Sunday 10 July 2022

10 πράγματα που έχουν ημερομηνία λήξης και δεν είναι τροφές

Είναι εύκολο να προσέχουμε ποιες τροφές λήγουν. Όμως υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που έχουν ημερομηνία λήξης αλλά δεν είναι τροφές.

Είναι εύκολο να προσέχουμε ποιες τροφές λήγουν και δεν πρέπει να τις καταναλώσουμε, ειδικά αν αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία πάνω στη συσκευασία. Επίσης, ακόμα κι αν δεν αναγράφεται, οι τροφές έχουν ορισμένα «σημάδια» που δηλώνουν ότι είναι πια ακατάλληλες προς κατανάλωση. Όμως, αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως υπάρχουν ορισμένα αντικείμενα που έχουν ημερομηνία λήξης αλλά δεν είναι τροφές. Ποια είναι αυτά;

10 πράγματα που έχουν ημερομηνία λήξης και δεν είναι τροφές

Παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

Ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας, οπότε θέλετε να εφαρμόζει σωστά στο αυτοκίνητό σας. Ναι, κάθε παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου έχει ημερομηνία λήξης και θα αναγράφεται στο προϊόν.

Το αντηλιακό μπορεί να μην αναφέρει ημερομηνία λήξης, αλλά σίγουρα δεν διαρκεί για πάντα. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι παραμένουν αποτελεσματικά μέχρι και για 3 χρόνια.

Φακελάκια τσαγιού

Αν πίνετε τσάι μόνο όταν είστε άρρωστοι, τα φακελάκια μπορεί να μην είναι πια τόσο ισχυρά όπως όταν τα αγοράσατε. Αν και το τσάι γενικά δεν χαλάει, μειώνεται όμως η ποιότητά του μετά από περίπου 2 χρόνια.

Γυαλιά ηλίου

Μην ψάχνετε πάνω στα γυαλιά σας, δεν θα βρείτε ημερομηνία λήξεως. Τα γυαλιά περιέχουν ειδικές ασπίδες μπλοκαρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Όμως, αυτές οι ασπίδες γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές καθώς περνούν τα χρόνια, ειδικά αν χαράσσονται οι φακοί.

Μπογιά

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αναγράφεται ημερομηνία λήξης. Οι ειδικοί όμως συστήνουν να μην χρησιμοποιούμε μπογιά που μένει ανοιχτή για 2-4 χρόνια. Οι κλειστές όμως μπογιές παραμένουν αποτελεσματικές για περίπου 15 χρόνια.

Οδοντόκρεμα

Συνήθως δεν αναφέρεται ούτε εδώ ημερομηνία λήξης, αν και αυτό διαφέρει ανάλογα την εταιρία. Όμως κατά μέσο όρο οι οδοντόκρεμες είναι αποτελεσματικές για περίπου 2 χρόνια. Μετά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε σε κάτι άλλο.

Σαπούνι

Θα φαντάζεστε ότι το σαπούνι, αφού έχει καθαριστικές ιδιότητες, θα είναι ανθεκτικό. Ωστόσο, οι πλάκες σαπουνιού έχουν ημερομηνία λήξης και οι ειδικοί συστήνουν να τις αποθηκεύουμε μέχρι και για 3 χρόνια, όχι παραπάνω. Κάποια από τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι πια ακατάλληλες είναι η ξηρότητα και οι ρωγμές.

Χλωρίνη

Η χλωρίνη έχει σχετικά σύντομη διάρκεια ζωής, περίπου 3 χρόνια. Δεν «χαλάει» αλλά μειώνεται η αποτελεσματικότητά της, ακόμα και 6 μήνες μετά το άνοιγμά της.

Αθλητικά παπούτσια

Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε, τόσο περισσότερο διαβρώνεται το εσωτερικό και τα ειδικά μαξιλάρια που διαθέτουν. Που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να γυμναζόμαστε με την ίδια αποτελεσματικότητα όπως στην αρχή. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν να τα αλλάζουμε μετά από 300-600 μίλια (μετά από 450 χιλιόμετρα περίπου).

Κράνη

Το κράνος είναι πολύτιμο για τις μετακινήσεις με μηχανή ή ποδήλατο. Αλλά ένα παλιό κράνος έχει βρεθεί εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες, ήλιο, βροχή και κρύο για πολύ καιρό και διαβρώνεται, ειδικά από τη στιγμή που ένα μέρος του αποτελείται από πλαστικό. Είναι καλύτερο λοιπόν να το αντικαθιστούμε κάθε 2 χρόνια.

Πηγή: rd.com

Μια μοναδική Αγάπη!!

Το μωρό σας, καθώς μεγαλώνει, θα έχει μια και μοναδική αγάπη... εσάς! 

Θα είστε για εκείνο ολόκληρος ο κόσμος του και θα θέλει να σας εκφράσει την αγάπη του με κάθε δυνατό τρόπο. Τα πρώτα του χαμόγελα, οι πρώτες του λεξούλες, όλα θα έχουν για προορισμό εσάς.
Ο τρόπος με τον οποίο θα σας αγκαλιάζει, η απόλυτη χαρά και ηρεμία που θα νιώθει κάθε φορά που θα σας βλέπει, είναι όλα εκφράσεις των έντονων συναισθημάτων που τρέφει για εσάς. 
Η αγάπη αυτή θα περάσει από πολλά στάδια αλλά πάντοτε θα στέκει ως σημείο αναφοράς στη ζωή του και θα αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή δύναμης. 
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε κοντά του όποτε σας χρειάζεται και να του εκφράζετε και εσείς με τη σειρά σας την αγάπη που νιώθετε.

Αγάπη σημαίνει επαφή...
Για ένα μωρό το σ' αγαπώ είναι μια αόριστη έννοια, δεν του προσφέρει κάτι αν δεν συνοδεύεται από αυτά που το ίδιο εκτιμά. Το μωρό καταλαβαίνει την αγάπη μόνο μέσα από τις αισθήσεις του, με το άγγιγμά σας, με τη φωνή και το γέλιο σας. 
Για να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας νιώθει πόσο πολύ το αγαπάτε θα πρέπει να το παίρνετε αγκαλιά, να το χαϊδεύετε, να του τραγουδάτε και να βρίσκεστε κοντά του όσο περισσότερο μπορείτε. 
Δώστε μια ξεχωριστή αίσθηση σε κάθε κοινή σας δραστηριότητα, από το μπάνιο του μέχρι το άλλαγμα της πάνας, ώστε το μωρό να δέχεται όσα περισσότερα τρυφερά αγγίγματα και χάδια είναι δυνατό. 
Μη διστάζετε να αφιερώνετε κάποιες στιγμές αποκλειστικά και μόνο στο να του λέτε γλυκόλογα και να το χαϊδολογάτε.

Η αγάπη προσφέρει πολλά...
Το πόσο σημαντικό είναι για την αρμονική ανάπτυξη ενός μωρού να νιώθει ότι το αγαπούν είναι δύσκολο να περιγραφεί.  
Η αίσθηση ότι οι γονείς του το αγαπούν στηρίζει το παιδί τόσο συναισθηματικά, ψυχολογικά όσο και σωματικά. 
Κυριολεκτικά το μωρό «ανθίζει» μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η αγάπη γι' αυτό κυριαρχεί. Μέσα από αυτήν την αγάπη το μωρό αποκτά την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του που του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει στα απαιτητικά βήματα της ανάπτυξης.  
Μέσα από την αγάπη σας και με σκοπό να σας εντυπωσιάσει θα βρει το κουράγιο για να σταθεί στα πόδια του. Μόνο και μόνο γιατί το αγαπάτε θα κατορθώσει να πει «μαμά» και «μπαμπά».

Αγάπη χωρίς όρους...
Το μωρό σας προσφέρει την αγάπη του χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σας λατρεύει απλά και μόνο γιατί είστε εσείς. Δε σας ζητά να κάνετε κάτι για να σας αγαπά, δε σας ζητά να αλλάξετε κάτι, ούτε καν να προσπαθήσετε, σας αγαπά ακριβώς γι' αυτό που είστε. Με την ίδια λογική θα πρέπει και εσείς να είστε προσεκτικοί σε αυτά που λέτε στο παιδί σας καθώς θα μεγαλώνει.  
Φράσεις όπως «αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, δε θα σε αγαπώ», είναι επιζήμιες για τον ψυχισμό ενός παιδιού. Για εσάς μπορεί να είναι απλά ένα σχήμα λόγου, μια έκφραση χωρίς ουσιαστικό νόημα. Για το παιδί όμως είναι ένα σοβαρό πλήγμα, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ξαφνικά κινδυνεύει να χάσει την αγάπη σας.  
Φροντίστε να διαβεβαιώνετε συχνά το παιδί σας για την αγάπη που νιώθετε και μη χρησιμοποιείτε ποτέ την «αγάπη» για να το πείσετε να σας υπακούσει. Επιλέξτε άλλους τρόπους για να περάσετε αυτό που θέλετε χωρίς να δημιουργείτε χωρίς λόγο ανασφάλειες και αβεβαιότητες στο παιδί σας.

Αγάπη σημαίνει αποδοχή...
Το μωρό σας πολύ γρήγορα θα αρχίσει να μεγαλώνει και να εκδηλώνει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Θα έχει και αυτό όπως όλοι οι άνθρωποι στιγμές που θα είναι αξιολάτρευτο και άλλες στιγμές που θα είναι δύσθυμο και νευρικό. Θα περάσει και αυτό τα απαραίτητα στάδια μέχρι να αποκτήσει συναίσθηση ότι αποτελεί μια αυτόνομη οντότητα και να απαιτήσει πλέον δυναμικά την ανεξαρτησία του. Όχι, αυτό δε θα συμβεί στα χρόνια της εφηβείας, αλλά στα τρία με τέσσερα χρόνια του.  
Από πολύ νωρίς λοιπόν θα σταθεί απέναντί σας και θα σας πει τα πρώτα του όχι.  
Τότε είναι που θα πρέπει απλά να δεχτείτε ότι το μωρό σας μεγαλώνει και ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν στιγμές και ίσως ολόκληρες περίοδοι που το παιδί σας δε θα είναι απόλυτα ευχάριστο.  
Θα πρέπει επομένως να αποδεχτείτε το μικρό σας και για τις αξιαγάπητες στιγμές του αλλά και για τις στιγμές που σας εκνευρίζει και ίσως σας απογοητεύει.

Αγάπη σημαίνει εμπιστοσύνη...
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να επιτύχετε ως γονιός είναι να κερδίσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας.  
Μπορείτε να ξεκινήσετε από πολύ νωρίς την προσπάθεια να θεμελιώσετε μια συνεχή και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας. 
Ο αντικειμενικός σας σκοπός είναι να διασφαλίσετε ότι το παιδί θα έρχεται χωρίς φόβο και χωρίς δισταγμούς να σας εκμυστηρεύεται κάθε του ανησυχία και προβληματισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να είστε πραγματικά παρόντες σε κάθε περίοδο της ζωής του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να τηρήσετε με σταθερότητα μια καλή αντίδραση κάθε φορά που το παιδί σας αποκαλύπτει κάτι που έκανε ή κάτι που το ανησυχεί. Γιατί αν έρθει να σας πει κάτι και εσείς αντιδράσετε με έντονο τρόπο, θα το τρομάξετε και θα διακόψετε διαπαντός την αίσθηση εμπιστοσύνης και την άνεση που έχει απέναντί σας.  
Μείνετε ψύχραιμοι αν ακούσετε για ένα σπασμένο βάζο, γιατί μόνο έτσι στο μέλλον θα είστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα διστάσει να σας μιλήσει για προβλήματα άλλα, πιο σοβαρά.
Η αγάπη δεν είναι πάντα εύκολη...
Μπορεί η αγάπη που νιώθετε για το παιδί σας να είναι πηγαία και να εκδηλώνετε χωρίς καμία προσπάθεια. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για την αγάπη που νιώθετε για το σύζυγό σας.
 
Υπάρχουν στιγμές που το ζευγάρι περνάει κάποιες δυσκολίες, υπάρχουν στιγμές που η αγάπη λιγοστεύει και η ένταση περισσεύει.  
Είναι σίγουρα δύσκολο για ένα ζευγάρι να κινείται πάντα μέσα σε ένα πνεύμα στοργής και ηρεμίας, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός ότι ένα παιδί πληγώνεται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς του τσακώνονται. 
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά που έχετε κάποιο πρόβλημα μεταξύ σας να το συζητάτε και να προσπαθείτε να το επιλύσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αν είναι δυνατό αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνονται έξω από το σπίτι, μακριά από το παιδί που δύσκολα ξεχνά την ένταση και την πίκρα ενός καβγά.

Αν θέλεις να γίνεις ένας καλός γονέας...

... χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις ένας καλός άνθρωπος

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί στα αλήθεια ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνιστούν έναν καλό γονέα; Ποιες αρετές χρειάζεται να έχει; Ποια γνώση; Πόση γνώση; Τί “πρέπει ” να έχει; τί να μην έχει; Ψάχνουμε, ενημερωνόμαστε, διαβάζουμε τον έμπειρο ειδικό, ακούμε τη γνώμη του φίλου ή του συγγενή που σεβόμαστε ή εμπιστευόμαστε.

Όσες συμβουλές και αν πάρει κανείς δεν είναι από μόνες τους αρκετές για να γίνει ένας “καλός γονέας”. Και ο λόγος είναι απλός. Το παιδί δε θα μάθει από αυτό που θα του δείξουμε. Ό,τι και αν πούμε, όσο και αν προσπαθήσουμε να του εξηγήσουμε ή να δείξουμε το παιδί θα μάθει ακριβώς από αυτό που θα βιώσει το ίδιο και θα εισπράξει από μας.

Αν θέλεις, λοιπόν, να γίνεις ένας καλός γονέας τότε χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις ένας καλός άνθρωπος. Και με τον όρο “καλός” εννοώ άρτιος. Ολοκληρωμένος, να μη χρειάζεσαι κάποιον να σε συμπληρώνει ή να στηρίζεσαι πάνω του για να αισθανθείς χαρούμενος και πλήρης, παρά να απολαμβάνεις την ακεραιότητά σου και όσα μπορείς να προσφέρεις ο ίδιος στον εαυτό σου όπως θα απολαύσεις σε άλλες στιγμές την παρουσία των γύρω σου και την συνδιαλλαγή μαζί τους.

Αν θέλεις να γίνεις ένας καλός γονέας τότε χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις ένας καλός φίλος. Είναι σημαντικό να απολαμβάνεις τη συντροφιά του φίλου σου αλλά πιο σημαντικό είναι να τον βλέπεις χαρούμενο κι ευτυχισμένο. Ακόμη και τις φορές που εκείνος αποφασίζει να επενδύσει το χρόνο του χωρίς εσένα. Ή διαφορετικά από ότι εσύ θα επιθυμούσες. Ένας καλός φίλος αποδέχεται τον έτερο ακόμη και στα σημεία που διαφωνούν μεταξύ τους αφού δεν αισθάνεται απειλή από τη διαφορετικότητα.

Αν θέλεις να γίνεις ένας καλός γονέας τότε χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις ένας καλός σύντροφος. Ένας σύντροφος που θα μπορεί να πληροφορεί τον άλλο για τις ανάγκες του και για ό,τι λαμβάνει χώρα εντός του δίχως να θεωρεί αυτονόητο ότι ο άλλος θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως ενήμερος ή να πληγώνεται και να θυμώνει αν αυτό δε συμβαίνει. Και είναι λογικό να μη συμβαίνει καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά άτομα… Ένας καλός σύντροφος, λοιπόν, γνωρίζει πώς να επιτύχει μία αποτελεσματική επικοινωνία, ξέρει να μιλάει για τον εαυτό του και ακούει με προσοχή ώστε να μάθει όταν του μιλάει το ταίρι του. Ένας καλός σύντροφος αντέχει τη σύγκρουση χωρίς να φοβάται ότι θα τον συνθλίψει. Γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να θέτει τα όρια του και πόσο καθοριστικής σημασίας είναι αυτή η διαδικασία για την προστασία της σχέσης.

Αν θέλεις να γίνεις ένας καλός γονέας τότε χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις ένας καλός συνεργάτης. Να αισθάνεσαι ένα ισότιμο μέλος της ομάδας που ανήκεις το οποίο σέβεται τον διπλανό του και θεωρεί αυτονόητο δικαίωμα την ελευθερία του. Στο λόγο, στις κινήσεις, στις επιλογές του. Να αναλαμβάνεις την ευθύνη των αποφάσεών σου, αλλά να γνωρίζεις πότε χρειάζεται να συναποφασίσεις με το υπόλοιπο σύνολο για το καλό της ομάδας.

Αν θέλεις να γίνεις ένας καλός γονέας τότε χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις ένας καλός αδερφός. Χρειάζεται να ξέρεις πώς να διαχειρίζεσαι το άγχος σου χωρίς να αγγίζει τον διπλανό σου. Να μπορείς να σταθείς στη δυσκολία του χωρίς να “πρέπει” να γνωρίζεις ποια είναι αυτή ακριβώς. Αλλά και να χαίρεσαι με τη χαρά του, ακόμη και αν εσένα δε σε αγγίζει – πλην του ότι τον βλέπεις χαρούμενο.

Αν θέλεις να γίνεις ένας καλός γονέας τότε χρειάζεσαι πρώτα να γίνεις καλός για τον εαυτό σου. Να μπορείς να αντιληφθείς τις ανάγκες σου, αλλά και να γνωρίζεις με ποιους τρόπους θα τις ικανοποιήσεις. Να μπορείς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Να τον φροντίζεις όπως του αξίζει, όχι παραβλέποντας τον υπόλοιπο κόσμο ούτε παραγνωρίζοντας τις δικές σου ανάγκες. Να μπορείς να θέσεις όρια ανάμεσα σε σένα και το περιβάλλον σου. Όρια που δε φαντάζουν απειλητικά ούτε για σένα ούτε για τον άλλο. Αλλά όρια που είναι αναγκαία για να υπάρχεις υγιώς, όρια που σε διαχωρίζουν από το περιβάλλον σου και καταδεικνύουν γιατί και σε ποια σημεία διαφοροποιείσαι από αυτό. Χρειάζεται να μπορείς να εξασφαλίζεις στον εαυτό σου χώρο και χρόνο για ξεκούραση, ενδοσκόπηση, ανασκόπηση και ηρεμία. Και τότε μπορείς να αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι για το παιδί σου να σέβεσαι την ατομικότητά του, τις ανάγκες του, το γεγονός ότι είναι ένα διαφορετικό πλάσμα από εσένα. Εξαρτημένο από εσένα, αλλά μόνο για να το μάθεις όλα αυτά που θα τον καταστήσουν έναν υγιή, ανεξάρτητο και αυτοδύναμο ενήλικα.

Ελένη Μπονέ, Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια.

psycholozin.gr , themamagers.gr
awakengr.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki