Friday 9 July 2021

Η Θάλασσα κάνει Καλό στα Παιδιά!!

Καλοκαίρι σημαίνει για τα παιδιά ξένοιαστες στιγμές στη θάλασσα και, όσο κι αν ακούγεται στερεότυπο, η θάλασσα κάνει καλό στα παιδιά.
Η θάλασσα τους προσφέρει ένα περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και τους παρέχουν πολλά ψυχικά οφέλη.
Οι διαφορετικές εικόνες και η εξερεύνηση νέων «κόσμων» συναρπάζουν τα παιδιά, ειδικά όσα ζουν κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου στην πόλη και σε ένα διαμέρισμα.
Είτε φτιάχνουν τις δικές τους δημιουργίες στην άμμο, είτε μαζεύουν πετρούλες και κοχύλια, είτε κάνουν βουτιές παρατηρώντας τα ψαράκια, τα παιδιά απολαμβάνουν στο μέγιστο τις στιγμές αυτές. 

Αλλά ας δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί η θάλασσα κάνει καλό στα παιδιά.

Η κολύμβηση ένα από τα ιδανικότερα αθλήματα. 
Η κολύμβηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική και σωματική υγεία και τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών. 
Έχει ελάχιστους τραυματισμούς, δεν επιβαρύνει το μυοσκελετικό σύστημα κατά την αναπτυξιακή ηλικία του παιδιού και γυμνάζει όλο το σώμα. 
Επιπλέον, η επαφή με το νερό είναι πολύ ευεργετική και βοηθά να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό. 
Επίσης, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και το θάρρος των παιδιών, ισχυροποιεί τη θέλησή τους και προάγει την ανεξαρτησία τους. 
Τέλος, Το κολύμπι στη θάλασσα διευκολύνει και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Τα στοιχεία που περιέχει το θαλασσινό νερό, απορροφώνται εύκολα από το σώμα μας ενώ κολυμπάμε ή εισπνέονται με το θαλασσινό αέρα, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Διευκολύνει τον ύπνο. 
Ο αέρας της θάλασσας περιέχει υγιή αρνητικά ιόντα που επιταχύνουν την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου. Τα αρνητικά ιόντα εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας που συνδέεται με τη ρύθμιση του ύπνου. 
Η έλλειψη σεροτονίνης, μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα, όπως η αϋπνία.
Δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να εξερευνήσουν. 
Η παραλία μπορεί να παρομοιαστεί με ένα τέλειο εργαστήριο, καθώς τους προσφέρει πληθώρα υφών και αισθήσεων: στεγνή άμμος, υγρή άμμος, βράχια, θαλάσσιοι οργανισμοί και ζώα, φύκια, ζεστή άμμος, κρύα άμμος, άνεμος κ.λπ. 
Η έκθεση των παιδιών στις διάφορες αυτές αισθητηριακές εμπειρίες μπορεί να είναι θεραπευτική, να βελτιώσει τις κινητικές τους δεξιότητες και να τα βοηθήσει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.

Μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση. 
H έκθεση των παιδιών σε μη δομημένα, εξωτερικά περιβάλλοντα όπως η παραλία, τα βοηθά να αναπτύξουν μια δια βίου εκτίμηση για τη φύση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η παραμονή στη θάλασσα συμβάλλει στην δημιουργία της απαραίτητης βιταμίνης D. 
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να παράγουν επαρκή αποθέματα βιταμίνης D και το ηλιακό φως, που είναι άπλετο στη θάλασσα, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. 
Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά έχει ως αποτέλεσμα σκελετικές ανωμαλίες και κοντό ανάστημα.Στη χώρα μας, που η ηλιοφάνεια είναι αυξημένη και σε παιδιά με ανοικτό χρώμα δέρματος, η έκθεση στον ήλιο για 10-15 λεπτά ημερησίως είναι αρκετή για την παραγωγή της απαραίτητης ποσότητας βιταμίνης D. 
Δεν ξεχνάμε βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουμε για την ασφαλή έκθεση των παιδιών στον ήλιο και την αποφυγή των βλαβερών συνέπειών του.
Η θάλασσα τους χαρίζει αίσθηση ελευθερίας και ηρεμία. 
Όλη μέρα με μαγιό, βουτιές, παιχνίδια, γέλια, φίλους, οι στιγμές κοντά στη θάλασσα τους προσφέρουν μοναδικές αναμνήσεις σε κάθε παιδί!

Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τροχαία!

Με αφορμή το δυστύχημα στην Κεφαλλονιά όπου χάθηκαν 3 άνθρωποι στέκομαι σε μερικά αυτονόητα θέματα παιδείας.

Οφείλω να ξεκινήσω με τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών και του ηλικιωμένου άντρα. Ένα ακόμη τραγικό τροχαίο δυστύχημα στην Κεφαλλονιά: Νεαρό ζευγάρι, 20 αυτός, 16 αυτή, μοτοσυκλέτα, ακατάλληλη ταχύτητα (χωρίς κράνη;) παρέσυραν 80χρονο που στέκονταν στο δρόμο και μιλούσε. Όλοι τους έχασαν τη ζωή τους.

Προφανώς δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο απ’ όσα έχουν γραφτεί για τα αίτια του συγκεκριμένου δυστυχήματος. Γνωρίζω όμως καλά, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, αν είχαν διδαχτεί και εφαρμοστεί τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Πολύ απλά λοιπόν:

  1. Δεν στεκόμαστε στο δρόμο
  2. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας
  3. Φοράμε κράνος και προστατευτικά στη μοτοσυκλέτα.

Πείτε μου τώρα αν είχαν τηρηθεί αυτά, δε θα ζούσαν σήμερα οι τρεις άνθρωποι; Όντας πατέρας μιας κόρης 14 ετών, ξέρω καλά πως η μόνη πραγματική προστασία που μπορώ να της παρέχω είναι η παιδεία. Την διδάσκω λοιπόν κυρίως εμπράκτως και συμπληρώνω με τα λόγια όπου χρειαστεί. Με βλέπει να φορώ πάντα ζώνη, να τηρώ τα όρια ταχύτητας, να σέβομαι τις προτεραιότητες να είμαι ήρεμος και υποχωρητικός στο δρόμο. Έμαθε από πολύ μικρή να φορά το κράνος, στα καρτ, στο σκι, στο ποδήλατο, στα πατίνια. Μαζί με επιαγκωνίδες, επιγονατίδες. Σήμερα το θεωρεί αυτονόητο, δεδομένο. Διδάξτε λοιπόν στα παιδιά σας, σωστά την εφαρμογή του ΚΟΚ.

Εμπράκτως και με τα λόγια. Κάντε δώρο ένα κράνος στο φίλο ή τη φίλη με τη μηχανή. Μιλήστε στην παρέα τους με κάποια αφορμή.

Πείτε τους ότι δεν είναι παιχνίδι, ούτε μαγκιά. Κατευθύνετε την ενέργειά τους, με ασφάλεια σε μια πίστα καρτ ή αγώνων όπως τα Μέγαρα και οι Σέρρες. Δείξτε τους πλάνα από κανονικούς αγώνες, πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια: Κράνος, ζώνη, προστατευτικά.

Αυτός είναι ο τρόπος να τα προστατέψετε από κακοτοπιές. Δεν θα καταφέρετε τίποτα με απαγορεύσεις και αστυνομεύσεις. Μόνο με την γνώση και την παιδεία. Ναι συμφωνώ και λίγη τύχη. Αλλά ας κάνουμε πρώτα ότι περνάει από το χέρι μας. Ναι θεωρώ πως έχουμε ευθύνη ως κοινωνία για το χαμό ενός νεαρού αγοριού ή κοριτσιού. Γιατί δεν τα διδάξαμε σωστά, στο σπίτι, στο σχολείο, στο Δήμο, στη γειτονιά.

Τάκης Πουρναράκης

mononews.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki