Tuesday 7 July 2015

Ευριπίδης και Ακινάτης απαντούν στον Schulz
μέσω Μανώλη Γλέζου

Απάντηση του Γλέζου στο Schulz με απόσπασμα από τις Ικέτιδες του Ευριπίδη και ρήση του Θωμά του Ακινάτη
οὐ γὰρ ἄρχεται
ἑνὸς πρὸς ἀνδρὸς ἀλλ᾽ ἐλευθέρα πόλις.
ΘΗΣΕΥΣ
πρῶτον μὲν ἤρξω τοῦ λόγου ψευδῶς, ξένε,
ζητῶν τύραννον ἐνθάδ᾽· οὐ γὰρ ἄρχεται
ἑνὸς πρὸς ἀνδρὸς ἀλλ᾽ ἐλευθέρα πόλις.
δῆμος δ᾽ ἀνάσσει διαδοχαῖσιν ἐν μέρει
ἐνιαυσίαισιν, οὐχὶ τῷ πλούτῳ διδοὺς
τὸ πλεῖστον ἀλλὰ χὠ πένης ἔχων ἴσον.


ΘΗΣΕΑΣ
Πρώτα-πρώτα, ξένε, άρχισες το λόγο σου μ᾽ ένα λάθος,
όταν ζητάς δυνάστη εδώ·
η πόλη αυτή δεν εξουσιάζεται από έναν άνδρα,
είναι ελεύθερη. Εδώ κυβερνούν οι πολλοί
που εναλλάσσονται στα αξιώματα χρόνο το χρόνο·
δεν δίνουν πιο πολλά στον πλούτο, και ο φτωχός έχει τα ίδια

Στα Λατινικά του είπε την Φράση «hominem unius libri timeo» του Θωμά του Ακινάτη (να φοβάσαι τον άνθρωπο με το ένα βιβλιο σ.σ.μονομέρεια)
netakias

Ξέχασαν το μωρό τους πάνω σε στρώμα θαλάσσης και έφτασε στα ανοιχτά της Λέσβου!

Γονείς ξέχασαν (!) το μόλις 10 μηνών κοριτσάκι τους πάνω σε φουσκωτό στρώμα, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τον αέρα και να βρεθεί μεσοπέλαγα, στα ανοιχτά της Λέσβου!
Ευτυχώς η περιπέτεια της μικρής είχε αίσιο τέλος, χωρίς την επέμβαση του ελληνικού Λιμενικού.

Το απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των μικρασιατικών ακτών της περιοχής Kucukkuyu και των βορειοανατολικών ακτών της Λέσβου.
Οι γονείς της μικρούλας Melda Ilgin απολάμβαναν αμέριμνοι το μπάνιο τους σε μια πολυσύχναστη παραλία της Τουρκίας, έχοντας αφήσει το κοριτσάκι τους να παίζει μόνο του μέσα στο νερό με το φουσκωτό παιχνίδι του. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν έντρομοι ότι το παιδί δεν βρισκόταν πια κοντά τους.
Τα θαλάσσια ρεύματα και ο άνεμος που φυσούσε στην περιοχή είχαν παρασύρει το φουσκωτό με το παιδί στα ανοιχτά, χωρίς οι γονείς να αντιληφθούν το παραμικρό.

Στην παραλία επικράτησε πανικός, καθώς ούτε οι γονείς ούτε οι υπόλοιποι λουόμενοι μπορούσαν να προσεγγίσουν κολυμπώντας το παιδί, αφού αυτό είχε ήδη φτάσει σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από την ακτή! 
 Οι έντρομοι γονείς ειδοποίησαν τις Αρχές και ύστερα από λίγη ώρα ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε δίπλα στη μικρή Melda. Οι διασώστες βούτηξαν στο νερό, έπιασαν το κοριτσάκι και το ανέβασαν σώο και αβλαβές στο σκάφος.
Η μικρή ήταν τρομαγμένη και ελαφρώς αφυδατωμένη από την έκθεσή της στον ήλιο, αλλά χωρίς κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. 
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το 10 μηνών παιδί κρατήθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας επειδή καθόταν στη μέση του στρώματος, το οποίο ευτυχώς δεν αναποδογύρισε

madata

Οι Καλύτερες Παιδικές Ταινίες Μικρού Μήκους για Νήπια και Παιδιά Πρώτης Σχολικής Ηλικίας

Προτάσεις για τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους κατάλληλες για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. Χρήσιμες πληροφορίες για τους γονείς και βαθμολογίες.
La Luna (2011) «Λα Λούνα» 
★★★★★★★★★★
Η ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει υπό παράξενες συνθήκες. Απόψε, για πρώτη φορά, ο μπαμπάς και ο παππούς του τον παίρνουν μαζί τους στη δουλειά. Μπαίνουν σε μια παλιά βάρκα, ξανοίγονται στη θάλασσα και περιμένουν.
Θα ακολουθήσει τα χνάρια του μπαμπά  ή του παππού; Θα μπορέσει να βρει το δικό του δρόμο, ανάμεσα στις αντίθετες απόψεις και τις παραδόσεις χρόνων;
Η ταινία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας Disney και Pixar και αγαπήθηκε από τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς με αποτέλεσμα να είναι υποψήφια μεταξύ άλλων και για Όσκαρ καλύτερης ταινίας μικρού μήκους. (7 λεπτά) (Ηλικία: 2+)
La Luna (2011)
Lava (2014) «Λάβα»
★★★★★★★★★★
Μια πανέμορφη, πολύχρωμη ιστορία αγάπης από τα στούντιο της Pixar, η οποία διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών και είναι εμπνευσμένη από την ομορφιά των τροπικών νησιών και τη γοητεία των ηφαιστείων των ωκεανών. (7 λεπτά) (Ηλικία: 2+)
Lava (2014)    

και πολλές, πολλές ακόμα εδώ

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki