Tuesday 7 September 2021

Το Στρες της Πανδημίας στα Παιδιά έχει φτάσει «ως το κόκκαλο»

Όσο μεγαλύτερο είναι το στρες από τον κορωνοϊό, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα συμπεριφοράς των παιδιών, σύμφωνα με έρευνες για τη συγκέντρωση κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – στα μαλλιά των παιδιών
Σωρευτικό είναι το στρες που προκαλεί η πανδημία στις οικογένειες και κυρίως στα παιδιά, δημιουργώντας τους προβλήματα στην καθημερινότητα και εμφανίζοντας προβλήματα συμπεριφοράς.
Η διαπίστωση αυτή ήρθε μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) από το τμήμα του Αμπού Ντάμπι, σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου “Global TIES for Chlidren”, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνιας και το Χασεμιτικό Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα μαλλιών από μητέρες και παιδιά στην Ιορδανία που είχαν πάρει από το 2019 για μια άλλη μελέτη, και τα σύγκριναν με δείγματα μαλλιών από τα ίδια άτομα τον Ιούνιου του 2020, ένα τρίμηνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στην περιοχή. 
Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά αναζητώντας τα επίπεδα συσσωρευμένου στρες εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, η ίδια χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα για να αναλύσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις οικογένειες ως αποτέλεσμα της πανδημίας, για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι τα αυξημένα επίπεδα αντιξοότητας της οικογένειας οδηγούσαν σε χειρότερη ψυχική υγεία τα παιδιά και τις μητέρες τους, ως τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι οικογένειες παρακολουθήθηκαν για να διερευνηθεί η φυσιολογία του στρες, η λειτουργία της οικογένειας και η ψυχική υγεία τους πρώτους 9 μήνες της πανδημίας. 
Οι μητέρες ανέφεραν λιγότερη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και αντιμετώπισαν πιο αρνητικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή τους τον Ιούνιο του 2020. 
Στην περίοδο αυτή, τα παιδιά είχαν τέτοια συμπεριφορά που δεν μπορούσαν να τη ρυθμίσουν μόνα τους, ενώ εμφάνιζαν και περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς, ιδίως όταν οι οικογένειες είχαν χαμηλότερο εισόδημα, το 2019. 
Ακόμα περισσότερες αρνητικές αλλαγές στην οικογενειακή ζωή προέβλεπαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης στα μαλλιά των παιδιών τον Ιούνιο του 2020 και αυτές οι πιο αρνητικές αλλαγές και η λιγότερο προσαρμοστική αντιμετώπιση με τη σειρά τους, προέβλεπαν χειρότερη ψυχοκοινωνική προσαρμογή παιδιών και μητέρων τον Δεκέμβριο του 2020.
Κρίση

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο NYUAD και επικεφαλής της έρευνας Αντζι φον Σουσοντόλετζ, δήλωσε: 
«Η πανδημία COVID-19 ήταν μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας, καθώς και μια κρίση σωματικής υγείας. Βλέποντας ότι η πλειοψηφία των παιδιών στον κόσμο ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC), είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην προσαρμογή τους, καθώς και την προσαρμογή των γονέων τους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Σχολιάζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων ψυχικής υγείας, η καθηγήτρια πρόσθεσε πως η έρευνά τους έδειξε ότι σε οικογένειες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη διαταραχή, τα τεστ κορτιζόλης στα μαλλιά των παιδιών και των μητέρων έδειξαν ότι το στρες τους έχει φτάσει «ως το κόκκαλο». 
Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν τη σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών των οικογενειών σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, κατά τη διάρκεια περιόδων οξείας και παρατεταμένης κρίσης, ιδίως σε οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένους πόρους και δεν έχουν άλλους τρόπους για να στηριχθούν».
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χωρίς αποτελεσματική κατά περίπτωση βοήθεια για την υποστήριξη των αναγκών των οικογενειών που κινδυνεύουν, οι δυσμενείς σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 θα έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στις μελλοντικές ικανότητες των παιδιών για μάθηση και επιτυχία. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η επένδυση σε προσπάθειες βελτίωσης θα κοστίσει λιγότερο από τα μελλοντικά έξοδα που θα προκύψουν από την απώλεια υγιών και παραγωγικών γενεών.

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Τα 3 Α...

... για Ευτυχισμένα Παιδιά

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και καταξίωση για έναν γονιό απ' το να βλέπει το παιδί του να είναι χαμογελαστό, χαρούμενο και να προχωράει στη ζωή του με αισιοδοξία, χωρίς να το βάζει κάτω. 
Η οικογένεια είναι ένα θαυμάσιο καταφύγιο, στο οποίο ένα παιδί μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ευτυχισμένο ενήλικα. 
Και η συνταγή για να πετύχει αυτό χρειάζεται τρία απλά, αλλά πολύ σημαντικά συστατικά: Αγάπη, Αποδοχή και Ασφάλεια

Αγάπη
Η αγάπη των γονιών δεν γνωρίζει σύνορα, είναι άνευ όρων και όμοιά της δεν υπάρχει στον κόσμο. 
Το να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν και σου το δείχνουν έμπρακτα είναι ίσως το μεγαλύτερο εφόδιο για να κατακτήσεις όλα όσα έχεις ονειρευτεί. 
Τα υλικά αγαθά, μπορεί να είναι σημαντικά, ωστόσο ωχριούν μπροστά στο ανυπέρβλητο δώρο της ανιδιοτελούς και γεμάτης σεβασμού αγάπης.

Γι' αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο να λέμε, όσο και να δείχνουμε στα παιδιά μας πόσο πολύ τα αγαπάμε! 
Με αγκαλιές και τρυφερά λόγια, αλλά και με το να είμαστε πάντα δίπλα τους στα όμορφα και τα άσχημα της ζωής. 
Είμαστε η σταθερά τους!

Αποδοχή
Κανείς δεν είναι τέλειος. 
Το ξέρουμε καλά (από πρώτο χέρι!) και ενώ φαινομενικά το αποδεχόμαστε, πολλές φορές κυνηγάμε να είμαστε αλάνθαστοι και εξαιρετικοί σε όλα προκειμένου να μας θαυμάζουν και να είμαστε αρεστοί. 
Δυστυχώς, αυτό το περνάμε και στα παιδιά μας. 
Η αποδοχή όμως του ότι έχουμε ελαττώματα και κάνουμε λάθη μας βοηθάει στο να βρούμε γαλήνη και να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο περιθώριο που μας αφήνει για να βελτιωθούμε.
Ακόμα κι αν κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού μας ξενίζουν ή δεν συμβαδίζουν με τον τρόπο ζωής μας, είναι σημαντικό να του δώσουμε την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους. 
Γιατί μόνο όταν κάποιος νιώσει αποδεχτός για αυτό που είναι μπορεί να γίνει ευτυχισμένος.

Aσφάλεια
Το να νιώθει ένα παιδί ασφάλεια μεγαλώνοντας, είναι το Α και το Ω για να είναι χαρούμενο. 
Μέσα από τα όρια, την εμπιστοσύνη και την ουσιαστική επικοινωνία, αισθάνεται ασφαλές να μιλήσει γιατί ξέρει ότι θα ακουστεί.
Ακόμα κι όταν το σύμπαν μπορεί να καταρρέει, η οικογένειά σου είναι πάντα εκεί έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της και σε βοηθήσει να σταθείς ξανά στα πόδια σου. 
Η ασφάλεια που σου προσφέρουν, σε βοηθά να ξεπερνάς με το μικρότερο δυνατό συναισθηματικό κόστος όλες τις αναποδιές και, τελικά, να νιώθεις (και να είσαι) ευτυχισμένος.

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Αθηνά Λινού: Δε συμφωνώ «καθόλου» για το 50+1

Οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα
«Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά υπολείμματα», επεσήμανε η Αθηνά Λινού
«Δύσκολο» χαρακτήρισε το ξεκίνημα των σχολείων η Αθηνά Λινού, παρατηρώντας πως «τα παιδιά του Δημοτικού δεν έχουν δυνατότητα εμβολιασμού».
«Έχουμε όλοι χαλαρώσει, ελπίζουμε κι ευχόμαστε όλοι να μην κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε η καθηγήτρια, ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το αν συμφωνεί με το σχέδιο για το 50+1, ξεκαθάρισε πως δε συμφωνεί «καθόλου».
Η Αθηνά Λινού εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως «οι μαθητές που θα νοσήσουν θα μεταφέρουν τον ιό σε 100-150 άτομα», ξεκινώντας από το στενό οικογενειακό τους περιβάλλον μέχρι και τις επαφές στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Συμβούλεψε δε τους γονείς «να αγοράσουν από σήμερα τις μάσκες και να κάνουν από σήμερα πρόβες, ώστε να συνηθίσουν να τις φορούν».

Τέλος, χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την προτροπή ορισμένων γιατρών για την αποφυγή εμβολιασμού, μέχρι να γίνουν έρευνες στη χώρα μας. 
«Από τα παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει σοβαρά και μετά θα έχει σοβαρά υπολείμματα», επεσήμανε καταληκτικά η Αθηνά Λινού.

περισσότερα εδώ 
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki