να βρουν τρόπους να διορθώσουν τα λάθη τους.

parents.com
mothersblog.gr

Όταν το μωρό θέλει μόνο τη μαμά του

Τι να κάνετε αν το μωρό σας δεν θέλει κανέναν άλλο άνθρωπο αλλά μόνο εσάς

Ο φόβος των ξένων είναι απολύτως φυσιολογικός στα μωρά και στην πραγματικότητα σημαίνει ότι το μικρό γίνεται πιο έξυπνο: ξέρει ότι είστε η καλύτερη στη φροντίδα του, οπότε θέλει να σας κρατήσει πολύ κοντά. Θα ξεπεράσει αυτή τη φάση, αλλά εντωμεταξύ, ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας ότι περνάει από μια ντροπαλή φάση, οπότε:

  1. Πρέπει να του δώσουν αρκετό χρόνο για να εξοικειωθεί 
  2. Δεν πρέπει να προσβληθούν αν δεν το κάνει.  

Πώς θα ενθαρρύνετε το μικρό σας σε αυτή τη φάση

Ένας τρόπος να ενθαρρύνετε το μικρό σας να διευρύνει τους κοινωνικούς του ορίζοντες είναι να καθίσετε μαζί του ενώ κάποιος άλλος το προσεγγίζει με ένα παιχνίδι ή ένα τραγούδι. Στη συνέχεια, μόλις εμπλακεί στο παιχνίδι, δοκιμάστε να φύγετε από το δωμάτιο. Οι πιθανότητες είναι ότι θα σας ξεχάσει (όχι για πάντα!) και θα διασκεδάσει με τον νέο του φίλο.

Πρέπει να βοηθήσετε το μωρό να προχωρήσει. Εάν κλαίει όταν τον κρατάει η γιαγιά του, αντισταθείτε στην παρόρμηση να πάρετε το μωρό πίσω στην αγκαλιά σας και πείτε του ήρεμα, «Είναι εντάξει. Είναι η γιαγιά!».

Δείξτε του ότι είναι ωραίο να είναι με άλλα άτομα, εκθέτοντάς το (με ασφάλεια, λόγω κοροναϊού) σε αυτά. Αφήστε, για παράδειγμα, το μωρό με τη γιαγιά του για σύντομα χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το χρόνο που περνάει μαζί της.

Κάτι άλλο που μπορεί επίσης να βοηθήσει είναι να δώσετε στα μέλη της οικογένειας ή στους φίλους σας συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τις προτιμήσεις του μωρού.

Μπορεί να μη γίνουν ποτέ τόσο καλοί όσο εσείς στο να τραγουδούν το αγαπημένο τραγούδι του μωρού ή στο να το κουνάνε με αυτόν τον τρόπο που του αρέσει, αλλά μπορούν να φτάσουν πολύ κοντά. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει το μωρό να νιώσει άνετα.

imommy.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Το πρώτο του δοντάκι

Σε κάποια μωρά μπορεί το πρώτο τους δοντάκι να είναι μια εύκολη υπόθεση, ανώδυνη και ήρεμη. 
Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλα τα μωρά!

Πολλά μωρά αντιμετωπίζουν διάφορους βαθμούς δυσφορίας όταν ξεπροβάλλει το πρώτο τους δοντάκι, ανάλογα πάντα με την ανοχή του μωρού στον πόνο και στην πυκνότητα των ούλων του κάθε παιδιού. 
Το μωρό σας μπορεί να είναι ευερέθιστο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να έχετε κατανόηση.
Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία της οδοντοφυΐας, όμως μπορείτε να κάνετε το μωρό σας πιο άνετο στην όλη αυτή κατάσταση.
Το σκάσιμο των δοντιών είναι μια μακρά διαδικασία για ένα μωρό, που διαρκεί περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η εμφάνιση του πρώτου δοντιού είναι μια στιγμή ορόσημο για το μωρό σας, η οποία αξίζει μια γιορτή και πολλές φωτογραφίες.

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δόντι μεταξύ 4 και 7 μηνών,
αν και είναι φυσιολογικό για κάποια άλλα να ξεκινήσουν νωρίτερα και μερικά αργότερα. 
Το πρώτο δόντι που έρχεται είναι συνήθως ένα από τα κάτω μεσαία δόντια. Τα υπόλοιπα έρχονται στη συνέχεια: το άλλο κάτω μεσαίο δόντι, ακολουθεί ένα από τα δυο πάνω κεντρικά δόντια, τέσσερις πλευρικούς κοπτήρες, τέσσερις πίσω γομφίους, τέσσερις κυνόδοντες και τέσσερις πίσω γομφίους. 
Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το μωρό σας θα πρέπει να έχει και τα 20 δόντια.
Συμπτώματα που μαρτυρούν ότι ένα μωρό βγάζει το πρώτο του δοντάκι
Τα σημάδια ότι το μωρό σας βγάζει το πρώτο του δόντι, συμπεριλαμβάνουν την αύξησης του δαγκώματος, της τριβής των ούλων, της ευερεθιστότητας και της τριβής των αυτιών. 
Το μωρό σας μπορεί να αναπτύξει ένα εξάνθημα γύρω από το στόμα και το πηγούνι, μειωμένη όρεξη ή ήπια θερμοκρασία. Συνήθως, οι γομφίοι έχουν τα πιο οδυνηρά συμπτώματα επειδή η επιφάνεια του δοντιού είναι μεγάλη και ευρεία.

Μην κατηγορείτε την οδοντοφυΐα για άλλα συμπτώματα του παιδιού σας. Η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί συμφόρηση, έμετο, βήχα, διάρροια ή πυρετό πάνω από 38.8. 
Το μωρό σας μπορεί να έχει μαλακά κόπρανα, αλλά η οδοντοφυΐα δεν θα προκαλέσει διάρροια ή αιματηρά κόπρανα. 
Ενώ η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει το μωρό σας φαγούρα στα αυτιά του, το τρίψιμο των αυτιών μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια λοίμωξη του αυτιού, ειδικά εάν το μωρό σας έχει συμπτώματα κρυώματος. Εάν δεν είστε σίγουροι, καλέστε το γιατρό σας.

Προετοιμάστε το μωρό σας για την επερχόμενη οδοντοφυΐα, τρίβοντας τα ούλα του με το δάχτυλό σας ή ένα κομμάτι γάζας μετά το φαγητό του. Αυτό το βοηθά στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία όταν θα αρχίσουν να σκάνε τα δοντάκια. Τα ψυχρά πλαστικά δακτυλίδια οδοντοφυΐας εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό. Μην τα παγώσετε, όμως, επειδή τα κάνει πολύ σκληρά και θα μπορούσαν να βλάψουν τα νέα δόντια. Μερικά μωρά θέλουν να πιπιλίζουν ένα βρεγμένο απορροφητικό ύφασμα. Άλλοι γονείς, δίνουν μεγάλα παγωμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα, με προσοχή πάντα μην πνιγεί το παιδί.

Επίσης μπορείτε να δώσετε στο βρέφος ακεταμινοφαίνη πριν από τον ύπνο για να εξασφαλίσετε έναν καλό ύπνο.

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth, Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός, Tel Aviv University 

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki