Friday 18 May 2018

Πα-τέρας οδηγός βρίζει ασύστολα γυναίκα-οδηγό ταξί
και το παιδάκι του στο πίσω κάθισμα...

Συνάντησα σήμερα την Ευαγγελία. 
Μία Κυρία (ναι, με το κάπα Κεφαλαίο), οδηγό ταξί, και μου αφηγήθηκε το παρακάτω περιστατικό.
Πριν από καιρό, στο δρόμο που πήγαινε ασκώντας το επάγγελμά της, ένας "άντρακλας", εντελώς αναίτια άρχισε να την βρίζει με ακατανόμαστες εκφράσεις. 
Πρώτη φορά, μου είπε, άκουσα τέτοιο υβρεολόγιο, με λέξεις σύνθετες και πολυσύνθετες, με φράσεις, που δεν μπορώ να επαναλάβω.
Δεν απάντησα, όχι από δειλία, τα 'χω τα κότσια, αλλά επειδή στο πίσω κάθισμα είδα ένα παιδάκι. 
Θα 'ταν δε θα ΄ταν εφτά χρονών.

Αυτό που είδε η Κυρία Ευαγγελία, δεν θα το ξεχάσει σε όλη τη ζωή της.
Ο παιδάκος είχε κλείσει τα αυτάκια με τα χεράκια του και χτυπιόταν στο κάθισμα. 
Μετά, έσκυψε και έγινε ένα κουβαράκι, μια μπαλίτσα...

Πώς θα τα βγάλει πέρα αυτό το παιδάκι στη ζωή του, τέτοιον πατέρα;
Πώς γίνεται και αυτός ο πα-τέρας δεν αντιλαμβάνεται το κακό που κάνει στο ίδιο του το παιδί;

Σε ευχαριστώ, Κυρία Ευαγγελία, που μοιράστηκες μαζί μου 
αυτή τη θλιβερή ιστορία.
Να είσαι πάντα καλά και Καλή Δύναμη να έχεις στο τόσο δύσκολο έργο σου

Με εκτίμηση και αγάπη 

Καθηγητές Πειραιά - Επιστολή προς μαθητές: «Το Game of love, είναι ένα τηλεσκουπίδι που εκχυδαΐζει τον έρωτα»

«Το Game of love #GoLgr κάνει το μυαλό σου…χυλό» 

Οι καθηγητές Πειραιά καλούν τους μαθητές να αποδοκιμάσουν τα τηλεσκουπίδια που εκχυδαΐζουν τον έρωτα
Άμεσο μήνυμα απευθύνει η ΕΛΜΕ Πειραιά η οποία καλεί τους μαθητές να γυρίσουν την πλάτη σε ευτελή τηλεοπτικά προϊόντα που εκμαυλίσουν την αγάπη, την τρυφερότητα και τον έρωτα.

«Το καλύτερά μας αισθήματα, τον έρωτα, τον προσφέρουμε απλόχερα στους ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε και που αγαπούμε πραγματικά», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.
Ολόκληρη η επιστολή:
«Αγαπητοί Μαθητές μας,

Ό,τι πιο όμορφο μπορεί να νιώσει ένας άνθρωπος και ιδιαίτερα ο νέος άνθρωπος, είναι ο έρωτας, η συντροφικότητα, η βαθιά φιλία και κατανόηση, η αμοιβαία αγάπη, η αλληλεγγύη για το διπλανό του, για τον άνθρωπο που υποφέρει…
Τις τελευταίες μέρες, ένα ακόμα τηλεσκουπίδι, ανάμεσα στα διάφορα που κυκλοφορούν, έκανε την εμφάνισή του.
Και μάλιστα σε ώρες τηλεοπτικής αιχμής, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι παρακολουθούν την τηλεόραση.
Βασικός κανόνας του είναι να βάλει ένα τσούρμο “παίχτες” (άγνωστοι μεταξύ τους), να παραστήσουν τους ερωτευμένους, να ερωτευτούν στα ψεύτικα δηλαδή, προκειμένου να βγουν “νικητές” στο παιχνίδι.

Καλούνται να το κάνουν με διάφορα ανταλλάγματα, ανάμεσα στα οποία είναι και η πληρωμή, τα χρήματα
Χυδαιότητα; Εκπόρνευση;
Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο.
Τα λόγια δεν αρκούν για να περιγράψουν αυτή την αηδία που νιώθει κανείς…

Σημασία είναι μία…
Το καλύτερά μας αισθήματα, τον έρωτα, τον προσφέρουμε απλόχερα στους ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε και που αγαπούμε πραγματικά…
Όχι εκεί που θα μας προστάξει κάποια “παραγωγή” ενός ακόμα τηλεσκουπιδιού, που θέλει να βγάλει κέρδος και να κάνει τα μυαλά των νέων ανθρώπων χυλό…

Δεν μας κάνει φυσικά εντύπωση. Ξέρουμε ότι τα πάντα σήμερα, αυτό το σύστημα που ζούμε, τα θεωρεί εμπόρευμα. Την ανθρώπινη δουλειά, την Υγεία, την Παιδεία…

Έτσι θέλουν να είναι και η αγάπη, ο έρωτας, οι ανθρώπινες σχέσεις.
Εμείς όμως δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.
Ερωτευόμαστε και ζούμε πραγματικά, όχι στα ψεύτικα, όχι για να βγάλουμε χρήματα.
Γιατί αυτό είναι ανθρώπινο, όμορφο κι όχι γιατί μας το λέει κάποιος…
Μην τους κάνεις τη χάρη, λοιπόν.
Γύρνα την πλάτη σου στα τηλεσκουπίδια τους.

Άσε αυτούς τους φουσκωτούς τύπους και τις “πλαστικές” κυρίες να παριστάνουν τους ερωτευμένους στα ψεύτικα… Άστους στην κλειδαρότρυπά τους… Σε λίγο καιρό δεν θα τους θυμάται και κανείς…
Άνοιξε εκείνη την ώρα ένα βιβλίο και άφησέ το να σε ταξιδέψει… μαζί με κάποιον που αγαπάς πραγματικά. Η νέα γενιά έχει ιδανικά…
Έχει συλλογικότητα, αλληλεγγύη, ΑΝΘΡΩΠΙΑ!
Εμείς, οι δάσκαλοί σου, το ξέρουμε καλά…».

Οι σκύλοι – βοηθοί που αλλάζουν τις ζωές
των παιδιών με αναπηρίες

Η εκπαίδευση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες είναι μια επίπονη υπόθεση, αλλά η εμπειρία και τα οφέλη είναι εντυπωσιακά, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έγιναν σε σχετική εκδήλωση, στο Money Show, με τίτλο: 
«Πώς οι σκύλοι-βοηθοί αλλάζουν ζωές».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, γονείς, αλλά και εκπαιδευτές κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, από την εκπαίδευση και τη χρησιμοποίηση σκύλων – βοηθών για παιδιά με αναπηρίες.
«Ο Γιώργος είναι σήμερα επτά χρονών και από τριών χρονών αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα» είπε η μητέρα του και αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει στο γιό της, ο «Μάικ», ο εκπαιδευμένος σκύλος – βοηθός, ράτσας Λαμπραντόρ.
«Έχει εκπαιδευτεί πάνω στις ανάγκες του Γιώργου, ο σκύλος φοράει ένα σαμάρι ισορροπίας για να τον πιάνει και να βαδίζουν μαζί. Έχει εκπαιδευτεί για προειδοποίηση, όταν χάνει την ισορροπία του ο Γιώργος και πάει να πέσει από την καρέκλα, ή τον καναπέ, ο Μάικ προειδοποιεί. Έχει εκπαιδευτεί για να του φέρνει πίσω αντικείμενα, π.χ. παιχνίδια, που πέφτουν από το χέρι του, κτλ.».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από αστική μη κερδοσκοπική εταιρία σκύλων – βοηθών, η οποία ιδρύθηκε το 2016, με σκοπό την εκπαίδευση σκύλων, ώστε να είναι χρήσιμοι σε άτομα με αναπηρίες, κυρίως παιδιά και κατ’ εξαίρεση σε ενήλικες και σε άτομα της τρίτης ηλικίας, όπως και για «συνεδρίες» με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων σε ιδρύματα φιλοξενίας ατόμων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Η πρόεδρος της, Έλενα Παλάγκα δήλωσε ότι η εκπαίδευση γίνεται «εξατομικευμένα» και «ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου για το οποίο προορίζεται». Σημείωσε, ότι η εκπαίδευση του σκύλου – διαρκεί από επτά εβδομάδες και συνεχίζεται για δύο χρόνια- έχει ένα σημαντικό κόστος, περίπου δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ και για αυτό συνήθως απαιτείται η εξασφάλιση χορηγιών. 
Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν και ενήλικες, οι οποίοι θέλουν να καταφύγουν σε αυτή τη λύση, απόκτησης ενός σκυλιού – βοηθού.
«Έχουν δοθεί οι πρώτοι δύο σκύλοι – βοηθοί, μετά από δύο χρόνια εκπαίδευσης, έχουμε τρία σκυλάκια υπό εκπαίδευση και τρία σκυλάκια που κάνουν συνεδρίες και επισκέψεις σε ιδρύματα».
Ο αστυνομικός Βασίλης Αναστασιάδης – ο οποίος είναι εθελοντής στη μη κερδοσκοπική εταιρία – κατέθεσε τη δική του εμπειρία από την αξιοποίηση πρώην αστυνομικών σκύλων, με αλλαγή της εκπαίδευσης τους, για προσφέρουν βοήθεια σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
«Μέσα από τη συνεργασία μου με αυτόν τον οργανισμό, γεννήθηκε μια ιδέα για την αξιοποίηση των εν αποστρατεία αστυνομικών σκύλων» είπε ο κ. Αναστασιάδης. Έφερε, ως παράδειγμα, το σκύλο του τον «Τζάκι», ο οποίος, από σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, μετεκπαιδεύεται για να προσφέρει υπηρεσίες συντροφιάς και βοήθειας σε ηλικιωμένους και πρόσθεσε: 
«Σύντομα θα χαρακτηριστεί σκύλος-βοηθός συνεδριών και θα πηγαίνει σε ιδρύματα που φιλοξενούν άτομα τρίτης ηλικίας».
Στην εκδήλωση μίλησε και μια ακόμη μητέρα, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για να εξασφαλίσει στην κόρη της που τώρα είναι φοιτήτρια και αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, έναν σκύλο – βοηθό. Επίσης, στην εμπειρία της, αναφέρθηκε η λογοθεραπεύτρια Διονυσία Παπαπούλιου, απο μια «πειραματική» συνεδρία, με σκύλο – βοηθό, ενός μαθητή πέμπτης δημοτικού με ειδικές ανάγκες, η οποία διοργανώθηκε πριν από λίγα χρόνια μέσω ενός συλλόγου ΑΜΕΑ.
«Το παιδί πήρε πρωτοβουλίες, έδινε απλές εντολές και έδειχνε ευτυχισμένος με την παρουσία του σκύλου, του δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση» είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδρίες με σκύλους – βοηθούς».
kontologis.gr

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki