Saturday 16 May 2009

WWF: Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα το θαλάσσιο οικοσύστημα — SΟS των οικολόγων για την καταστροφή του Κοραλλιογενούς Τριγώνου


ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ απειλούν οι κλιματικές αλλαγές τη θαλάσσια ζωή στο περίφημο Κοραλλιογενές Τρίγωνο της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, επισημαίνει η WWF, η καταστροφή για το πιο πλούσιο θαλάσσιο περιβάλλον στον κόσμο θα είναι μη αναστρέψιμη και απολύτως βέβαιη έως το 2100.
Σε αυτή τη νέα εκδοχή της ιστορίας, το ψάρι-κλόουν της ταινίας «Ψάχνοντας τον Νέμο» θα έψαχνε ένα νέο καταφύγιο για να επιβιώσει. 

Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο εξαπλώνεται σε μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ανάμεσα στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Παπούα- Νέα Γουινέα, τα Νησιά του Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ. 

Εκεί βρίσκεται το ένα τρίτο των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως και το 35% των ψαριών που ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους. Εάν οι εκπομπές του θερμοκηπίου δεν μειωθούν κατά 40% έως το 2020, προειδοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών θα μπορούσε να εξαφανίσει μεγάλο μέρος των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και τουλάχιστον τα μισά ψάρια που ζουν σε αυτά. Η WWF παρουσίασε τη 220 σελίδων έκθεσή της στην Παγκόσμια Σύνοδο Ωκεανών και βασίστηκε σε 300 επιστημονικές μελέτες και τη γνώμη 20 ειδικών. 
«Επείγει η λήψη άμεσων μέτρων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κρίση», αναφέρεται στην έκθεση. 
Από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να απειληθούν «εκατοντάδες χιλιάδες μοναδικών ειδών, ολόκληρες κοινότητες και κοινωνίες». Όπως επισημαίνεται, η ενδεχόμενη καταστροφή του Κοραλλιογενούς Τριγώνου θα έχει τραγικές συνέπειες για περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκους της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι εργάζονται κυρίως στον τομέα της αλιείας.

Το Κοραλλιογενές Τρίγωνο είναι σε έκταση όσο η μισή Ελλάδα, αποτελεί κύριο διάδρομο μετανάστευσης και κατοικία για 14 είδη φαλαινών, όπως και για δελφίνια, θαλάσσιες αγελάδες (ντιγκόνγκ), σαλάχια και θαλάσσιες χελώνες. «Εάν γίνει σωστή διαχείριση, το πάρκο αυτό έχει τη δυνατότητα να δώσει εργασία και τροφή σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή», επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός της Ινδονησίας, Φρέντι Νουμπερί. 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Έριξαν χημικά αέρια σε μαθητές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 15 Μαΐου 2009
..

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ με αναπνευστικά προβλήματα κατέληξαν περίπου δέκα παιδιά στην Τουρκία, όταν τα χημικά που εκτόξευσε η αστυνομία για αντιμετωπίσει μια ομάδα διαδηλωτών, έπεσαν σε ένα σχολείο. 
▅ Η αστυνομία εκτόξευσε χημικά κατά διαδηλωτών, όμως  αυτά έπεσαν σε ένα σχολείο
Το περιστατικό σημειώθηκε σε έναν μαχαλά στην περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης. Σε εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, δεκάδες μαθητές του σχολείου εμφανίζονται να λιποθυμούν, να κλαίνε και να τρίβουν τα μάτια τους από τα χημικά αέρια που έπεσαν σε κτίριο του σχολείου. 
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, χημικά αέρια έπεσαν και σε ένα γειτονικό σπίτι με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο κι ένα βρέφος τεσσάρων μηνών. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν στο Αλτινσεχίρ, μια συνοικία όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο, για να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων κατοίκων, οι οποίοι αντιδρούσαν στο γκρέμισμα των αυθαίρετων σπιτιών τους. 
Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς και έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους με δοχεία απορριμμάτων και φλεγόμενα ρούχα.
 .
Έφηβοι Τούρκοι συγκρούονται με την αστυνομία, μετά την αναίτια ρίψη δακρυγόνων σε σχολείο φτωχογειτονιάς της Κωνσταντινούπολης

πηγή

... βρε δε βαριέσαι, βρε δεν βαριέσαι αδελφέ

Κάποιο παράθυρο έχει φως
κάποιον τον τρώει ο πυρετός
μας φεύγει βήμα βήμα
Κάποιο καράβι στ' ανοιχτά
με χίλια βάσανα βαστά
να μην το πιεί το κύμα

.
Κι εμείς οι τρεις στον καφενέ
τσιγάρο πρέφα και καφέ,
βρε δε βαριέ-
βρε δε βαριέσαι αδερφέ
.
Κάποιος στην άκρη του γιαλού
κοιτάει το τέλος τ' ουρανού
μονάχος του πεθαίνει
Κάποιος στη μάχη πολεμά
η σφαίρα δίπλα μας περνά
στα στήθια του πηγαίνει
.
Κι εμείς οι άλλοι μα το ναι
κάνουμε πάρτι ρεφενέ
βρε δε βαριέ-
βρε δε βαριέσαι αδερφέ

Έξω αστράφτει και βροντά
κι ένας διαβάτης περπατά
χαμένος μες στη μπόρα
Κάπου δεν θα 'χουνε ψωμί
κάπου πεινάει ένα παιδί
και κλαίει αυτήν την ώρα
.
.

Κι εμείς χορτάτοι μα το ναι
κάνουμε γλέντια ρεφενέ
βρε δε βαριέ-
βρε δε βαριέσαι αδερφέ
.
Πόσοι απόψε ξαγρυπνούν
σαν κολασμένοι τριγυρνούν
και κλαίνε και πονάνε
Στάσου και σκέψου μια στιγμή
πόσοι σκοτώνονται στη γή
την ώρα που μιλάμε
 .
Μα εμείς οι τρεις στον καφενέ
τσιγάρο πρέφα και καφέ
βρε δε βαριέ-
βρε δε βαριέσαι αδερφέ
 .
Κώστα Χατζή, Βρε δεν βαριέσαι αδερφέ
Εκτελεστής: ΧΑΤΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
'Αλμπουμ: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ - 1968 Η ΑΛΕΞΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΧΑΤΖΗ / Live + Studio - 1991
Ευχαριστούμε τον π. Παντελεήμονα που μας έδωσε την ιδέα

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki